Sauna elektrikeris

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
marti112
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Sauna elektrikeris

Lugemata postitus Postitas marti112 »

Tere

Probleem, siis selline, et kui elektrikerise sisse lülitan, siis peale seda kui saun on saavutanud temperatuuri 40 C lööb korgid välja. nii kerise korgi kui ka korteri peakaitsme.
Milles võib olla viga
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Re: Sauna elektrikeris

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kerises on miskit viga. Kuumenedes materjalid paisuvad ja muudavad omadusi. Ülelöök kerge tulema.
On teada mitmeid juhtumeid kus just juhtme ots klemmi all kuumusega pikenes ja ulatus nüüd korpuseni. Need juhtumid lõppesid inimese surmaga ja seepärast on nad õpikunäitena toodud.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Veikko »

marti112 kirjutas:Tere

Probleem, siis selline, et kui elektrikerise sisse lülitan, siis peale seda kui saun on saavutanud temperatuuri 40 C lööb korgid välja. nii kerise korgi kui ka korteri peakaitsme.
Milles võib olla viga
Mis on peakaitse suurus, kui võimas on elektrikeris.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Veikko - ja mitu akent on majal ja kui vana on vanaema?

Kalvisel on õigus - kerises on miskit viga. Kui keris mõlemad kaitsmed, nii kerise oma kui korteri peakaitsme korraga välja lööb, on tegu korraliku lühisega ja mõlema kaitsme (magnet)vabastid jõuavad rakenduda.
Kui tegu oleks lihtsalt piiri peal oleva ülekoormusega, mille peale kaitsme termovabasti mingi aja pärast rakendub, siis ei lendaks mõlemad kaitsmed korraga.

Kas juhtme ots pikeneb või annab vigase tenni sees olev traat kuumenedes lühist vastu tenni korpust. Eluohtlik igal juhul.
marti112
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas marti112 »

Aitähh vastuste eest
Ellipsis
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Ellipsis »

Mul sama teema, mille põhjus elektrikerise aegrelees, kus otseses mõttes sulas kahe faasi vaheline korpus ära ja klemmid said omavahel kokku (vägev pauk käis ja lõi välja nii kerise kui ka peakaitsme + väljas elektrikilbis pealüliti, lisaks saunas plastmassi kärsahais). Kui hakkasin erinevates kohtades selle tekkepõhjuseid uurima, siis teadjad oskasid isegi minu kerisemarki nimetada, mis on selle tüüpviga. Niipalju siis tunnustatud Harvia osadest toodetest! Tigedaks teebki just asjaolu, et kerist on kasutatud alles üks aasta (keskmiselt 1 kord nädalas ja viisakalt). Kvaliteet on eeltoodust lähtudes kauge sõna...
Isiklik kogemus
külaline

Lugemata postitus Postitas Isiklik kogemus »

Diagnoos üldiselt õige - kui ei ole raudnaela kaablisse löödud, siis viga ilmselt kerises.

Kuid seekord ajavad "teadjamehed" Kalvis ja Ellipsis selget jama!

Kalvis - peab ikka päris idioot inseneer olema, kes projekteerib kerise selliselt, et 20-40 mm klemm soojenemisest tingitud joonpaisumisel ulatuks kerise korpuseni. Ilmselt peaks kerise korpus olema tervelt 0,0001 mm klemist kaugemal :)
Ja ka surm tabab vaid neid, kes suurest iseenesetarkusest ja "teadjameeste" ässitusel asju "paremini" teavad. Muidu pole võimalik elektrikerisest elektrilööki saada.

Ellipsis - põhjusi, miks elektriseadmetes võib tekkida lühis on umbes "must miljon". Alustada võib nii materjalidest, valest tehnoloogiast, käpardlikust paigaldusest või oskamatust kasutajast, kes ei viitsi kasutusjuhendit lugeda. Minul on ka igasugu asju elus katki läinud. Näiteks kaks Noki mobiili järjest, kuigi olin neid kasutanud vaid 1-2 PÄEVA. Peale seda ostsin aga ikkagi Nokia telefoni, kuna tean, et nende toode on hea ja apse juhtub kõigil. Teisestküljest aga... ei enne ega pärast seda üpriski fustreerivat kahe telefoni järjestikkust vahetamist pole juhtunud...

Samas olen ka küla-pealt kuulnud, et Harvial toimib remont ja garantii väga hästi - mu vennal vahetati kerises ka mingi komponent ära peale garantii lõppu. Ma ei tea mis mu vend kokku rääkis, aga garantiimees ütles, et tühjast tüli ei tee ja ega seda asja teie polekski saanud rikkuda. Pole paha....

