Lagunev küttekolle

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
teadja
külaline

Re: Lagunev küttekolle

Lugemata postitus Postitas teadja »

rokikas kirjutas:
Koit kirjutas: ....köetakse „lõhki“.
Koit kirjutas: ..... on tegu ülekütmisega
Kas sellise konstruktsiooniga ahju ei saaks teha mida ei saaks "lõhki kütta"? Miks nad üldse lõhki lähevad?
Olen aastaid ju rääkinud, et on vöimalik ehitada ahju, ka tellisahju, mida löhki
ei kyta! Sellepeale kövadmehed ainult ilguvad.Siis veel ehitatakse rakettkolle
juurde ahjudele ,mis on ahjutyypidest köiksee nörgem. Ei ole ka materjalid enam,
need, mis varem. Ja seda köikke tehakse lihtsalt oskamatusest. Sinna juurde käib
aga hirmus tark jutt. Ahi on tervik, kus kolle, lööristik köik peab omavahel klappima. Seda vöivad netipottsepad aastaid öppida, tulemus on null. Selleks on
vaja kogemusi,seda saab ainult kogemustega meisteitelt ja seegi vötab aastaid,
enne kui tulemused hakkavad tulema.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Head uut aastat!
Seni, kuni netipottsepad teemaalgatajalt lõhkise ahju pilte ootavad, postitan siia pildi ühest telliskivist.
Infoks juurde, et tegu 250 * 120 * 65mm keraamilise tellisega.
keraamiline_tellis.jpg
keraamiline_tellis.jpg (132 KiB) Vaadatud 3293 korda
Oletame et olen ahju ehitust sooviv klient. Ahju on vaja kohe ja kiiresti, sest kütteperiood juba ammu alanud ja vana ahi lammutatud. Punane keraamiline tellis planeeritud minu, kui kliendi poolt vana ahju eeskujul alates teisest lõõrist. Koldesse ja esimesse lõõri on planeeritud šamott.
Pottsepp, kes tulla lubanud on jooma kukkunud ja olen ootamisest ning lubadustest tüdinud.
Juba valmis ostetud on need kivid, mis pildil?
Nüüd küsimus.
Oletame, et olete 200 km kauguselt kohale sõitnud ahju ehitama tulnud pottsepp. Teie hinnapakkumine on tehtud ja lukus, arvestades, et kõik materjal on minu, kui kliendi poolt.
Kas oskate kivi välimuse järgi hinnata, mis materjaliga tegu, kui kaugele seda kolde tuleleegist võite paigaldada?
Kuidas käitute, mis otsused teete?
Praegu kõik, pärast ehk tuleks veel küsimusi.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Paistab, et foorum on väga mõtlikuks jäänud.

Kas on minu küsimus keeruline või on uue aasta tulek foorumipottsepad ära väsitanud? :)
Ruudi
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas Ruudi »

Ehitasin minagi kord kliendi shamottidest kolde mis esimese talvega koldes ära lagunes nagu asfalt kevadel. Pealtnäha kivi nagu peab oli omale kunagi kuskilt varunud. Teinekord tegin korstnaotsa kliendi silikaatidest, teisel talvel väljapoolt tükid kukkusid. Viimasel ajal olen keeldunud kuskilt kunagi ostetud ja seisma jäänud materjali kasutamist.
Mõni aasta tagasi ostsin poest materjalid ja tellisin kaupluse transpordi, kaup viidi järgmisel päeval kohale ja tellija võttis kauba vastu. Kui mina kohale läksin nägin et see tellis küll PTT ei ole, alusel puudus ka toote nimetus. Lõin ühe ka pooleks ja see oli seest täiesti sinine, ETT vist oli. Helistasin tehasesse ja küsisin mida teha? Tehase esindaja küsis minult kivi tagaküljel olevat numbrit mis on Aseris kuupäev tagurpidi. Ta helistas mulle varsti tagasi ja ütles et sellel kuupäeval PTT tootmist polnud järelikult saadeti kauplusest vale kivi. Kauplus saatis uued kivid ja viis teised minema.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Vuugile! Ega siin foorumis keegi pea pidevalt valves olema. Sinu pakutud kivi on muidugi Lode. Selle kivi omadusi teab igaüks niigi...
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Lode on õige vastus. Tubli Sinust, et tootja ära tundsid.
Aga edasi?
Kui kõik hästi teavad, siis mis omadused Lodel on?
Mina kui klient olen need valmis ostnud. Sina kui pottsepp pead otsustama, mis nendega teha.
Kuidas otsustad?
teadja
külaline

