Arvestikilbi skeemi vajalikkus

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
tonu155
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 2 korda

Arvestikilbi skeemi vajalikkus

Lugemata postitus Postitas tonu155 »

Tere,

kuna ise elektrialal suht võhik siis küsin, et kas ka uuel paigaldatud arvestikilbil oleks vajalik paberi peal skeemi olemasolu või mitte? Hetkel siis paigaldamisel uus arvestikilp kust edasi hargneb 2-ex osaks, majakilp ja kõrvalhooned. Majakilbi projekteerib ilmselt keegi teine koos kogu hoone elektrisüsteemi projektiga. Kuid kui suur on vajalikkus majakilbi ja arvestikilbi vahelise osa projekteerimine v. kaardistamine? Tegemist ei ole uusehitisega vaid renoveeritava hoonega.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Re: Arvestikilbi skeemi vajalikkus

Lugemata postitus Postitas Veikko »

tonu155 kirjutas:Tere,

kuna ise elektrialal suht võhik siis küsin, et kas ka uuel paigaldatud arvestikilbil oleks vajalik paberi peal skeemi olemasolu või mitte? Hetkel siis paigaldamisel uus arvestikilp kust edasi hargneb 2-ex osaks, majakilp ja kõrvalhooned. Majakilbi projekteerib ilmselt keegi teine koos kogu hoone elektrisüsteemi projektiga. Kuid kui suur on vajalikkus majakilbi ja arvestikilbi vahelise osa projekteerimine v. kaardistamine? Tegemist ei ole uusehitisega vaid renoveeritava hoonega.
Loomulikult on kõik skeemid hädavajalikud.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
tonu155
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Hädavajalik on ehk elektrikule majakilp milles on hunnikus kaitsmeid ja erinevaid süsteeme kuid kilbis on kokku põhimõtteliselt 4 lülitit. Siinkohal tekkiski küsimus kas siinkohal on üldse vajalik nende paari asja joonestamine?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

tonu155 kirjutas:kilbis on kokku põhimõtteliselt 4 lülitit
Aga kellele selle 4 lülitiga skeemi tegemine siis raskusi valmistab. Usun et selle kilbi ikka keegi projekteeris ka. Lülititele on vaja ju mingid parameetrid määrata.
tonu155
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Küülaline kirjutas:
tonu155 kirjutas:kilbis on kokku põhimõtteliselt 4 lülitit
Aga kellele selle 4 lülitiga skeemi tegemine siis raskusi valmistab. Usun et selle kilbi ikka keegi projekteeris ka. Lülititele on vaja ju mingid parameetrid määrata.
Tänan, sinna ma tahtsingi jõuda :) tänase seisuga ei ole kilpi projekteeritud vms vaid lihtsalt elektriku poolt koostatud parimal võimalikul viisil. Küsimus lihtsalt selles, et osa arvestikilbi sisust on ju tootega kaasas ja teine osa tuli juurde osta. Seega kui elektrik selle kokku paneb peab ta ka sellise tööga kaasama kasvõi joonise et mis kuskilt ja kuidas tuleb, et ka järgmine elektrik aru saaks mis toimub.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Ma olen ilmselt eksinud kõikide mõeldavate eeskirjade vastu, aga oma majapidamises olen teinud nii, et kui paigaldise skeem on peale vaadates iseenesestmõistetav ja arusaadav, siis ei ole pidanud vajalikuks kõrvale paberit kleepida. Juhtmeotsad on muidugi markeeritud (mis kuhu läheb).

Võtame näiteks minu garaazi kilbi. Sisenev kaabel tuleb pealüliti alla, sealt edasi läbi rikkevoolukaitse kammlatile, mis toidab kaitseautomaaatide rida. Iga tarbija läheb oma kaitsme alla. Kaitsmed on sildistatud ja kaitsmetele tulevad juhtmed on sildistatud. Lihtsamaks enam minna ei saa.
Kui elektrik ei oska seda ilma skeemita lugeda, siis peaks ta minu arvates ametit vahetama.

Edit: juhe/kaabel muudetud tähelepaneliku lugeja palvel korrektseks.
Viimati muutis vtl, 10 Nov 2012, 08:39, muudetud 1 kord kokku.
heasoovlik
külaline

Lugemata postitus Postitas heasoovlik »

vtl kirjutas:Ma olen ilmselt eksinud kõikide mõeldavate eeskirjade vastu, aga oma majapidamises olen teinud nii, et kui paigaldise skeem on peale vaadates iseenesestmõistetav ja arusaadav, siis ei ole pidanud vajalikuks kõrvale paberit kleepida. Juhtmeotsad on muidugi markeeritud (mis kuhu läheb).

