Hobipottsepp toimetab

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 40 korda
Kontakt:

Re: Hobipottsepp toimetab

Lugemata postitus Postitas Leevi »

Robi 1 kirjutas:Lp. Leevi! Praegusel hooajal pole siia teemasse paremaid hobipottseppasid kuskilt võtta ja kui ma ka ei kirjutaks, siis poleks siin si..gi vaadata :( .Foorumis naguni otsi luubiga teemasid mida lugeda.See on pigem ikka õnnistus, et ma vahel mõne sitase ahju teen ja selle peale Rokikas killu viskab...
Ää nurise üht...
Avaldasin vaid arvamust. Sinu ettevõtmiseid toetan igati. Kui ütlesin, et ei ole pottsepatöö, siis ei eksinud. Sa ju ei pea end pottsepaks. Aga mu meelest oled väga nutikas ja lahtiste kätega mees, kes jõuab nii mõndagi. Jaksu ja edu! Siiralt.

PS Plekitööalast koostööd ootan huviga, aga venib aeg, mil saaksin toimiva projektiga Su poole pöörduda.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Ega ma ka ei vaidle siin kellegile vastu ja arvamused on alati teretulnud.
Minu huvi ahjude vastu algas sellega kunagi, et miks nii paljud ahjud lihtsalt paari aastaga ära lagunevad ja samas on ka saja aastaseid ahjuvanureid töökorras? Seepärast olen aastaid siiralt asja uurinud ja pidevalt ka praktiseerind.Eesmärgiks ongi, et ahi ei laguneks ja oleks igati praktiline. Ilu pool mind nii väga ei kotigi ja pigem jätan need ilusad ahjud päris pottseppade meelevalda.
Edu kõigile!
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 40 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Leevi »

Robil on kuldaväärt hobi. :P

(Siiralt hää meel, et asjatad ja eriti veel seepärast, et oled võtnud vaevaks kogetut jagada. Tänud!)
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Leevi kirjutas:Robi, kõige austuse juures, see ahi on ju kohutav. "Häbipottsepp" toimetab...
Mis selles siis pottsepa vaatevinklist kohutavat on?
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma ei eitagi seda kohutavust! Kivid ja uks on savised... jne.
All on mõned vanad vuugid ja need kraabin ka pooltühjaks, siis plätsin kõik savi täis ja nagunii läheb mustaks. Vahet ju pole, aga saaks ka puhtalt teha...Ma teen aga nii ja ei põe!
Ahju käis vaatamas ka väga kriitliline perepoeg, kes ka ise ehitaja...hoidsin 5 min. hinge kinni( mõtlesin, et nüüd on bisdets...) kuni vaatas ... tellis, aga omale ka hoopis ahju...Aga paekivivoodriga! See juba läheb! Saab plätserdada kohe korralikult! Mule kohe meeldib kui savi pritsib ja nina tahmane... :) ja teised vääksuvad...
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Robi 1 kirjutas:... et miks nii paljud ahjud lihtsalt paari aastaga ära lagunevad ja samas on ka saja aastaseid ahjuvanureid...
