Mis jõud lõhub niimoodi šamoti

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 40 korda
Kontakt:

Re: Mis jõud lõhub niimoodi šamoti

Lugemata postitus Postitas Leevi »

Robi 1 kirjutas:Mina isiklikult pooldan ka käsitööd ja pigem kodumaist toodangut( kui seda olemas on), aga samas on ju huvitav teada,et mida maailmas olemas on ja vahel tore ka teadmisi juurde saada. Saan Motamehe seisukohast ka igati aru...aga küll Andrusel need reklaamilingid ükskord otsa ka saavad ;) .
Eestlasena pean oma kodumaaks Eestit. Vaid korra elus, Tartus, ühest Tammelinna pottahjust olen leidnud koldest kive, mille pinna sisse pressitud kenasti trükitähtedega ESTOSAMOTT. Kaks kivi sain tervelt kätte, ühe kinkisin oma õpetajale ja teise jätsin omale. Enda oma läks kolimisega kaduma, aga loodan, et õpetajal on ehk alles. Kui on, siis saan ka pildi. Lisaks sedapalju, et tervena püsinud kive oli veel, aga kuna oli tegu trapetsikujulise koldega, siis ülejäänud olid raiutud. Osadel jälle ei olnud tempel piisavalt selge.

Kuna Eestis samotti ei toodeta, siis praeguste valikute juures pean vene samoti kasutamist pigem tagurlikuks inertsiks ja nõukanostalgiaks kui ehitustehniliselt põhjendatud tegevuseks. Kusjuures, kliendid saavad sellest hoopis paremini aru kui pottsepad. Kui asi inimesele vähegi mõistlikult lahti seletada, siis ollakse nõus oma ahju või pliiti investeerima oluliselt enam kui erinevatest foorumitest nopitud alapakkumiste põhjal esialgselt planeeritud.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Ma mõtlen Eesti toodangu all näiteks meie väga rikkaliku potitööstust. Soomes on poekarlad suutnud selle ajupesuga välja söövitada.
teadja
külaline

Lugemata postitus Postitas teadja »

Eks ta ole jah, igalyhel oma kodumaa. Mina tahtsin sinult Leevi hoopis seda kysida, et
palju need plaadid salvestavad. Pliidid muidugi eri jutt, aga kui ma nyyd teen salvestavat
kolme ringlööriga ahju ja panen need plaadid vahelagedeks, siis tundub, et kaotan ysna
olulise osa salvestavat massi. Vöi mida?
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Minuteada Soomes selliseid materjale kasutuses ei olnud ja koldeid tehti eelmine aasta vähemalt vene shamotist.Teadja suudab ehk paremini valgustada?
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Andrus Schults kirjutas: sest kastame täna Kaminakojas jah vaid Wolfshöher Tonwerke toodangut.
"Venelane" märg - paha, "Donnerwetter" mida meelega kastetakse poes - hea :scratch: Saa sa nüüd aru.
Leevi kirjutas: praeguste valikute juures pean vene samoti kasutamist pigem tagurlikuks inertsiks ja nõukanostalgiaks kui ehitustehniliselt põhjendatud tegevuseks.
Kui asi inimesele vähegi mõistlikult lahti seletada, siis ollakse nõus oma ahju või pliiti investeerima oluliselt enam kui erinevatest foorumitest nopitud alapakkumiste põhjal esialgselt planeeritud.
Kui mingi õudusjutt kokku seletatakse siis kindlasti.
Tegelikult tundub et me elame vägagi erinevates "eestides". "Minu omas" on pottseppalt tellitud ahi päris kallis asi niigi. Kui nüüd teie poolt reklaamitud "üper-super" vidinatest see teha siis hind läheb reaalsetest rahalistest võimalustest järjest kaugemale kahjuks. Ainuüksi see samottkivi maksab ~3 korda rohkem kui vene analoog. Teie väide et "vene värk" ei kõlba enam kuskile äkitselt on ikka vägagi konkureeriva toote lihtsalt mahategemise lõhnaga.
Ennem kui suurem hulk pottseppi seda ei kinnita loeks selle jutu ikka "pulli kakaks". :beee:
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

