Eramule soojustagastusega ventilatsioon

Õhu vahetamine, õhu kuivatamine, õhu niisutamine, õhu jahutamine
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Re: Eramule soojustagastusega ventilatsioon

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

etu123 kirjutas: Saunaruumidesse, pesuruumidesse ei saa panna soojustagastusega ventseadet. Ainukene võimalus on eelküttega ventseade aga see läheb mõttetult kalliks.
vanaema on sul veteran...
Oravaonu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Oravaonu »

Soov on ikkagi paigaldada soojustagastusega vent seade ja kui saunaruumisest kuumemat ja niiskemat õhku ei tohi soojustagastusega vent seadmesse lasta ( ilmselt tekkib palju kondentsi talvel või külmub sootuks üldse kõik ära), siis oleks vaja ventileerida max ~90 ruutmeetrit ( selle sees on ka vannituba, wc ja köök). Kui me need autonoomsed vent seadmed kõrvale jätta, siis milline oleks täna müügil olevatest parim soojustagastusega vent seade ( sooojustagastus %, ventilaatori väike el kulu, odavad expluatatsiooni kulud- filtrid jne) ? Oskab keegi konkreetseid seadmeid soovitada. Googeldades " soojustagastusega ventilatsiooni seade " vms ei anna erilisi tulemusi.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

hirmul on suured silmad.
ja vajadusel eelküttekalorifeeri paigaldamine ei ole keeruline ega ka kallis.

eestis on esindatud paljud, näiteks need tootjad/nimetused

komfovent
flexit
vaillant
sunair
vallox
jne.
etu123
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas etu123 »

Soojustagastusega venti ei tohi väljatõmbesse niisket õhku lasta ühel põhjusel. Olenemata soojustagastuse liigist jäätub see mingil hetkel kinni. Teiseks põhjuseks on odavas seadmed mädanevad lihtsalt maha. Seda probleemi ei teki kui paned seadmele eelkütte.
Ainukene mõttekas soojustagastuse viis on rootor soojusvahetiga. Plaatsoojusvaheti on umbes sama efektiga nagu minu poolt kirjeldatud toru-torus seade. "vastuseks kas olen kunagi katsetanud siis - ei ole aga tean inimest kellel täielikult toimiv süsteem".
Mina soovitaksin Valloxit. Suhteliselt vaiksed masinad, filtrid müügil komplektina ja mis põhiline (saad käsitsi puldist kütet välja lükata). Hoiatan veelkord, et talvel käib selline ventseade 24h ja küttekeha on min 1kw. -5 juures töötab küte pidevalt. Kõik muidugi oleneb väljatõmmatava õhu temperatuurist aga nii üldjoontes jääb -5. Seda rootoriga masina puhul. Teistest parem ei hakka rääkimagi. Targemad rootorsoojusvahetiga seadmed oskavad suvel maja ka jahutada. Nt. maja on kont ja väljatõmmatav temperatuur 23 kraadi. Välisõhk aga 30 kraadi. Siis pannakse rootor tööle, et väljast tulevat õhku jahutada väljavisatava õhuga.
Üks võimalus veel kütet kokku hoida ja oma käteosavust katsetada. Tean süsteemi "täiesti töötav" kus on vendi õhuvõtu ja väljaviske kanalid maa sisse pandud. Umbes nii 30m ja väljas -10 juures jõuab ventseadmeni +3 või +4 õhk. Väga tõhus süsteem. Kindlasti eeldab see rohkem teadmisi kui minu aga huvi on katseta. Arvan foorumis leidub piisvalt huvilisi selliseks aruteluks.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sain ma siis õigesti aru, et rootori puhul võib ka niiske õhu lasta läbi? Maaaluste torude puhul pidi olema probleemiks mükoloogia.
etu123
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ainult eelkütte olemasolul.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

