Karm teema. Paljalt saviseguga tellisahjud.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Re: Karm teema. Paljalt saviseguga tellisahjud.

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Keskmine kirjutas:Mine noki pudelikorke.Kirjutasin selgelt ja loetavalt,et vajalik on laagerdumine ja korduvalt segamine.Saviterad vajavad lahustumist!
Pole mõtet enne arutelu jätkata,kui katselabor ei tee katset 3 erineva seguga.Võidab arvatavasti valmissegu.
Korralikult valmistatud savisegu-tsemendilisandiga-poe valmissegu. Mingeid x suurusega müüritisplokke kütta-kuumutada võrdselt ja tulemused siin avalikustada.MOTT.
Sul see väitlus kisub ikka pudelisse, ma loen... :jooma

Katselaborid on teinud oma katsetused ja rohkem kui 3 erineva seguga. Ka Ahjutelliste segu on serifitseeritud toode.

kena köik
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Ootaks rohkem sügavaid arutlusi ja ettepanekuid, et kuidas paremini toimida edaspidi?
Valmissegust ütleks seda, et segatud ports kohe kasutada või minema visata. Sama asi ka tsemendi lisamisel savisegule. On selline kogemus, et lisasin eelmine päev segatud segule uue portsu peale, aga ikkagi kogu segu muutus jubedaks, mis ei kõvastunud kunagi, vaid jäigi pudisema.
meelisvaiksaar
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas meelisvaiksaar »

Hommikut lugupeetavad.

Valmissesgu .Kui ära harjub ja normaalse partii otsa satud.Täitsa hea laduda. Natuke aga tuunisin teda ise ikkagi. See selleks.

Nagu herr Robi krjutas....,et ta soovib rohkem asjalikke küsimusi.Proovin.
Vanemad meistrid teavad rääkida,et savi võiks paisuda vähemalt üle öö....Tsemendil jälle omadus,et hakkab 1,5 tunni pärast kivistuma.Kui need kaks kokku panna....Loogiliselt kuskilt miski kannatab.Kui kasutatakse mingit keemiat tsemendi kivistumise pikendamiseks...Mis see soojaga eritama hakkab? Võibolla on mingi vahend hoopis millega savi paisumist kiirendada saab?? ei oska kahjuks öelda.
Ise eelistan ikka ..Vana hea Uninaksi ahju segu ..Keskmise fraktsiooni liiv ja enne tööle hakkamist omale sobiv kogus tsementi sisse.Savi saanud paisuda.....Ja tsement ka sees.Ehk Hundid söönud ja lambad terved))))))
Lahedat päeva kõigile .........Ma lähen lõpetan ühe ahjumüramise ära.
Lugupidamisega Meelis vaiksaar :hello:
Mõned teevad külma,mina teen sooja.(Koldevaim)
Tel. 53 966 469
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Vanemad meistrihärrad olid (on) ka mehaanilise segamise vastu, sest ennem ju segati savi jalgadega ja kätega. Nüüd aitab saviosakesi kiiremini üles sulada masinaga mikserdamine. Desindegraator. Veerand tundi peale koti avamist on ju segu juba sulakreem. Ise sõõks, aga ahju vaja laduda. :| Kas ma tõesti eksin :shock: Kas see tõesti juhtub vaid minul nii ?
Mis puudutab Lugupidamisega Meelis Vaiksaare Uninaksi ahjusegu kasutust, siis ka selle juhend näeb ette 3 tundi ja ämber peab tühi olema. See segu sisaldab 3% tsementi ja kuumakindlaid polimeerseid liime. Ehk siis peale kolme tundi muutub see segu sitaks.
Aga miks peakski segu kauam kestma :scratch: Ortneri potiliim on kasutatav vaid minuteid. Ahi peab kestma, mitte ämbris "laagerduv" segu.
Paljast liivast ja savist on Savivana savisegu. Sellega lapitud ja armeerimata puhasvuuk tellisahjud on ikka eriti "haritud" meeste rida.
Mulle pole isiklikult ka vahet, kuidas seda savi leotatakse, aga memmede-taatide rahakotid jätke rahule. Aretage palun oma antiikteadust kodus, härrased stagnad.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Koit
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Koit »

Tere Raivo.

