Kas minu kortermaajas on 3faasiline elekter?

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
kennn
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 2 korda

Kas minu kortermaajas on 3faasiline elekter?

Lugemata postitus Postitas kennn »

Korter väiksemas 12 korteriga majas ja eelmisel omanikul oli köögis gaasipliit ja ahi. Tänapäevased elektripliidid ja ahjud aga vajavad 3faasilist toidet mida ma ei tea kas on üldse majas olemas ning maja esimees ei teadnud ka midagi öelda.

Koridoris leidsin seinalt kaasaegsema välimusega karbi milles pealüliti juures kirjas 32A, kõrval veel 2 lülitit tähistusega 230/400V C20. Kas selle info põhjal on teada kas on 3 faasi või mitte?
tcumen
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 5 korda

Re: Kas minu kortermaajas on 3faasiline elekter?

Lugemata postitus Postitas tcumen »

Selle info põhjal väga põhjapanevaid järeldusi teha ei julge, aga kaldun arvama, et Sul on siiski ühefaasiline ühendus. Kortermajades on 3 faasi korteris pehmelt öeldes haruldane.
Kas lepingut pole, seal peaks olema ju kirjas nii faaside arv, kui peakaitsme suurus.
See kirjadega karp on endal koridoris või trepikojas?
Tõenäoliselt on peakaitse 32A ja grupikaitsmed siis 20A.

Tänapäeva pliitidel/ahjudel on enamasti võimalik valida, kas ühendada 1-faasilisse või 3-faasilisse võrku. Konkreetse seadme juhend annab vastuse.
Viimati muutis tcumen, 26 Jaan 2013, 16:54, muudetud 1 kord kokku.
Naabrivana
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Naabrivana »

Mitu seksiooni sel pealülitil on üks või kolm? Kui lai on umbes lüliti.
Oma ala meister..
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Tee elektrikapi sisust pilti. Selle põhjal on kõige kindlam.
amp
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas amp »

Kui pealüliti või -kaitse on umbes 2cm lai, siis on tegemist 1-faasilise toitega, kui on 3x laiem, siis 3-faasiline toide. Kuid üks pilt ütleb rohkem, kui tuhat sõna.
kennn
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Sain nüüd pildid ka tehtud. Esimene pilt on tehtud koridoris oleva karbi sisust ja teine pilt korteris sees oleva karbi sisust. Ideaalne oleks kui pääseksin vähemalt sellegagi, et veaksin koridori karbist pliidi/ahjuni korralikuma kaabli ja oleks asi lahendatud. Aga kas sellest piisab?

koridoris
Pilt

korteris sees
Pilt
Viimati muutis kennn, 30 Jaan 2013, 10:21, muudetud 1 kord kokku.
amp
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Süsteem paistab olema ühefaasiline, kuid miskipärast tundub, et koridori kilbis on kasutatud kahepooluselist kaitselülitit, mistõttu võib olla tegemist ka selle vana süsteemiga, kus on kahe faasi vahel 230V. Kui koridori kilbi vasakpoolsest seadmest suudad teha sellise pildi, et andmed ja kõik kribu-krabu, mis seal kirjas on, ka korralikult loetav oleks, siis saaks täpsustada.
A.S.
külaline

Lugemata postitus Postitas A.S. »

Seal on kõrvuti 2 korterit, õigus? Ja maja peal on neid kortereid veelgi, lausa 12 tükki, õigus? Siis otsid üles maja peakilbi/liitumiskilbi ja vaatad, kas sealt annaks uus kaabel korterisse vadada, seal peaks 3 faasi ilusasti olemas olema. Hästi ei tahaks küll uskuda, et seda võimsust majas niipalju üle on, et igaüks võiks teha, mis aga pähe tuleb, aga mine sa tea. Seega sa saaksid võimsust juurde kellegi teise arvelt. Selleks aga peaks see "keegi teine" sellega nõus olema. Või maksad omast taskust maja peakaitse suurendamise kinni.

Ja sinna koridori lüliti juurde tuleb ilmselt samuti kolmefaasiline kaabel. Ehk, vist, võib-olla?

See oli nüüd lihtsalt ennustamine, ilma kristallkuuli abita. Kutsu parem mõni targem kohapeale vaatama, saad tegeliku olukorra teada.
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

Kuule, A.S., ära anna siin nõu millegi kuskile vedamiseks. Alustuseks tuleb pädeval isikul teha arvestused kas üldse välja veab ja seejärel projekt, et need hiljem veetud ämblikuvõrgud ka pildil näha oleks. Kas sa soovitad, et mingi suva tont kes ei tee vahet 1f ja 3f paigaldisel läheks kilbi kallale ja hakkaks vaatlema kas saaks midagi juurde installida?
kennn
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Panin nüüd paremad pildid üles kus peaks kõik vajalik lülitite juures loetav olema. Peakilbist ma jah ise vedama ei hakkaks midagi, korteri sees saan kaabli vedamisega hakkama. Teised kodused tööd saan tehtud aga kuna elektri osas eriti midagi ei tea siis parem suuremate tegemistega mitte omal käel jamada.