etu123 kirjutas:Soojustagastusega venti ei tohi väljatõmbesse niisket õhku lasta ühel põhjusel. Olenemata soojustagastuse liigist jäätub see mingil hetkel kinni. Teiseks põhjuseks on odavas seadmed mädanevad lihtsalt maha. Seda probleemi ei teki kui paned seadmele eelkütte.
.....
Paistab, et sa ei tunne seadmed sellisel tasemel, et siin väga õpetada. Näiteks võib elekrilise järelkütte kalorifeeri paigaldada ka peale rootorit ehk toa poolele, mul on 0,9 kW el. kalorifeer, mis on 24h sisse lülitatud, siis selle loogika järgi peaks kuluma a' 698 kWh energiat kuus, aga näe, ei kulu, vaid umbes 100 kWh kuus. Väga niiske õhu välja ventileerimisel (saun) on nõudeks piisavalt suur rootori pöörlemiskiirus (alates temperatuurist -15...-20 C tekib jäätumise oht), osadel seadmetel on olemas vastav külmumisvastane varustus. Tavalise vannitoa / dušširuumi korral ei teki niiskusest probleemi. Ei ole oma seadmega midagi juhtunud, ei sauna tehes ega pesu kuivatades. Muidugi taandub kõik rahakotile, kuid lahendused on olemas ning ei ole õige öelda, et ei tohi või ei saa.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

etu123 kirjutas:Üks võimalus veel kütet kokku hoida ja oma käteosavust katsetada. Tean süsteemi "täiesti töötav" kus on vendi õhuvõtu ja väljaviske kanalid maa sisse pandud. Umbes nii 30m ja väljas -10 juures jõuab ventseadmeni +3 või +4 õhk. Väga tõhus süsteem. Kindlasti eeldab see rohkem teadmisi kui minu aga huvi on katseta. Arvan foorumis leidub piisvalt huvilisi selliseks aruteluks.
Seda teemat on juba tiba lahatud siin viewtopic.php?f=9&t=26131&start=50 teemas. Saab ja ilmselt ka toimib aga korralikult (ohutult) tehes ilmselt rahaliselt suht mõtetu.
Seal lk. 7 on juttu ka "maasoojusega" vent õhu eelsoojendamisest. Ohutum ja ehk ka odavam rajada kui õhu pinnasesse suunamine.
etu123
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ei usu sind, et saavutad sellise tulemuse seadme normkiirusel ja nt SP temperatuuril 22kraadi (kirjuta täpselt masina mark, kiirus, SP temperatuur ja VT temperatuur. Võin aga pea anda veebruaris ei läinud sul 100kWh kunas kraadikeskmine oli -8 kanti.). Tavaküte ongi seadmetel peale soojusvahetit või tead sa mõnda teistmoodi seadet? Hetkel ma muidugi ei mõista mida mõtled aga mina ei tea väikest kompaktset seadet mis on suuteline rootori kiirut muutma vastavalt niiskusele (ei väida, et sellist pole olemas). Saunaruumist VT väike ventseade jäätub koheselt kui väljaviske kambrisse tekivad miinuskraadid. Jällegi aga ei tea väikest kompaktset seadet millel oleks automaatne sulatusfunktsioon. Tuletaks meelde, et antud teema püstitaja omab 90m2 pinda ja uurib ka saunaruumi niiskuse probleemi. Tavaliselt WC ja vannitoast ei juhtu tõesti miskit.
Külaline
külaline

rootor käib pidevalt ringi seega sisspuhkes külmub ja väljatõmbes sulab !
väiksematel agregaatidel kuubikuga ei ole möödaviigu klappi seega ei sulata need jah aga suurematel on ka kuubikutel sulatus.

samas on topelt kuubikuga ehk nn. "suure kuubikuga" seadmed nagu Vaillant väga suure kasuteguriga
kas just nii nagu paber väidab et 95% aga rootorist maha ei jää.