Tundub jah, et Pottsepp III saamise nõuded on liialt leebed, aga Sina, kui eeskujulik pottsepp võid kutsetunnistuse tagastada ja öelda, et Su teadmised ei vasta pottsepp III`le.

Tere ka teistele.

Üldjuhul üritan siin sõnavõtte vältida, kuid aegajalt suisa vaja selgitusi jagada, kuna postitused muutuvad suisa laimavateks. Mis parata, kui inimese teadmised ja silmaring kitsad, siis ta arvab, et ainult see on lõplik tõde mida ta teab, aga tegelikult on maailm palju avaram ja värvilisem.
Savi-liiva segu on kasutatud senikaua, kui on ehitatud küttekoldeid ja ei ole nendega probleeme olnud, asi selles, et teadmised anti edasi põlvest-põlve ja asjad toimivad. Ka tänasel päeval domineerivad savimördiga ehitatud ahjud ja oh imet, ei lagune nad kuskilt otsast. Veel möödunud sajandi alguses laoti ahju põhi ja kolle punasest tellisest, osa neist töötab tänapäevani ja annab sooja. Siinsete „inseneride“ teooria kohaselt oleks pidanud sellised ammu kokku kukkunud olema. Probleemid algasid 90´ndate alguses, kui inimesed said korraga kõik väga targaks, korraga olid kõik ehitajad, pottsepad, elektrikud, korstnapühkijad jne. Kui paljukirutud nõuka ajal pidid esialgu koolis ja siis MEISTRI käe all õppima ja arenema, siis uue riigikorra ajal polnud see enam tähtis, iga mees oli kohe meister ja tegi oma tööd nii, nagu tema õigeks pidas. Väga kurb, aga siin annavadki sellised iseõppind meistrid soovitusi, aegajalt sattub siia ka mõni vana kooli meister, kes on uusi asju juurde õppinud ja tahab oma teadmisi jagada, aga ta valatakse sõimu ja süüdistustega nii üle, et ta parem loobub oma teadmiste jagamisest.
Lõpuks ka valmissegudest. Millegipärast ei ole ma läänes messidel käies kohanud kivitootjat, kes soovitaks oma kivide ladumisel kasutada universaalsegu. Iga kivi jaoks on oma segu välja töötatud ja selle seguga paigaldataksegi just seda kivi. Kui küsisin tootja käest, kas võib tema seguga ka teise firma kive paigaldada, siis vaadati mind algul nagu hullu, aga siis vastati viisakalt, et võid ikka, aga kogu vastutus jääb sinu kanda. Hea näide meie segudest on Maxiti tulekoldesegu, pakendil kirjas suurelt ja eesti keeles, et tulekoldesegu, aga oh õnnetust, kui seda segu koldes kasutad. Ei sobi kokku ka tulekindel müürisegu ja vene šamott, nende paisumised väga erinevad ja juba esimeste kütmistega tõmbab šamotile mõra sisse. Lagunevad ka valmissegud ahjudes, aga see juba puht tegija süül, kuna ei viitsita pakendilt kasutusjuhendit lugeda ja tehakse segu oma sisetunde järgi. Tänapäevased segud tahavad täpset vee doseerimist ja kui seda ei järgita, siis ongi jama käes. Teine põhjus on selles, et ei kasutata korraga kogu pakendit ära, vaid kasutatakse pakendist ainult osa. Transpordiga on väiksemad osakesed allapoole ladestunud ja kui nüüd koti pealt natuke segu võtta, siis on osa komponente puudu ja segu ei ole enam see, mis peaks olema. Sellisel juhul tuleks kott avada ja kotis olev segu segumasinaga uuesti korralikult läbi segada, või siis väiksemat pakendit kasutada. Samuti vaja jälgida segu kasutamise aega, segu tuleb ära kasutada ettenähtud aja jooksul, vastasel juhul tuleb ta lihtsalt ära visata. Kui kõiki neid asju jälgida on valmissegud head. Raivo mainis pottide paigaldamiseks kasutatavat kiirsegu, Ortneri firma demonstreeris tõesti sellist segu, aga seda segu ei lubata kasutada kohtades, kus suitsugaasid puutuvad sellega kokku.
Nüüd siis veel savi-liiva segust. Peamine probleem sellise seguga on vale liiva kasutamine. Iga liiv ei sobi segu tegemiseks, liivatera peab olema kandiline (kare) siis haakub ta paremini saviga. Kui kasutada siledapinnalist järveliiva, laguneb sellest laotud küttekolle enne, kui veel valmis saab. Liivatera ei tohi ka väga peenike olla, ise kasutan järgmist liivasegu (3osa liiva 0,62-2,00mm + 10osa liiva 0-0,62mm) savi lisan 1/2- 1/3 olenevalt savi rasvasusest, lasen segul seista vähemalt ööpäeva ja siis segan liiva juurde seni kuni savi „laulma“ hakkab. Kui savi-liiva ja vee vahekord on õige, siis on tal kindel spetsiifiline heli mida siin selgitada ei ole võimalik ja iga „meister“ ei olegi suuteline seda ära õppima.
Teemaväliselt Unibuldi kuldsest koldest. Avame Eesti Riikliku Kirjastuse 1964. a. A. Veski ja A.Vaik välja antud raamatu Pottsepa ja Korstnapühkimistööd leheküljelt 49 ja mida me seal näeme?? Seda vaadake ise raamatust. Siit veelkord tõestus, et kõik uus on ammu-unustatud vana.
Lõpuks ka õpetamisest ja õppimisest. Pean kohe alguses kurbusega tunnistama, et ega meil pole aastakümneid enam pottseppi õpetatud, ma mõtlen noorte õpetamist. Vene ajal koolitas pottseppi „kellu kool“ praeguse nimega Tallinna Ehituskool, kus õpiti kolm aastat seda ametit ja siis läksid ettevõttesse meistri käe alla edasi õppima. Sama süsteemi kasutatakse ka lääne pool tänapäevani. Pottsepa õpe kestab kolm aastat ja pärast seda pead veel vähemalt kaks aastat meistri käe all töötama. Kui meister leiab, et oled piisavalt teadmisi omandanud saad selli eksamile minna mis kestab kolm kuud. Kolme kuu vältel käib meistritest koosnev komisjon sinu tööd vaatamas ja hindamas, kui oled eksami edukalt sooritanud, siis võid omal käel tööle hakata, kuid ei või veel omale õpilasi juhendamiseks võtta. Peale viieaastast tööd pead ennast täiendama ja siis saad meistri pabereid nõudma minna. Meister võib omada töölisi ja õpilasi. Meie täiendkursused kestavad enamjaolt 120 tundi, st. kolm nädalat ja siis on pottsepp valmis, omaarust meister. Kursustele tulles arvab enamus, et neil teadmisi piisavalt, aga paberit oleks kangesti vaja, et õppinud on. Läänepool ei ole vahet, kas oled 16 või 60 aastane, väljaõpe kestab kolm aastat ja ei mingeid vaidlusi. Väga loodan ,et meil õnnestub jaanuari kuust Tartu Kutsehariduskeskuses teha aastane koolitus gümnaasiumi haridusega noortele, kellest tulevikus kasvavad välja uued meistrid, kes hakkavad oma teadmisi edasi andma. Euroopa Pottseppade Ühenduses (VEUKO) on päevakorral euroopa pottseppmeistri staatuse moodustamine, taotleja peab vähemalt kolmes liikmesriigis praktikal viibima ja siis saab meistri eksamile minna, kes teab ja tunneb euroopa kütteseadmete ehitust ja materjale.
„Ekspertidest“ ja ekspertiisidest tahaks ka mõne sõna kirjutada. Meie ekspertide põhisõnum on see, et kõik, mis teised teinud on p..k, vot mina, või minu firma tuleb ja teeb sulle õige asja. Tegelikult laieneb see kogu ehitusele, tihtipeale tuuakse ehitusobjektile mingi teine spetsialist eelmise mehe tööd üle vaatama ja selle uue spetsialisti hinnang on üldjuhul hävitav, või suisa vaenulik konkurendi suhtes. Ekspertidele soovitus- arendage oma silmaringi, õppige ja veelkord õppige, käige mööda ilma ringi, vaadake kus ja mida tehakse, pöörake pilk ka ajalukku ja õppige seda, mida on enne meid tehtud ja aastasadu toiminud.

