Õliküte vs õhk-vesi SP rahanumbrid

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Tuha-Juhan
külaline

Õliküte vs õhk-vesi SP rahanumbrid

Lugemata postitus Postitas Tuha-Juhan »

Tere eksperdid

Mõtlesin, et vahetaks oma õlikatla välja õhk-vesi soojuspumba vastu.
Kes oskaks mulle seletada, et milline saaks olema mu tõenäoline elektriarve ja tasuvusaeg selle tegevuse puhul ? Täna kütan õli ca 4000 liitrit aastas. See on kõige täpsem parameeter mille oskan anda. Õlikatel näitab puhastuse ja seadistuse kontrolli järgselt reeglina 94%-st kasutegurit.

Küsimused mida enda peas keerutan:
Kui praegu tasun õli eest ca 4000 eur-i aastas, siis palju hakkan tasuma vesi-õhk pumba korral elektriarvet ? Saan aru, et ca 35 MWH on see õlikogus vist energiaks keeratuna.
Thermia Atec pumba juurest lugesin lauset, et vähendab energia tarbimist küttele ca 75%.
Kas ma peaks sel juhul arvestama, et 35 MWH x 0,25 x elektri hind ?
Või tegelikult peaks arvestama 0,5 ? Või mitte uskuma neid numbreid ?

Ja süsteem maksab ca 10K eur-i sellisele võimsusele (täna 22kw katel) ?

Ette tänades
Eesti Tuha-Juhan
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 29 korda

Re: Õliküte vs õhk-vesi SP rahanumbrid

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Mida lihtsamad arvutused seda arusaadavam.
Võta arvutuste jaoks koefitsent 0,5 ja kui Sa eksid siis jäävad eksimuse ulatuses rahatähed Sinu taskusse.

Võimsust ei pea võtma tipuvõimsusena 22 kW(see on katla tootlikkus?- mitte maja tarbimine ??) vaid võib võtta 12-15 kW ,seda eeldusel et tipu katab elektritenn või õlikatel. EMHI annab väga palju infot (graafikuid jne) ka kohalike t kohta kuude lõikes.

Õlikatel ei köe pdevalt . soojuspump on töös 24/7.
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Kui suurt maja köetakse. Milline maja soojustus on.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
xjan
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas xjan »

Kas elektrivõimsust on piisavalt, et suure külmaga el.tennidega asjatada? Ise plaanin samuti õlikatlale kõrvale panna õhkvesi pumba, kuid selliselt et õlikatel jääb suurte külmadega kasutamiseks ja muul ajaks läbi õhkvesi pumbaga. Mina olen vaadanud "ALFÉA S Excellia tri" 16kw pumpa, hind ca. 5500EUR km-ga http://www.plastor.ee kaudu.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Olen samuti plaaninud õliküttekatlale kõrvale õhk-vesi SP paigaldamist ning võtnud paigaldajatelt ka vastavaid hinnapakkumisi. Viimase pakkumise sain sügisel, selle tasuvusaeg 7,5 aastat tundus natuke pikana. 5500 EURise SP-ga tasuks asi juba ära, kuid ilmselt tuleb sinna veel kulusid juurde ?
Kütan umbes 200m2 pindalaga veneaegset elamut ja õlikulu aastas umbes 3000L. Tõsi, ühes toas aitab keskkütet Õ-Õ SP.
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 9 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Eestikinnisvara »

Pole mõtet süsteemi hinda segi ajada seadme maksumusega.
Õhk-vesi soojuspumpade müügi numbrid aina kukuvad ja maaküttesüsteemide müüginumbrid aina kasvavad. Investeeri ühte süsteemi, mitte ära ehita välja kahte erinevat, mis lõppkokkuvõttes ei ole ei ökonoomne, ega ka mugav.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Eestikinnisvara kirjutas:Pole mõtet süsteemi hinda segi ajada seadme maksumusega.
Õhk-vesi soojuspumpade müügi numbrid aina kukuvad ja maaküttesüsteemide müüginumbrid aina kasvavad. Investeeri ühte süsteemi, mitte ära ehita välja kahte erinevat, mis lõppkokkuvõttes ei ole ei ökonoomne, ega ka mugav.
Kui nüüd postitusi lugeda, siis ongi olemas väljaehitatud küttesüsteem õlikatlaga ja soovitakse õhk-vesi kütet abistama, kuna õli hind viisakalt öeldes ropuks muutunud. Maakütte jaoks ruumi alati ei ole ja seetõttu õhk-vesi täitsa omal kohal. Ise sain sellise 5000 rahaga paigaldatuna kätte (180m2 maja) ja sääst teeb vaid rõõmu
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Tuha-Juhan kirjutas: Kes oskaks mulle seletada, et milline saaks olema mu tõenäoline elektriarve ja tasuvusaeg selle tegevuse puhul ? Täna kütan õli ca 4000 liitrit aastas. See on kõige täpsem parameeter mille oskan anda. Õlikatel näitab puhastuse ja seadistuse kontrolli järgselt reeglina 94%-st kasutegurit.

