Küttesüsteemi valik
-
- külaline
Küttesüsteemi valik
Lugemata postitus Postitas Hämmastav »
käsil on u 250m2 3korteriga ning 2korruselise maja renoveerimine ning peame välja mõtlema sellele majale sobivaima küttesüsteemi. Hetkel olid kasutusel ahjud ning õhksoojuspump.
Maja uus kaasomanik soovib majale teha gaasiliitumist ning ehitada välja sellel põhinev küttesüsteem (lähim liitumispunkt on u 30m kaugusel). Meie oleme uurinud vastukaaluks pelletkatlaid. Tundub soodsam lahendus aga samas ebamugavam (vaja käia keldris paaki täitmas).
Millist varianti kasutate Teie? Just majades, kus on mitu korterit? Kindlasti peaksime igale korterile vahele panema mõõdikut, et igaüks maksab vastavalt kasutusele aga mina soovin koju kindlasti ka kamin-ahju. Ahju kütmine ei tundu ka mulle üldse probleemina, pelleteid peab ju ka käima lisamas. Samuti tundub mõttetu osta kallis süsteem ning siis radikaid nullipiires hoida, et saaks kaminasse tule teha. Ainult kamin on ka üsna rumal tegemine, põletan lihtsalt puid tühja.
Kas loobuda süsteemist ning jääda vaid ahiküttele ning lisada veel õhksoojuspump on väga rumal idee? Puude eest me pmst tasuma ei pea ja õhksoojuspumba hind on kordi kordi odavam kui ühine küttesüsteem keldrisse.
Kuidas on teil lahendatud sellised süsteemid ning kas olete rahul?
- Tupsu
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 1 korda
Re: Küttesüsteemi valik
Lugemata postitus Postitas Tupsu »
Aga eks kõik sõltub enamuse omanike tahtest. Siis võib ju mõne rohkema ja külmema välisseina osakaaluga korteri omaniku arvamusest ka teerulliga üle sõita.
Kuidas aga tasuta puid saab , jääb natuke arusaamatuks.
Kui puud on tasuta, siis on ju odavaim viis tasuta puid edasi kasutada, mitte pelletist unistada.
andere verheizen sie!
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Puud tulevad oma metsast;)
Majas ongi vaid kaks omanikku
- nosy
- Korralik postitaja
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 10 korda
Lugemata postitus Postitas nosy »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 90 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Seda tahaks küll näha kuidas nad sealt ise tulevad, juppideks saetuna, lõhutuna ja riita laovad veel ennast. Tasuta puude juttu kipuvad rääkima sellised tegelased, kes pole ise ühtegi puud langetanud, metsast välja vedanud, ega küttepuudeks teinud.Külaline kirjutas:Puud tulevad oma metsast;)
-
- külaline
Ise ma metsas tõesti ei käi, seda teevad elukaaslane ja isa, talviti suuremas koguses aga ladumisel löön mina ka käed külgeKüülaline kirjutas:Seda tahaks küll näha kuidas nad sealt ise tulevad, juppideks saetuna, lõhutuna ja riita laovad veel ennast. Tasuta puude juttu kipuvad rääkima sellised tegelased, kes pole ise ühtegi puud langetanud, metsast välja vedanud, ega küttepuudeks teinud.Külaline kirjutas:Puud tulevad oma metsast;)

-
- Ehituspenskar
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
See lahendus on tõesti väga loogiline, et maksate alumise korruse kütte ka osaliselt kinni, sest suur osa nende soojusest tõuseb teile üles. Kui omal hästi ära soojustate, siis veel eriti...äkki ei peagi puud metsast tulema hakkama...Külaline kirjutas:No ongi jama selles, et maja esimene korrus (130m2, 2korterit) on palk, mida väljaspoole soojustada ilmselt ei lasta (miljööpiirkond) või tuleb väga kulukas, teine korrus on 130 ruutu 1korter puitkarkassiga, mille soojustus tuleb nõuetekohane. Seega peaksime tegelikult tasuma ka alumise korterite omanike kütmise? Mnjah tundub loogiline aga ebakasulik meile.
Puud tulevad oma metsast;)
Majas ongi vaid kaks omanikku
Jultunult soovitaks julgustada alumisi elanikke liituma gaasiga, kasvõi ise toetades neid liitumistasuga, et a la .".tulevikus kui rohkem raha saame , siis liitume ka ühise küttesüsteemiga aga praegu ajame edasi puudega läbi.."
Pellet on lihtsalt eksporditav kaup seega on (või saab olema) selle hind üsna sõltuvuses Skandinaavia ja Saksa hindadest..