Lagunevad enamasti sel lihtsal põhjusel, et tegijad on ülehinnanud oma teadmisi. Teadmisi ei anta inimesele sündides kaasa. Ja kui mõnel oma teadmiste ülehindajal ongi mõnikord juhtumisi töö üldjoontes 100% õnnestunud, siis sellekohta võiks ütelda: eks pime kana leia ka teinekord terakese.
Robi 1 kirjutas:... Ilu pool mind nii väga ei kotigi...
Minu jaoks ilu pool kõneleb aga üht-teist tegija oskustest. Pätserdada oskab igaüks, aga puhtalt tegemine vajab harjutamist.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tervitus!
Ma hindan muidugi kõrgelt ilusalt laotud ahjusid! Siiski on asi just nii, nagu ütlesid, et nõuab lihtsalt harjutamist põhiliselt.
Lagunevad, aga nii ilusad kui koledad ja see on minu uurimustöö.Pildil on väga ilusasti laotud ahi, aga külgedel suured praod! Millest? Esmalt võiks arvata, et plaat pole villaga korralikult isoleeritud külgedelt ja see on surunud...aga ma ei tahaks hästi uskuda, et keegi teeks nii lihtsa vea.
Pigem võib küsimus selles olla, et põskkanalid saavad suuremat kuumust kui esi ja tagaosa, ning ka paisub rohkem.Sarnased praod on paljudel kaminahjudel, millel ei ole eraldi sisemist põskvoodrit.
Kahjuks on ka uksepealne latil ja ka sealt areneb pragu üles. Muidu ilus töö ja meistri nimi on reklaamiks sisse graveeritud.
Manused
Kaunis ahi!.jpg
Kaunis ahi!.jpg (52.89 KiB) Vaadatud 3628 korda
Praod..jpg
Praod..jpg (45.62 KiB) Vaadatud 3628 korda
Ahjusass!.jpg
Ahjusass!.jpg (40.29 KiB) Vaadatud 3628 korda
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mida siis kasutaja Robi1 oma viimase postitusega ja nende piltidega õieti üritas tõestada?
Et vilunuma käega ahjusepp (mulle ei meeldi sõna " pottsepp" kohe teps mitte) on sosssepp ja algaja teeb reeglina parema töö?
Või oleneb töö kvaliteet mehe nimest?
Või et õnnestus leida teise mehe vigase töö, mis väliselt suhteliselt korrektne? Ma arvan, et see ei ole kellelegi mingi suur uudis, et ehitusmehe kõige magusam kompvek on teise ehitusmehe vigane töö. Seda kompvekki närib iga mees suurima hea meelega ja pakub teistelegi osa. Ent pole vaja teha selleks isegi mingit erilist uurimustööd, et aru saada miks see nii on. Eks ikka selleks, et paremini ennast teiste silmis reklaamida.
Kuid ega selline enesereklaamimise ponnistus ei välista ju seda, et ühel heal päeval keegi teine ehitusmees kellegi Robi või kelle iganes ....sepa mäka-mäka laotud pragulist tööd siinsamas foorumis ei esitle.
Iseenesest muidugi on mõistlik õppida teiste vigastest töödest. Eks me kõik õpime nendest. Ehkki igaüks meist ei arva, et see on kohe tohutu uurimustöö.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

vuuk kirjutas:Mida siis kasutaja Robi1 oma viimase postitusega ja nende piltidega õieti üritas tõestada?...Iseenesest muidugi on mõistlik õppida teiste vigastest töödest. Eks me kõik õpime nendest. Ehkki igaüks meist ei arva, et see on kohe eriline uurimustöö.
Kui Robi viimastel piltidel oleva ahju autor poleks oma tööd viseerinud, siis vähemalt nüüd teavad paljud, et ahju autorile makstud raha on vähemalt osaliselt niisama "ahjus ära põlenud" ja kui Robi tasuta (?) ei teeks, tuleb kellegile teise ikkagi maksta parandamise eest. Alati ei pruugi see olla ehteestlalik ärapanemine!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Eestimaa on sellised lõhkiseid ahjusi täis ja aina tuleb juurde. Memmed küll süüdi ei ole, et sosspottsepad ei saa kokkuleppele, kas ahi peab olema sirge või terve ja mis sepaks selle s.....jat nimetatakse.
Kas lõhkise pottahju ehitaja on rohkem pottsepp ;) kui terve ahju, näiteks tellisahju ehitaja :blush:

Robi ahjud on mulle meeldima hakanud. Just see ahjuaura :thumbsup:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hommik!

Minu uurimustöö on rohkem ikka oma tarbeks ja oma tuttavate aitamiseks, et oleks vähem seda reha peale astumist.
20 aastat tagasi hakkasin pihta raudahjudega, mida kokku keevitasin. Sealt edasi liikusin vaikselt kiviahjudele, kuna need igati kasulikumad, kui tegu eluruumide kütmisega.
Mitu katseahju sai ehitatud.Näiteks sai uuritud välja kõik võimalikud ahjude vead ja meelega vigadega ahi ehitada, et uurida pärast ( tänapäeval pole vaja sellist ahju uurimiseks ehitada, neid on igas külas niigi). Pärast ahi lammutada ja uus üles ja jälle maha...
Pildil on katseahi, mis on ka püsima jäänud. Ahi on ilma sisemise voodrita ja enamasti shamotist ja krohvitud. Samas kohas oli varem samasugune ahi, mis lagunes aastaga ( kuigi väljast täpselt sama ja samad kivid isegi).
Selline karp, saab külgedelt tunduvalt rohkem kuumust ( ka paisutab pragusid ) kui esimene ots.Vähemalt külgedel ja taga oleks vooder hädavajalik( näiteks kärge laotult ja seinast lahti ).
Põhiline reegel ongi, et kohad kus rohkem kuumust, seal ka vaja seda hajutada paksema seinaga, aga paksem sein ei tähenda ühte paksu välisseina, vaid ikka seinast lahus sisevoodrit.
Ja muidugi traadid, konksud, sinna kuhu vaja, siis tuleb ahi, mis ei jookse laiali.
Manused
kassiahi.jpg
kassiahi.jpg (15.65 KiB) Vaadatud 3565 korda
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaminahi kirjutas:...Just see ahjuaura :thumbsup:
"Ahjuaura" on küll hea sõna. Võib-olla mul lihtsalt puudub selleks vastav soon, aga kahjuks ei näe ma kusagil ühtegi aurat.
Olen harjunud uskuma, et töö korrektne välimus on töökultuuri osa. Koledas ilusat näha? Selle õppimises on mul ilmselt veel tublisti arenemisruumi.
Ka omaenese igasuguse tööga pole ma alati 100 % rahul, ehkki olen harjutanud üle 30 aasta.
kaminahi kirjutas:Eestimaa on sellised lõhkiseid ahjusi täis ja aina tuleb juurde.
Võimalik...
Aga ma mõni postitus tagasi avaldasin oma arvamust, mis on selle peamine põhjus. Nimelt ahju tegijad(mis iganes on nende ...seppade nimetus) ülehindavad oma teadmisi. Alustada tuleks teooriast.
Kui teoreetiline aluspõhi inimesel puudub, siis teaduse tegemisega kaugele ei jõua. Olgu siis treaduse tegija nimi Jaan, Robi või kes iganes. See on minu subjektiivne uskumus ja mul on eriskummaline näha, et erialafoorumis valitsevad teistsuguse uskumusega inimesed.
Robi 1 kirjutas:... sai uuritud välja kõik võimalikud ahjude vead ja meelega vigadega ahi ehitada, et uurida...
Kummaline, kummaline
Ahju vigadest (nagu halb tõmme, ebaühtlane soojenemine, pragunemine...) saab lugeda ju ka selleks otstarbeks juba varem ammu seda infot omanud autorite poolt avaldatud raamatutest.
Samuti on neis raamatutes puust ja punaseks tehtud ahjude õigesti ehitamise teooria. Milleks on vaja seda kõike igal inimesel otsast peale leiutada.
Põhimõtteliselt, seda teooriat põhjalikult tundes on võimalik täiuslikud ahjud ehitada ka ilma villata. Vill ahjus on alles viimase aja leiutis. Ka traati pole ahju ilmtingimata vaja panna, et seinad terved püsiksid. Selleks on vaja materjalide omadusi lihtsalt tunda ja vastavalt ära kasutada.
Robi 1 kirjutas: Põhiline reegel ongi, et kohad kus rohkem kuumust, seal ka vaja seda hajutada paksema seinaga.
Aga Robi see elementaarne tarkus on ju ammu enne Sind leiutatud. Kui oleksid oma uurimustööd alustanud raamatute lugemisega, siis oleksid seda kindlasti juba enne teadnud.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Üsna pikk analüüs.

Oled aastakümneid pingutanud, näita oma TÄNANE saavutus ka siin ette, saaksid lühema jutuga. Ega sinu jutt seda sirgete vuukidega ahju terveks ei teinud.

