Kaasaegne, kvaliteetne pliit

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 40 korda
Kontakt:

Kaasaegne, kvaliteetne pliit

Lugemata postitus Postitas Leevi »

Kasutaja Kaminahi ühes möödaniku teemas arvas, et standard EN 15544 sobib pliidile niisama heasti nagu ahjulegi. Nii see kindlasti ei ole. Ma ei tea, kui mitu pottseppa Eestis pliidi kollet ja lõõristikku arvutavad, ise olen seda teinud viimased neli aastat ja võin tõdeda, et valemid töötavad.

Toon siinkohal ära tava- ehk soojamüürita plidi arvutused. Austrias nt on taolise pliidi tarvis (soojamüüriga v'i veesoojendiga pliidi puhul on teised valemid!) kasuteguri nõue 70%
Pilt
Pilt
Pilt

Valemid pärinevad Austria potsepaõpikust. Teades, et EN 15544 on praktiliselt Austrias aastast 1992 kehtiva standardi koopia, võib oletada, et (vist oli 2014) jõustuv pliidistandard kopeeritakse sarnaselt. Igatahes on Austrias nõutud miinimumkasutegur pliidile 70%. Võrdluseks, A. Veski "Ahjud, pliidid, kaminad2 pm 19.saj. pliitide kasutegur ca 50%.
Viimati muutis Leevi, 30 Juul 2012, 01:55, muudetud 3 korda kokku.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Re: Kaasaegne, kvaliteetne pliit

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Leevi kirjutas: Ma ei tea, kui mitu pottseppa Eestis pliidi kollet ja lõõristikku arvutavad, ise olen seda teinud viimased neli aastat ja võin tõdeda, et valemid töötavad.
Sinule vaid üks küsimus.

Näita üks pliit, mitte järjekordne copy paste netiavarusest.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

kaminahi kirjutas:Näita üks pliit,
Rohkem tähelepanelikkust härrased :grin: Kui kodanik on eelnevad 4 aastat tegelenud arvutamisega siis millal need pliidid veel valmima pidid. Kuna nüüdseks on selgunud et valemid toimivad siis ilmselt hakkab ka neile vastavaid pliite kerkima nagu seeni pärast vihma. :lol: :tomato:
Leevi kirjutas: kui mitu pottseppa Eestis pliidi kollet ja lõõristikku arvutavad
Ma väga loodan et vähesed. See arvutamine tähendab sisuliselt projekteerimist ning ma väga loodan et iga käsitööline (olgugi kuldsete kätega) ei ürita insener olla ja pidevalt heauskliku kliendi eelarvest uusi kolde ning lõõristiku lahendusi katsetada.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

kaminahi kirjutas:
Leevi kirjutas: Ma ei tea, kui mitu pottseppa Eestis pliidi kollet ja lõõristikku arvutavad, ise olen seda teinud viimased neli aastat ja võin tõdeda, et valemid töötavad.
Sinule vaid üks küsimus.

Näita üks pliit, mitte järjekordne copy paste netiavarusest.
See kopeerimise vihje on kohatu.
Pilt

Pilt
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Töökoht muidugi sama räpane nagu töö kulgemine, aga hea, et arvutused õiged olid :thumbsup: ja eks aitas seegi, et 19. saj. :thumbsup: õpiku 71. leheküljelt ikka kohe topelt scan oli harimatutele üles näidatud.
Suurim kiitus igatahes. Ikkagi sinu esimene avalik üritus :clapping:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

