Korstna ristlõige

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Korstna ristlõige

Lugemata postitus Postitas plekman »

Plaan lasta endale ehitada metall südamikuga kamina asemele korralik ahi . 1m*1m.Probleem aga korstnas.Korstnaks on Schiedeli moodulitest korsten läbmõõduga 160mm.Kaks potseppa kelelga suhelnud olen röögivad eri juttu.Üks ütleb et seda sellise ahju jaoks vähe ja oleks kindlasti suuremat vaja teine arvab et pole probleemi.Oskab keegi oma arvamust avaldada?
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Re: Korstna ristlõige

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Tõde arvatavasti seal kusagil kahe vahel.
Arvutus näitab, et 16cm läbimõõduga ümargune lõõr on ristlõikelt veidi suurem tavalise telliskorstna poolekivi lõõrist.
Niisugusele ahjule peab olema ühekivilõõr, ehk siis poole suurem. Samas ma olen näinud, et ahi töötab ka poolekivilõõriga. Töötamine on muidugi suhteline. See mis ühele hea, see teisele vilets.
Ja pealegi süsteemi töökindlus ja vajalik tõmme oleneb veel ka muudest teguritest.
Arvan, õigus on sellel pottsepal, kellel on lisaks ahju ehitamise oskusele ka ahikütte projekteerimise oskus.
Viimati muutis vuuk, 10 Mär 2012, 14:03, muudetud 1 kord kokku.
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ega jah ei oskagi otsustada kumma uskuda või mitte.Põhimütteliselt on võimalik teine Schidel kõrvale ehitada siis juba ristlõikelt suurem,lisakulutus muidugi ikka korralik aga kui ikka see ei sobi sisi pooletoobist asja pole ka mõtet teha.
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Juhul kui sellest 160 mm ei piisa kas 200 oleks ok või veel suuremat vaja
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Nagu Vuuk ütles, tõde peitub kusagil vahepeal.
Eks see ahi hakkab tööle, aga kriitilistel päevadel võib tekitada probleeme. Oleneb muidugi ka, kui suure koldega see tehakse ja mitu kg korraga kütet tahetakse põletatada.
Mis on valikuvõimalused? Uus korsten või väiksem ahi. Eks nende andmetega tulebki opereerida. Kui otsustatakse teha uus korsten, siis saab seda teha ka hiljem, kui on kontrollitud vana korstna mittekõlblikkus.
Aeg annab arutust.
.
Tel 5o9279o
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

plekman kirjutas:Ega jah ei oskagi otsustada kumma uskuda või mitte.Põhimütteliselt on võimalik teine Schidel kõrvale ehitada siis juba ristlõikelt suurem,lisakulutus muidugi ikka korralik aga kui ikka see ei sobi sisi pooletoobist asja pole ka mõtet teha.
Kas kaminasüdamik on selle korstnaga suitsu sisse ajanud? Kas kaminasüdamik on kütmise ajal avatud või klaasiga eest suletud?

Selle asemel, et raha niisamas igaks juhuks uue korstna sisse matta võiks ju murdosa sellest mõnele projekteerijale/pottsepale maksta, kes vastava rehkenduse (koos sulle antava paberiga) kiiresti ära teeb :scratch:
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tegemist eelmise omaniku poole ehitatud või lastud ehitada asjaga.Panen pildi üles sisi asjast parem arusaamine.Kamina südamiku taha on ehitatud nn soojamüür 3 lõõriga kust ülevalt läheb siis slepe korstnasse.Sisse hakab kohe suitsu ajama kui tulega uks lahti teha.Aga potsepp arvas et asi ei ole korstans vaid selles et kolle ei saa piisavalt ühku uks on liiga suur ja nn sleppe liiga väike.Niipalju kui seda näha soojamüüri ja seina vahelt oli.Südamiku põlemine vähemse õhu tõttu on tõesti halb ja thamab ja pigitab.See ka põhuus miks tahan korraliku salvestavat ahju.Selle kütteperioodi ajan veel läbi sellega aga järgmist enam ei taha.Selles mõttes asjaga aega ja vaikselt uurin mida asjast arvatakse.Eks kui kindlale selgusele ei jõua lasen mõnel meistril arvutused või mida iganes teha maksab mis maksab aga mingit ehk töötab varianti ka ei taha.Samas see tõesti võimalus et teha ahi olemasolevasse korstnasse ja kui tõesti ei toimi siis saab suurema korstan juurde teha.Aga arvamused siiski oodatud )
Manused
P1070247.JPG
P1070247.JPG (148.44 KiB) Vaadatud 4268 korda
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kas seda soemüüri keegi kunagi ka puhastanud on?
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