rokikas kirjutas:... Kui nüüd teie poolt reklaamitud "üper-super" vidinatest see teha siis hind läheb reaalsetest rahalistest võimalustest järjest kaugemale kahjuks...
Ja siis peab veel millalgi vahetama seal midagi, mis ka muidugid mõista maksab jälle.
Andrus Schults kirjutas:...Umbkolde põhjas kasutatakse lahtist 30mm või 25mm paksust plaati selleks, et seda oleks vajadusel võimalik lihtsasti vahetada. Saksas seda tavaliselt korra 10-15 aasta jooksul tehakse...
Vene samott peab selle aja ja rohkem ka. Ta on seda ju tõestanud. Restkoldeid tehti ka vanasti, kus kivisütt põletati.
Andrus Schults kirjutas: tähtis on, et näiteks õues ladustatuna ei saaks šamotid märjaks ja hiljem neid külm laoplatsil ei lõhuks.
Andrus peaks ju teadma, et samotti külm ei lõhu. Samotist on tehtud väga vastupidavad korstnapitsid ja üks mees tegi isegi aiapostid.
:D Aga tore on teha siin Kaminakojale, Raidkivile ja HBO+ile reklaami. Iga meie kommentaariga ju reklaam ainult suureneb. Rahvas loeb ja ajudesse kinnitub . Andrus Scults on tore mees ja milleks teda mitte aidata siis. Tema aga teeb mulle vastutasuks alati mitumitukümmend prossa hinnast alla, kui ma sealt ostan. :good:
.
Tel 5o9279o
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

teadja kirjutas:Eks ta ole jah, igalyhel oma kodumaa. Mina tahtsin sinult Leevi hoopis seda kysida, et
palju need plaadid salvestavad. Pliidid muidugi eri jutt, aga kui ma nyyd teen salvestavat
kolme ringlööriga ahju ja panen need plaadid vahelagedeks, siis tundub, et kaotan ysna
olulise osa salvestavat massi. Vöi mida?
Esimese ringlõõri lae panen 64mm ehk siis kasutan tavalist samott-tellist (WO2744 Ahjušamotist HBO+ sile standardtellis 250x124x64mm 3,75kg). Kui mõõdud soosivad plaadi kasutamist, siis panen seda kaks kihti. Räägin sellest õhukesest plaadist (WO73 Ahjušamotist HBO+ plaat koldesse 600x300x30mm 10,10kg), mille hinna ja kaalu suhe on mu meelest väga hea. Viimase ahju juures kasutasin ka nelja suuremat plaati (WO2488 Ahjušamotist HBO+ plaat koldesse 750x500x30mm 22kg), aga seda mitte lõõristiku ehitamiseks, vaid ahjusüdamiku ümbrise jaoks. Üldiselt püüan lõõristikku ehitades järgida põhimõtet "Nagu väljas, nii ka sees". Teisisõnu, kui väliskest läheb õhemaks, üritan ehitada õhemad ka lõõride vaheseinad ja -laed. Lõõrid püüan teha võimalikult ruudukujulised, kui see ei õnnestu, siis kindlasti ei välju ristkülikukujulise lõõri ristlõike külgede suhe 1:2 piiridest. Lõõri vahelagede paksust mõjutab ka kolde võimsus. Kui kolle on ikka 30-40kg puude jaoks, siis võin teha esimese ringlõõri lae ka 90mm paksu, aga järgin endiselt põhimõtet, et mida korstna poole, seda õhemaks. Nõnda talitan traditsiooniliselt müüritava õhkvaheta kahhelahju puhul. Õhkvahe korral olen õhkvahega külgnevad lõõriseinad jätnud algusest lõpuni ühepaksused. Lõõride vaheseinad ja -laed aga teinud taaskord korstna suunas õhenevatena. Mis puudutab võitusid ja kaotusi ahju massis, siis massi püüan koondada ahju välismüüritisse ja jätta sisu võimalikult hõredaks. Vaatamata säärastele eelistustele, kipub ahi enamasti raskemaks kui esimese hooga planeeritud. Üks asi, mida enda ahjude juures veel märganud olen, on see, et mida paksemaseinalisem ahi, seda tühjemaks ma seda seest jätta soovin.