rokikas kirjutas:
kaminahi kirjutas:Näita üks pliit,
Rohkem tähelepanelikkust härrased :grin: Kui kodanik on eelnevad 4 aastat tegelenud arvutamisega siis millal need pliidid veel valmima pidid. Kuna nüüdseks on selgunud et valemid toimivad siis ilmselt hakkab ka neile vastavaid pliite kerkima nagu seeni pärast vihma. :lol: :tomato:
Leevi kirjutas: kui mitu pottseppa Eestis pliidi kollet ja lõõristikku arvutavad
Ma väga loodan et vähesed. See arvutamine tähendab sisuliselt projekteerimist ning ma väga loodan et iga käsitööline (olgugi kuldsete kätega) ei ürita insener olla ja pidevalt heauskliku kliendi eelarvest uusi kolde ning lõõristiku lahendusi katsetada.
Pottsepp ei peagi insener olema. Hetkel kehtib meil EN 15544, mis otsene koopia austerlaste ahjustandardist. Vist 2014 peaks tulema EN ka pliitidele. Ei hakka ennustama, aga pakun, et võetakse üle ÖNORM 8310. See, et sina pead arvutamist ebavajalikuks ja alaväärseks, ei muuda ahjunduses miskit. Oled üldse pottsepp? Jajah, oma nimega, kutsetunnistuse nr. jne...
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Leevi, kas sa ikka tead, et sina oma II tasemega ei või täna isegi joonist ilma kõrgema järgu meistrita vaadata, veelvähem siis siin antikvariaati üles scannida.
Ole ikka tubli edasi.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

kaminahi kirjutas:Leevi, kas sa ikka tead, et sina oma II tasemega ei või täna isegi joonist ilma kõrgema järgu meistrita vaadata, veelvähem siis siin antikvariaati üles scannida.
Ole ikka tubli edasi.
Ei ole avaldanud siin midagi antikvariaatset. Ja jooniseid võin ikka vaadata.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

Kaminahi, kas püsid väite juures, et kui EN 15544 sobib ahjule, siis sobib pliidile ka?
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kust sa loed et ma arvutamist alaväärseks ning ebavajalikuks pean :shock: Tõsi on aga et mõningaid arvutajaid pean kohati .... :doh:
Sul oli õige aimdus et ma ei ole pottsepp. Aga see eest olen tiba ehituseriala laiemalt "nuusutanud" ning oman siiski mõningast aimdust mis on projekteerimine ning mis kiviladumine.
Kas tõesti väidad et iga pliit/ahi on niivõrd unikaalne et nõuab põhjalikku läbiarvutamist?
Mina igatahes väidan et sisuliselt on ~ kümmekond pliidi varianti/variatsiooni mida 90% pottseppadest laovad ning väita et iga kord peaks jälle selle arvutamisega tegelema ...on sama kui tahta et pagar käiks igal hommikul saia retsepti raamatust vaatamas.
Kui ma tellin omale uue pliidi ja pottsepp väidab mulle olevat kõik läbi arvutanud siis tekivad mul kohe küsimused -
a.mis uut/iseleiutatud pliiti mulle plaanitakse mis nõuab sellist põhjalikku arvutust
b. kas arvutaja ikka mõistab ka mida teeb või laob vaid tuimalt numbreid valemisse ning tegutseb saadud tulemi järgi olenemata kas see ikka minu elamisega kokku sobib.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Leevi kirjutas: Igatahes on Austrias nõutud miinimumkasutegur pliidile 70%. Võrdluseks, A. Veski "Ahjud, pliidid, kaminad2 pm 19.saj. pliitide kasutegur ca 50%.
Kui nüüd nali ning nääklemine kõrvale jätta siis kas oskad seletada kuidas see 70 % kasutegur saavutatakse (miks meie vanad pliidid nii head ei olnud)?
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Algharidusega pottsepale on arvutamisel :write: hoopis teine tähendus kui sina Rokikas siin välja arvad ;)
Ja kui ikka tõsiselt edasi, siis 19.saj. valitses Austrias ka Napoleon.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

