Uus pliit ei tee koostööd-mõistus otsas

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Uus pliit ei tee koostööd-mõistus otsas

Lugemata postitus Postitas Rexu777 »

Aasta alguses lasime ehitada uue puupliidi...kõige lihtsama ja tavalisema. Kütmist alustasime pisitasa nagu potsepp näpunäiteid jagas ja lõpuks jõudsime siis niikaugele et sai ikka korralikult kütta juba ja pliit kuumaks aetud. Mis aga juhtus- pliidi ääreraud hakkas kerkima ja läks kummi just pliidiuksekohalt ja külje pealt mis jääb tulekolde äärde.Ehk siis kohtadest mis on kõige kuumemad. Kerkimise tagajärjel venitas ta lahti kivid, suured praod igal pool sees. Kustutasime tule ja kutsusime potsepa asja vaatama. Olgu veel öeldud et ääreraud on ostetud kasutatult ja ribiplaat on uus. Potsepp arvas et see kerkimine kohati normaalne kuna uus plaat paisub jne.Kuigi imestasime isegi et esmalt hakkas ju kerkima pigem ääreraud mitte plaat. Potsepp katkus plaadid-rauad maha...võttis esimese rea kive maha, tegi pliidi taas esinduslikuks. Kütma hakates aga sama jama kordub. Jällegi kerkib eesotsa ääreraud ja see omakorda kergitab ribiplaati ja venitab kive endaga kaasa.Esmalt jääb mulje et ribiplaat kerkib nurkadest üles aga pannes lood plaadile, näeme et plaat on täiesti sirge ja teda kergitab siiski ääreraud....
Pottsep ei oska enam midagi kosta ja nüüd olemegi ummikus....rahakott pole ka nagu puuga seljas et katsetada ja osta uus ääreraud või kalleid spetsialiste vaatama kutsuda. :?
On ehk kellelgi sellist sarnast juhust olnud ja oskab juhendada kus suunas edasi liikuma peaks? :(

Olen ette tänulik :hello:
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Re: Uus pliit ei tee koostööd-mõistus otsas

Lugemata postitus Postitas motamees »

Ilmselt kiirgab kolde tuli otse ääreraua peale. Selle koha pealt põlevad aja möödudes äärerauad päris läbi. Kui ääreraud ühe koha pealt kuumeneb, siis on loomulik, et ta ka punni kisub.
Kindlasti tuleks ka vaadata, et pliidiplaadil oleks oma pesas piisavalt ruumi paisumiseks. Kui plaat läheb vastu äärerauda, siis ka see võib äärerauda deformeerima hakata.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Pliita tuleks teha nii, et ääreraud üldse kõva tuld peale ei saaks. Ette ukse kohta tehakse kaitse peale( ´Õigemini ääreraua alla) tavaliselt.
Täitsa huvitav oleks seda probleemi näha ( kus asuda võiks? ). Tõstaksite ehk plaadi maha ja teeksite mõned pildid?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Kivi, millest käib jutt.
Ääreraua kaitsekivi.
Ääreraua kaitsekivi.
Pliita seest..JPG (33.09 KiB) Vaadatud 4726 korda
Selliseks muutub aastate pärast ääreraud, kui pole kaitsvat kivi.
Aeg teeb oma töö.
Aeg teeb oma töö.
Ärapõlenud ääreraud..JPG (75.73 KiB) Vaadatud 4726 korda
.
Tel 5o9279o
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Nädalavahetuse lähme taas korteri peale ja tõstame rauad-plaadid maha. Nüüd teame mida vaadata. Kellel huvi kohale tulla vaatama siis asukoht on Raplamaa, 15km Raplast väljas.Motamees, ääreraud on tegelikut täiesti korralik ja eelmise omaniku jutu järgi pole ta palju kuuma saanud. Ääreraua ja plaadi vahel on ka piisavalt ruumi. Esmalt ei olnud aga kui potsepp hiljem pliiti parandas siis jätts raua ja pliidi vahelise ala päris tühjaks et las plaat paisub palju tahab.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Huvitav, kas ääreraud on kinnitatud kuidagi kivide külge, et ta kive kaasa tirib? Tõstke maha ainult plaat.
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Mulle tundub küll et on kinnitatud kivide külge kuna esimese kivirea tirib nagu endaga kaasa. Esimese ja teise kivirea vahele tekib segu sisse siis niivürd suur pragu et pista terve sõrm vahele. :?
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Egas see meister Märjamaalt ei olnud? Seal elab üks maru pull ahjumeister... ( peale Raivo, keda ma muidugi praegi ei mõtle...)
Plaadi saab peale panna nii, et ta kuskilt tuld peale ei saa ega saa ka paisuda nii meeletult. Mida, aga seal on tehtud, see kindlasti päris õige ei saa olla.
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ei, Märjamaalt ta ei ole pärit. Tegemist siin kohaliku potsepaga, küll mitte paberitega aga ilusat tööd teeb ja rahva poolt palju kiidetud ja nõutud.Aga kohe kui taas korterisse asja,teeme pildid ja siis saame siin seda arutelu jätkata.
Praegu ütlen vaid suured tänud neile kes kaasa mõtlesid ja arutasid ;)
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mõelgem seniks ikka positiivselt...sest kui selliseid kohalikke ( nõutud) meistreid olemas ei oleks, siis läheks siin foorumis päris igavaks või sureks üldse välja...
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