toru torus süsteem ei toimi või on vaja ehitada ebamõistlikult suur ja pikk ning mängida lisaks õhukoguste ja kiirustega, et sealt miskit kasutegurit saada !
etu123
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Täpselt selles kohas kus väljatõmme enam ei sula külmubki rootor kinni. Olenevalt masinast aga -15 ja alla. (räägime siiski väiksest masinast). Mõnel väiksemal plaat masinal on ka manuaalne möödaviik ehk nimetatakse suvi/talv.
Seda suurt kuubiku juttu võib vanaemale rääkida. Müügimehe paberid kannatavad kõike. :)
Toru torus toimib väga hästi kui oled õnnelik kasvõi 1 kraadise tõusu üle. Soovitav kasutada töökodades. Ise muidugi ei soovita aga ära märkimiseks käib küll.
Külaline kirjutas:rootor käib pidevalt ringi seega sisspuhkes külmub ja väljatõmbes sulab !
väiksematel agregaatidel kuubikuga ei ole möödaviigu klappi seega ei sulata need jah aga suurematel on ka kuubikutel sulatus.

samas on topelt kuubikuga ehk nn. "suure kuubikuga" seadmed nagu Vaillant väga suure kasuteguriga
kas just nii nagu paber väidab et 95% aga rootorist maha ei jää.

toru torus süsteem ei toimi või on vaja ehitada ebamõistlikult suur ja pikk ning mängida lisaks õhukoguste ja kiirustega, et sealt miskit kasutegurit saada !
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

etu123 kirjutas:Toru torus toimib väga hästi kui oled õnnelik kasvõi 1 kraadise tõusu üle. Soovitav kasutada töökodades. Ise muidugi ei soovita aga ära märkimiseks käib küll.
Ja see 1 kraadine temperatuuri tõus läheb maksma ......? Kondendsi juhid ....?
etu123
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Vendimeestele läheb see maksma 0 eurot ja eks igaüks teab ise kust materjali saab seega ei oska öelda. Kondents jookseb väikse kaldega ruumi. See kuhu ja kuidas keegi selle juhib on vaba valik. Kõige lihtsam on tilkuvale kohale ämber alla :D
rokikas kirjutas:
etu123 kirjutas:Toru torus toimib väga hästi kui oled õnnelik kasvõi 1 kraadise tõusu üle. Soovitav kasutada töökodades. Ise muidugi ei soovita aga ära märkimiseks käib küll.
Ja see 1 kraadine temperatuuri tõus läheb maksma ......? Kondendsi juhid ....?
Külaline
külaline

etu - ära lahmi
sinu kogemus suure kuubikuga on kui palju ?
kui seda pole (nagu ma arvan) siis mõtleme palju on tavalise kuubiku kasutegur? nüüd lisa pindala pea2x ja mõtleme kas kasutegur tõuseb ? jah ma ütlesin kas just 95% on aga suur on see küll.
vanaemale pole mõtet siin suunata

kes hakkas rääkima toru torus süsteemist, et see toimib - ja nüüd tuleb mingi 1c jutuga välja - kamoon see pole väärt seda kuskilt otsast

Vendimees kes on vendimees ei hakka sellist lollust omale tegema mõni algaja vendi "torumees" kes äkki nuputab selle lolluse välja aga mitte mõtlev venimees.

pange suvaline masin mis annab välja vajaliku õhukoguse ja laske sinna ka kõik soe mis tulev vannitoast ja wc-st (kuubikuga) soovitavalt suure kuubikuga lisaks üks termostaat ja kalorifeer masina ette.
lll
külaline

Lugemata postitus Postitas lll »

etu123 kirjutas:Vendimeestele läheb see maksma 0 eurot ja eks igaüks teab ise kust materjali saab seega ei oska öelda. Kondents jookseb väikse kaldega ruumi. See kuhu ja kuidas keegi selle juhib on vaba valik. Kõige lihtsam on tilkuvale kohale ämber alla :D
Räägime ikka eramutest ?... või mingist Kopli barakist?
Olemas flexit l-4 , kastis on mõlemas otsas el-tenn, kogu dussi ja sauna niiskus läheb kogu täiega otse kasti, ning edasi õue. Töötab 24/7 ligi ei lähe, palju el. tarbib? ei tea ja ei huvitagi, kondents tilgub vastavast torust otse seadme all asuvasse valamusse ja seda räigelt külmade ilmade puhul.
Seade ise asub tehn.ruumis ja on vaikus ise, vähemalt minu kõrva jaoks.
Olen vägagi rahul ja enamgi veel, miks? Mul on värske õhk, normaalne sise-kliima jne.
Võrdlus on minu jaoks olemas, minu endine elamine kus olid aknad jääs ja paks õhk,
külastan sõpru ja nende kodude kliima ei kannata võrdlust minu omaga. Õnneks on mul olemas taktitunne ja ma ei targuta neile seda ninna.
etu123
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ma ei hakka vaidlema selle toru torus osas. See jäägu igaühele oma otsustada aga isiklikult leian teatud kohtades on see täiesti otstarbekas. Nt. siis väljatõmbe kubu mis tõmbab keevituse pealt (ütleks siis nõnda, et see on ainuke lahendus sellise koha soojustagastuseks). See soovitus oli rohkem mainimiseks putitajatele.
Mis puutub sinu 2x kuubikusse siis päris nii lihtne see pole lased 2x kuubikust läbi ja saad mega kasuteguri. Loeb ikka kraadivahe ja see mitu korda sa läbi lased ei oma lõpuks suurt tähtsust. Masin läheb mõttetult suureks ja kalliks. Rootorile pole väikeelamusse mitte mingit konkurentsi.

Muide ma ennem siin ei mõelnud aga 100kWh jutt on ikka täiesti müstika. Ütleme väikseima masina puhul on sul mootori võimsus 50w. Seega 2x50=100wh. Korruta see nüüd 24tunniga 24x100=2,4kWh. Korruta see nüüd 29 päevaga (veebruar) 29x2,4=69,6kWh. Ainuüksi vendi käitamine ilma kütteta. Jäi ka veel märkimata, et juhul kui puhute tuppa kus on 23 kraadi sooja 16kraadi vendist. Peaksite ikka arvestama ka energiakulu selle puuduoleva 7 kraadi tõstmiseks.
lll
külaline

Minu jaoks on elus asju mida ei saa rahas mõõta, Hommikul ärgates oleks elamises soe ja puhas õhk on prioriteet ja ei saa aru mina nendest sente lugevatest koonritest kes meele-heitlikult kõik augud kinni topivad ja ekslikult kalduvad arvama, et nüüd on hea elada floora ja fauna keskel.
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar

lll kirjutas:Olemas flexit l-4 , kastis on mõlemas otsas el-tenn, kogu dussi ja sauna niiskus läheb kogu täiega otse kasti, ning edasi õue. Töötab 24/7 ligi ei lähe, palju el. tarbib? ei tea ja ei huvitagi, kondents tilgub vastavast torust otse seadme all asuvasse valamusse ja seda räigelt külmade ilmade puhul.
Seade ise asub tehn.ruumis ja on vaikus ise, vähemalt minu kõrva jaoks..
Palju sul see agregaat maksis?
lll
külaline

Vanas vääringus al.18 000.-
Külaline
külaline

äkki seletada mida sa etu sellega öelda tahtsid

Mis puutub sinu 2x kuubikusse siis päris nii lihtne see pole lased 2x kuubikust läbi ja saad mega kasuteguri. Loeb ikka kraadivahe ja see mitu korda sa läbi lased ei oma lõpuks suurt tähtsust. Masin läheb mõttetult suureks ja kalliks. Rootorile pole väikeelamusse mitte mingit konkurentsi.

järjekordselt märk sellest kus inimene räägib asjast mida ta ei tea/tunne/pole näinud vms.
mina täpsustan, et ma ei rääkinud vanadest valloxi masinatest milledel oli 2 kuubikut üksteise otsas vaid uutest vaillanti masinatest milledel on suurendatud ehk venitatud kujuga kuubik.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