Nii julge ma veel ei ole: http://www.rath.at/Rath.aspx?target=438 ... show_43810
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Leevi, kui sa meil siin juba teadur ja redaktor oled, siis seleta mulle maakeeli ära üks asi.
Mis asi on gaasipilu ja milleks seda ikkagi vaja on? Kusagil on räägitud korstna soojendamisest ja kusagil gaaside plahvatamisest... Midagi kindlat aga pole. Tee see asi lollile selgeks ja soovitavalt ots ka punaseks.
.
Tel 5o9279o
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

rokikas kirjutas:
Leevi kirjutas: praeguste valikute juures pean vene samoti kasutamist pigem tagurlikuks inertsiks ja nõukanostalgiaks kui ehitustehniliselt põhjendatud tegevuseks.
Kui asi inimesele vähegi mõistlikult lahti seletada, siis ollakse nõus oma ahju või pliiti investeerima oluliselt enam kui erinevatest foorumitest nopitud alapakkumiste põhjal esialgselt planeeritud.
Kui mingi õudusjutt kokku seletatakse siis kindlasti.
Tegelikult tundub et me elame vägagi erinevates "eestides". "Minu omas" on pottseppalt tellitud ahi päris kallis asi niigi. Kui nüüd teie poolt reklaamitud "üper-super" vidinatest see teha siis hind läheb reaalsetest rahalistest võimalustest järjest kaugemale kahjuks. Ainuüksi see samottkivi maksab ~3 korda rohkem kui vene analoog. Teie väide et "vene värk" ei kõlba enam kuskile äkitselt on ikka vägagi konkureeriva toote lihtsalt mahategemise lõhnaga.
Ennem kui suurem hulk pottseppi seda ei kinnita loeks selle jutu ikka "pulli kakaks". :beee:
Venelaste Lada maksab ka kordades vähem kui Toyota. Mersuga ei hakka võrdlemagi. Kas Ladad domineerivad Eesti tänavapildis? Ei domineeri. Kas ei domineeri sellepärast, et poekarlad on inimestele valetanud? Kust võtavad inimesed raha Toyota või Mercedese ostmiseks/liisimiseks? Miks ei võiks Toyota või Mercedese omanik soovida rahastada kaasaegsetest kvaliteetmaterjalidest ehitatud ahju või pliidi ehitamist oma koju?
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

motamees kirjutas:Leevi, kui sa meil siin juba teadur ja redaktor oled, siis seleta mulle maakeeli ära üks asi.
Mis asi on gaasipilu ja milleks seda ikkagi vaja on? Kusagil on räägitud korstna soojendamisest ja kusagil gaaside plahvatamisest... Midagi kindlat aga pole. Tee see asi lollile selgeks ja soovitavalt ots ka punaseks.
Gaasipilu on ohutusabinõu (tõusva või langeva lõõri korral on ta hädavajalik) ja samuti on ta vajalik kütmise alustamisel (pilu lühendab küttelõõride pikkust).

AGS = 1 x mB
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Leevi kirjutas:Gaasipilu on ohutusabinõu (tõusva või langeva lõõri korral on ta hädavajalik) ja samuti on ta vajalik kütmise alustamisel (pilu lühendab küttelõõride pikkust).

AGS = 1 x mB
Seda oskan ma paberitelt ise ka lugeda. Tahtsin maakeeli tääda. Mis ta siis nüüd nii häda on? Mis ohud meid varitsevad, kui pilu pole? "Arvuta" palun see asi meile kenasti selgeks.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Leevi kirjutas: Miks ei võiks ...
Võib võib. Võib ka köömnetega koolibrisitta pannkoogile pühapäeva hommikul määrida kui huvi ja rahalisi vahendeid on. :wave:
Mis puutub eestlaste kohatist "autopededust" :oops: siis nii mõnigi mersumees võik odavama sõiduki omale hankida sest siis jääks liisingu maksmiseks tööd rabamise kõrvalt aega ka elamiseks. Naine, lapsed, jne.
Aga kus sa saad, "saksmannide" üpper-supper ahju ju vaja ka veel liisida sest siis olen kindlasti naabrist parem. :thumbsup:

