Millega katta puuriit pealt (vihma eest)?

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Tile-Tant
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 3 korda

Re: Millega katta puuriit pealt (vihma eest)?

Lugemata postitus Postitas Tile-Tant »

Imelik kirjutas:
Tile-Tant kirjutas:... lõhutud osa allapoole ja koor ülespoole, siis vanaisa õpetas just vastupidi, et niiskus saaks "välja minna" ja ei jääks koore alla toppama. ...
Niiskus ei ole supiaur mis lae alla tõuseb või porilomp mis veepinnalt aurustub? Puu ise vaidleb ka sellele vastu, kasvatades koort nii "peale-alla", kui ka "vasakule -paremale"?
ei oska selle auru koha pealt väga vaielda, aga mingi primitiivloogika ütleb, et maapinnalt(ehk ka puupinnalt) vesi vist ikka aurustub kuhugi ülessepoole ja tekivad veeauru pilved ja siis teadagi mis...
aga puu puuriidas enam üldjuhul küll koort ei kasvata kuhugi poole, vähemalt minu kogemuste põhjal ja palju nad seal riidas vastu ka ei vaidle.
aga ma olen kahjuks tile-tant...
Kasutaja avatar
maunoahjud
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 25 korda
On tänatud: 21 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas maunoahjud »

Vähemalt üks üdini positiivne teema :good: Esmapilgul tundub teema veidi ehk naiivne, kuid pikemal lugemisel vägagi asjalik! Ei ole siin ilkumist ja teiste tegemiste mahategemist, nagu enamikes teistes teemades, vaid asjalik arutelu ja palju häid ideid :good:
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Niiskus ei kuiva ülespoole. Kui päike paistab (või pinda altpoolt kuumututakse), siis toimub pinna kohal õhu soojenemine ja kuna soe õhk on kergem, siis surub kõrvalt tulev külmem õhk ta sealt gravitatsiooni mõjul minema ja paratamatult liigub soe õhk siis ülespoole. Ühtlasi mahutab soe õhk rohkem niiskust ja tasakaalustamise põhimõttel, surub niiskus end pinna seest (puuhalust) sinna soojemasse õhku sisse.

Supileeme kohal näed sa aurupilve seetõttu, et koheselt hakkab see soe õhk jahtuma (ülespoole tõustes) ja seal olnud niiskus ei mahu enam normaalselt ära ja tekivad piisad, mis kondenseeruvad lõpuks jahedamatele pindadele või sajavad kuskil kõrval juba maha.

Pealt kaetud puuriida puhul toimub põhiline kuivamine ikka tänu tuulele (õhk on kuivem ja tasakaalustumise põhimõttel ka niiskus end puidust välja surub) ja ühtlasi ka külje pealt paistvale päikesele. Seal aga ei aurustu eriti midagi üles suunas vaid külje pealt välja ja seejäärel kohe jälle üles, tänu sellele, et õhk on väga kergelt ümberpaigutuv "materjal" ja "keerleb" puuriida kõrval.

Kui puuriit ei ole pealt kaetud, siis võiks tinglikult öelda, et tõesti on hea kui koorega pinnad on allapoole keeratud. Aga see on täiesti kapitaalselt vale jälle juhul, kui sajab vihma.

:jooma
vanaema on sul veteran...
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

Ah see ka veel, et päikese käes kuivav pesu ei kuiva kiiremini mitte seetõttu, et trussikud keema on aetud, vaid et samamoodi toimub trussiku pinnal väga intensiivne auru osarõhkude tasakaalustumine (targemad korrigeerivad seda terminit kui vaja).
vanaema on sul veteran...
heints
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 16 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas heints »

Üks elukogenud mees õpetas kunagi virna otsi mitte ristipuudega lappima vaid traatitega seod virna otsapuu halgude külge .
Manused
virna ots.jpg
virna ots.jpg (20.39 KiB) Vaadatud 4517 korda
Heino Soon. Kuressaare
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Mul on traati natuke rohken käes olnud ja ma olen riida mõlemad otsapuud traatidega kokku sidunud (samuti nagu joonisel - riida sees, all ja üleval)
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas teen_ise »

Pilt

Pilt

Riidad sai laotud, uuuh ... 41 ruumi. Otsad lahendati niimoodi. Üks pereliige viistsis nikerdada ja ladus ühte otsa tumbad (ta kutsub neid nii). Torudel on traat ümber, mis jookseb riita 1,5 peale halu külge, see hoiab koos. Seekord oli see alumine lahendus pinnu külge - nutikas!