Loomulikult saab ka silmaga yhtteist selgeks,aga seda on vähe. Nagu Vuuk ytles
kivi pooleks LÖÖMINE! Igasugused rällakad ja saed tuleb kivist eemal hoida,need
kölbavad ainult kylmade myyritiste korral, nii,et need jäägu myyrseppadele.
Ka seda olen ma juba aastaid tagasi rääkinud,aga kövamehed on ju ise piisavalt
kövamehed. Kui kaugele see punane kivi koldest panna saab pottsepp otsustada
Ikka ahjutyybi ja kolde omadusi arvestades, siin yhest vastust pole! Ja veel viimaseks, iga kivi mis myyritisse läheb koputab pottsepp vasaraga läbi,et kuulata
kivi köla!
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Lode kive on tegelikult väga erineva välimuse ja otstarbega olemas. On ka aukudega...aga põhiliselt meil kasutuses jus selline nagu pildil. Tunneb ära tema tumedama värvuse poolest ja kivi on paremini mõõdus kui Aseri. Kui näha ka ristilist sisekülge, siis pole enam mingit kahtlust, mis kiviga tegu. See külg on oivaline jätta krohvitava pinna alla.Kivi sobib sinna hästi, kus vaja teda rohkem töödelda kasvõi käsitsi. Ise ei pea Lodet nii kuumuskindlaks kui Aseri või Tiileri toodang. Lode kivi on alati seest sama värvusega ja mustasid kohti ei esine.
raga
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas raga »

Vuugi kivi üks Lodekatest, ei teagi mis ta nimi on täpselt. Saaks lõhkuda, siis teine asi. No materjalid kõiguvad igas vallas...aceri uus tehas ei suuda ka stabiilselt head teha, kohe alguses nigu tundus sellist ühtlasemat põletust, nüüd viimasel ajal jälle olnud mitu alust keskelt suht pinges ja kehva raiuda. Meenus üks korstnapitsi tegu, kus mõni aasta vana silikaadist pits oli katuse läbimineku kohast ära pudisenud. Mehel oli ka kuuri all hunnik ei teagi täpselt mis kivi. No ma ikka näppisin ja peksin neid seal mõnda ja üha enam hakkas asi meeldima. Poest soovitati muidugi fassaadi kärgkivi, aga ma ikka pakkusin talle käsivormi. Kuna oli 2 lõõriline, siis vaheseina tegin tollest ei tea mis kivist. Kivid on ikka krdi erinevad küll, aga mulle on hakanud meeldima sellised keskmise poorsusega ning ülekeskmise põletusega. Kõla peaks ka olema selline üle keskmise :D Nüüdseks 2 talv peaks olema möödas ja ei ole pudisenud veel...see pole veel muidugi näitaja, aga eks kuuleb, kui kuuleb.
Päris palju juttu tuli vahepeal, kui ma kirja kirjutasin...
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Lode kive on tegelikult väga erineva välimuse ja otstarbega olemas. On ka aukudega...aga põhiliselt meil kasutuses jus selline nagu pildil. Tunneb ära tema tumedama värvuse poolest ja kivi on paremini mõõdus kui Aseri. Kui näha ka ristilist sisekülge, siis pole enam mingit kahtlust, mis kiviga tegu. See külg on oivaline jätta krohvitava pinna alla.Kivi sobib sinna hästi, kus vaja teda rohkem töödelda kasvõi käsitsi. Ise ei pea Lodet nii kuumuskindlaks kui Aseri või Tiileri toodang. Lode kivi on alati seest sama värvusega ja mustasid kohti ei esine.
Julguse eest vastata, võib sellele vastusele anda 5 punkti.
Aga proffesionaalse ehitaja poolt vaadatuna loen selle vastuse põhimõtteliselt 2 punkti vääriliseks.
Nagu näha pottseppmeister "teadja" otsustab kivi kõla järgi. See minu jaoks kaldub rohkem müstikavaldkonda ja ei oska selles osas küll seisukohta võtta.
raga vastus "üks lodekatest" on ka ainult vastuse algus. Aga edasi.

