Palkmaja paekivi vundamnedi soojustamine

TRMLR
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Palkmaja paekivi vundamnedi soojustamine

Lugemata postitus Postitas TRMLR »

Vana palkmaja, millel paekivist vundament. Iga mees räägib eri juttu kuidas seda soojustada. Kui ma teen järgnevalt, kas siis läheb väga metsa see värk:
lahti kaevasin maapinnast sügavuti 0,5 meetrit ja laiuti 1,0 meetrit. Sokkel 0,5 meetrit. Nüüd lasen vundamendi siledaks krohvida (tsement+liiv+lubi), et saaks sellele kanda bituumenmastiksi (õige mark siiani leidmata, selline mis ei kahjustaks peno - äkki oskab keegi aidata) terves vundamendi kõrguses. Siis mastiksi teise kihiga liimin sinna kinni peno (50mm). Peno panen vertikaalis 1,0 m ja laiuti 1,0 meetrit. Peno alla panen liiva. Peno peale väljaspoole panen tavalise kile ja selle peale liiva ja siis tagasitäide. Kas nii on mõtet teha? Ülesse serva veelaua ja peno vahele panen paisuva vuugilindi.

tänud neile, kes viitsivad kaasa mõelda.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Re: Palkmaja paekivi vundamnedi soojustamine

Lugemata postitus Postitas keemik »

Minu arust läks metsa, kui sain õigesti aru: plaanid ka sokli maastiksiga üle võõbata?

Kuna sul pole horisontaalset hüdroisolatsiooni taldmiku ja vundamendi vahel (tollal vaevalt, et eraldi taldmikku tehti?!), hakkab kogu niiskus väljuma toa poole soklist ja bituumeni taha jääb õue poolel kinni. See võiks kaasa tuua stabiislelt märja olukorra ja ühel hetkel kukub lubikrohv sul lihtsalt maha koos kõige muuga.

Minu soovitus: kui vaja, viska vundamendi ja sokli kividel vuugid lubi-tsement mörti täis, soovitavalt krohvi (selge on see, et see krohv seal kaua ei püsi soolade kristallumise ja vee liikumise tulemusel, aga kahjustub krohv, mitte kivi. Veealaua alla ma ei soovitaks isepaisuvat tihendit panna: hoiab ka niiskust kinni seal (kui see pole just "hingav" tihend). Kui tahad põrandat soojaks, siis soojusta laagide vahelt. Vundamendil ja soklil pole sellest tööst eriti tolku. Pigem keskendu pandusele ja vajadusel drenaazile/ vihmavee eemale juhtimisele majast.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Teadmata, kus ja mismoodi on põranda konstruktsioon koos soojustusega võib kogu vundamendi soojustamise kasulikkus olla null.
205d
külaline

Lugemata postitus Postitas 205d »

Leidsin netist sellise lehekülje, mis minu arvates võtab selle teema ilusti kokku:

http://www.tarmatrade.ee/File/soklitesoojustamine.pdf
Vasta