majas on mul 20 kw aeglaselt põlev katel, mida kütan puitbriketiga. Lisaks on veering, millel on kaks alamringi - vesipõrandküte esimesel korrusel ning radikad teisel korrusel. Süsteemis on 2 pumpa, millest üks on üldpump, ja teine on vesipõrandkütte ringi tugevdamiseks. Katlal on sundventilatsioon, ventilaatori abil.
Süsteem toimib üldiselt kenasti, aga kütmise protsess on paras ooper ja nõuab korduvat minupoolset sekkumist. Eriti kui vaja maja kiiresti soojaks saada. Asi näeb siis välja umbes nii:
1. katel briketti täis, vent sisse, tuli otsa, üldpump sisse, põranda pump välja, põranda kraan kinni, radika kraan lahti
2. kuskil 20 minutit hiljem: kui radikad on juba +60, siis boileri kraan lahti (140 L)
3. veel kuskil 20 minutit hiljem: kui boiler on juba +60, siis boileri kraan kinni, põranda kraan lahti, põranda pump sisse; selleks ajaks saab toas juba olla kampsunita
4. 10-11 tundi kütmist; kui radikad ja põrand mõlemad sees on, siis katel tiksub 50-60 C vahel
5. katel hakkab kustuma, pumbad-kraanid kinni; enne olen pannud põranda kinni, ja siis natuke hiljem radikad, muidu lööb katla temperatuuri korraks 80 C kanti; vent kinni
Võib vist veel öelda, et boiler on kolmas alamring...
Mida ma tahaks küsida, oleks see, et millise automaatikaga võiks kogu seda kremplit juhtida? Alustuseks piisaks, kui minu garaazi-vaheline-sõelumine langeks poole võrra. Ja katla kustumise hetke depressiivsest jälgimisest tahaks ka lahti saada. Nimelt kui katel kustub, hakkab põranda temperatuur komeedina langema, sest garaaz, kus katel asub, on soojustamata. Mainin ka ära, et torustik on täielikult soojustamata, aga selle teemaga tegelen vist juba sellel aastal. Majas olen elanud 2 nädalat.
Lihtsustatud joonis: