Miskit on mäda

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Miskit on mäda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

[quote="T-800"]Mina nt ei tea millal on ahi lõhki? Aga see aastasadade jutt on tobe,vabandage väga..siis võiks ju näiteks akende asemel panna sea põied ja penoplasti asemel põranda alla nt muldpõrand,hea odav jne :) Ausalt öeldes see 150 aastaste pottseppade jutt ajab närvi mustaks olgu nad teinud neid küttekehi palju iganes..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Väga huvitav oleks neid saladusi teada saada, et kuidas 30 aastat tagasi näiteks esimene lõõr eraldati nii, et ta tellisahjul väliskülge laiali ei surunud. Võiks ju asja kasvõi mõne pildi abil selgitada. Muidu arvan, et " saladuseks" ongi ainult umbkolle, kus temp. nii suureks ei lähe ja ahi püsibki koos...
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

hotrodik kirjutas:Tänan siis Meelis Vaiksaart kes oli lahkelt nõus läbi tulema ja oma arvamust avaldama.
Kas te võtsite ahjul kaane ka maha? Kangesti imelik tunne on, et ahju lagi ongi villast.
Ei ole muidugi ilus teise õnnetuse otsas tampida, aga ... kui juba alustatud on, siis võiks ka teistele asja lõpuni avalikustada. Vigadest ju õpitakse ja tark on see inimene, kes teiste vigadest õpib. Siinkohas oleks siis paslik näidata ahju sisu ja Meelise arvamine kirja panna ... muidugi, kui sa selleks valmis oled.
Robi 1 kirjutas:...Väga huvitav oleks neid saladusi teada saada, et kuidas 30 aastat tagasi näiteks ...
30 aastat tagasi tehti plekud ja pottahjud. Need kannatavad lõõridega ahju välja. Kui ka kusagil olid praod ja vead, siis sellest ei räägitud ja polnud ka netti, et asja avalikustada.
Minu äia pottahi oli küljelt pikalt lõhki. Kirus omaette pottseppa ja toppis prao EPO liimi sees immutatud asbestnööri täis. Eks paljud olid sellise murega omaette.
Plekudel oli tavaliselt kusagilt ikka värv maha põlenud. See aga tähendas seda, et tuli käis juba vastu plekki, või oli vooder liiga õhuke. See polnud tol ajal VIGA vaid oli ahju OMADUS.
Pliitadel tuli ikka kive kohendada ja saviga paigata. Seda oskas iga perenaine.
Muidugi oli umbkolle ka paljude ahjude "päästja".

Lugupidamisega
Peep Hommik.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Loomulikult potiga eraldi tema( plekust rääkimatta). Potid seisavad traadi ja klambrite abil koos ka peale ahju sisu paisumist.Huvitav oleks ikka teada, kuidas Teadja tellisahjusid õigel viisil teeb?
Pildil oleva ahju lagi paistab olevat tehtud shamott-plaadist. Plaadi otsad oleks pidanud isoleerima külgedelt...
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Tellisahjusid on kindlasti võimalik ehitada ilma villata nii, et mõistlikul kütmisel ahi jääb terveks.
See "filosoofia" on tegelikult kirjas raamatutes.
Varemalt oli tellisahjude puhul seda raske saavutada sel lihtsal põhjusel, et materjalide ja tööriistade valik ei võimaldanud. Sellepärast ka Arvo Veski oma raamatusse on kirja pannud, et tellisahjude puhul on pragude teke paratamatus. Tänapäevaste vahenditega on hea ahjufüüsika tundmisel aga vanameistri kirjapandu võimalik kindlasti kummutada.
Olen selles veendunud.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

vuuk kirjutas:Tellisahjusid on kindlasti võimalik ehitada ilma villata nii, et mõistlikul kütmisel ahi jääb terveks...
Sellest ja paljudest muudest asjadest saame ilmselt varsti rääkida pikemalt. ;)
.
Tel 5o9279o
hotrodik
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas hotrodik »