Lugupidamisega

Koit Koppel
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Vaid üks küsimus. Kas sina, Koit, oled omaarust meister ja ekspert?

Mul on sulle näidata kümneid vähem või rohkem koheselt lagunenud ahjusi vanakoolimeistrite esitusest. Näita enda tellisahjude tööd ette.
Viimati muutis kaminahi, 08 Juul 2012, 14:34, muudetud 1 kord kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Koit, see teemaväline Unibuildi kolle, sellega on teil seal MTÜ juhatuses ikka tõeline mure. Proovige endale selgeks teha esiteks ribikolde Veski kirjeldatud versiooni eesmärk, siis Nunnauuni kuldse tule kolde spetsiifika ja siis kirjutage oma arusaamistest juba pikemalt. Veski raamatus on muidugi ka muust kirjutatud. Sellist kollet aga, nagu sina oma koolitusel tegema õpetasid, seda peaksid ikka oskama häbeneda sa isegi. Ka Veskil oleks häbi.
------------------
www.ehituspenskarid.com
meelisvaiksaar
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas meelisvaiksaar »

Õhtust.
Ei tea mina kes on ekspert....Küll tunnen mõnda MEISTRIT kellelt minul kui poisikesel(tööalaselt) on õppida küll ja küll.
Koidu postitus oli hästi kirjutatud ja võttis kokku selle foorumi viimase viie aasta põhilised jagelemiste teemad.
Kivi ahjude poolest olen hr. Kaminahjult üle võtnud mõnedki lahendused...Kuna praegu on olnud need mõistlikud lahendused..Olgugi,et hiljem olen kohanud selliseid lahendusi ka teiste varajasemates töödes.....Lihtsalt pole nad sellajal pidanud vajalikuks mulle neid näidata ja neid lahti arutada.Nagu ka paljusid teisi nende nn.Saladusi.
Selleks on kulunud palju aega,raha ja...maksa)))) Suured tänud neile.(Mõned ka loevad seda foorumit,kuid enamus neist muigavad vaikselt ja teevad oma ilusaid ja kestvaid töid edasi)
:hello:
Lugupidamisega Meelis Vaiksaar
Mõned teevad külma,mina teen sooja.(Koldevaim)
Tel. 53 966 469
Kasutaja avatar
maunoahjud
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 25 korda
On tänatud: 21 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas maunoahjud »