PS Tule töötuppa, meil seal ka 30 aastase staaziga POTTSEPAD esindatud. Ja koolitajad.

ole mönus

kena köik
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
xxx
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas xxx »

Mhh... Sa Robi paned teise tegija nime letti, selle asemel, et ahjul vuugid parandada ja uuesti elule aidata... Ja paned enda tööst pildi üles... mis esimesel vaatamisel võpatama paneb.
Urmas
autodidakt

xxx kirjutas:Mhh... Sa Robi paned teise tegija nime letti, selle asemel, et ahjul vuugid parandada ja uuesti elule aidata... Ja paned enda tööst pildi üles... mis esimesel vaatamisel võpatama paneb.
Väga kahepalgeline suhtumine! Kui mõnes teises alafoorumis öeldakse otse välja, et see asi on sitt ja seda ei tasu osta, a`la mõni õhksoojuspumba mudel, siis pole nagu häda midagi. Selle ahju puhul on samuti konkreetne tootja olemas, aga kisa on taevani, et miks avaldatakse tootja nimi. Hiinlase nime võib avaldada, aga eestlase oma ei tohi. :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kaasomanik
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas kaasomanik »

Ehk on Robi hoopis naivist! Pole viga ju midagi, kui kasutatud materjalid ja tehnoloogia nõuetele vastavad, kassi värv ei pidavat...
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

xxx kirjutas:Mhh... Sa Robi paned teise tegija nime letti, selle asemel...
Siinkohal ei näe Robil küll mingit süüd. Küll ta selle ahju praod ka ära paikab. Ja robi ahjusid pole vaja teistel üles riputadagi, ta paneb need ise üles. Arvaku neist teised mis tahavad.
Robi, minu poolehoid sinule.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mina seda kaunist ahju parandama ei hakkagi, omanik oli lihtsalt nõrdinud ja palus soovitusi asja parandamiseks, et ise teha midagi selle praoga. Pildi panin teistele õpetuseks, et ka ilus ahi võib väga kergesti praguneda ja tõin välja ka põhjuseid. Süüdistanud kedagi pole...
Oma praegusel objektil olen leidnud rohkelt väga tuleohtlikke lahendusi ja neid ka kõrvaldand. Pildil on näha kamina lagi, kus tuli otse peale käis. Suur pragu ulatab palgini ja prakku oli pudisend ka põhupuru laest( palgi all olevad ligaloga tellised olid kandma pandud ahjupoti plaadile, millelt rumbaservad ära pekstud ja see õhuke plaat puruks muidugi kuumusega). On ainult juhus, et selline lahendus üldse toimind on... Ei tunne endal suuri süümekaid, et sellise pildi siia üles jälle panen ja tuleohu kõrvaldan...
Teisel pildil on minu korrapäratud ahjuvuugid...omale häbiks ja kutsadele klähvimiseks...aga vähemalt traaditatud ja püsib koos.
Manused
Kaminapealne ja pragu palgini.jpg
Kaminapealne ja pragu palgini.jpg (24.61 KiB) Vaadatud 3449 korda
vuugid....jpg
vuugid....jpg (14.42 KiB) Vaadatud 3449 korda
Viimati muutis Robi 1, 28 Veebr 2012, 22:09, muudetud 1 kord kokku.
xxx
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas xxx »

Ei tahtnud süüdistada, kui selline mulje jäi. Minu meelest on see hea, kui tegija oma nime ahjule julgeb kirjutada. Vaeva oli tööga nähtud. Oleks ise lihtsalt selle nimega pildi panemata jätnud. Tegijal ikka juhtub ning nüüd, 3a pärast, teeb ta võibolla eeskujulikku tööd ja on nõus ise vigadeparanduse ette võtma.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tervitus!
Xxx...ei olegi mingit muljet jäänud ja foorumis on iga arvamus teretulnud, millel teemaga pistmist on.Tervendav on ka asjakohane kriitika ( ja ega head tööd ei saagi kritiseerida).
Lisan veel seda, et isiklikult reklaami mina teha siin ei tahagi, sest elan põhiliselt Soomes ja tööjärg ees ( ei tegele ahjudega). Ahjusid remondin huvipärast oma endistele klientidele, kellega juba aastaid suhtlen ja ei jõuaks eluilmas kõigi nende ahjusid nagunii üle teha.
Soovin lihtsalt tõsisele probleemile tähelepanu põõrata ja ehk teisigi aidata.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