Martile soovitus - pöördu esimese asjana kaupluse või remonditöökoja poole, räägi asi rahulikult ära ja looda parimat. Ise sudides on oht miskit ära rikkuda ja pärast ei kehti ka garantiid, isegi kui garantii peaks ametlikult läbi olema.
Või juhtub nii, nagu hirmutab Kalvis - sured hirmsasse õpikusurma :) või nagu Ellipsis, et hakkad vandenõusid uskuma :)
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Isiklik kogemus kirjutas: Kuid seekord ajavad "teadjamehed" Kalvis ja Ellipsis selget jama!

Kalvis - peab ikka päris idioot inseneer olema, kes projekteerib kerise selliselt, et 20-40 mm klemm soojenemisest tingitud joonpaisumisel ulatuks kerise korpuseni. Ilmselt peaks kerise korpus olema tervelt 0,0001 mm klemist kaugemal :)
Esiteks Kalvis ei rääkinud mitte klemmi pikenemisest, vaid klemmi alt väljatolknevast liigpikast juhtmeotsast.

Teiseks on Sinu 0.0001mm kaks ja pool suurusjärku vale. Vase joonpaisumistegur on 16.5 µm·m−1·K−1 ehk kui temperatuur tõuseb 61 kraadi võrra, paisub 1m vaske 1mm võrra. Järelikult 40mm klemm paisub antud temperatuurivahemikus 0.04mm

Kolmandaks, sellised hädad ei teki mitte joonpaisumisest, vaid sellest, et mingi plekk tõmbub soojenedes kõveraks (selleks piisab tõesti millimeetri murdosa suurusest paisumisest) ja pleki OTS võib selle toimel liikuda sentimeetreid.
Viimati muutis vtl, 18 Dets 2012, 15:12, muudetud 1 kord kokku.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kalvis, kas Sa oskaksid mulle muide selle kerise margi öelda?
Isiklik kogemus
külaline

vtl kirjutas: Esiteks Kalvis ei rääkinud mitte klemmi pikenemisest, vaid klemmi alt väljatolknevast liigpikast juhtmeotsast.

Teiseks on Sinu 0.0001mm kaks ja pool suurusjärku vale. Vase joonpaisumistegur on 16.5 µm·m−1·K−1 ehk kui temperatuur tõuseb 61 kraadi võrra, paisub 1m vaske 1mm võrra. Järelikult 40mm klemm paisub antud temperatuurivahemikus 0.04mm

Kolmandaks, sellised hädad ei teki mitte joonpaisumisest, vaid sellest, et mingi plekk tõmbub soojenedes kõveraks (selleks piisab tõesti millimeetri murdosa suurusest paisumisest) ja pleki OTS võib selle toimel liikuda sentimeetreid.
Tegelt tahtsin sinna veel paar nulli koma taha kirjutada :) sest ei üritanudki teaduslikult täpne olla vaid tahtisn näidata, et keegi on oma arutlustega veidi rappa läinud. Tundus väga imelik jutt mingist klemmi või juhtme paisumisest.
No ei maksa lasta oma seadme kallale käpardeid, kes jätavad isolatsioonita juhtmed nii nii pikaks, et se kuhugi vastu võib paisuda. Mine tea mida muud see "spetsialist" seal "ära parandada" oskab....

Ja tegelikult see pleki soojenedes kõveraks tõmbamine on veel imelikum jutt. No mis pagana moodi need kerised on välja töötadud, katsetatud ja testidud kui mingid plekid saavad olla nii lõdvad, et paisudes sentimeetreid või millimeetri murdosasid tilla-tölla kiiguvad? Ja et tuhandel tootel ei liigu pleki otsad ja siis ühel liiguvad....

Olles ise 15 aastat tootmisega seotud, võiksin pikalt seletada, kuidas tootmises "häid" tooteid arvutatakse ja probleeme lahendatakse. Uskuge, et tegemist on lihtsalt normaalse ebaõnnestunud komponendiga. Ja kui 5000 komponendi kohta juhtub neid olema ka 15, siis ei ole kohale jõudnud mitte maailma lõpp, nagu mõned arvavad, vaid lihtsalt First pass yield on 99,7%, mis on üsnagi OK (hea küll, see OK sõltub väga tootmisalast ja tehnoloogiatest, mõnikord on ka 60% aktsepteeritav).
Seepärast ei sattunud ka mina paanikasse kui kaks korda järjest N9 telefon 2. päeval töötamast lakkas. Sain kolmanda telefoni asenduseks ja see oli VÄGA HEA :)