Kui praegu tasun õli eest ca 4000 eur-i aastas, siis palju hakkan tasuma vesi-õhk pumba korral elektriarvet ? Saan aru, et ca 35 MWH on see õlikogus vist energiaks keeratuna.
Äkki see vana teema tiba abiks viewtopic.php?f=9&t=25674
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Mina loen soovitustest välja, et õhk-vesi sp ja külmal ajal tennid huugama. Ei ole hea valik.
Kui on toimiv akupaagiga õlisüsteem välja ehitatud ja sinna saab lisaks ühendada sp siis on asjal jumet.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Kui nüüd postitusi lugeda, siis ongi olemas väljaehitatud küttesüsteem õlikatlaga ja soovitakse õhk-vesi kütet abistama, kuna õli hind viisakalt öeldes ropuks muutunud. Maakütte jaoks ruumi alati ei ole ja seetõttu õhk-vesi täitsa omal kohal. Ise sain sellise 5000 rahaga paigaldatuna kätte (180m2 maja) ja sääst teeb vaid rõõmu[/quote]
Kas oled nõus oma paigaldust veidi lähemalt tutvustama (milline toode, kes pakkus ja paigaldas?), et saaksid ka teised huvilised targemaks ja hiljem ka rõõmu tunda (ning võibolla Sulle tänugi avaldada) ?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Jämedalt näitab pumba COP palju sa maksma hakkad SP kütte eest. Kahjuks on SP COP sõltuv tugevasti temperatuuridest, eriti õhk omad.
Jämedalt võid võtta, et külmaperioodil on ÕSP COP ca 2 ja suvel kasutamisega ca 3, maaSP ca 4.
Kasutaja avatar
nosy
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas nosy »

Ka maaSP-l oleks arukas arvestada COP pigem 3 lähedale. Vanemate seadmete test: http://www.energimyndigheten.se/Templat ... ageID=5304
Õhk-vesi SP test: http://www.energimyndigheten.se/Templat ... geID=11575
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Korralik maasoojuspump pigem COP 5. Masin maksab loomulikult.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Tasuvusaja planeerimisel võtke arvesse ka elektri hinnatõusu.
Tuleviku pildi leiab näiteks siit lehelt http://www.energy.eu

Soome gaasihinna kohta pole seal hetkel andmeid, Saksamaal väiketarbija gaasi ja elektri hinnaerinevus 4,5-5 kordne. Seega alla COP = 4 pumpadega pole seal midagi peale hakata - kui gaas olemas.

Kas COP = 5 saadakse päikeseküttepaneelide abiga?

(seal lehel on novembri andmed, kuuldavasti elektri hind saksamaal tõusis aastavahetusel u 0,3 euroni väiketarbija kWh kohta. Meile ennustan sama hinda endiselt 2020. Ei tea, kas ma olen optimist ? :blink: )
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Ei, ilma paneelita. Kuigi päiksekütte option on olemas standardis.
Ma väga Saksamaaga ei võrdleks. Pigem võtaks aluseks Skandinaavia.
Külaline
külaline

Eestikinnisvara kirjutas:Korralik maasoojuspump pigem COP 5. Masin maksab loomulikult.
Aga ole konkreetsem, millistest korralikest mudelitest jutt. Kas see COP 5 on kasutajate poolt või testidega tõestatud. Äkki lugesid mingilt reklaamlehelt?
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Eestikinnisvara kirjutas:Ei, ilma paneelita. Kuigi päiksekütte option on olemas standardis.
Ma väga Saksamaaga ei võrdleks. Pigem võtaks aluseks Skandinaavia.
Soome kohta gaasiandmed puuduvad. Rootsis gaas 11, elekter 18 eurosenti kWh.
Rootslastel kah tuumajaamad pragunevad - nendega koos saame elektri ikka 30 eurosenti kWh.

Palju siis maasoojuspump koos päikeseküttepaneelidega aasta keskmisena koppi annab..?
Küttemees
külaline

Lugemata postitus Postitas Küttemees »

Tuha-Juhan kirjutas:Tere eksperdid

Mõtlesin, et vahetaks oma õlikatla välja õhk-vesi soojuspumba vastu.
Kes oskaks mulle seletada, et milline saaks olema mu tõenäoline elektriarve ja tasuvusaeg selle tegevuse puhul ? Täna kütan õli ca 4000 liitrit aastas. See on kõige täpsem parameeter mille oskan anda. Õlikatel näitab puhastuse ja seadistuse kontrolli järgselt reeglina 94%-st kasutegurit.