Võtame näiteks minu garaazi kilbi. Sisenev juhe tuleb pealüliti alla, sealt edasi läbi rikkevoolukaitse kammlatile, mis toidab kaitseautomaaatide rida. Iga tarbija läheb oma kaitsme alla. Kaitsmed on sildistatud ja kaitsmetele tulevad kaablid on sildistatud. Lihtsamaks enam minna ei saa.
Kui elektrik ei oska seda ilma skeemita lugeda, siis peaks ta minu arvates ametit vahetama.
Mnjahh. Sisse tuleb juhe, kaitsme külge käib kaabel, skeemi pole tarvis ....
Ole hea mees, vaata oma post kõigepealt kriitilise pilguga üle ja alles siis soovita elektrikule ametivahetust.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

heasoovlik kirjutas:Mnjahh. Sisse tuleb juhe, kaitsme külge käib kaabel, skeemi pole tarvis ....
Ole hea mees, vaata oma post kõigepealt kriitilise pilguga üle ja alles siis soovita elektrikule ametivahetust.
Tjahh, "heasoovlik". Tänan tähelepanu juhtimast. Elektroonikuna olen muide täiesti kursis, et juhe on ühekordse isolatsiooniga elektrit juhtivast metallist elektrijuht ja kaabel on kaitsekestas olevate omavahel isoleeritud juhtmete kimp.

See ei muuda minu postituse mõtet - minu erialal on vajalik oskus skeemi paigaldiselt lugeda ja kui tänapäeva elektrik seda ilma kõrvaloleva skeemita teha ei oska, siis jääb mul üle ainult kaasa tunda.

Ma ei eita dokumentatsiooni, tüübikatsete ja tähiste vajalikkust elektriasjanduses, aga väide, et nelja kaitselülitiga kilbi juures on skeem vajalik, et "järgmine elektrik aru saaks mis toimub", kõlab minu jaoks naeruväärselt. Vabandage mu küünilisust.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Siinkohal pole muud kui vtl jutule kahe käega alla kirjutada. Kui ikka 4 lülitit ajab katuse pealt minema siis otsi lihtsam töö, korja kolmnurkseid pabereid või mine vaata pilvi. Mulle tundub küll, et see tegemine on ainult tegemise enda pärast. Samas kui ta juba valmis on ega ta siis leiba ei küsi.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Aga kuhu te siis piiri tõmbaksite?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

vtl kirjutas:väide, et nelja kaitselülitiga kilbi juures on skeem vajalik, et "järgmine elektrik aru saaks mis toimub", kõlab minu jaoks naeruväärselt
Üks asi on kokkulepitud reeglistik (standard) ja vahet ei ole, kas 4 või 40 kaitselülitit.
Teine asi on siiski täiesti praktiline, näiteks keegi on vahetanud rikkis kaitselüliti mingi suvalise vastu - kui kilbi uksel on skeem, saab kohe kontrollida mis värk on jne.
Külaline
külaline

Liikluseeskirjades on samuti palju kohti, mida võiks samamoodi vaidlustada, et pole vaja, kui ei oska , ära teele roni..
Külaline
külaline

paigaldise skeem on peale vaadates iseenesestmõistetav ja arusaadav...
... et vaatad kilbile peale ja kogu paigaldise skeem on iseenesest mõistetav? Nonoh.
Elektroonika puhul vaatad karbi välimuse ja nuppude järgi tema otstarvet, üleshitust ja tehnilisi parameetreid?
Skeemi tegemine valmistabki tavaliselt probleeme neile, kes koostavad
.... parimal võimalikul viisil
...aga "õige eesti mees" muidugi- skeeme, juhendeid, projekti, standardeid- ei jälgi (see tegevus on lollidele)...
Välja arvatud juhul- ..."mingi jama, andke juhend/skeem, krt. niisugune pisiasi mõjutab , kes küll sellise lolluse välja mõtles, ei võinud teha nii nagu alati....!"