Meelise arvamus lühidalt oli järgmine: Võib proovida varianti kütta ahi kuumaks ja pragulised vuugid tühjaks kraapida ning siis täita tsemendipaasil seguga.
Teise variandina lammutada lahti välisvooder ja kui sisu tundub olema korralik siis välimine osa uuesti laduda.
Kolmas variant lammutada täielikult ja ehitada uus, keskelt ülesse ja kahelt poolt külgedelt alla lõõridega ahi.
Nüüd kus sai veidikene ahju lahti võetud on ka rohkem sisu näha. Sisemine vooder on otseselt kokkupuutes välisvoodriga, isoleeritud on villaga ainult nurgad. Loodan, et keegi targem kommenteerib seda laadi lahendust. Enese loogika ütleks, et selliselt peaksidki välisvoodrisse ju praod tekkima. Aga ilmsel päris oskamatusest selline lahendus ka ei ole ju tehtud, või siiski? Paaris kohas on näha et sisu on ka lõhki ja suits on otsinud teed läbi välisvoodri tuppa.
Lagi toetus kahele 3mm teraslatile, milledele omakorda siis lapiti õhuke shamott, sel peal 25mm kivivillaplaat ning siis punane tellis.
Oeh, ei teagi mis otsus nüüd teha. Peab mõtlema...
Manused
_MG_0275W.jpg
_MG_0275W.jpg (259.76 KiB) Vaadatud 3380 korda
_MG_0279W.jpg
_MG_0279W.jpg (255.72 KiB) Vaadatud 3380 korda
_MG_0286W.jpg
_MG_0286W.jpg (231.99 KiB) Vaadatud 3380 korda
ahjumees
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas ahjumees »

Egas,siin ei jää muud yle kui võta ahi lahti puhasta kivid ära ja otsi uus pottsepp kes asja uuesti yles laob,sellise pooleldi remondi ja lappimisega sa asjast õiget ahju ei saa,ahi pole tapeet mida iga aasta vahetada saab.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tänud Hotrodikule asja avamise eest.
Üldiselt pooldan Ahjumehe arvamist ja Meelise kolmandat varianti. Kui juba nimede nimetamiseks läks, siis Robi vaja ka ära nimetada. :)
Tea, kas kitsas kivi pandi kaaluprobleemide pärast? Uuesti lappides peaks ka jälgima, et lae ja ahju vahele jääks vähemalt 15cm. Samott peaks ikka lappi müüris olema.
.
Tel 5o9279o
meelisvaiksaar
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas meelisvaiksaar »

Õhtust.
Paari tunniga on saanud veel paar kolm kihti vähemaks see ahi ja mis ma oskan nüüd öelda. Arvan ka,et kahjuks odavamat teed ei saa minna.(Alati on kahju inimesele seda öelda) Eks nõõd on peremehe asi otsustada. Niipalju kui oskasin nõu anda,andsin.
Kui oleksin omale teinud..oleksin uue teinud.
Lugupidamisega meelis Vaiksaar.
Mõned teevad külma,mina teen sooja.(Koldevaim)
Tel. 53 966 469
hotrodik
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas hotrodik »

Aga palun äkki keegi kommenteeriks seda ehitamise meetodit, et miks siis ainult nurkadesse vill pandud on? Kas tõesti tegu oskamatusest?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Eks nad said koolis millegist valesti aru, või ei saanud üldse midagi aru. Püüdsid kuidagi seda joonpaisumist taltsutada.
.
Tel 5o9279o
teadja
külaline

Lugemata postitus Postitas teadja »

Mina kisuks hölmad laiali,viskaks sisu välja ja laoks seest uuesti.Mis,sellest välismyyrist koguni ära löhkuda.Vuuki tuleb pärast ikka uuesti kohendada,segu pole ju öige!See on pelgalt aga minu
Arvamus!Edu!
Piiritusesõber
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Piiritusesõber »

teadja kirjutas:Mina kisuks hölmad laiali,.......
Miks neid "hambaid" just pe.se kaudu parandama peab? Lihtsam, kiirem ja korralikum kõik maha võtta ja uuesti laduda.
teadja
külaline

Lugemata postitus Postitas teadja »

Sellepärast,et mönel just hambad seal ongi!
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

