Järjekordne põrandakütte teema :)

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
part
külaline

Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas part »

Tere,

Plaanis on maja üle viia põrandaküttele ning seoses sellega olen paar päeva teooriat tuupinud - kasutusjuhendid, vanad teemad jms. Leidsin ka programmi millega enne paigaldamist ja skeem valmis joonistada aga enne kui joonistama hakkan küsin mõned võhiklikumad küsimused ära:

1) Olemas on niiöelda katlaruum kuhu kõik torud kokku jooksevad aga ei ole veel otsustanud mis hakkab vett soojendama - kas katel, maaküte, või õhksoojuspump. Küsimus selles, et ega see pole pragusel etapil väga oluline ka? Kas betooni alla läheb ainult puhas toru ning mingeid lisavidinaid tarvis ei ole? Kollektorid ja kõik muu vajalik tuleb alles katlaruumis kus torud põranda alt välja tulevad.
2) Sisse tulevad kõik torud tõenöoliselt lävepaku alt. Kokku on 4 kontuuri ehk siis 8 toru niiet tõenäoliselt lävepaku all on torude vahe ainult üks 5cm - ega seal midagi karta ei ole? Teisisõnu ega ei ole mingit minimaalset vahet mis peab torudel olema?
3) Kui lähedalt vastu välisseina läheb esimene ring? Kas panen kohe päris vastu seina või jätan mingi 15cm vahe?
4) Kas peaks torud panema ka näiteks köögimööbli alla? Köögimööbel tuleb vastu välisseina.
5) Olen lugenud, et sellien rusikareegel on, et torude vahe on 15cm - kui tegu on nüüd suurema ruumiga näiteks 20-30m2 siis kas toa keskel võib vahe ka suuremaks ajada? Kui jah siis kui suureks?
6) Jällegi lugesin, et 16mm toru kontuur ei tohiks olla pikem kui 100m - vastab tõele?
7) Kas jätkukohad betooni all on lubatud?

Ning lihtsalt huvi pärast küsin hilisemaks ka paar praktilist küsimust mis praegu huvi pakuvad:
8) Olen näinud pilte, et torud lähevad otse peno peale spets klambrite abil ning on penost heal juhul 5mm kõrgemal - järeldan siis, et armatuur tuleb torude peale? Armatuuri jaoks siis tõenäoliselt vaja migneid spets kandureid mis hoiavad teda piisavalt tugevalt, et seal peal valamise hetkel kõndida saab?
9) Kui kergelt teeb 180 kraadise pöörde 16mm põrandatoru? Kui toru vahe on 15cm siis ma loodan, et see pööre pole probleem?

Küsimusi palju niiet tänan juba ette ära inimese kes võtab vaevaks mind aidata :)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

1. Otseselt ei ole, kuid erinevatel kütteallikatel on lisanõudmised - katlad tahavad korstent ja soojuspumbal on soovitav välisosa siseosa asukoht poleks teineteisest väga kaugel.
2. Ei ole karta midagi. Niipalju on minimaalset vaja, et betoon vajab kandmiseks toruvahet.
3. Nii ja naa. Äkki tulevikus ei pane sinna mööblit. Samas mööbli all põrandaküte ei toimi täie rauaga.
5. See on standartne samm. Vastavalt kütteprojektile võid tihedamat sammu kasutada aga kasutatakse üsna palju hõredamat. Õige sammu näitab küttearvutus.
6. On soovitav jah, et ei oleks pikem (mõni meeter võib olla). Muidu pump ei jäksa vett seal liigutada.
7. Soovitavalt ei ole. Need on esimesed mis võivad lekkida ja nende remont (pain of a..).
8. Torud peavad olema vahtplastist kõrgemal, sest betoon peab sattuma vahtplasti ja torude vahele. Samuti armatuur.
9. 15 cm sammuga painutab ära. Ei ole probleem. Targemad veavad kaksikspiraalselt, põrand on ühtlasemalt soojem kah, painutamine parem (vaid 90 kraadi vaja), kuid nõuab head kütteprojekti.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6096
Liitunud: 02 Veebr 2009, 22:46
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 133 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

part kirjutas:Plaanis on maja üle viia põrandaküttele ning seoses sellega olen paar päeva teooriat tuupinud
Mina usun küll, et projekt tellida on kasulikum, kui siit-sealt mingeid teadmisekesi üritada koguda ja väga suure tõenäosusega ikka midagi valesti teha. Projekteerija näeb asja tervikuna, sina näed mosaiigi killukesi, kas 16mm toru ja kas 15 cm vahekaugus. Asja sisust aru saamata.
jaanust123
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 32
Liitunud: 07 Veebr 2011, 21:18