Imelik.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Külaline kirjutas:
paigaldise skeem on peale vaadates iseenesestmõistetav ja arusaadav...
... et vaatad kilbile peale ja kogu paigaldise skeem on iseenesest mõistetav? Nonoh.
Elektroonika puhul vaatad karbi välimuse ja nuppude järgi tema otstarvet, üleshitust ja tehnilisi parameetreid?
Kui Sa karbi välimuse, nuppude ja õunte pealt vaatamisest räägid, siis Sa ilmselgelt ei tunne asja või üritad praegu lihtsalt teemat naeruvääristada

Vene ajal oli lihtne, igal elektroonikaseadmel oli skeem kaasas.

Tänasel päeval ei ole kõiki skeeme alati isegi mitte ametlikes hooldekeskustes.

Tihtipeale on tulnud remondi käigus uue elektroonikaseadme skeemi trükkplaadi pealt ülesse kirjutada, komponente üle mõõta ja tähiste järgi pooljuhtide parameetreid netist välja otsida. Mõnikord on komponent nõnda maha põlenud, et täpset tüüpi ei ole võimalik tuvastada ja seda tuleb tuletada ülejäänud skeemi ning referents-skeemilahenduste abil.
Elektrikilbis näpuga kümmet juhet taga ajada on selle kõrval tõepoolest köömes.
Külaline kirjutas:
.... parimal võimalikul viisil
...aga "õige eesti mees" muidugi- skeeme, juhendeid, projekti, standardeid- ei jälgi (see tegevus on lollidele)...
Välja arvatud juhul- ..."mingi jama, andke juhend/skeem, krt. niisugune pisiasi mõjutab , kes küll sellise lolluse välja mõtles, ei võinud teha nii nagu alati....!"
Imelik.
Loomulikult tuleb järgida skeeme, juhendeid, projekti, standardeid ja kõike muud.

Utreerin veidi. Ärimaailmas öeldakse teinekord, et ka suuline leping on leping. Samamoodi võin parafraseerida, et mul on see skeem ja projekt peas. Tegin iseendale ning saan sellest skeemist ja koormustest arusaamisega ka 20-aasta pärast hakkama. Eeldasin vaikimisi, et minu järeltulija suudab sellest samamoodi aru saada. Seda foorumit lugedes tundub, et pean oma optimistlike hinnanguid revideerima. Kui hakkama ei saa, eks siis tuleb minu järeltulejatel siis see saatana paigaldis maha võtta ja uus, reeglitekohane teha.

PS. Eelmisel, vanaisa-aegsel kilbil aastast 1959 polnud samuti skeemi kaane peal (ega ka kusagil mujal). Ometigi pidit tolleaegsed elektrikud suutma ka nendes kilpides orienteeruda.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Külaline kirjutas:Aga kuhu te siis piiri tõmbaksite?
Mina tõmbasin piiri sinnamaani, kus kuuenda (või oli see seitsmenda) klassi füüsika- ja elektrotehnika alaste teadmistega on veel võimalik skeemi toimimisest aru saada.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Küülaline kirjutas:Üks asi on kokkulepitud reeglistik (standard) ja vahet ei ole, kas 4 või 40 kaitselülitit.
Minuga ei ole keegi midagi kokku leppinud. On ainult mingid määrused, mis mängivad teatud firmadele monopoli kätte.

Veider olukord: vanaisa-aegne, ilma dokumentatsioonita ja ohtlikult amortiseerunud paigaldis oli JOKK, selle asemele ehitatud tänapäevane, kuid ilma liigsete paberiteta koostatud lihtne paigaldis seaduse ja siinsete spetsialistide silmis ei kõlba.

Ma olen küll üldiselt seadusekuulekas inimene, aga lausjaburat seadust tõrgub mõistus täitmast.
Vanasti öeldi eestlaste kohta, et "täidavad lolle vene seadusi saksa täpsusega". Euroajal käib kõik põhimõtteliselt samamoodi.

Kunagi ma kirjutan pikalt, milliseid elektripaigaldisi ma olen näiteks Prantsusmaal (Pariisis, Eiffeli torni vahetus naabruses olevas eliitrajoonis) ning Saksamaal (tööalaselt muide) näinud. Itaaliast rääkimata. Tuletan meelde, et nemad on euroliidus vanemad tegijad, kui meie.
Siinsed spetsialistid saaksid kreepsu selle jutu peale ning ei suuda mitu kuud foorumisse sõnagi kirjutada.
Küülaline kirjutas:Teine asi on siiski täiesti praktiline, näiteks keegi on vahetanud rikkis kaitselüliti mingi suvalise vastu - kui kilbi uksel on skeem, saab kohe kontrollida mis värk on jne.
Nendesamade kirjutatud reeglite järgi ei tohiks selline olukord ju võimalik olla, et "keegi" vahetab kaitselüliti "mingi suvalise vastu".
Aga kui see "keegi" teeb skeemis "paranduse", mida või keda siis usaldada?