hotrodik kirjutas:Aga palun äkki keegi kommenteeriks seda ehitamise meetodit, et miks siis ainult nurkadesse vill pandud on? Kas tõesti tegu oskamatusest?
Vill on viimase aastasaja jooksul leiutatud täiustus. Võimaldab ahju paisuvat siseosa väliskestast isoleerida ja sellega jõudude mõjul tekkida võivaid deformatsioone väliskestas ära hoida. Aitab kaasa soojuse ühtlasemale levikule. (tagamaks väiliskesta ühtlasemat soojenemist). See omakorda annab ahjumeistrile võimalusi lihtsamalt ahju sisemust lahendada.
Samas, nagu igal heal asjal ikka, on villal ahjus ka negatiivne külg. Vill on olemuselt soojustusmaterjal. Järelikult takistab soojuse levikut. Niisuguse ahju välispinnani jõuab soojus aeglasemalt. Mõni enesele ahju sooviv klent võib prioriteetseks pidada just ahju välispinna kiiret soojenemist.
Kuid villa kaasabil saavutatav ahju väliskesta piisavalt ühtlane soojenemine ja sellega kaasnev ebaühtlane soojuspaisumine on võimalik ka muude meetoditega lahendada. Selleks on vaja tunda põhjalikumalt ahjufüüsikat.
hotrodik kirjutas: Kas tõesti tegu oskamatusest?
"Oskamatus" pole minu arvates see päris õige sõna.
Ahjufüüsika, ehk teooria ebapiisav tundmine pigem etendab siin oma osa. See, mida mõned praktikud ei taha kuidagi tunnistada.
Paljude keerukamate tööde puhul ongi väga tõenäoline, et füüsika kavaldab ehitaja üle.
Et aga klientide nõudlikkus ahjude välimuse ja disaini osas järjest kasvab, siis ongi paljud ahjuehitajad teadlikult valinud lihtsama ja kindlama tee. Tehes enesele selgeks mingi ühe kindla ahjutüübi, omandades kogemused pakkudes kitsalt spetsialiseerudes kindlat kvaliteeti.
elpi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas elpi »

Oeh, mul u sama mure ahjuga.
Ahi ehitatud aasta tagasi ja krohvitud. Krohvi sisse tekkisid külgede peale suured praod. Võtsin krohvi ära (kruvikeeraja ots prakku ja naksti krohv kukkus). Seal pole vuuki ollagi, ikka suur pragu vuugi ja kivi vahel
Ahju meistriga vaidlen keele sõlme, et milles ikka viga võiks olla.
Tuleb kohale, topib kivivilla või aspestnööri prakku ja lahkub. Kahtlustan, et sedasi mu ahi aastaid vastu küll ei pea.

Ahju meister andis mulle lepingu, kus kirjas et garantii 2 a ja kõik tema andmed, ka. kutsetunnistuse number.

Ma sooviks samuti kellegi erapooletut nõu ahju osas.
Kuna mul on ametlik paber garantii kohta, siis mul on ju täielik õigus nõuda uut ahju, sest mida aeg edasi seda vähem ma usun parandamise võimalikkusesse.
Mis on siinse foorumi kasutajate arvamus?
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

elpi kirjutas:Ahju meistriga vaidlen keele sõlme, et milles ikka viga võiks olla.
Anna sõna ahjumeistrile.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
elpi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

kaminahi kirjutas:
elpi kirjutas:Ahju meistriga vaidlen keele sõlme, et milles ikka viga võiks olla.
Anna sõna ahjumeistrile.
Eks ma ikka annan ja enne lõpplikku kokkulepet ei musta meistri nime internetis.
Või mida Sa silmas pead?

Minu ahju vuugid näevad veel hullemad välja kui teemaalgataja piltidel olevatel ahjudel.
mina võin vabalt vuugi vahelt paksema ajalehe lõõri lükata.
Peale krohvi eemaldamist ma kütta seda ahju enam ei julge, ving võib lihtsalt elud röövida.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

elpi kirjutas:
Peale krohvi eemaldamist ma kütta seda ahju enam ei julge, ving võib lihtsalt elud röövida.
Millist abi sa loodad foorumist?
Ma ei mõelnud meistri mustamist. Las ta esitab oma valge tõe.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
elpi
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Teemaalgataja näitel sain aru, et üsna mõistlik oleks ahi lammutada ja uus ehitada.
Kui meister on andnud kirjaliku garantii, siis peaks ta seda minu arusaamise järgi ise tegema oma kuludega.

Siin foorumis on mitmed ahjumeistrid koos, kuidas on teie kogemused selle garantii asjaga.

Minu meister käib kivivilla ja tulekindla nööriga ümber ahju ning topib sedasi pragusi, minule ei tundu see eriti professionaalse tegevusena.
Võimalik et mina muidugi ei saa aru, kuidas teised ahjumeistrid sellist asja kommenteerivad?