Õhksoojuspump ahju kõrvale on praeguste elektrihindade juures veel hea asi - eriti teise korruse elanikele, kes katuse all suvel ilmselt ka jahutust vajavad.
Maju saab üksjagu soojustada ka seespoolt. Kui aga alumine omanik taipab äkki soojustada hästi ära oma lae, siis läheb teil muidugi jahedamaks...
PS
Moodsamad asjad on juba soojuse ja elektri koostootmisseadmed - mõeldud just paarismajadele -- Viessmann Vitotwin 300 -- vms.
Esialgu kallid aga ehk hind langeb...
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Kui mõistus on olemas ja kokkuleppele saamine võimalik siis on igal juhul mõttekas teha ühine küttesüsteem. See tuleb odavama ehitada ja isegi üla pidada. soovitan rõhuda vaid ühele kütteliigile (va. õhk soojuspump, see nõuab backup kütet). Kas pellet või gaas või süsi või... tehke majandusarvutus. leidke ühe või teise ehitusmaksumus, tüüpsed igaastased hoolduskulud ja kütte kWh hind ja tehke arvutus, mis soodsam tuleb. Kõik ehituskulud, hoolduskulud, küütekulud maksate ühiselt ja soovitavalt vastavalt kui palju ruutmeetreid kellegil oma reaalosal on.
Kui nüüd tekib hinge kahtluseuss, et näe naaber ei soovi maksta oma osakut ühises süsteemis või olete riius siis ehitage igaüks omale eraldi küttesüsteem. Ja siis täpselt see mis sulle meeldib.
Küll aga on jutt täitsa õige - tegin hiljuti katse, lükkasin kevadel ülemise korruse täitsa välja, alumist korrust kütsin -25 kraadile ja ülemisel stabiliseerus ilma kütmata +21-22 peale (koos küttes olid mõlemad +25 kraadi). Jämedalt ongi soojakulu sedasi, et 2/3 alumisele korrusele ja 1/3 kulub ülemisele.
-
- -
- On tänanud: 58 korda
- On tänatud: 63 korda
Lugemata postitus Postitas 2korda2 »
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
-
- Ehituspenskar
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 5 korda
Lugemata postitus Postitas siimsusi »
-
- külaline
Sa müü need "tasuta" puud maha ja selle raha eest saad maksta naabriga ühise küttesüsteemi kütte eest!Külaline kirjutas:Ise ma metsas tõesti ei käi, seda teevad elukaaslane ja isa, talviti suuremas koguses aga ladumisel löön mina ka käed külgeMõtlesin, et ei pea kuskilt tellima ega ostma. Puud omast käest ja omast metsast.

Urmas
Lugemata postitus Postitas xjan »
-
- külaline
ma ei tahaks müüa:) minu suureks sooviks on puuküttega ahi kodus, mis täidab ka kamina eesmärki. Minul ei ole probleemi kütta ahju. Naudin seda pigem. Lihtsalt naaber tahab panna gaasiliitumist, mis meile aga tundub ülemäära kallis (liitumine ainuüksi maksab juba sama raha, mis pelletsüsteemi ehitamine). Mulle lihtsalt tundub, et ma ei suuda iial õhksoojuspumbaga sellise summa eest elektrit raisata, mis läheks muu küttesüsteemi ehitamiseks ainuüksi+kuutasudeks. Mõttetus on ju ka kõik välja ehitada ja siis ikka radikaid nullipiires hoida, et saaks ahju tule teha. Ka ainult kamin, mis sooja ei anna on üsna rumal puude niisama põletamine.Külaline kirjutas:Sa müü need "tasuta" puud maha ja selle raha eest saad maksta naabriga ühise küttesüsteemi kütte eest!Külaline kirjutas:Ise ma metsas tõesti ei käi, seda teevad elukaaslane ja isa, talviti suuremas koguses aga ladumisel löön mina ka käed külgeMõtlesin, et ei pea kuskilt tellima ega ostma. Puud omast käest ja omast metsast.
![]()
Urmas
-
- Ehituspenskar
Algsele küsijale - arvasingi ära tegeliku põhjuse - sel juhul ehitage igaüks oma küttesüsteem eraldi. Tei ei suuda elusees kokkuleppele saada. Kaasomandi mõrud võlud.