etu123 kirjutas: ....Muide ma ennem siin ei mõelnud aga 100kWh jutt on ikka täiesti müstika. Ütleme väikseima masina puhul on sul mootori võimsus 50w. Seega 2x50=100wh. Korruta see nüüd 24tunniga 24x100=2,4kWh. Korruta see nüüd 29 päevaga (veebruar) 29x2,4=69,6kWh. Ainuüksi vendi käitamine ilma kütteta. Jäi ka veel märkimata, et juhul kui puhute tuppa kus on 23 kraadi sooja 16kraadi vendist. Peaksite ikka arvestama ka energiakulu selle puuduoleva 7 kraadi tõstmiseks.
Loe nüüd kogu teema uuesti läbi, KUI kalorifeer ei tööta, on kulu suurusjärgus 50 kWh / kuus, kui kalorifeer töötab, on kulu suurusjärgud 150-160 kWh/kuu, veebruari kulu oli 159 kWh, kalorifeer 24/7 taga. (Jah, kilbis on seadmel oma, DIN-latile paigaldatud mõõtja). Seadmel on olemas selline ... krt, ei tea eesti keelset vastet - pulser? juhtimine, st et kalorifeeri koormatakse astmeliselt, vastavalt vajadusele. Ehk see hirmu külvamine, et el. kalorifeer tarbib palju, on pulli kaka - vanas rahas umbes 100 krooni. Ja vanas rahas 18k sai eelmine aasta osta mudeli, millel saab puldist (traadivaba pult!) kalorifeeri lubada/keelata. Lappasin juhendit - külmumisvastast kaitset ei ole. Kuigi jah, jällegi taandub kõik seadme võimalustele.
Hetke hinnad lampi gogoeldades http://www.cliox.ee/dokumendid/2012/ost_02.pdf , ise ostsin mujalt.
etu123
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Rostfrei ei usu sind siiamaani, et saavutad sellise tulemuse ilma õhuhulkasid alandamata (projekti järgi arvutatud normaalne õhuvahetus) ja SP temperatuuril 22-23kraadi(normaalne toatemperatuur).

Minu poolt teema lukku.
Külaline
külaline

miks peab sissepuhe olema 22....23 c ja, et seda saavutada kütma elektriga otse kui kõige kallimat energiat ?
kasuta soojusvahetit, võta sellest kõik mis võtta annab ja vajadusel tõsta temp 18c-ni ja küta siis juurde oma põhikütte allikaga. (loodetavasti on põhiküte midagi soodsamat kui elekter nt. soojuspump, gaas, puit/pellet vms).

PS. eestis on sadu ja sadu masinaid mis on ülesse pandud eramutesse, enamus neist ka ilma eelkütteta ja kasutavad ka pesuruumide väljatõmmet - ei näe ega kuule igapävaseid probleeme nende kohta.
Oravaonu
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Head foorumlased, tänan nõuannete ja arvamuste eest ning vabandan, kui olen mõned foorumlased omavahel tuliselt vaidlema ajanud. Tänaseks olen siis loobunud nendest autonoomsetest seadmetest ja keskendun tsentraalsele soojustagastusega rootor tüüpi ( seda on erinevates artiklites rohkem soovitatud) ventseadme otsingule. Ventileeritava pinna suurus on Teil juba teada ja ega ma sauna õhku ei pea keskseadmesse suunama.. lihtsalt mõtlesin, et kuna sauna tehakse 1,5x nädalas, siis äkki saaks kuidagi seal tekkiva soojuse ära kasutada. Vaatasin maja pööningut ja kuna see on üsna tühi, siis saaks seal torusid vedada küll. Iseküsimus on seal, kuhu nn kondentsvesi suunata. Heal juhul saaks keskseadme ka garaaži paigaldada, aga siis lähevad torud 1,5x pikemaks ja keskseade jääb ise kõige madalamasse punkti. Torud tuleks kindlasti soojustada, kuna pööning on külm ( kas panna plasttorud ja millega neid soojustatakse?) Kuna maja küttesüsteem läheb ka renoveerimisele ( tuleb ilmselt maaküte+ päikeseküte) siis peaks äkki püüdma suuremate külmadega ka sissivõetavat õhku soojendada ( nt vesikalorifeer vms). Seega jõuan jälle oma otsingutega sobivate ja v.h. näitajatega võimalike seadmete juurde....
Oravaonu
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Esialgu on silma jäänud Komfort ja Flexit seadmed.. aga mida arvate sellsiest asjast ehk kas 2:1 ei ole kõige parem ja ökonoomsem variant nagu nt see http://www.cliox.ee/content/uus-flexit-spirit-k2-r
http://www.cliox.ee/dokumendid/ventilat ... 2R_cat.pdf
Vasta