Jah, siit foorumist võib palju vajalikke kogemusi saada, kuid tuleb osata nö terad sõkaldest eraldada ja nendele jagelemistele läbi sõrmede vaadata...või siis need üldse vaatamata jätta :cool: Foorumi mittepottseppadest külastajatele jääb pottseppadest mulje, kui kibestunud eneseimetlejatest, kes leiavad vigu vaid teiste tehtust ja kiidavad taevani enda kätetööd, raiudes , et see on ÜKS JA SEE ÕIGE!!! Võiks parem arutleda lahtiste kaartidega ühiselt, erinevate ahjutüüpide plusse ja miinuseid...ja seda ilma sarkasmita! :amen:
NB! Isiklikult loodan suvepäevadel kohata pottseppi, kellega nendel teemadel, sõbralikus õhkkonnas arutleda :thumbsup:
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Just, terad sõkaldest.
Seda saab teha vaid viisil, et siia riputatakse üles pildid saviseguga ja ilma armeerimata lapitud tellisahjudest, mis kannatavad kriitikat ja mida tõesti saab pidada tarvituskõlbuliseks ka peale kütmist. Heietusi ajaloo teemadel pole memmedele vaja. Selleks see teemagi sai tehtud.
Tulen ise neid ahjusi ka vaatama, mis siin näha antakse. :thumbsup:
Esimesena ootan mina Koidu pilte.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

meelisvaiksaar kirjutas:Õhtust.
Ei tea mina kes on ekspert....Küll tunnen mõnda MEISTRIT kellelt minul kui poisikesel(tööalaselt) on õppida küll ja küll.
Koidu postitus oli hästi kirjutatud ja võttis kokku selle foorumi viimase viie aasta põhilised jagelemiste teemad.
Kivi ahjude poolest olen hr. Kaminahjult üle võtnud mõnedki lahendused...Kuna praegu on olnud need mõistlikud lahendused..Olgugi,et hiljem olen kohanud selliseid lahendusi ka teiste varajasemates töödes.....Lihtsalt pole nad sellajal pidanud vajalikuks mulle neid näidata ja neid lahti arutada.Nagu ka paljusid teisi nende nn.Saladusi.
Selleks on kulunud palju aega,raha ja...maksa)))) Suured tänud neile.(Mõned ka loevad seda foorumit,kuid enamus neist muigavad vaikselt ja teevad oma ilusaid ja kestvaid töid edasi)
:hello:
Lugupidamisega Meelis Vaiksaar
Ma ei saa ju tõesti midagi parata, et teised salatsesid. Vabandan. Aga neid saladusi siis näha saab, või jääb heietuseks? Siis küsin, milleks salajased heietused?
------------------
www.ehituspenskarid.com
punapart
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas punapart »

Härra KAMINA paugtamise peale, et suur ime on sündinud uue segu näöl, põrutasin ka puuti ja ostsõ õkva 22 kotti ja järgmine päiv lätsi ja ostsõ viil 22 kotti, aga vana head Uninaksi ahjusegu. Selle ahjutelliste seguga võib valada ahju aluseid, erinevaid klotse ja muid kuubikuid ja ka laduda villaga vooderdatud ahjude voodreid. Selle esimes 22 kotiga aga oli selline lugu, et valasin tee peale täiteks. Poodi oli häbi tagasi viia. See "uus" segu on lahja müürisegu kus on tsementi ikka rohkem kui 3%( tegelikult oli vist 11% ja soome analoogil on 8%) ja lisandid on ka nõrga võitu. Ahju sisse ei soovita küll teda manustada,põletate näppe. Olen lammutanud 15 aastat tagasi enda tehtud ahju mis oli tehtud soome analoogiga ja ei hoidnud toona kallis segu neid kive savisegust paremini koos. Muidugi võib olla et suur Juht on asjasse rohkem pühendatud kui mu seltskond, aga kes Juhile lähedal ei seisa neil ei soovita väga laialt katsetada. Tahaks seda serti näha ka, üldjuhul on sertide kättsaamine väga keeruline, ülesanne eriti kui tegu on temperatuure taluvate materjalidega. Lahinguväljal näeme, raisk!(Suvepäevadel)
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Sa lased oma rauad enne lahingut lõhki! Ma ei räägi mingist spetssegust ja sina näita lihtsalt savist ja liivast segatud seguga ja ilma armeerimiseta tellisahi, mis kestab ka kütmised. Said sa õnnetu aru?
Lahinguväljal ei kohtu.

PS Milleks sa vajasid 22 kotti segu :shock:
------------------
www.ehituspenskarid.com
punapart
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kes rääkis armeerimisest? Jutt käib ikka segust ja see on lahja müürisegu ja nagu Sa tead ei lase savisegu vingu läbi mida ei saa öelda tsemndisegude kohta( veel üks pluss või miinus, kuidas vötta).Ah ja, tõe huvides olen ka 19kk lõpetaja ja 88-ndal nagu üks eelkõneleja.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

punapart kirjutas:Kes rääkis armeerimisest? Jutt käib ikka segust ja see on lahja müürisegu ja nagu Sa tead ei lase savisegu vingu läbi mida ei saa öelda tsemndisegude kohta( veel üks pluss või miinus, kuidas vötta).Ah ja, tõe huvides olen ka 19kk lõpetaja ja 88-ndal nagu üks eelkõneleja.
Näita mulle ette paljalt saviseguga ja ilma armeerimata tellisahi, mis kannatab kütmist. Said sa õnnetu nüüd aru ?
Samuti võid näidata ette savisegust tellisahju vuugid, mis vastavad tänapäeva elementaarsele kvaliteedile oma sileduses ja kestvuses.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

punapart kirjutas:Kes rääkis armeerimisest? Jutt käib ikka segust ja see on lahja müürisegu ja nagu Sa tead ei lase savisegu vingu läbi mida ei saa öelda tsemndisegude kohta( veel üks pluss või miinus, kuidas vötta).Ah ja, tõe huvides olen ka 19kk lõpetaja ja 88-ndal nagu üks eelkõneleja.
Ahjutellise segu on tsemendilisandiga savisegu.

viewtopic.php?f=1&t=33940
Viimati muutis kaminahi, 09 Juul 2012, 00:50, muudetud 1 kord kokku.
------------------
www.ehituspenskarid.com
punapart
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Esimesed asjad esimesena. Segu vajasin ahju ehituseks kus oli ligi 900 kivi. Savi vuuki on võimlik ka teha sellist et ta ei pudeneks nii sama ja näidata võin küll kui huvi tunned. Ära pauguta kogu aega, Sina oskad tsemendiga ahjusid laduda ja oled uueaja innovaatiline meister ja meie oleme saviga plätsiad vanakooli mehed. Eks karta on, et koos meiega sureb saviga plätsimine välja . Kiitke issandat!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

punapart kirjutas:Esimesed asjad esimesena. Segu vajasin ahju ehituseks kus oli ligi 900 kivi. Savi vuuki on võimlik ka teha sellist et ta ei pudeneks nii sama ja näidata võin küll kui huvi tunned. Ära pauguta kogu aega, Sina oskad tsemendiga ahjusid laduda ja oled uueaja innovaatiline meister ja meie oleme saviga plätsiad vanakooli mehed. Eks karta on, et koos meiega sureb saviga plätsimine välja . Kiitke issandat!
Jah, ma tahan neid Sinu savivuukisi näha. Pane mõned pildi siia üles. Pane see 900 kiviga ahi.
Paugutamisest. Kas oled sina ka nõus, et memmedele-taatidele võib järjepidevalt sitta keerata, ...?
------------------
www.ehituspenskarid.com
t800
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 9 korda
On tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas t800 »