-
- Ehituspenskar
Küll sa suudad...õige pea kusjuures...Hämmastav kirjutas: ..... minu suureks sooviks on puuküttega ahi kodus, mis täidab ka kamina eesmärki. Minul ei ole probleemi kütta ahju. Naudin seda pigem. Lihtsalt naaber tahab panna gaasiliitumist, mis meile aga tundub ülemäära kallis (liitumine ainuüksi maksab juba sama raha, mis pelletsüsteemi ehitamine). Mulle lihtsalt tundub, et ma ei suuda iial õhksoojuspumbaga sellise summa eest elektrit raisata, mis läheks muu küttesüsteemi ehitamiseks ainuüksi+kuutasudeks.

Ja kas gaasile on juba kuutasu kehtestatud?
no ma ei tea.. mina arvan, et tasuks gaasiga liitumine siiski ära teha. Hiljuti maksis see 40 000 vana raha.Mõttetus on ju ka kõik välja ehitada ja siis ikka radikaid nullipiires hoida, et saaks ahju tule teha. Ka ainult kamin, mis sooja ei anna on üsna rumal puude niisama põletamine.
Kui see kolmeks jaguneb, siis pole seda ju palju. Kuidas kellelelgi muidugi. Aga majal on üks täiendav küttevõimalus juures.
Asi selles, et elekter kallineb kohe peagi. Gaas ehk ei lähe kohe järele. Ja gaasiga võib alguses näiteks sooja vett teha ainult.
Kui seda ahjuküttenaudingut liiga tihedalt saab, siis enam polegi nauding vaid kohustus...

PS
Ära sellest viimasest nüüd nii aru saa, et ei peaks ahje ehitama.
Minu pakkumine on, et liituge kamba peale ära, aga las alumised kütavad, ise keerutad vaikselt soojuspumpa ja lõbustad end vahel ahjukütmisega....
Pellet on samasugune puu nagu haludki...
-
- külaline
Kui kunagi sai see korter ostetud siis öeldi gaasiliitumise kohta u 90 000 eeku+km ning süsteemi ehitus veel lisaks. See on päris suur summa:(
Aga eks näis kuidas saame kaasomanikuga kokkuleppele
-
- külaline
Ei saa aru, mix koguaeg prohvetlikult elektrihinna mega-tõusudest kirjutad, aga gaasikütte peadseid hinnatõususid ja isegi katkestuste võimalikkust (jaotusvõrkude planeeritava ümberkantimise puhul) väheoluliseks pead. Kas töötad Eesti Gaasis või? Juba praegu on gaasiküte koos liitumistasudega samas hinnas kui pelletiküte.trebla kirjutas: no ma ei tea.. mina arvan, et tasuks gaasiga liitumine siiski ära teha. Hiljuti maksis see 40 000 vana raha.
Kui see kolmeks jaguneb, siis pole seda ju palju. Kuidas kellelelgi muidugi. Aga majal on üks täiendav küttevõimalus juures.
Asi selles, et elekter kallineb kohe peagi. Gaas ehk ei lähe kohe järele. Ja gaasiga võib alguses näiteks sooja vett teha ainult.
-
- Ehituspenskar
aga just nimelt - liitumistasu on samuti asi mis ajas tõuseb,
Kellel liitumised 20 aastat tagasi tehtud, need võivad rahul olla. Kuutasu puudub, gaasiküte on end juba 90-ndatel kuhjaga ära tasunud ja kuumaksu pole.
Samas - kuumaks võib tulla..või on seaduses kirjas , et gaasile ei saa kohaldada?
Miks kohe prohvetlikult - lihtne loogika - mida mugavam asi, seda rohkem saab selle eest raha küsida.
Kõige lihtsam (automatiseeritavam) on kütta otseelektriga. Sellele järgneb gaas., siis õli.
Kõige odavam on minna oma kirvega oma maja taha oma metsa.
Mida mugavam, sedda kallim.
Tehnika arenguga on sellesse pilti tulnud juurde pellet ja soojuspumbad..
Aga miks peaks müüma mingit toodet siin turul odavalt, kui selle toote saab kallimalt kuhugi mujale maha müüa...? Seega vaadake hindu mujal Euroopas ja näete kuhu meie hindadel on veel tõusuruumi...
www.energy.eu
- sashaobrok
- Ehituspenskar
- On tänanud: 36 korda
- On tänatud: 43 korda
Lugemata postitus Postitas sashaobrok »
- rokikas
- Ehituspenskar
- On tänanud: 227 korda
- On tänatud: 231 korda
Lugemata postitus Postitas rokikas »
Minul puudub küll usk et gaasiga saadav toasoe tulevikus oleks tunduvalt odavam kui puudega/soojuspumbaga saadav.
ehitusremont@gmail.com
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu