Ahjust sooja.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
karl25
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Ahjust sooja.

Lugemata postitus Postitas karl25 »

Tere. Küsimus selline mul 40m2 korteris 73x103 ahi umbes pool aastat vana. Kõik tore aga tundub nagu sooja annaks vähe.Ahi keset elamist ja ise oleme sooja armastajad. Kütan korra päevas 4 halgu, ahi täitsa soe aga tuppa üle 22 kraadi ei saa. Kuidas saada ahjust soojust välja. Ei taha üle ka kütta.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Re: Ahjust sooja.

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Tundub olema, et korter on Nif-Nifi tüüpi majas. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kasutaja avatar
maunoahjud
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 25 korda
On tänatud: 21 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas maunoahjud »

Eelmine postitaja Urmas viitab ilmselgelt korteri soojustusele! Kui soojustus on kehvapoolne, siis ei ole ka kütmisest kasu!
anski
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 60 korda
On tänatud: 52 korda

Lugemata postitus Postitas anski »

Tere!

Jah, ja kui ahi on hoopis hästi soojustatud (vill+koorik) siis tuppa soe ei saagi.

Üks endine naabrimees kurtis mulle mõni aastat tagasi, kas tema korstnasiibris on midagi viltu kui tema uhke Tiileri ei anna sooja. No kuidas see ongi võimalik sellisest konstruktsioonist sooja saada?
karl25
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Korter on värskelt remonditud ja soojustatud . Küll aga ahjule on peale pandud umbes 8mm plaadid.
anski
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Tere!

No need plaadid takistuseks pole aga kui nende all on koorik villaga siis on.
tõnu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas tõnu »

karl25 kirjutas: Kütan korra päevas 4 halgu, ahi täitsa soe aga tuppa üle 22 kraadi ei saa. Kuidas saada ahjust soojust välja. Ei taha üle ka kütta.
No pane siis puid juurde!
marti837
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas marti837 »

Neljast halust küll mingit sooja ei saa. Mul on umbes sama suurusega ahi, mida kütan poole suurema kogusega ja vahest rohkemgi.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

karl25 kirjutas:Tere. ...., ahi täitsa soe aga tuppa üle 22 kraadi ei saa. Kuidas saada ahjust soojust välja. Ei taha üle ka kütta.
Mis suurusega need halud ka on mis ahju soojaks ajavad aga toa kütmata jätavad :shock:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
karl25
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Halud on mul umbes 15x45cm kandilise palkmaja palgi jäägid.Kaheksa haluga või klotsiga minu ahi läheb nii soojaks,et järgmine hommik kätt vasta ahju hoida ei saa.
Kuidas saan aru ,et olen üle kütnud ? Kui kuumaks võin ahju kütta? Kuidas seda hinnata peale kütmist ja enne korteri maha põlemist?
Palun seletust mis asi on koorik villaga.?
Tean ,et minu ahjul on voodri ja põlemiskambri vahel vill umbes 1cm.
anski
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Tere!

Tähendab, et selle voodri (karkass) väljapool oleks veel vill ja tellis. Ilmselt sellist Sinu ahjul siis pole.

Ise kütan u.66x94x180 (3,5x2,5 PT) ahiga nüüd sügisel umbes u.15kg puud iga teine päev ja külmal ajal iga päev u. 25kg just sellist sarnast 40m2 oma ülakorruse korterit mis keskmise kasukaga. Ja toas on hetkel 25C.

Siis ei oska muud õelda kui midagi sarnast..
Robi 1 kirjutas: No asi lehenes kompromissiga: ...aga külmeate ilmadega võtab peremees Jüri endale paksema teki peale. Lahendus igati mõistlik ja mõlemaid osapooli rahuldav :) .
:cool:
karl25 kirjutas: Kuidas saan aru ,et olen üle kütnud ? Kui kuumaks võin ahju kütta? Kuidas seda hinnata peale kütmist ja enne korteri maha põlemist?
Seda peab hindama oma mõistusega. Kaht koldetäit rohkem korraga ei tohi küll kütta. Maha põlemiseni sellest ei veel piisa aga ahile see hakkab juba liiga tegema.

7u8_QCibwP4
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Kütmisjuhise, et kui palju ja kui tihti kütta, oleks võinud tegelikult anda ahju teinud ahjumüürsepp.

Kui nüüd oletada Su korteri soojusvajadust, siis Anski retsept ahju projekteerimise lähteülesandeks oleks olnud ideaalilähedane - maksimaalne põletatav puudekogus ööpäevas 25 kg.
See eeldaks, et energiakuluks 80 kWh ööpäevas.
Normaalne puudekogus siis 15 kg, praeguste soojade ilmadega mõni kilo vähem.

Ole hea ja kaalu oma 4 halgu ära.
Siis võiks edasi oletada, et kas seda on vähe või palju. ;)

Arvan ma...
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
karl25
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Minu neli halgu ja hakatus kaaluvad 10 kg.
ErgoK
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 9 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas ErgoK »

Eks päriselus see ahjukütmine käib ikkagi rohkem tunde järgi. Iga sületäit ka ei maksa kaaluma tormata, kuigi kui pottsepp ahjule ka miski dokumendi väljastas, peaks seal olema kirjas soovitatav ja maksimaalne küttekogus.