Usu mind, ma olen kõnealuses paigaldises võimeline hindama ka seda, kui nõuetekohane kaitselüliti "mingi suvalisega" on asendatud.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

vtl kirjutas:Kui Sa karbi välimuse, nuppude ja õunte pealt vaatamisest räägid, siis Sa ilmselgelt ei tunne asja või üritad praegu lihtsalt teemat naeruvääristada.
Sul on täielikult õigus, ma ei ürita, ma naeruvääristangi sellist avaldust...
vtl kirjutas:...skeem on peale vaadates iseenesestmõistetav ja arusaadav, siis ei ole pidanud vajalikuks kõrvale paberit kleepida....
Ilmselgelt ei valda Sa jälle teemat ja ei saanud loetust aru. Järgnevat teksti lugedes minu kahtlus ainult süvenes.
vtl kirjutas: Vene ajal oli lihtne, igal elektroonikaseadmel oli skeem kaasas.
Tänasel päeval ei ole kõiki skeeme alati isegi mitte ametlikes hooldekeskustes. Tihtipeale on tulnud remondi käigus uue elektroonikaseadme skeemi trükkplaadi pealt ülesse kirjutada, komponente üle mõõta ja tähiste järgi pooljuhtide parameetreid netist välja otsida. Mõnikord on komponent nõnda maha põlenud, et täpset tüüpi ei ole võimalik tuvastada ja seda tuleb tuletada ülejäänud skeemi ning referents-skeemilahenduste abil.Elektrikilbis näpuga kümmet juhet taga ajada on selle kõrval tõepoolest köömes.
Kui nüüd Sinu „geniaalsus“ ja elektrike „köömes“ kõrvale jätta, siis - milline oli selle teksti sisu? See, et karp tuleb lahti võtta, ja „näpuga“ skeem ja seos komponentide vahel välja ajada, ning vajadusel kasutada
võrdluseks referents-skeemi? On sel mõte?
Lisaks sisaldab kilbiskeem ka oluliselt rohkem infot kui Sa näpuga välja ajad, või kohapeal näed.
vtl kirjutas: Samamoodi võin parafraseerida, et mul on see skeem ja projekt peas. Tegin iseendale ning saan sellest skeemist ja koormustest arusaamisega ka 20-aasta pärast hakkama.

Sellest on vähe, kui Sul see peas on. Kui Sa just üksi mägionnis ei ela. Inimühiskonnas peaks Sinu „geniaalsus“ ka teistele mõistetavuse piiridesse jääma (ohutuse mõttes).
vtl kirjutas: Eeldasin vaikimisi, et minu järeltulija suudab sellest samamoodi aru saada. Seda foorumit lugedes tundub, et pean oma optimistlike hinnanguid revideerima. Kui hakkama ei saa, eks siis tuleb minu järeltulejatel siis see saatana paigaldis maha võtta ja uus, reeglitekohane teha.
Veel kord, olgu kiidetud Sinu „geniaalsus“ ja Sinu kinnitus sellele, et reeglid on lollidele.
vtl kirjutas: PS. Eelmisel, vanaisa-aegsel kilbil aastast 1959 polnud samuti skeemi kaane peal (ega ka kusagil mujal). Ometigi pidid tolleaegsed elektrikud suutma ka nendes kilpides orienteeruda.

Eks nad "orienteerusidki" vastavalt (tõlge- tähendab vastavalt „geniaalsusele“).
Külaline
külaline