Ma usun et see teie promotud kraam on hea aga ega see veel vanema kraami omadusi hullemaks ei ole teinud. Kõlbab ikka ka see kasutada.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

rokikas kirjutas:
Leevi kirjutas: Miks ei võiks ...
Võib võib. Võib ka köömnetega koolibrisitta pannkoogile pühapäeva hommikul määrida kui huvi ja rahalisi vahendeid on. :wave:
Mis puutub eestlaste kohatist "autopededust" :oops: siis nii mõnigi mersumees võik odavama sõiduki omale hankida sest siis jääks liisingu maksmiseks tööd rabamise kõrvalt aega ka elamiseks. Naine, lapsed, jne.
Aga kus sa saad, "saksmannide" üpper-supper ahju ju vaja ka veel liisida sest siis olen kindlasti naabrist parem. :thumbsup:

Ma usun et see teie promotud kraam on hea aga ega see veel vanema kraami omadusi hullemaks ei ole teinud. Kõlbab ikka ka see kasutada.
No Wolfshöher Tonwerke ahjusamott ei ole midagi "üpper-supperit", vaid täiesti normaalne tänapäevane rahvasamott, nagu Volkswagen on rahvaauto. Vat Ortneri kohta ütleb isegi sakslane, et kallis. See kehvikrahva mentaliteet on paljuski lihtsalt üks tülgastav poos, väga sageli on asi siiski puhtalt prioriteetides. Eestlane elab päris mitmel rindel nii laialt kui saab, isegi laiemalt kui saab ja sinna kõrvale armastab ikka viriseda.

Sinu pakutud reklaam oleks siis selline, kus mees, naine, kaks last ja koer istuvad keset rohket töövälist aega kenasti "ta liigub siiski"-Ladasse ja pereisa vajutab rõõmsalt gaasi teadmisega, et kui kaugele ka ei sõidaks, kui kaua ka ära ei oleks, tagasi jõudes on nende armas vene tellisehunnik endiselt täisvõimsusel kodusooja hoidmas?
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Leevi kirjutas:See kehvikrahva mentaliteet on paljuski lihtsalt üks tülgastav poos, väga sageli on asi siiski puhtalt prioriteetides.
Just nimelt prioriteetides on küsimus. Kellel esikohal mersu ja üpper - supper ahi, kellel ....

Ok, võtame siis niipidi - siingi on väidetud vene šamotist ja PTT-st laotud 3 t. ahju hinna suurusjärguks ~3000 €. Palju maksab sama raske "üper - super" materjalidest ahi?
Paluks numbrilist suurusjärku mitte "plaa pla pla, parim, pla pla"!
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

rokikas kirjutas:
Leevi kirjutas:See kehvikrahva mentaliteet on paljuski lihtsalt üks tülgastav poos, väga sageli on asi siiski puhtalt prioriteetides.
Just nimelt prioriteetides on küsimus. Kellel esikohal mersu ja üpper - supper ahi, kellel ....

Ok, võtame siis niipidi - siingi on väidetud vene šamotist ja PTT-st laotud 3 t. ahju hinna suurusjärguks ~3000 €. Palju maksab sama raske "üper - super" materjalidest ahi?
Paluks numbrilist suurusjärku mitte "plaa pla pla, parim, pla pla"!
Glasuurpottahi, kaaluga 3,5t peaks jääma vahemikku 5500-6000 eurot, ma pakun. Ülespoole liikumiseks on ruumi muidugi piisavalt, aga see on nn tavalise ahju kohta.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Soetasin enesele ligi 4 aastat tagasi MBS valmispliidi. Muidu selle hinna kohalt igati rahul, aga nädal tagasi asendasin selle koldest ühelt küljelt sisuplaadi.
Koldesisuks 25mm plaat, mis välimuse järgi võiks olla kerge šamott.
Selle mõne aastase kütmise järel tekkisid suured mõrad ja üks 3cm2 tükk kukkus mõrade ristumiskohalt ära. Lõikasin vanadest kasutuses olnud vene šamottidest sinna uued plaadid asemele ja paigaldasin need tavalise saviseguga. Saab näha, kas need samuti lagunema hakkavad.
(Õnneks ma omale ikka vististi võin pliiti parandada veel).
Oleksin aga olnud mõni üksik vanamammi, oleks asi ikka päris paha-paha.
Väga huvitav oleks teada, mis plaatidega ja mis firma toodanguga tegu, ja miks nii ruttu lagunes?
Tõenäoliselt pole tegu igaljuhul vene toodanguga.
Tegin pildi ka paarist suuremast tükist. Alumisel pildi osal on tegu ülemisel osal näha oleva plaadiga, aga suuremalt, et pragu näha oleks:
pliidi sisu plaat.jpg
pliidi sisu plaat.jpg (215.39 KiB) Vaadatud 6279 korda
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Siin oli räägitud ka sellest, et liiga kitsas neelu ava võib põhjustada sealsete kivide liiase kuumenemise jne. Ma ise olen katsetanud timmitavat neeluava ja kive saab vahetada. Algne mõte oli selles, et kui gaasid liiga kiirelt edasi liiguvad, siis saab ava väiksemaks teha või kui tekib tõmbega probleeme, siis jälle 2 sekundit ja ava kohe suurem...
( pildil olevad puhtad kivid on lahtised).
Manused
Neel....jpg
Neel....jpg (21.66 KiB) Vaadatud 6186 korda
Andrus Schults
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas Andrus Schults »

Loomulikult võib ka vene šamotte ja savi-liiva telliseid giljotiiniga murda. Meie kasutame giljotiine, mis võimaldavad murda kuni 10 sentimeetri paksust šamotti. See, et vene šamott maksab vaid 1,04 eurot on mulle uudis. Kahjuks jah ei ole Wolfshöheri 250x124x64 šamott-tellist (3,75kg) sellise hinnaga mitte kunagi võimalik müüa.
Mille poolest siis HBO+ ahjušamott erineb vene päritolu tööstusšamotist? Nimelt vene šamott ei salvesta sooja misttõttu temast ei ole võimalik ehitada valmis kogu ahju või pliiti. Soojuse akumuleerimiseks kasutatakse siis reegline savi-liiva telliseid, ahjupotte jne. HBO+ šamotist saab ehitada valmis kogu ahju, mis salvestab väga hästi soojust, tellis koldes soosib põlemist, ei karda veeauru, paisub madalatel temperatuuridel vene šamotist kaks korda vähem jne. Tehniliste andmete võrdlemisega saab kindlasti iga pottsepp ise hakkama ja saab aru milliseid eeliseid need omadused annavad?
Mis puudutab kivisöe ahjus vene šamoti vastupidavust, siis see kindlasti ongi nendes tingimustes stabiilsem, sest tööstusšamott kannatab temperatuuri kuni 1750`C aga HBO+ ahjušamotti kasutatakse vaid kodustes ahjudes, pliitides kus temperatuur maksimaalselt 1200`C.

Kõike paremat

Andrus Schults
http://www.raidkivi.ee
Manused
HBO+ ahjušamotist pliit soemüüriga.PNG
HBO+ ahjušamotist pliit soemüüriga.PNG (403.58 KiB) Vaadatud 6184 korda
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Andrus Schults kirjutas:...Mille poolest siis HBO+ ahjušamott erineb vene päritolu tööstusšamotist? Nimelt vene šamott ei salvesta sooja misttõttu temast ei ole võimalik ehitada valmis kogu ahju või pliiti...
Ei ole võrdne võõrelda saksa tavasamotti ja vene tööstussamotti. Võibolla vene tööstussamott ei salvesta midagi, aga tavaline Ш-5 peaks salvestama samapalju, kui HBO+. Erikaalud neil ju ühed. Lugesin kusagilt, et just kolle salvestab veneaegsetel ahjudel põhilise energia. Kolle aetakse ju ülipalavaks, võrreldes muude kividega.
Andrus Schults kirjutas:...Mis puudutab kivisöe ahjus vene šamoti vastupidavust, siis see kindlasti ongi nendes tingimustes stabiilsem, sest tööstusšamott kannatab temperatuuri kuni 1750`C aga HBO+ ahjušamotti kasutatakse vaid kodustes ahjudes, pliitides kus temperatuur maksimaalselt 1200`C...
Minu poolt oli jutt tavalistest koduahjudest, kus kasutusel tavalised materjalid. Osad inimesed aga kütsid kivisõega, sest sütt oli käes navalom. Sileesia oli nasa.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Andrus Schults kirjutas: Pilt
Lootusetu aga ... igaühele oma.
Leevi kirjutas:Glasuurpottahi, kaaluga 3,5t peaks jääma vahemikku 5500-6000 eurot, ma pakun. Ülespoole liikumiseks on ruumi muidugi piisavalt, aga see on nn tavalise ahju kohta.
M.O.T.T.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

rokikas kirjutas:
Leevi kirjutas:Glasuurpottahi, kaaluga 3,5t peaks jääma vahemikku 5500-6000 eurot, ma pakun. Ülespoole liikumiseks on ruumi muidugi piisavalt, aga see on nn tavalise ahju kohta.
M.O.T.T.
See on ju kõigest 2...3 viie aastaga äralagunevat tellisahju - pole ju paha diil :scratch:
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

rokikas kirjutas:
M.O.T.T.
Ega glasuurpottahi ole kunagi olnud säästuahi, vaid maksabki nii 1,5 korda enam kui tellisahi. See, et kasutades kolde ja lõõristiku ehitamiseks HBO+ samotti tuleb glasuurpottahju investeerida 20-25% rohkem kui vene samotist kolde ja lõõristiku puhul, ei tohiks küll midagi katastroofilist olla. Läheb kuni veerandi võrra kallimaks, aga saab vähemalt poole parem.
raga
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas raga »

Pottahjud on pigem ikka luxkaup või siis kinnisideega klient. Aga, mis samotti puutub, siis ise olen ka juba mitu korda tahtnud haarata austerlaste poole, aga kaupa pole olnud. Näidised ilusti olemas poes:) ok, tartust saaks vast küll...aga mõne kivi pärast ei viitsi nii pikka sõitu teha. Lage ja allakeeramispõsed kaminahjul sellest teha oleks hea küll. Pliital muidugi super lux lahendada sisu. Käisin külas oma esimesel iseseisval ahjul ca 5-6 a vana. Va see, et koldes olid vuugid tühjad ja cm lattraud oli ukse kohal ära vajunud, oli kõik väga ok. Siis juhuslikult oli asja ka ühe teise ca 4-5 a vanuse asja juurde...hmm, seal olid vuugid kõik täis, kuigi sama segu oli mu mäletamist mööda. Tagaseinas muidugi 1 korralik mõra, mis tookord oli mm kanti, nüüd aga pigem 3mm laiune. Küll aga oli uksekinnituskohtades löönud punaselt tükid välja, vist liiga tugevalt keeratud kruvid...sellel oli koldes vuuk veel täis :scratch: pliita kolle oli küll täpselt selline, nagu sisseköetuna jäi. Arvestades, et väike kaminahi jäi olude sunnil seal põhikütteks, siis suht hästi, ma arvasin et ribadeks köetud.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ise olen kogenud, et kuna poed tahavad mulle oma kauppa müüa, siis toovad hea meelega ka ise kohale. Huvitav...kas neid shamotte ei saa, siis kuidagi kasvõi Nuustakule tellida kui piisavalt aega antakse?
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Andrus Schults kirjutas: Nimelt vene šamott ei salvesta sooja misttõttu temast ei ole võimalik ehitada valmis kogu ahju või pliiti.
Andrus Schults
http://www.raidkivi.ee
Kas lugupeetud Andrus Scults võiks siia juurde lisada kõnesoleva kiidetud materjali ja vene šamoti soojasalvestuvuse numbrite keeles.
Mul nimelt hobiks igasugu niisuguseid huvitavaid andmeid koguda. Hiljem, kui aega, kavatsen need tabelisse ritta panna ilusti oma kodulehele.
Tänan ette!
Vasta