Tellistest kamin-ahi

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
tommpomm
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas tommpomm »

Ahju ukseraami külgmine vahe 1cm mõlemale poole 1tul10 vahele(HTT ustel villaribad kaasas 12-13mm paksud)suuremat vahet ei saa jätta,uks kruvidega ette ,kui vahed suuremad võivad kruvid ära vajuda.Kus see vuuk
22-24 mm on?
Illar
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas Illar »

Teise ahju välisvoodris, esi ja tagaseinas, ega külgmisedki kiita ole, aga need kuskil 14-18 mm vahel. Mõõdud lainetavad, ei ole sugugi ühesugused :D
Hea meelega riputaks kuhugi pildid üles, oleks hea vaadata teistelgi.. :D
tommpomm
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Kohati on ebaühtlane püstvuuk paratamaru kuna kivi pikkus kõigub 1-5mm viimana lode partii mis ette jäi oli just selline,varem pole lodel sellist asja kohanud.Pildi võid mulle mailile saata,kogun selliseid ilusaid ja tuleohtlikke unikaalseid eksemplare.
Illar
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Nojah, ma saan aru, et on paratamatu, sest kivide mõõdud kõiguvad siia-sinna, aga kui norm vuuk jääks siis 10-15 mm sisse, kas 24 mm liiga palju ei ole? Ei saa ju pugeda sellle taha, et , oh, ma venitan vuuki suuremaks, et sisu ära mahuks, muidu tuleb lõikamist kole palju? Lõikamist tuleb ju nagunii, mõni kivi rohkem või vähem, kettad ja aparaat oli nagunii mu enda oma :D Tegelt oleks pidanud oma riistad meistrile vahest välja rentima, lepingus ei ole sõnagi kirjas, et ma pean ka tööriistad muretsema. Ma saan aru, kui jutt käib millestki spetsiifilisest, aga drell ja relakas on pottsepale suht vajalikud asjad :)
Kuidas see protsess siis välja näeb - tavaliselt laotakse välisvooder kõrgemaks ja siis mahutatakse sisemised teemad sisse ära?
Tanel.
külaline

Lugemata postitus Postitas Tanel. »

Kuigi ise jätan püstvuugi keskmiselt 8 mm ei tahaks uskuda,et see 24 mm siin otse nii ahju läbiva prao tekke põhjus on.Pigem ikka sisemise osa suurem paisumine välimisest ja puuduv deformatsiooni vuuk.Need metalliga sillatud ukse avad hakkavad tavaliselt tunda andma paari aastaga ja praod tulevad ukse kohal olevate kivide vahele kuni kivid sealt ültse ära kukuvad mitte aga terve ahju ulatuses.
Illar
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Jah, loomulikult ei ole laiad vuugid prao tekke põhjuseks, Tanel, seda me teame, lihtsalt see oli nagu tegija oskamatuse väljatoomiseks. Ma usun, et ta on rohkem mingi iseõppija.
Läbiva prao tekitab mingi sisemine jõud, materjal paisub kuumuse mõjul. Mis selle välisvoodri siis laiali lükkab? Ukse ümber siiski on pandud TUL10, kuigi osa sellest oli asendunud kas tahtlikult või mitte, seguga. Võtsin tagumisel ahjul selle segu ära - tulemuseks ahju küdemapanemisel (ca 15-20 min pärast alustamist) ikkagi silmnähtavalt laienev pragu. Nädalavahetusel võtan ühel ahjul ukse taas eest ära ja panen tule ahju ilma ukseta. Võimalik, et probleemiks ahjuukse ettepanemine liiga jämedate poltidega, ukseraam ei liigu poltide peal ja samuti lükkab müüri laiali. Seda ma märkasin, et ukseraami kinnituspoldid ei olnud sisse lastud otse, vaid päris tugeva nurga all. Järgmine metall on uksepealsed lattrauaribad, mis kuumenevad suht tugevalt ja kiiresti. Mõtlesin, et koos ukse äravõtmisega uuristan need lattrauaotsad lahti, et jääks otste taha tühi ruum paisumise jaoks. Kui pärast neid operatsioone praod ikka veel elavad, siis no ma ei tea - tõmban püssil kuke vinna ja lähen meistrile linna järele :D Või on veel mõni mõte kellegil?
tommpomm
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Segu ei saa kuidagi tahtmatullt ukse raami ja kivi vahele sattuda,mina panen
uksed luugid ette siis kui kivitööd valmis see juba viimistlemine.Ukse poldid peavad jämedad olema,vajadusel uksel augud suuremaks puurida et kruvi
veidi loksuks.Uks ei ole mitte 41x41cm vaid 600x600cm nii tundub pildi järgi
aga sellest praod pole,ikka sees šamott vastu väliskihti laotud vist.Kas tal mingeid pottsepa pabereid ka ette oli näidata?Enamus sitakeerajaid ongi isehakand .
Illar
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ei olnud tal midagi, üks vuugiraud, paar kellut ja vuugipulgad mingid, see oligi kõik, mis tal oli. Tegelikult oli juba siis selge, kui esimene pragu tekkis (see tekkis praktiliselt kohe, kui ahju nats soojemaks kütsin), et kaka on koos ja tuleb ümber teha. :roll: Äkki tuleb amet ise selgeks õppida ja hobiks võtta :D . Mulle see "plätserdamine" päris meeldib.. :D
otsin hetkel pottseppa
külaline

Lugemata postitus Postitas otsin hetkel pottseppa »

Soss-sepa nimi on seega?
tommpomm
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Kirjuta illarile privasse mina tean aga illar ise avaldab nime selline oli kokkulepe.
fakt
külaline

Lugemata postitus Postitas fakt »

Igasse telliseahju tekkivad kiirel ja tugeval kütmisel praod. Hästi tehtud ahi kestab küll rohkem aga loodusseaduse vastu ei saa.Seda nimetatakse soojuspaisumiseks
lible
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Re: Tellistest kamin-ahi

Lugemata postitus Postitas lible »

Veidi offtopic, aga kas ukse võib kinnitada traadiga, mis on omakorda koldekivide vahel?
Leevi
külaline

Re: Tellistest kamin-ahi

Lugemata postitus Postitas Leevi »

Võib. Ja saab suht igavene, kui seda korrektselt teha.

Joonis: http://www.stroyinform.ru/files/images/ ... s/bss8.jpg
Vasta