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas jaanust123 »

1. Kas on hea plaan jätta kollektorid allapoole ringi? Minul on ka esimese korrus põrandaküttega ja oma lolluses on kollektor keldris. Seal on tekkinud õhutamisega kerge probleem. Kuna ringid on ülevalpool õhutajat siis ei kipu õhk ilusti välja tulla. Lahendusek oli et ringist tuleb toru ikkagi ülespoole ja läbib õhutaja. Edasi läheb toru keldrisse kollektorisse.
2.Kui hakkad lävepakku panema siis kindlasti mõtle kuidas edaspidi vajalikud viimistlused teha saad. See on ikka nii et kui on vaja liistu jaoks auku puurida siis läheb kindlasti toru sisse.
3.Mina jätsin ca 10 cm. välisseinast. Esimesed kaks-kolm tiiru pane mööda välisseinu. Hea oleks veel kui see oleks erinev ring.
4. Igatahes pane ka igalepoole alla. Kunagi sai pandus vannituppa ja pesumasina ja dushinurga alla ei pannud toru. Tulemus on see et põrand ei küta väga hästi ära kuna kuupmeetrid vannitoas on piisavad aga põrandaruudud mis kütavad on väiksemad.
5. Olen omal teinud nii et välisseinas 10 cm vahet 4 toru. Edasi 15 cm ja siis toa keskel võib mõni ka 20 - 25 cm olla.
6. Rusikareegel on et 7jm =1m2 see tähendab et kui ruum on suurem kui 15 m2 siis kasuta kindlasti kahte ringi. Kasutades loogikat et üks väike ring välisseina vastas eraldi
7. Ära hoia selle pealt kokku. Kasuta ühte pikka toru. Hiljem vannud ennast maa põhja. Lisaks kasuta kindlasti torupainutamise vedru. Ilms vedruta on keeruline 10 cm. vahet painutada. Kui me räägime muidugi 16 mm Henco torust
8. Pane armatuur maha - kinnita toru - tõsta armatuur vahtplastist kõrgemale kasutades nö. armatuurikonni. (plastikust jubunad mida saad erinevatest poodidest.
9. Kindlasti kasuta painutusvedru. Ära lihtsalt käte vahel painuta. Teed mõlgi sisse ja see ei ole hea. Vedru laenutavad ka eh. poed ja tööriistalaenutused.

Edu ja jaksu igatahes.

Lisaks kindlasti ümber välisseina vahtplast. Ära vala lihtsalt betoonplaati vastu külma välisseina. Ja ära kasuta vaid õhukest linti vaid vähemalt 5 cm. paksust vahtplasti.
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

ma ei hakka uut teemat tegema - küsin siin edasi.

Vanas majas, kus oli isetsirkuleeruv keskküte, sai pandud vana tahkekütusekatla asemele õ-v soojuspump. Et see kütab 24/7, siis tegelikult on radikate temperatuur nüüd tunduvalt madalam kui enne. Samas saab esiku suurendamiseks lõhutud maha seal paiknenud WC, et tekiks esikusse nii 1 x2 m nišš, kus hakkavad riidenagid ja jalanõud olema. Selle nišši põrand aga on osaliselt kivipõrand (endise WC alune). Mujal on vana nõukaaegne partkett, mitte eriti suurem asi, vist otse betooni peal, st soojustuseta. Et seda kivi ei viitsi hakata praegu välja lõhkuma (veneaegse parketiga ühilduvat sarnast niikuinii ei ole saada ja see pole ka seda väärt, et otsida, siis oli mõte, et teeks sinna riidenagi nišši üldse astmega kõrgema põrada. Paneks mingi tahvli soojustust põrandale ja selle tahvli peale väänaks maha kõrvalasuva radika väljavoolutoru. ja siis puitkarkassi peale mingi soojustjuhtiva plaadi ja selle peale viimistluseks kas parketi või keraamilise plaadi. Kumb on parem?. Ja mis materjalist peaks selle viimistlusplaadi aluse tegema, et peal kannataks käia - OSB ?, vineer ? miski tsementkiudplaat on olemas? Kas on miskit sellist olemas, mis siiski astumist ka kannab?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Isetsirkuleerival ei ole niisama lihtne põrandasse küttetoru panna ja saada see toimima.
Betooni maha lõhkumine võib olla lihtsam kui arvad. Ei soovita põrandakütet soojustamatta põrandale, küttekulu on palju suurem kui radikatel.
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

kuna pandi soojuspump, siis ta pole enam isetsirkuleeruv niikuinii, ainult jämedad torud on vanast ajast. Maha väänaks muidugi peenema toru. Aga ainult kivipõrandatüki väljalõhkumine ei annaks midagi, sest see on kõigest pool niši pindalast, teine pool oleks ikka vana parkett, millega kokku uut osa samas tasapinnas ajada tähendaks eritellimusel parketilippe. Kui aga edasi lõhkuma hakata, siis kasvaks asi sujuvalt terve maja seest puhtaks lõhkumiseks, sest põrand on ühes tükis ja siis läheks ka seinte remondiks jne. Selleks aga pole lihtsalt aega.
peakikerdu
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 61
Liitunud: 26 Okt 2011, 09:48

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas peakikerdu »

Tere,

kui on soovi põrandakütte jooniste ja arvutuste vastu siis kirjutage projekteerimised@gmail.com.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1605
Liitunud: 23 Nov 2008, 14:22
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 12 korda
Kontakt:

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Kui palju betooni alla soojustust paned, soovituslik 200 mm. Betoonplaadi võiks seinast isoleerida 30-50 mm penoga.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kas 20mm toru võib pikemalt vedada? Mure selles, et mul on 19m2 suurune tuba (maja kõige tagumises otsas) ja ei viitsi sinna kahte kontuuri vedada - tahaks kuidagi ühega hakkama saada :)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

20 mm toru võib natuke pikemalt vedada. Kuid arvesta, et väga pikal torul on lõpu poole vesi väga maha jahtunud, et ära siis süüdista kui ei meeldi hiljem põranda soojusjaotus...
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kuidagi ebaloogiline tundub see asi - jämedamal torul läheb küll rohkem vett sisse ja rohkem vett jahtub idee poolest aeglasemalt maha aga samas toru pind on ka suurem niiet tänu sellele jahtub jälle kiiremini.
Oleks tänulik kui keegi saaks viidata mõnele tootja juhendile kus oleks täpsemalt ära mainitud mis toruga võib mis pikkuseid kasutda - ise ei leidnud küll muffigi.
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tavaliselt kasutatakse Uponor põrandküttesüsteemis
Wirsbo-pePEX
20 x 2 mm toru puhul 300 mm
paigaldussammu ja Wirsbo-pePEX
17 x 2 mm toru puhul 200 mm paigaldussammu.
Kütteringide paigaldussuund oleneb
põranda konstruktsioonist ja kattest.
Kütteringi pealevoolutoru on soovitav
paigaldada välisseina äärde ja sealt
edasi sobiva skeemi kohaselt ruumi
sissepoole. 20 x 2 mm toru puhul on
ühe kütteringi pikkus tavaliselt
50–90 m, suures ruumis võib küttering
olla pikem, 100–160 m. 17 x 2 mm
toru kasutamise korral on kütteringi
pikkus tavaliselt 30–80 m.

http://www.uponor.ee/~/media/Files/Upon ... juhend.pdf

Sammu kohta ei oska kommenteerida - kuidagi kahtlaselt suur tundub see 300. Kas keegi on paigaldanud antud toru selliste näitajatega (20mm toru ning 90m või rohkem) ning oskab tulemust kommenteerida? Kardan, et tulemus on suht zebra.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1605
Liitunud: 23 Nov 2008, 14:22
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 12 korda
Kontakt:

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Külaline kirjutas:Kas 20mm toru võib pikemalt vedada? Mure selles, et mul on 19m2 suurune tuba (maja kõige tagumises otsas) ja ei viitsi sinna kahte kontuuri vedada - tahaks kuidagi ühega hakkama saada :)
Mis tähendab pikemalt kas 500 jm või??? Palun anna oma planeeritava trassi pikkus.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
Marxu
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Marxu »

Veikko kirjutas:
Külaline kirjutas:Kas 20mm toru võib pikemalt vedada? Mure selles, et mul on 19m2 suurune tuba (maja kõige tagumises otsas) ja ei viitsi sinna kahte kontuuri vedada - tahaks kuidagi ühega hakkama saada :)
Mis tähendab pikemalt kas 500 jm või??? Palun anna oma planeeritava trassi pikkus.
Mida sa paanitsed?
Aguses oli juttu, et 16mm toru võib vedada kuni 100m ning inimene küsiski kas 20mm toru võib sellest pikemalt vedada.
Vastuse panin juba kirja aga sulle, kui eriti aeglasele, kirjutan uuesti:
20 x 2 mm toru puhul on
ühe kütteringi pikkus tavaliselt
50–90 m, suures ruumis võib küttering
olla pikem, 100–160 m.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 632
Liitunud: 27 Sept 2011, 16:51
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas kütja »

Marxu kirjutas: suures ruumis võib küttering
olla pikem, 100–160 m.
Tõmba nüüd vähe tagasi,160m ring kohe kindlasti olla ei tohi.20mm toru puhul 120m kannataks veel ära,rohkem mitte.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6096
Liitunud: 02 Veebr 2009, 22:46
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 133 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

kütja kirjutas:160m ring kohe kindlasti olla ei tohi.20mm toru puhul 120m kannataks veel ära
Kas te tõesti arvate, et põrandakütte projekteerimine niimoodi käibki?
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 632
Liitunud: 27 Sept 2011, 16:51
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas kütja »

Küülaline kirjutas:
kütja kirjutas:160m ring kohe kindlasti olla ei tohi.20mm toru puhul 120m kannataks veel ära
Kas te tõesti arvate, et põrandakütte projekteerimine niimoodi käibki?
Loe nüüd uuesti,ringi max pikkusest on jutt,mitte projekteerimisest.Või sinu arvates 160m normaalne?
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ärge nüüd kakelge ja proovige siiski teemas püsida.
Pikkust peaks siiski jälgima seda mis tootja soovitab - antud juhul 50-90m. Neid "kuni" andmeid ei tasu vaadata - need on niisama reklaamiks ja kehtivad ainult siis kui kõik näitajad ideaalsed.
Mind huvitab pigem see soovitatud samm - 300mm. Kordaks küsimust mida üks eelkõneleja juba küsis:

"kuidagi kahtlaselt suur tundub see 300. Kas keegi on paigaldanud antud toru selliste näitajatega (20mm toru ning 90m) ning oskab tulemust kommenteerida? Kardan, et tulemus on suht zebra."
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 632
Liitunud: 27 Sept 2011, 16:51
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas kütja »

Omal 300mm sammuga uponori 20mm toruga,ei saa küll aru,et sebra oleks.Sõltub ka muidugi kütteliigist.Kui tsükliline kütmine(halupuuga) siis võib vähe nadi jääda.Omal pelletiküte,ja põrand ast aru küll pole saada ,et ebaühtlaselt soe oleks.Välisperimeeter 150mm sammuga
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

kütja kirjutas:Omal 300mm sammuga uponori 20mm toruga,ei saa küll aru,et sebra oleks.Sõltub ka muidugi kütteliigist.Kui tsükliline kütmine(halupuuga) siis võib vähe nadi jääda.Omal pelletiküte,ja põrand ast aru küll pole saada ,et ebaühtlaselt soe oleks.Välisperimeeter 150mm sammuga
Kui pikk su kõige pikem kontuur on ning kas selle kütab ilusasti ära?
Samuti selline küsimus, et kui sul kollektorisse jooskevad kokku kõik 20nesed torud siis milline toru kollektorist edasi kütteaparaadini läheb?
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 632
Liitunud: 27 Sept 2011, 16:51
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas kütja »

Ei mäleta enam täpselt,ja projekt ka kuskil kadunud,aga pikim ring vist oli 80m ligi.17 aastat asi töös olnud.Kollektorisse tulevad 3/4" torud,kuna katlamaja asub praktiliselt kollektori all.Kui kollektori ja katlamaja vahe suur ja palju pööramisi,siis toide võiks 1" olla.Toru läbimõõt oleneb ka köetavast pinnast.Omal 80-85m2 põrandakütte all.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 632
Liitunud: 27 Sept 2011, 16:51
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas kütja »

Ei mäleta enam täpselt,ja projekt ka kuskil kadunud,aga pikim ring vist oli 80m ligi.17 aastat asi töös olnud.Kollektorisse tulevad 3/4" torud,kuna katlamaja asub praktiliselt kollektori all.Kui kollektori ja katlamaja vahe suur ja palju pööramisi,siis toide võiks 1" olla.Toru läbimõõt oleneb ka köetavast pinnast.Omal 80-85m2 põrandakütte all.
Külaline
külaline

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ja selle kõige suurema ringi toidab ilusasti ära? Et kui talvel põhiküttena kasutada siis sisse ja välja tuleva vee temp vahe liiga suur ei ole?
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 632
Liitunud: 27 Sept 2011, 16:51
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Järjekordne põrandakütte teema :)

Lugemata postitus Postitas kütja »

Ei ole probleemi,kollektorist paned ringide läbivoolud paika:lühemad ringid koomale,pikemad ringid lahtimale.Uue Uponori automaatikaga pole sedagi enam vaja teha,on nn.iseõppiv süsteem,kus suurema soojavajadusega ringe hoiab rohkem lahti.
Vasta