kui sa Rexu777 sellist tööd sooritavat meistrit kangesti kiidad, siis on sul tõesti mõistus otsas. Ehk klaarib veel ära :scratch:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kord saanud Märjamaa mehed kokku ja rääkind, et kõigil olla kohaliku meistri ahjud ää lagund. Ainult ühel mehel olla terve. Teised, siis küsima, et kuidas see võimalik saab olla? Mees vastand: No kuidas ta saaks ära laguneda kui ma ise, isiklikult näpuga näitasin igat kivi, kuidas tuleb panna.
Rexu võib enda meistrit edaspidi soovitada küll, aga temaga tuleks kaasa anda ka juhised, kuidas pliitad pärast ära parandada saab.
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Siin siis pildid meie pliidist. Jään ootama kommentaare, arvustusi ja eelkõige lahendust. Nagu näha siis eelnevatel piltidel näidatud tähtis kivi meie pliidil puudub. Ülejäänud ääreraud tundub olevat kenasti kiviserva peal ja otsest tuld ei saa kuid ääreraud ei aja kummi mitte ainult pliitiukse kohalt vaid ka parem serv läheb kaardu ja pikapeale ka vasak serv.
Manused
riided 017.jpg
riided 017.jpg (92.5 KiB) Vaadatud 4617 korda
riided 016.jpg
riided 016.jpg (87.07 KiB) Vaadatud 4617 korda
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mina puhastaks selle vana savi ära sealt ja paneks ääreraua tagasi,siis lõikaks villast sobivad ribad, et kuumus üldse serva vastu ei saaks. Ukse kohale teeks vanast pliitaraua tükist sobiva plaadi ja vill kaitseks vahele veel.
Muidu tundub asi igati asine pliita olevat ja mingit müstikat seal ei näe.
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kus kandis Te Robi 1 ise asute ja kas oleksite nõus aitama oma kirjeldatud lahendust ka ellu viima?
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mind ei maksa sinna kutsuda, sest hakkan kohe urgitsema kas shamotid on villavuugiga seina vastas ( shamoti vuugid nagunii veidi suured)...ja kui mitte, siis kisun lahti ja kui juba need lahti on, siis leian, et hea oleks traadiga kive konksutada ja kui puurima hakkan, siis tuleb alumine rida ka lahti ...jne.
Mina soovitaks, et see kohalik meister ise teeks korda ka oma töö, sest nii oleks aus.
Aga kui abi tõsiselt vaja, siis hea meelega aitan...
Vaata ka teiste nõuandeid.
-----------------lisa-------
Ei...tõsiselt, mind ei maksa ühegi, vähegi kahtlase ahju ligi ka lasta,kus midagi pudiseb või ripub. Mul tekib väga kiirest kiindumus ahju vastu ja poole aasta pärast on jälle teemas" Neiu naudub pottsepatööd" uus tegelane, sest see ahjutöö on ohtlikult nakkav ka teistele!! Igatahes olen hoiatand!!
( ma nüüd Noarootsi, ühe tädi pliitat tegema...)
Viimati muutis Robi 1, 06 Juul 2012, 07:02, muudetud 1 kord kokku.
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Selge,lähme siis esimese hooga oma paljukiidetud spetsialisti jutule.Eks loomulikult oleks aus ja ka kõige mugavam kui ta ise lahenduse leiab aga kuna ta juba ühe korra katkus pliidi lahti ja pani kokku tagasi ning tulemus siiski null, siis mõtlesime uurida natuke kaugemalt. Nüüd teda uuesti objektile viies anname juhised kätte, mis tegema peab.
Natuke selgusetuks jääb see, kuhu täpselt seda villa paigaldama peab. Kui ääreraud paika panna, siis kas ääreraua ja plaadi vahele või....? Ja kas villa all peate silmas seda tugevat villaplaati mida kasutatakse kuskil praeahju ümbruses?
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