Kui see neli halgu su elamist soojaks ei küta, siis kütagi järgmisel korral kaheksa haluga. Korralik ahi, mis õhtul köetud, peabki hommikul veel kuum olema.
Ülekütmisprobleemid tekivad enamasti siis, kui köetakse ahju niikaua, kui enam kätt külge panna ei kannata. Siis visatakse "igaksjuhuks" veel paar halgu alla ja alles nende põlemise järel lükatakse siiber kinni. Siibri kinnilükkamise järel tõuseb temperatuur ahjus veelgi ja see on juba tõsine ülekütmine.
Ühesõnaga katseta puudekogusega ja katsetamise käigus korra-kaks ülekütmine ei tee korralikule ahjule nüüd küll vähimatki viga. Kui aega rohkem käes, võib ju kütta hommikul 4 ja õhtul 4 halgu. Mina küll niimoodi väga ei viitsiks ja saaks, aga tean päris mitmeid ahjuomanikke, kes ülekütmiskartuses just niimoodi teevad.
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

Kümne kiloga ei saagi tuba soojaks minna!

Loota, et Su korteri energiavaajadus on 25 W per ruutmeeter on veidi optimistlik.
:D Katlamehed lähtuvad oma arvestusetes 100 W per ruutmeeter.

Teisest küljest ütleb meie püha euroseadus, et alla poole maksimaalsest küttekogusest ei tohi kütta.
Ehk kui Su ahi on ette nähtud maksimaalse puudekoguse 25 kg jaoks siis 10 kg ei saagi ahju soojaks teha ja on puhas keskkkonnavaenulik raiskamine.

Moraal: küta vähemalt 6 halgu ehk 15 kg ja külmema ilmaga kuni 10 halgu ehk 25 kg.

Selline on minu oletus Su ahju soojusvõimsuse kohta. :wave:
Kui ahjumüürsepp nii jobu oli ja täpsemaid juhised ei jätnud.
Viimati muutis stupiduser, 14 Okt 2012, 15:44, muudetud 2 korda kokku.
Algaja hobipottsepp
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

stupiduser kirjutas:
Loota, et Su korteri energiavaajadus on 25 kW per ruutmeeter on veidi optimistlik.
:D Katlamehed lähtuvad oma arvestusetes 100 kW per ruutmeeter.
:shock:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

stupiduser kirjutas:... energiavaajadus on 25 kW per ruutmeeter on veidi optimistlik.
:D Katlamehed lähtuvad oma arvestusetes 100 kW per ruutmeeter...
:twisted: Siinkohal on "trükikurat" paar K tähte sisse eksitanud.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Ma mõtlesin ka, et peab miski viga olema...vastasel korral oleks mul veel väga palju õppida, et neid asju mõista ( mõtlesin kohe Leevi peale, kes ehitab just Noarootsis 14 KW ahju ....mis tundus mulle esialgu suht võimas...aga kui 1 M2 kütmiseks vaja 25 KW , siis peaks toas päris mitu sellist ahju olema...aga Leevi juba oskab arvestada neid ahju suuruseid).
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

Sa saatana silmamuna! :shock:
Muidugi peab seal W per ruutmeeter olema.

Eks ma olin mõtetega selle ENi max puudekoguse valemi juures ja seal ju kW-d ja toksisingi arvutisse automaatiliselt kW :lol:

Teie lahkel loal editeerin oma eelmise postituse ühikud tuhat korda väiksemaks :hello:
Algaja hobipottsepp
karl25
Uus kasutaja
Uus kasutaja

tänan kõiki vastajaid. Proovin täna 6haluga kütta.
Olen lugenud,et üle kütmine on siis kui 1tund peale kümise lõppu on ahju kõige kuumem sein üle 120 C.
Millega seda kontrollida ehk kuidas kraadidia ahju.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nagu juba õeldi, et mingit ülekütmise ohtu ei saa olla ka 10-ne haluga. Aga hea on olla muidugi pigem ettevaatlik selle kütmisega, sest tean inimesi kes vahel 2-3 koldetäit alla uhavad ( ja eelmine talv oli " tore" juhus kui peremes ajas värskesse ahju täiega tule alla, nii, et tuba auru täis...)
Huvitav oleks teada, mis värvusega on kolle seest? Kas hallikas või pigem tahmane?
karl25
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ahi seest pigem hall(ehk puhas). Ukse vastast puhas ja umbes poole kolde seinast ukse poole läheb tahmasemaks.Ise arvan, et see on Ok.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

https://picasaweb.google.com/mart232/AhjuPildid#

Siin on pildid ülekõetud ahjust. Sinu oma tahaks pigem veidike lisa ikka.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

karl25 kirjutas:Olen lugenud,et üle kütmine on siis kui 1tund peale kümise lõppu on ahju kõige kuumem sein üle 120 C.
Millega seda kontrollida ehk kuidas kraadidia ahju.
Vabandan, kuid lugedes seda lõime tekib selline küsimus, et kas sa ahjuküttega elamispinnal varem elanud oled? See tähendab, et kas sa oskad ahju õigesti kütta (koldes tuld mitte vinnutada, õigel ajal siibri koomale / kinni panna jne)?
Kui endas kahtled või kogemusi vähe, leia mõni sõber/tuttav, kes teemat valdab ja kutsu ta endale õhtuks külla - sinu poolt õlled ja tema poolt kütmine ;)

Ülekütmise seisukohalt ma lähtuksin pigem talupojatarkusest, et ahi ei tohi sinule (või sinu lastele) juhuslikul kokkupuutel põletushaavu tekitada - nii et 120 kraadi lubatud piirina tundub juba ilmne ülepakkumine olema :scratch:
Vasta