Kui ma sooviksin ekspertiisi, siis kuidas oleks seda kõige mõistlikum hankida ja kust?
Ahi asub Tallinnas Rahumäel.
Lembitu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Lembitu »

Siin neid hädasolijate kirju lugedes, tekib ikka väga hea tunne, et ma oma soometüüpi tellisahju ise ehitasin. Nüüdkui esimene hooaeg peaaegu möödas, siis ei ole mitte ühtegi pragu ja soojeneb igast küljest ühtlaselt. Müts maha meistrite ees, kes mulle selle asja suutsid nii palju selgeks teha, et ahjuehitus teoks sai :hello:
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

elpi kirjutas:...Kuna mul on ametlik paber garantii kohta, siis mul on ju täielik õigus nõuda uut ahju...
Ahjude garantii osas mul kogemused puuduvad. Kui aga muude elujuhtumitega võrdlusi tuua...
Garantii korras ei pea asja välja vahetama, vaid reeglina ikke putitatakse sedasama, kuniks garantiiaeg läbi saab. Pole veel kuulnud, et mõni poest ostetud auto oleks garantii korras välja vahetatud. Holmetehnikat on siis välja vahetatud, kui garantiiremondiga ei mahuta ettenähtud remondiaega või on remont kallim, kui uus asi.
...Teil on täielik õigus nõuda sellist ahju, milles te kokku leppisite.
.
Tel 5o9279o
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

elpi kirjutas: Kui ma sooviksin ekspertiisi, siis kuidas oleks seda kõige mõistlikum hankida ja kust?
Ahi asub Tallinnas Rahumäel.
Google abil leitud ekspertiisiteenust pakkuv firma: http://www.tulipunane.ee/
Pärast ekspertiisi oleks väga huvitav lugeda siit samast ka tulemustest.

Aga miskit on tõepoolest mäda.
Mädanemine pidavat aga pihta hakkama "ülevalt otsast". Või hakkab alt?
Kust siis saab ikkagi alguse kogu see meil valitsev ehituspraagi kultuur?

Riik karmistab konkurentsitingimusi. Miks turg ei puhastu, nagu see väidetavalt peaks olema?
Kui paljud inimesed peavad veel saama lõhkise ahju, enne kui turg ükskord hakkab reguleeruma.
Mis asi siis ikkagi on meil üldse mäda? Ehk tuleks hakata mõtlema sellele.
Võib olla ei peaks ikkagi jätma kõike selle müstilise turu (turusolkimistega kaasa arvatud) reguleerida, vaid kusagilt maalt peaks piiri tõmbama. Siis muidugi tekivad kohe uued küsimused...
Minule on jäänud mulje, et meil siin Eestimaal toimub ehitamine vähemalt eramuehituses suuresti katse-eksitus meetodil ja see on üks suur kurja juur. Aga selle meetodi valiku üle on peaotsustajaks ikkagi tellijad.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

elpi kirjutas:Eks ma ikka annan ja enne lõpplikku kokkulepet ei musta meistri nime internetis.
Või mida Sa silmas pead?

Minu ahju vuugid näevad veel hullemad välja kui teemaalgataja piltidel olevatel ahjudel.
mina võin vabalt vuugi vahelt paksema ajalehe lõõri lükata.
Mis mustamisest sa räägid? Kas kavatsed oodata senikaua, kuni on saabunud esimesed letaalsed tagajärjed ja siis alles hakata tegutsema. Et lepite enne kokku matusekulude hüvitamises ja regulaarses hauaplatsi hooldamises? Kui jah, siis tee seda kindlasti kirjalikus vormis, tunnistajate juuresolekul ja anna üks eksemplar sellisele inimesele, kes hakkab sinu matustega tegelema. Peale letaalseid tagajärgi on juba hilja midagi muud ette võtta!
Garantii kehtivus peatub probleemide ilmnemisel ja nende teatamisest toote valmistajale. Ideaalis peaks kõik need probleemid ja pretensioonid olema fikseeritud kirjalikus vormis ja võimalusel koos foto- või videomaterjalidega.
Ekspertiisist Vuuk juba kirjutas, on olemas veel Tarbijakaitse, Päästeameti töötajad, kes tulevad, vaatavad üle ja jama korral pitseerivad su ahjuukse kinni ning keelavad kasutamise. Akti selle kohta näita oma meistrile.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

vuuk kirjutas:Riik karmistab konkurentsitingimusi. Miks turg ei puhastu, nagu see väidetavalt peaks olema?
Kui paljud inimesed peavad veel saama lõhkise ahju, enne kui turg ükskord hakkab reguleeruma.
Kui paaril-kolmel sellise ahju ehitanud ja sellisel viisil seda parandada üritanud pottsepal kutsetunnistus ilmse ebapädevuse tõttu tühistatakse (peab ju selline võimalus ka olemas olema :scratch: ), küll siis järgmised mõtlema hakkavad, mida nad oskavad ja mida ei oska ehitada.

Selles suhtes on ju toimiv süsteem olemas - vaja see ainult tööle panna.
Vasta