TUL 10 on see vill ja eks meister ise teab.
Kui ääreraud paigas, siis tasuks selle alla servapidi paar kihti seda villa toppida ja plaat peale. Eks kohapeal, töökäigus selgu täpsemalt kuidas paremini sinna selle villa saab.
Rexu777
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänud täpsustuse eest. Esimesel võimalusel võtame oma pottsepal natist kinni ja suuname ta oma praaki parandama.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Loomulikult aastate jooksul on nähtud väga kummalisi asju ja seda tööd otseselt praagiks ei saaks isegi kutsuda. Ainult, et see meister peaks ise olema huvitatud, et asi korda saaks.
Mul on suht kesised kogemused pliitadega ( ainult 6 tk. olen teinud ja paljudele uue sisu ladunud) ja tegelikult sama moodi ääreraua saviga kinni mätsind ( alguses määrind savi ja kui serv paigas, siis veel savi juurde toppind ja vajadusel kivikilde. Enne plaadi paigaldamist sinna ka veidike savi või villa alla sättind, et prao vahelt läbi ei tõmba. Ukse koha täitmist pean nagunii loomulikuks. Kive olen ikke traadikonksudega kinnitand, nagu ka Motamehe pildil, ainult, et traat ka üle ukseava siduma ( Motukal on seotud kivi üle ukse ja uks madalamal). Olen tegelikult neid ääreraudu über veidike teinud, lisades plaati kandva lati( täies ulatuses) igale küljele, siis asi tihedam ja tugevam.
Igatahes,,, päris lõpuni ma praegu aru ei saa nendest suurtest pragudest, kuhu sõrm vahele mahtus....
buldooser
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas buldooser »

Olgu veel öeldud et ääreraud on ostetud kasutatult ja ribiplaat on uus-
Kas mitte sellepärast ei olnud ääreraud müügis, et on valmistatud ebasobivast materjalist?
Poepliitidel on keeduplaadid kah teraslehest lõigatud ja need ei kisu mingil moel kummi.
Ehk on tegu isetehtud äärerauaga? Sellist paisumist, et kivid lahti ja sõrm vahele mahub ei
ole nagu varem kuulda olnud. Olgu, et ukseava, aga ka vasak külg läheb kummi. Sellise moega peaks vist enamus pliite samamoodi käituma, sest rauad saviga peale pandud.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 45 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Robi 1 kirjutas:Mind ei maksa sinna kutsuda, sest hakkan kohe urgitsema kas shamotid on villavuugiga seina vastas ( shamoti vuugid nagunii veidi suured)...ja kui mitte, siis kisun lahti ja kui juba need lahti on, siis leian, et hea oleks traadiga kive konksutada ja kui puurima hakkan, siis tuleb alumine rida ka lahti ...jne.
Mina soovitaks, et see kohalik meister ise teeks korda ka oma töö, sest nii oleks aus.
Aga kui abi tõsiselt vaja, siis hea meelega aitan...
Vaata ka teiste nõuandeid.
-----------------lisa-------
Ei...tõsiselt, mind ei maksa ühegi, vähegi kahtlase ahju ligi ka lasta,kus midagi pudiseb või ripub. Mul tekib väga kiirest kiindumus ahju vastu ja poole aasta pärast on jälle teemas" Neiu naudub pottsepatööd" uus tegelane, sest see ahjutöö on ohtlikult nakkav ka teistele!! Igatahes olen hoiatand!!
( ma nüüd Noarootsi, ühe tädi pliitat tegema...)
Selles osas on Robil küll õigus, et ahjutöö on ohtlikult nakkav. Ma käin juba pool aastat oma eelmisel talvel parandatud pliiti imetlemas ja silitamas ning mõtlen vaikselt, et võiks mõnega veel "katsetada" :)
Siiamaani on asi veel ühes tükis tänu siit saadud asjalikele soovitustele.
Ja kui juba postitamiseks läks siis tänaks üksiti ka tookordseid nõuandjaid. Ma usun, et tänatavatel on igaühel endal meeles, eraldi ei hakka nimesid välja tooma... :amen:
Torutööd Tartus 56 932 898
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

[quote="buldooser"]Olgu veel öeldud et ääreraud on ostetud kasutatult ja ribiplaat on uus-
Kas mitte sellepärast ei olnud ääreraud müügis, et on valmistatud ebasobivast materjalist?
.........................................................

Tundub olevat täiesti tavaline ääreraud ja kunagi tehases tehtud. Isegi kui oleks ise tehtud, siis ei juhtu selliseid asju. Ma olen neid mitu tükki ise kokku keevitand, vastavalt pliita suurusele ja vajadusele.
Eks näis mis saab...ja loodame parimat Rixule!!!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Tuli ei tohi kusagil pääseda vastu äärerauda ja kogu kunst. Kes veel midagi oskab lisada, siis tore oleks targaks saada. :blink:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Tuligi lisa. Meister Sass helistas, vangutas kohaliku pliidimeistri pädevuse üle pead ja soovitas pliidile kindlasti samottvoodri korralikult sisse lappida, et pliidipere elu ei oleks jäädavalt ohus. Vähemalt pliidi tagumine ots peab saama tulekindel.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Vasta