Lisan, et pliidi ja ahju saab panna ikkagist ka 230V peale aga max kokku on u 7000w (kuigi kõike koos ju ei kasutaks siis peaks vist ikka planeerima maksimaalse põhjal) Eks põhiküsimus nüüd ongi, et kas korteri karbist või koridori karbist saab piisavalt palju kätte, et need elektripliiti ja ahju kannataksid?
amp
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Tegemist siis sellise lülitiga: https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa/in ... &toc=20129. Kas on kasutatud kõiki kolme poolust või ainult ühte, seda peab kohapeal keegi vaatama.
kennn
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kas korterisisese karbi järgi saan kuidagi ise selgeks teha kas kannatab pliidi ja ahju välja?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

kennn kirjutas:kas kannatab pliidi ja ahju välja?
Kui sellest, pildil olevast, 16A kaitselülitist lähtuv juhtmestik on 2,5mm² ristlõikega, siis kannatabki 16A, s.t. umbes 3,5kW võimsust ja ohtu ei ole. Kui lülitad rohkem plaate sisse, lülitub kaitse lihtsalt mingil hetkel välja.
kennn
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Vedasin praeguseks toas olnud B20 tähisega (20A?) lülitist kaabli ahjuni ära. See jääb siis ainult ahju ja pliidi jaoks ning muid seadmeid seal otsas ei saa olema. Küsin üle ka ahju ühenduse kohta. Pilt allpool ahju tagaosast. Kas 230V puhul ühendada näiteks esimene ja neljas pesa ja peaks kõik ok olema? Tänud jällegist.

Pilt
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Ühenda ülemise vasakpoolse skeemi järgi :
Kontaktid 1, 2 ja 3 kokku ja sinna ka kaitsmest tuleva kaabli pruun soon (L1).
Kontaktid 4 ja 5 kokku ja sinna kilbist tuleva kaabli sinine soon (N).
Kilbist tulev kollaroheline soon ühenda PE klemmi alla.
Seda muidugi juhul, kui oled selle kaabli sooned ka kilbis õigesti ühendanud.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kennn kirjutas:Vedasin praeguseks toas olnud B20 tähisega (20A?) lülitist kaabli ahjuni ära
Millise ristlõikega kaabli sa vedasid, see peaks vähemalt 3x4mm² olema. Kui on 2,5mm² siis ei tohiks 20A kaitse olla, vaid 16A.
kennn
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Sai seesama 2,5 kaabel. Seal juba läks osaliselt samasugune jupp toas olevast karbist ja seda sai jätkatud. On see kindlasti probleem ja peaks välja vahetama?
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

kennn kirjutas:Sai seesama 2,5 kaabel. Seal juba läks osaliselt samasugune jupp toas olevast karbist ja seda sai jätkatud. On see kindlasti probleem ja peaks välja vahetama?
Ära toda venda kuula, tal teadmisi on 0 aga sõna on ikka vaja alati võtta.

Ühesõnaga tegelikult on liiga vähe infot, et keegi saaks öelda mis läbimõõduga juhet kasutada. Mina julgen väita, et kui pinnapealne paigaldus ja siis 2.5mm vaske on väga hää.

Rohkem infot:
http://www.elektroskandia.ee/abi/kaablite-koormustabel
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kennn kirjutas:juba läks osaliselt samasugune jupp toas olevast karbist ja seda sai jätkatud
See viidatud tabel on siin ennegi asjatundmatutes segadust tekitanud. Üldlevinud tava on siiski 2,5mm² kaablile mitte suuremat, kui 16A kaitset panna.
Ei tea muidugi selle olemasoleva karbi ja kaabli olukorda, kuid isegi max lubatud võimsusel töötavele kaablile ei soovita küll mingeid vanu juppe ja ühenduskarpe vahele jätta.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Küülaline kirjutas:
kennn kirjutas:juba läks osaliselt samasugune jupp toas olevast karbist ja seda sai jätkatud
See viidatud tabel on siin ennegi asjatundmatutes segadust tekitanud. Üldlevinud tava on siiski 2,5mm² kaablile mitte suuremat, kui 16A kaitset panna.
Ei tea muidugi selle olemasoleva karbi ja kaabli olukorda, kuid isegi max lubatud võimsusel töötavele kaablile ei soovita küll mingeid vanu juppe ja ühenduskarpe vahele jätta.
Sellest ma räägingi, et kui sa asjatundmatu oled ja isegi sellest lihtsast tabelist aru ei saa, siis võiksid suu kinni hoida :) Oma üldtuntud tavade ja rusikareeglitega võid endale kodu ehitada mitte teisi õpetada :P

Selge sõnaga on kirjas, et pindpaigaldusel talub kaabel 25A. Kaitse on 20A. Termovabasti ei pruugi küll kohe 20A peal rakenduda aga arvestades, et kaitsmed on kilbis kõrvuti ning toatemperatuuril, siis enne 25A on ta juba kindlasti välja löönud. Samuti tasub arvestada, et see juhtme 25A on ka antud väikese varuga - mitte, et 25.1A juures on leek väljas.

Ühesõnaga, paluks teemat mitte solkida kuskil küla peal kuuldud juttudega. Kui tead siis räägi, kui ei tea siis vakka.
Vasta