Ma nüüd pean vabandama ette ja taha, et ma ei suuda "mokka maas hoida"
(mitu kuud) selle (mitte mulle mõeldud) avalduse peale....
Kunagi ma kirjutan pikalt, milliseid elektripaigaldisi ma olen näiteks Prantsusmaal (Pariisis, Eiffeli torni vahetus naabruses olevas eliitrajoonis) ning Saksamaal (tööalaselt muide) näinud. Itaaliast rääkimata. Tuletan meelde, et nemad on euroliidus vanemad tegijad, kui meie.
Siinsed spetsialistid saaksid kreepsu selle jutu peale ning ei suuda mitu kuud foorumisse sõnagi kirjutada.
Kindlasti oled käinud ka Hiinas, kus on õige karmid seadused, aga näe joodikuid ja prostituute kohtab sealgi? Saksamaa ja Prantsusmaa on meist ees nii tehnoloogiliselt kui ka rahvaarvult. Seega "millegi" nägemise võimalus on seal juba loogiliselt mitmekesisem. Avaldatud statistika järgi on aga vähemalt Saksamaal õnnetusjuhtumite arv elaniku kohta väiksem kui meil.
Imelik.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Lisaks sisaldab kilbiskeem ka oluliselt rohkem infot kui Sa näpuga välja ajad, või kohapeal näed.
Kui me räägime endiselt korteri või eramaja jaotiskilbist, siis milline on see kilbiskeemil olev "OLULISELT rohkem infot", mida edasise ekspluatatsiooni või käidukorralduse juures vaja on?
Sellest on vähe, kui Sul see peas on. Kui Sa just üksi mägionnis ei ela. Inimühiskonnas peaks Sinu „geniaalsus“ ka teistele mõistetavuse piiridesse jääma (ohutuse mõttes).
Kuidas korteri või eramu elektrikilbi kaanele kleebitud skeem selle ohutust mõjutab?
Jällegi eeldusel, et kilp on koostatud korrektselt ja nõuetele vastavalt ning asjatundmatud tegelased seda näppima ei lähe?
Avaldatud statistika järgi on aga vähemalt Saksamaal õnnetusjuhtumite arv elaniku kohta väiksem kui meil.
Imelik.
Kui mitu korteri või eramaja kilbi puudulikust skeemist tingitud õnnetusjuhtumit on eesti statistikas üldse kunagi registeeritud?
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

... milline on see kilbiskeemil olev "OLULISELT rohkem infot", mida edasise ekspluatatsiooni või käidukorralduse juures vaja on?
...ja see vajaduse/mittevajaduse hindaja on kes? Näiteks kodanik vtl?
Aga olgu, üritan määratleda võimalikke tekkivaid probleeme(skeemi puudumisel): a) juhistikusüsteemi ja selle võimaliku muutuse määratlemine (teatud punktis) b) latistuse jälgimine-kilbi kompaktsuse tõttu osaliselt varjatud ühendused, latistuse hargnemine läbi seadmete (paiknemine ei ole järjestikune)
c) juhtimiasahelate tuvastamine (mis-millega)- üks seade võib juhtida teist
d) erinevate tootjate seadmete identifitseerimine välimuse ja markeeringu alusel- sümbol skeemil on universaalne
e) faasijaotuse jälgimine (nummerdatud ja vastavalt ühendatud latistiku puhul ei ole probleem)- tähistuse puudumisel vaevaline
f) Küülalise toodud kaitseseadme vastavuse tuvastamine
g) rühmade/gruppide arvestuslikud võimsused
h) sisend -ja väljundahelate tehn. andmed – sildistus aitab, kuid praktikas on tänu kompaktsusele selline tuvastamine raskendatud.
Samuti tundub mulle koomiline silt kilbis „peldiku ja eeskoja valgus“ (lisaks katte eemaldamisel ebapüsiv ja segadust tekitada võiv lahendus)... aga V3 kaitseseadmel ja sama tekst tarbija lahtris skeemil ei häiri (sest „peldik“ on tuvastatav jooniselt).
Kuidas korteri või eramu elektrikilbi kaanele kleebitud skeem selle ohutust mõjutab?
Jällegi eeldusel, et kilp on koostatud korrektselt ja nõuetele vastavalt ning asjatundmatud tegelased seda näppima ei lähe?
Ei pea olema asjatundmatu. Kui kilbi sisu pole üheselt mõistetav enne kaane avamist, on see ohutegur.
Kui mitu korteri või eramaja kilbi puudulikust skeemist tingitud õnnetusjuhtumit on eesti statistikas üldse kunagi registeeritud?
Kahtlen, et keegi sellist statistikat üldse valdab. Sisu mittemõistmisest või selle mittevastavusest tingitud probleemidest on aga kuulda olnud.

Tegelikult ma tahtsin öelda seda, et siinkohal pole mõtet hinnata kellegi taiplikkust või selle puudumist (ilmselt on tõesti kodanik vtl-i näol tegemist asise elektroonikainimesega- postituste põhjal), vaid seda, et tegemist on tehnilise dokumendiga, mis lihtsustab paigaldise ekspluatatsiooni ja käitu. Seda enam, et selle koostamine ei ole mingi vaev, vaid pigem kõrvalprodukt.
Vasta