On ikka mina ise ja kütteperioodi ajal mittu korda selleks teangi et tahma ja pigi palju ja tekib kiirelt
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

plekman kirjutas:On ikka mina ise ja kütteperioodi ajal mittu korda
Kui sa peale soemüüri puhastamist ajalehekimbu otsast põlema paned ja lahtise uksega kaminasüdamiku väljatõmbetoru otsa lähedusse viid - kas tõmme on "hea" või hulbib leek siia sinna?
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Proovisin järgi kuna täna just puhastasin ja sain hubbiku tahma.Kui leek ajalehe ptsas väiksem sisis tõmbab nagu ilusti (lahtise uksega siis) aga kui suuremaks läheb hakks kohe suitsu sisse ajama
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mis sest soojamüürist enam. Ahi on õige otsus ja olemasolev kooslus õnneks kaob.
Hoopistükkis on oluline, kui suurt pinda peab ahi kütma ja kuidas on teostatud maja soojustus? Äkki saab hakkama hoopis nii väikse koldega, et polegi vaja suuremat korstent. On ka võimalus minna välja 12 tunnise kütmistsükli peale.
.
Tel 5o9279o
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

motamees kirjutas:On ka võimalus minna välja 12 tunnise kütmistsükli peale.
Mota, ära seda nuhtlust küll välja paku :wave:
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

plekman kirjutas:Kui leek ajalehe ptsas väiksem sisis tõmbab nagu ilusti (lahtise uksega siis) aga kui suuremaks läheb hakks kohe suitsu sisse ajama
Siis sul seal ikka head tõmmet praegu ei ole ning lase kellelgi konkreetne rehkendus ära teha - pottsepp või projekteerija - peaasi et oskab.
Kui projekteerija vastus jääb piirijuhtumiks, siis jäta teema pottsepa otsustada - tema peale hakkad ju näpuga näitama kui ahi hiljem suitsu sisse ajab.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas:...Mota, ära seda nuhtlust küll välja paku :wave:
No mis nuhtlus see siis on? 5 minutit hommikul ikke leiab, et tuli alla teha. Peale riietumist ja kohvijoomist saab siibri kinni panna. Õhtusest ajast pole vaja rääkidagi. Enamus inimesi räägivad tule nautimisest ja nõuavad klaasust.
Kellel pole sellist aega, see peaks oma eluolu üle järele mõtlema. See kisub stressi poole ja kaugel pole ka siis südamemured.
Pole aga minu mure see, ma pole perearst. Minu sõnad ja teod langevad kokku, ma pole pastorihärra. ;)
Ja lõpuks oli see 12 tunni pakkumine lihtsalt üks variantidest, ning väga külma aega oli sel aastal ainult kaks nädalat.
Aga Madisele ka :wave:
.
Tel 5o9279o
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

motamees kirjutas:No mis nuhtlus see siis on? 5 minutit hommikul ikke leiab, et tuli alla teha. Peale riietumist ja kohvijoomist saab siibri kinni panna.
Mul küll on "kuke kiremisest autoukse paugatuseni" ca 40 minutit ja selle ajaga ei suuda kuidagi "ahju siibrini ära kütta" - kui pikk su hommik siis õieti on, et ahigi ära küdeda jõuab?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas:... kui pikk su hommik siis õieti on, et ahigi ära küdeda jõuab?
Kui sa mu avatari alla vaatad, siis on mu hommik eluaegne. Isegi hauda võtan kaasa :amen:
Kui vaja kütta, siis kütan, selleks leian aja. Tavaliselt kütan ma hommikuti hoopis pliitat. Ahju pole vaja tavaliselt kaks korda kütta. On aga mõnus, kui tuli pliita all ja ma seal toimetan.
Olin selle kõige külme aja kodust eemal. Leidsid ka naised selle hommikuse kütmise aja. Nii, et vastava elukorraldusega pole see üldse probleem.
Tavaliselt läheb mul hommikul tunnike, et üldse üles ärgata. Istun siis laua taga ja joon kohvi ning loen lehti. Vaatan ka arvutist uudiseid.
Võta rahulikult, elad kauem.
.
Tel 5o9279o
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Maja soojustus ja ventilatsioon on igati ok,Pind mida ahi kütma peaks oleks kuskil 60 rm.aga ilmselt pean leidma mõne targema nina keas asja veel üle vaataab.Konsulteerisin veel ühepotseppaga ja tema rvas ka et esialgu vähemalt ei ole mõtet uut korstent tegema hakata.Kuna antud korsten ei välju katusest harja pealt vaid meetri jagu madalamalt aga on harjast siisiki kõrgemal saab ehk paar moodulit juurde panna ja sellega samuti tõmme paraneks.selline oli selle potsepa arvamus
plekman
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kas on olemas näiteks nettis mingi tabel või arvutus valem mille järgi saaks arvutada kui suur kolle sobiks mingile korstnale ? Täpsemad arvutuseda ja plaanid jätaks spetsalistile aga endal võike huvi.
Vasta