Thermia Atec pumba juurest lugesin lauset, et vähendab energia tarbimist küttele ca 75%.
Kas ma peaks sel juhul arvestama, et 35 MWH x 0,25 x elektri hind ?
Või tegelikult peaks arvestama 0,5 ? Või mitte uskuma neid numbreid ?

Ja süsteem maksab ca 10K eur-i sellisele võimsusele (täna 22kw katel) ?

Ette tänades
Eesti Tuha-Juhan

Thermia Atecit ei soovitaks kindlasti, kuna kompressor asub väil seadme sees ja sise ja väli osa vahel jookseb vesi. Torud on küll soojustatud kuid elektri katkestuse korral suure külmaga on jama käes.
Pigem siis juba Thermia Atria, julgen isiklikult soovitada.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:
Eestikinnisvara kirjutas:Korralik maasoojuspump pigem COP 5. Masin maksab loomulikult.
Aga ole konkreetsem, millistest korralikest mudelitest jutt. Kas see COP 5 on kasutajate poolt või testidega tõestatud. Äkki lugesid mingilt reklaamlehelt?
Saksa BAFA-liste järgi üks Vaillant 4,99, S+W Solar- und Wärmepumpentechnik 5,00, Dolder Wärmetechnik 5,0, Heliothermi omad 4,8 lähedal, kui nüüd sakslasi ja nende andmeid uskuda. Tegemist siis B0/W35 andmetega
Eestikinnisvara
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Kontakt:

Uuri milline maasoojuspump omab hetkel parimat näitajat Rootsis.
Tegemist ikka testiga, mitte kasutajate hinnangutega. Koos päiksepaneeliga peab katsetama, kuna see on ikka kliimati ja isegi asukohati meie väikses Eestis erinev + millist paneeli kasutatakse.
Külaline
külaline

Eestikinnisvara kirjutas:Uuri milline maasoojuspump omab hetkel parimat näitajat Rootsis.
Tegemist ikka testiga, mitte kasutajate hinnangutega. Koos päiksepaneeliga peab katsetama, kuna see on ikka kliimati ja isegi asukohati meie väikses Eestis erinev + millist paneeli kasutatakse.
Äkki siis avalikustad suure saladuse ise?
Kasutaja avatar
Tupsu
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Tupsu »

Küttemees kirjutas: Thermia Atecit ei soovitaks kindlasti, kuna kompressor asub väil seadme sees ...
Pigem siis juba Thermia Atria, julgen isiklikult soovitada.
Tõsine huumorinurga teema. Huvitav küll, millisel õhk-vesi pumbal asub kompressor siseosa sees...
Äkki on nii ise ümber ehitatud Thermia Atrial ?
Mein Papa heizt mit der Natur -
andere verheizen sie!
Külaline
külaline

tupsu jälle paugutab - võtab google ja vaatab pane või see sama atria sinna otsingusse tulemus võib olla üllatav !
Kasutaja avatar
Tupsu
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Tupsu »

Külaline kirjutas:tupsu jälle paugutab - võtab google ja vaatab pane või see sama atria sinna otsingusse tulemus võib olla üllatav !
Ehk kõrgesti austatud külaline (kes lollusi targu oma nime all kirjutada ei julge) harib ennast kõigepealt ise ?
Näiteks selle pildiga välisosast
Mein Papa heizt mit der Natur -
andere verheizen sie!
tuha-juhan
külaline

Lugemata postitus Postitas tuha-juhan »

Mu küsimus oli ikka nii mõeldud, et õlikatel ja mahuti minema ning asemele õhk-vesi komplekt. Tegemist on üleni vesipõrandaküttega majaga ning lisaks peab tootma tarbevett. Tänases süsteemis õlikatel + 200 l boiler. Toimib väga hästi. Eesmärk on saada säästu ja õlimahuti arvelt ka ruumipinda juurde.
Kas neid 3, 5 jms COP-i ka selgitataks natke - selles võtmes, et mis see rahaliselt välja näeks. Vabandan ette mõningase teemakohase võhikluse kohta. Aga kui ma õliliitritest justkui ca 35MWH energiat praegu ära kasutan siis millise summaga ma selle orienteeruvalt korrutan, et elektriarvet ette kujutada. Minu arusaamine on, et välja läheb üks "kast" ja katlaruumi õlikatla asemele "teine kast". Ja ei midagi enamat ? Või peaks kindalasti olema ka mingid vahepaagid-salvestid ? Või saab ilma nendeta. Minu eelistus oleks mitte liita juurde päikesepatareisid, lisapaake, ventilatsiooni jms.
Vasta