Ütleks nii, et see siin on virtuaalpottsepandus, kus internet spikerdamiseks käepärast (kes spikerdada oskab muidugi) ja siin käiakse suhtlemas ja teadmisi täiendamas.
Aga oletame, et olete pottsepp, kes on 200 km maha sõitnud ja seal pole ei internetti ega arvutit. Kindel hind kokku lepitud ja vaja kohe reaalselt töösse hakata.
Teada on, et tegu on Lode kiviga. Aga mis edasi?
Viimati muutis vuuk, 01 Jaan 2013, 11:17, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mitu ahju on Vuuk ise Lodest teinud juba?
Viimati muutis Robi 1, 01 Jaan 2013, 11:31, muudetud 1 kord kokku.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kivi materjali omadused on erinevad sõltuvalt põletamisest. Ja erinevad materjali struktuuri võib kõla edukalt välja tuua. Ei peaks seda müstika valdkonda. Teine hea vihje materjali omadusest ongi kivi löömine müürihaamriga.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:Kivi materjali omadused on erinevad sõltuvalt põletamisest. Ja erinevad materjali struktuuri võib kõla edukalt välja tuua. Ei peaks seda müstika valdkonda. Teine hea vihje materjali omadusest ongi kivi löömine müürihaamriga.
Kui arvestada, et mõnes partiis on kivid väga erinevad, siis vist peaks selle soovituse kohaselt kõik kivid enne paigaldamist pooleks taguma.
Ma arvan, et kõla kuulamist ja pooleks löömist võiks kasutada lisaks, aga enne seda on veel üks olulisem asi, mis peab selge olema.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mitu ahju on Vuuk ise Lodest teinud juba?
Kuidas see puutub antud küsimuse sisusse?
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mida, siis targutad...kui midagi tead, siis räägi.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Robi 1 kirjutas:Mida, siis targutad...kui midagi tead, siis räägi.
Ma pigem ootaksin ja vaataksin, mis pottsepad räägivad.
teadja
külaline

Kui foorumis on möni pottsepp, siis peab ta täpselt teadma, miks kivid yle
koputatakse ja just enne myyri ladumist. Kui mönimees arvab kiviköla erinevust kuuluvat
mystika valdkonda, siis soovitan ahjud rahule jätta!
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Elu on siin keema läinud :yahoo: :lol:
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas lMaxl »

Puusepad teevad sammuti heli järgi kindalaks kas kivi on terve või ei...Miks professionaalne ehitaja pidi sellest teistmoodi arusaama?
Head uut!
Max
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

teadja kirjutas: Kui mönimees arvab kiviköla erinevust kuuluvat
mystika valdkonda, siis soovitan ahjud rahule jätta!
Aitah soovitamast, aga hilja. Olen juba ammu ahjud jätnud pottseppade pärusmaale. Nii, et see soovitus peab kuuluma rohkem teistele.
Siiski tean üldehitajana, et materjalidel on olulisemaid parameetreid, mis kõnelevad nende omadustest.
OK, ütlen siis vihjena ühe niisuguse ahjunduses olulise materjali omaduse nagu on "temperatuuritaluvus"
Kas keegi oskaks öelda kindlalt, mis on selle pildil oleva konkreetse Lode toote temperatuuritaluvus?
Edasi küsin, mille järgi te ahju lõõristikku projekteerite, kui te ei tea materjali nii tähtsat omadust? Kas kivi kõla järgi?
Viimati muutis vuuk, 01 Jaan 2013, 12:29, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

raga kirjutas: Miks ahi lõhki läheb?? Nõrk ahi eelkõige, sise ja välimüür tihkelt koos, konstrui kehv, vähe traati, palju äkilisi kütmisi.
:good: Selline mulje mullegi jäänud. Ja siis kui jama majas näidatakse näpuga kohe kasutajale et sa oled 3 halu ahjus põletanud 4 halgu ning seetõttu nüüd pragunenud kivuhunnik nurgas.
raga kirjutas: Pleku on üks tugevamaid.
Või seal ei paista lihtsalt praod välja nii lihtsalt ... :scratch:
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ligi 15 aastat tagasi tegin omale pliita ja soemüüri Aseri kivist ja kogemata tõin poest teise sordi kivi. Kivid olid erineva põletusastmega ja osadel väiksed praod sees. Pliita on muudel põhjustel ära vahetaud, aga soesein toimib edukalt edasi. Nagu aru saan, siis Ruudi seda kivi ei kasutaks üldse ahjudes?
Kas see pildil olev Lode ei talunud mitte 700 c nagu ka Aseri ahjukivi? Tegelikult ta kannatab Aserist vähem.
Viimati muutis Robi 1, 01 Jaan 2013, 12:35, muudetud 1 kord kokku.
ErgoK
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 9 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas ErgoK »

rokikas kirjutas:
:good: Selline mulje mullegi jäänud. Ja siis kui jama majas näidatakse näpuga kohe kasutajale et sa oled 3 halu ahjus põletanud 4 halgu ning seetõttu nüüd pragunenud kivuhunnik nurgas.
Kui mulje jäämine nüüd välja arvata, siis mitu ahju on rokikas ise ehitanud?
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma ei ole pottsepp. .... Hetkeseisuga. :grin:
Aga see ei takista mul oma nina ka siia ehitusvaldkonda toppida.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Isegi minul on olnud au näha Rokika ehitatud küttekollet. :good:
Vasta