Imelik et Kaminahi korduvalt küsib jäädvustusi aga keegi ei taha miskipärast neid panna... mögisevad niisama...
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Olen praegu ühe 80+ memme juures Noarootsis ja tal ei ole siin tegelikult ühtegi ahju, mis pildistada kannataks.Pliitast jäid järgi ainult jalad kui vaatama tulin. Maja on 12 aastat vana alles.
Pliita on laotud selgelt liiga pudiseva seguga, aga ühel ahjul on savivuugid väikeseid, teravaid pragusid üleni täis( liiga kange savi).
Siin, kohaliku nõude kohaselt ei tohi sementi üldse küttekoldes kasutada ja ei lubatud ka mul seda pliita segule lisada. Otsisin sobiva jämedusega liiva ja lisasin rohkelt savi ( 1:3). Võimalikult väikeste vuukidega ja üle niisutades ei tohiks praguneda ( kuivamispraod tulevad kohe või ei tule üldse). Tsemendiga olen teinud savi koostise umbes 1:4. Olen ladunud väliskesta ka lubjaseguga ja õige vahekorra puhul on lubjasegu väga normaalne asi ( lupja ei tohi kokku hoida ja täpne koostis sõltub lubja ja liiva kvaliteedist ja muudest lisanditest).
Aitäh Raivole huvitava ja kasuliku teema eest!! Saavad ka teised teadmisi juurde.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Lugupeetud hr. Koit Koppel

Oled saanud siin hakkama nii mahuka ja lausa teadusliku :beee: selgitustööga, et raske on kõike haarata ja seetõttu palun ole nii vastutulelik ja ilustreeri see õpetus oma kuldsete käte kauneima tööga.
Võin sind selles ka aidata kui nimetad koha, kus seda näha ja üles võtta saab.

kena köik
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

meelisvaiksaar kirjutas:Lihtsalt pole nad sellajal pidanud vajalikuks mulle neid näidata ja neid lahti arutada.Nagu ka paljusid teisi nende nn.Saladusi.
Kummaline alkeemikute tsunft kipub osaliselt pottseppade seltskond olema. Väidetakse et vaid just neil on "tarkade kivi" tagataskus millega "savist saia" teha ning teistele selle tegemise saladust ei saa reeta sest muidu läheb ilmselt "vägi välja". :roll:

"Suured meistrid" kes siin väidetavalt vaid (üleolevalt)muiates lugemas käivad on ikka parajad tõprad. Teavad et asjatundmatud lugejad (nagu mina näiteks) on siin "piraadikapten" "Kaminahju" "pettuse" küüsi langenud aga appi ei tule. :evil: Võiks ju tulla ning "päästa" meid oma töid näidates ning avalikult lahti seletades kuidas need tehtud ning miks (füüsikale tuginedes) need toimivamad on kui "piraadikapteni" pakutu. Või vähemalt samaväärsed.
Seni kuni te teete vaid :beee: .....on minu silmis "Kaminahi" mõtlev ja tänapäevane ning kvaliteetset tööd tegev pottsepp ja teie vaid kadedad nurgatagused rusikanäitajad.
teadja
külaline

Lugemata postitus Postitas teadja »

Kuulge tänapäeva supermeistrid.Miks keegi ei öpi neti abil kirurguiks?Ei tule
Köne allagi,eks.Pottsepaks tahavad aga saada köik,yksköik mis valemiga.Aga elu
näitab,et ikka ei saa kyll!Muidu neid teemasid ei töstetaks.Elu näitab ,et asi
läheb järjest hullemaks.Kirute vanu ärapölenud ahjusi.Vanad teie endi tööd on???
Foorumit jälgides,siis 10-15aastat ja vajuvad kokku!Edu!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Kas sa sellest suudad neti teel aru saada, et minu poolt avalikuks tõstetud mure on eelkõige uutest tellisahjudest ja õige sageli on need ehitanud kirikukooli vilistlased?
------------------
www.ehituspenskarid.com
teadja
külaline

Lugemata postitus Postitas teadja »

Ärge siis tehke foorumist kirikukooli.Enamus postitusi on enesereklaam ja teiste maha tampimine.Ma saan aru huumorist ja niisama söbralikust nöökimisest.Pottsepad alati löbus rahvas olnud.Sa kysid Koidult,oled sa ekspert?
No kuule,kas sina oled pädev seda kysima?Vörreldes sinu ja Kodusooja töid,on ikka
vahe valgusaastates.Sinu kahjuks ainult.Niipalju sa peaksid jagama,et siibri ja tahmatopsi asendid jutustavad palju!Edu!
Vasta