Samas ei suuda uskuda, et ükski tänapäevane keris on selliset välja töötatud, et isegi kui seal peaks mingis komponendis suvaline häire tekkima, siis saaks see kuidagi kasutajale ohtlik olla. Soomes on rangeimad elektrialased ohutusnõuded ja selline võimalus ei tundu kuidagi loogiline olevat.
Reeglitepärane maandus kaitseb kõige paremini nii Helo, Kastori, Harvia, Tylö, Viki, IKI ja Jumal teab veel missugust kerist :)
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Plekk deformeerub temperatuurimuutusega justnimelt siis, kui ta on liigselt KINNI pingutatud ja kusagilt järgi ei anna. Eriti veel siis, kui eri detailid kuumenevad erinevalt ja eri materjalid paisuvad erinevalt.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Isiklik kogemus kirjutas:... vaid lihtsalt First pass yield on 99,7%, mis on üsnagi OK (hea küll, see OK sõltub väga tootmisalast ja tehnoloogiatest, mõnikord on ka 60% aktsepteeritav)... ei sattunud ka mina paanikasse kui kaks korda järjest N9 telefon 2. päeval töötamast lakkas. Sain kolmanda telefoni asenduseks ja see oli VÄGA HEA :)...
Selle 0,3 või 40% "üsnagi OK tehnoloogilise apsaka" tõttu kerise puhul ei pruugi kliendil enam tekkida võimalust osta uus keris nagu sul telefonide puhul.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Isiklik kogemus
külaline

Urmas kirjutas: Selle 0,3 või 40% "üsnagi OK tehnoloogilise apsaka" tõttu kerise puhul ei pruugi kliendil enam tekkida võimalust osta uus keris nagu sul telefonide puhul.
Urmas, kunagi oli üks tore anekdoot grusiinist miilitsast ja juhmist eestlasest, kes nõutud seletuskirja asemel miilitsale 10 rubla lubade vahele pani, mille peale grusiinist miilits ütles: "Hästi kirjutad, aga vähe kirjutad".
Sinuga on sama lugu - hästi loed, AGA VÄHE LOED :) Loe mu postituse viimast lõiku. Eriti viimast rida.

Selliste aktiivsete foorumi-"spetsialistide" pärast on nii mõnigi tubli kodanik täiesti asjata paanikas. Kui kõik vähegi arukad ja autoriteetsed inimesed/asutused ütlevad, et ei ole ohtu, siis ikka leidub mõni "spetsialistist" naabrimees, kes tembeldab kõik valetajateks ja vandenõulasteks, ning tubli, kuid kriitilise meeleta, kodanik tormabki küünlad ühes ja Värska pudel teises käes keldrisse maailmalõppu ootama :)

Uskumatu, 21. sajand ja ikka veel... :)
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Mina jälle muigan, et kuu on siin vähemalt üks anonüümne kõiketeadja maailmaparandaja.
Olaf
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas Olaf »

Elektriohutusest, haakub antud teema mõnede kohtadega. Ma kasutaks väljendit ( või on isegi vanasõna ) ja ütleks " parem karta, kui kahetseda " või " elektrik eksib elus üks kord ".
Vähemalt mina olen nii toiminud, aga peaks kehtima kõigi puhul, kes tegutsevad elektripaigaldites. Seda viimast väljendit ei maksa muidugi võtta sõna-sõnalt, kuid peaks olema selge, mida tahetakse öelda. Elekter on ohtlik. või Elekter ei andesta. ( V. Vagase raamatu pealkiri )
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

dumbuser kirjutas:Mina jälle muigan, et kuu on siin vähemalt üks anonüümne kõiketeadja maailmaparandaja.
Ma arvan, et nende regulaarsete, igakuiste "anonüümsete kõiketeadvate maailmaparandajate" postituste põhjus on selles. :) http://www.astronoomia.ee/tahistaevas/kuu-faasid/
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Isiklik kogemus
külaline

Urmas kirjutas:
dumbuser kirjutas:Mina jälle muigan, et kuu on siin vähemalt üks anonüümne kõiketeadja maailmaparandaja.
Ma arvan, et nende regulaarsete, igakuiste "anonüümsete kõiketeadvate maailmaparandajate" postituste põhjus on selles. :) http://www.astronoomia.ee/tahistaevas/kuu-faasid/
No näed.... Saingi hullu templi külge :) Aga see on ikka parem kui Giordano Bruno saatus :)
Teadmatus tekitab alati hirmu. Valitus valetab, et Nirbut ei ole olemas ja elekter üks nähtamatu mõrvar... :good:

Aga hirmutamise asemel peaksite teie, kallid elektrikud, kutsuma ülesse kodanikke elekterit austama. Nagu auto või langevari, nii tapab ka elekter vaid rumalaid, hooletuid ja liigest isenesetarkusest pakatajaid.

Kui autot juhtida ei oksa, võta takso ja kui elektrist palju ei jaga, siis loe kasutusjuhendit ja/või helista tootjale/kauplusesse ja küsi nõu. Venna-sõbra-naise-türe-naabri-vanasia ettekuulutust "maailmalõpust" kuskil foorumites ei maksa uskuda ja ise torkides teed asja kinldasti hullemaks. Ning 21a elektrialast kogemust näitab, et tavaliselt on kõige lihtsam lahendus/selgitus kõige õigem.

Ohutut pusimist!!!
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Mhmh. Eriliselt veenab kõiki mingi anonüümiku heitamine. Aga sügele edasi muidu ongi igav.
Vasta