tuha-juhan kirjutas:Mu küsimus oli ikka nii mõeldud, et õlikatel ja mahuti minema ning asemele õhk-vesi komplekt. Tegemist on üleni vesipõrandaküttega majaga ning lisaks peab tootma tarbevett. Tänases süsteemis õlikatel + 200 l boiler. Toimib väga hästi. Eesmärk on saada säästu ja õlimahuti arvelt ka ruumipinda juurde.
Kas neid 3, 5 jms COP-i ka selgitataks natke - selles võtmes, et mis see rahaliselt välja näeks. Vabandan ette mõningase teemakohase võhikluse kohta. Aga kui ma õliliitritest justkui ca 35MWH energiat praegu ära kasutan siis millise summaga ma selle orienteeruvalt korrutan, et elektriarvet ette kujutada. Minu arusaamine on, et välja läheb üks "kast" ja katlaruumi õlikatla asemele "teine kast". Ja ei midagi enamat ? Või peaks kindalasti olema ka mingid vahepaagid-salvestid ? Või saab ilma nendeta. Minu eelistus oleks mitte liita juurde päikesepatareisid, lisapaake, ventilatsiooni jms.
Kui su õli annab täielikul põlemisel 35 000 kWh energiat, siis samaväärne energia otseelektriküttel maksaks (kui vead keskmiselt välja 10 senti/kWh) 3500 € aastas.
COP = 5 tähendab, et 1 kWh elektriga teeb see pump sulle 5 kWh sooja vett.. seega 5 korda vähem, ehk 700 € aastas.
Tegelikult pole asi ilmselt päris nii üks-ühene.
Kui õlikatla kasutegur on näiteks 80 % siis vette jõudis sul vaid 28 000 kWh energiat. No ja osa läks veel kaduma teel katlast radikatesse.
Elektriradikad/põrandaküttekaabel oleks olnud just täpselt seal, kus see soe ära tarvitatakse - kaduma poleks nendega midagi läinud...
Õ-V soojuspumbaga lisanduvad sarnaselt õlikatlaga kaod torus ja kütterumis..
Kahju, et keegi pole oma pumbale soojaarvestit peale pannud - saaks teada, mis tegelik COP on....
Mis puutub sooja tarbevee tegemisse, siis ausalt öeldes on mulle ka segane - mida madalama väljundtemperatuuriga Õ-V pump töötab, seda parem COP. Kui nüüd ajada soe tarbevesi pumbaga 50 kraadi peale, siis on sellel ajal pmba kasutegur ju kõvasti madalam. Võib-olla on tõesti kokkuvõttes kasulikum lasta pumbal tarbevesi eelsoojendada vaid põrandaküttevee temperatuurini ja sealt edasi juba öösel öise elektriga elektriboileris...?
Tegelikult on see optimaalseim punkt ilmselt kuskil vahepeal....