Alla panime pinnud, mis saekaatri materjalidest alles jäid. Osa sia kütteks tehtud osad talus kasutusel mitmes kohas, seega pindusid tasub alati tellida :)

See värk tuleb nüüd ära katta. Praegu oli mõte panna korralik UV kindel kile, annab 2-3 aastat veekindlust.

Üks tuttav kirjutas:
Soovitan bännereid, need on enamasti tugevast materjalist ja väga levinud formaat on 1x3m. Neid vedeleb igas suuremas ettevõttes, sageli esikutes ja keldrites tolmukihi all. Ettevõtte omanikud on õnnelikud, kui ruum vabaneb "sodist".
Olen mõelnud ka eterniidi või pleki tahvlite peale aga need ma paneks oma prussi ja lauavirnade peale. Muide see kallim valge UV kindel koormakate on 2 aastaga läbi ja 3 aastaga ribadeks. Ideaalis peab vaid üks aasta vastu, olen seda ostnud nii riitadele kui ka lauavirnadele.

Head kaasanuputamist ...
Olen alagaja remondimees, püüan ehitada arukalt, kui aega ja raha on, siis TEEN ISE!
rein113
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 57 korda
On tänatud: 41 korda

Lugemata postitus Postitas rein113 »

sashaobrok kirjutas:... Ühtlasi mahutab soe õhk rohkem niiskust ja tasakaalustamise põhimõttel, surub niiskus end pinna seest (puuhalust) sinna soojemasse õhku sisse. ...
Ma niisama: mis sa arvad, millistes tingimustes "surub niiskus end puuhalust õhku sisse" paremini (kiiremini), kas näiteks kesksuvel pluss 30 kraadiga või veebruaris miinus 20 kraadiga, kui "pakane paugub aiateibais"?
Võta arhitekt. Tuleb odavam.
Yaager
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas Yaager »

üks huvitav materjal on transportöörlindid, ca 10mm paksud, laiused erinevas mõõdus 70,80,90 cm.
Kasutatud linte antakse mõnes kohas muidu või väga sümboolse summa eest. Muidugi tormiga lendavad needki, aga mis ei lenda? :) , aga on raskenad kui plekk ja kile ning kordades kestavad kauem kui kile ning on paindlikum kui plekk või eterniit ning jäigem kui kile - ei purune ei mädane. Igatahes on need praktilised asjad nii peale kui alla panemiseks kusiganes (peenravahed, käigukohad , aia alused jms). Puuriidale pealepanemiseks sobivad igati, olen ise kasutanud - nüüd juba on puukuur :)
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

rein113 kirjutas:... kas näiteks kesksuvel pluss 30 kraadiga või veebruaris miinus 20 kraadiga, kui "pakane paugub aiateibais"?
See nagu mõistatuse lahendamine.
Ma pakuks teist poolt õige lahendusena. Mäletan lapsepõlvest, et ema õue pandud pesu kuivas ka miinus 20 kraadi juures ära. Algul oli kõva ja hiljem, mingil imeväel, oli pehme ja kuiv. Suurematel asjadel olid algul isegi purikad allosas.
.
Tel 5o9279o
anski
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 60 korda
On tänatud: 52 korda

Lugemata postitus Postitas anski »

Tere!

Seda sama mäletan ise ka lapsepõlvest, et kuivatati pesu õues pakases. Aluks kõvad aga sulavad ruttu ja ongi kuivad.

Sügavkülmikus kilekotita köögivili muidu kuivab ka "korpuks". :)

Tegemist on "sublimaatioga".
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... %BA%D0%B0)
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Jääb vaid lisada täpsustuseks eestikeelne kokkuvõte.

http://et.wikipedia.org/wiki/Sublimeerumine
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Vasta