rokikas kirjutas:
Leevi kirjutas: Igatahes on Austrias nõutud miinimumkasutegur pliidile 70%. Võrdluseks, A. Veski "Ahjud, pliidid, kaminad2 pm 19.saj. pliitide kasutegur ca 50%.
Kui nüüd nali ning nääklemine kõrvale jätta siis kas oskad seletada kuidas see 70 % kasutegur saavutatakse (miks meie vanad pliidid nii head ei olnud)?
Eks pliidi juures püütakse saavutada sama, mis ahjugi juures, tehakse kõik selleks, et saavutada võimalikult kõrge temperatuur koldes. Sestap ehitatakse kolle *laega* . Toodud arvutused on ülipädevad. Teema kohta doktoritöid ja dissertatsioone, rangete nõuetega Shveits ja muu Kesk-Euroopa kasutavad, ei pea asjakohasena selle üle naerda. Tegelikult on nt sakslasel väga erinevaid arvutusmeetodeid, aga austerlase metoodikat peetalkse parimaks. Ei taha siinkohal kedagi veenda ega midagi. Ehitage üks pliit valemite järgi, siis on millest edasi rääkida. Igatahes on selge, et pliiti EI TOHI ehitada ahju valemite järgi, ka siis, kui Kaminahi seda propageerib.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

kaminahi kirjutas:Leevi, kas sa ikka tead, et sina oma II tasemega ei või täna isegi joonist ilma kõrgema järgu meistrita vaadata, veelvähem siis siin antikvariaati üles scannida.
Ole ikka tubli edasi.
Ükski seadus ei keela mul arutlemist mistahes teemal. Pöördu õiguskaitseorganite poole, kui teisiti arvad.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Ole Leevi nüüd ikka tubli ja näita neli aastat arvutatud koldelaega pliite, mida aina ehitasid? Seda, et siin suhelda võid on loomulik ja tore ja sündsust pidades lausa oodatud. Seega veelkord nendest koldelagedega pliitidest, mida Austria pottsepp, Günther Heinrich, Tartus õpetas ja isegi Urgunde selle kohta välja andis. Minul on see olemas. Vaata Ahjumaailma kodulehelt. Nüüd püüad sina siiski veel kogenum ja targem olla :)
Äkki sul see pliit siin ka koldelaega :scratch:

Selle koldelaega pliidi teemat olen ma siin enne ka projektis näidanud.
Viimati muutis kaminahi, 29 Juul 2012, 22:14, muudetud 1 kord kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Leevi kirjutas:Sestap ehitatakse kolle *laega* .
Mida see lagi endast kujutab? Kas sul on mõnda viidet/joonist tuua? Kuidas see sinna ära mahub nii et ka supp veel pliidil mõistliku ajaga keema hakkaks? Päris huvitav värk igatahes.
Leevi kirjutas: Toodud arvutused on ülipädevad. Teema kohta doktoritöid ja dissertatsioone, rangete nõuetega Shveits ja muu Kesk-Euroopa kasutavad, ei pea asjakohasena selle üle naerda.
Arvutuste pädevuse üle pole mul midagi kobiseda aga ma ei eelda siiski et iga pottsepp hakkab neid iga oma töö juures uuesti läbi tegema. Kui sult tellida samasuguse pliit nagu pildil (päris kena lõpptulemus :good: ) siis kas arvutad uuesti või teed vastavalt juba valmis projektile?
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

kaminahi kirjutas:Ole Leevi nüüd ikka tubli ja näita neli aastat arvutatud koldelaega pliite, mida aina ehitasid? Seda, et siin suhelda võid on loomulik ja tore ja sündsust pidades lausa oodatud. Seega veelkord nendest koldelagedega pliitidest, mida Austria pottsepp, Günther Heinrich, Tartus õpetas ja isegi Urgunde selle kohta välja andis. Minul on see olemas. Vaata Ahjumaailma kodulehelt. Nüüd püüad sina siiski veel kogenum ja targem olla :)
Äkki sul see pliit siin ka koldelaega :scratch:

Selle koldelaega pliidi teemat olen ma siin enne ka projektis näidanud.
See pliit ongi koldelaega, loomulikult.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

rokikas kirjutas:
Leevi kirjutas:Sestap ehitatakse kolle *laega* .
Mida see lagi endast kujutab? Kas sul on mõnda viidet/joonist tuua? Kuidas see sinna ära mahub nii et ka supp veel pliidil mõistliku ajaga keema hakkaks? Päris huvitav värk igatahes.
Pilt
Pilt
Leevi kirjutas: Toodud arvutused on ülipädevad. Teema kohta doktoritöid ja dissertatsioone, rangete nõuetega
Shveits ja muu Kesk-Euroopa kasutavad, ei pea asjakohasena selle üle naerda.
Arvutuste pädevuse üle pole mul midagi kobiseda aga ma ei eelda siiski et iga pottsepp hakkab neid iga oma töö juures uuesti läbi tegema. Kui sult tellida samasuguse pliit nagu pildil (päris kena lõpptulemus :good: ) siis kas arvutad uuesti või teed vastavalt juba valmis projektile?
Pean uuesti arvutama sest ruumi soojavajadus on ilmselt erinev. Välisseina paksus ja soojustusaste, akende pind, jne jne.
Viimati muutis Leevi, 29 Juul 2012, 22:58, muudetud 2 korda kokku.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Pane see loomulik pilt siia üles siis.

Lisa.

No said lae näidatud. Minu projektis on ava ukse pool ja kolle on ilma restita, õhk juhitakse külgkanalitest. Kui uskuda sinu jutta koletust arvutustäpsusest, siis eks sa arvuta. Aga töö on sul ikka kohe väga räpane. Vett ei ole või? Hiljuti suutis Motamees ühte meest üllatada, et polegi see puhas töö nii hullusti vaevanõudev.
Viimati muutis kaminahi, 29 Juul 2012, 22:41, muudetud 1 kord kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Leevi kirjutas: Pean uuesti arvutama sest ruumi soojavajadus on ilmselt erinev. Välisseina paksus ja soojustusaste, akende pind, jne jne.
Pole see Hr. Heinrich küll nii tähtsaks läinud ....Ma siiski mäletan millest ta rääkis.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

Kaminahi, vasta, kas pliidi jaoks on EN 15544 valemid siis endiselt sobivad?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

rokikas kirjutas:...Mida see lagi endast kujutab? ...
Selle skeemi järgi tuleb leek ühtlasemalt vastu rauda.
Veel üks variant.
Veel üks variant.
laega pliitakolle.JPG (21.3 KiB) Vaadatud 4815 korda
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tänan pildi eest. Ma vist sain isegi tiba aru millest jutt. Šamottplaat on nii praeahjul kui ka poolel koldel. Kas ahjus ikka liha teha saab?
Leevi kirjutas:Pean uuesti arvutama sest ruumi soojavajadus on ilmselt erinev. Välisseina paksus ja soojustusaste, akende pind, jne jne.
See on nüüd küll tiba kummaline jutt. Kas väidad et kui ma tellin sult pliidi siis kõigepealt teed mu majale soojusauditi? Kas omad vastavat haridust/teadmisi? Miks see vajalik on? Selline pliit on siiski eelkõige söögitegemiseks mitte aga maja kütmiseks. Toasoe on lihtsalt ajutine kõrvalprodukt.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Leevi kirjutas:Kaminahi, vasta, kas pliidi jaoks on EN 15544 valemid siis endiselt sobivad?
Nimeta Leevi ise see arv, mitmele korduvale küsimusele oled vastamata jätnud ja siis aja rind ette.

Hr. Heinrich rääkis sellest ja ütles, et ei ole põhimõttelist vahet ja see, et nüüd Austrias tõesti otsustati õhu puhtuse huvides selline meetod ette võtta, see ei tähenda kaugeltki ülimat erinevust kui mistahes küttekeha koldes tagatakse
õhu õige jaotus ja kogus ja sinu projektis on selles osas suuremad puudused kui erinevates valemites . Tee võrdlev arvutus koldelaega pliidile kehtvate valemitega, pane siia üles ja tõesta oma tahe ennast näidata. Ma usun, et saad nobedalt toime.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Huvitav kuivõrd see "vahelagi" siis pliidi kasutegurit tõstab? On tast siis ka reaalset kasu või lihtsalt .."tore vidin".
Vasta