On muidugi kena ja liigutav näha, kuidas samakandi mehed on semu toetavad. Võib- olla on toetuse taga ka ports hingesugulust.
xxx kirjutas:...Tegijal ikka juhtub ning nüüd, 3a pärast, teeb ta võibolla eeskujulikku tööd..
Just. Tegijal juhtub. Kõige vähem juhtub mittetegijatel. Siinsed foorumlased kõik tunduvad üsna tegusad inimesed. Kas mõni võiks käe südamele panna ja kinnitada, et enesel pole kunagi midagi juhtunud? Ma ei usu seda.
Kuna ahjusass julges oma nime graveerida kivisse, siis minule jätab see temast pigem positiivse meistri mulje. Võib-olla on see tema elus esimene ja viimane apsakas. Ja juhtus see näiteks sellepärast, et tegemist oli tema jaoks väga keeruka tööga. On ju iga inimese võimetel kusagil piirid. Parimatelgi juhtub. Kas mõnel tegijal pole tõesti veel kordagi juhtunud? No siis ehk on vara veel hõisata.
Muidugi tuleb halba tööd taunida ja vigadest õppida. Paljudele inimestele on häirivaks läbi teiste töö halvustamise omaenese reklaamimine. Seda nimetatakse ebaeetiliseks tegevuseks.
Tutvusta oma tööde häid külgi. Näita ette oma kutsetunnistus, millega tõendad oma pädevust.
Loo ettevõttele koduleht, millel näita ära oma ehitustegevust lubav registreering. On ju muidki eetilise ja üldtunnustatud reklaamimise viise.
Jõudu!
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hommik!

" Samakandi mehed" saavad lihtsalt ühiselt aru, et tegemist väga tõsise probleemiga kui ahjul praod sees! Mul on näiteks tuttavaid, kellel järjest juba teine ahi ka laiali... Mu Saaremaa tädi on oma kaunil ahjul juba kolm korda praod üle vuukind, aga iga korraga lähevad aina laiemaks...Oh...neid näitteid võib lõputult tuua...ja kantidega vaielda ka ei jaksa....
Urmas
autodidakt

vuuk kirjutas:...Just. Tegijal juhtub. Kõige vähem juhtub mittetegijatel. Siinsed foorumlased kõik tunduvad üsna tegusad inimesed. Kas mõni võiks käe südamele panna ja kinnitada, et enesel pole kunagi midagi juhtunud? Ma ei usu seda...
Nõus, ka minul on juhtunud, kuid siin on üks väike "aga". Oleneb sellest, millise toote juures see apsakas juhtub ja millised võivad olla apsaka tagajärjed. Kui mul jäi kahe silma vahele mõni koht, mida oleks hoolikamalt pidanud lihvima, siis hiljem ei juhtu sellest midagi, kui just tellija selle vaatamisest stressi ja stressi tagajärjel jäädavat ajukahjustust ei saa, aga apsakatel ahju juures võivad olla väga letaalsed tagajärjed.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

vuuk kirjutas: On muidugi kena ja liigutav näha, kuidas samakandi mehed on semu toetavad....
Samakandi mehed on muidugi suhteline mõiste. Näiteks venemaa jaoks on kogu eesti pottsepad ja muud tegelased samakandi mehed.
vuuk kirjutas:.... Kas mõni võiks käe südamele panna ja kinnitada, et enesel pole kunagi midagi juhtunud? Ma ei usu seda...
Ja õieti teed, et ei usu.
Oma tõsised apsakad olen Robi moodi ise "häbiposti" naelutanud. Neid siin mitmes kohas leida. Väiksemad asjad, mida pildi pealegi ei õnnestu talletada, on jäänud niisama.
Asja tähtsam pool on aga hoopis, et sa oled kunde jaoks ikke olemas. Miks pole siis meister ise oma ahju parandama tulnud? Nagu eilses "Kaua võib" saates. Igaven uhke asi tehtud, aga soojaks ei pidavat minema. Meister ka ju täitsa olemas, aga näole ei anna. Nüüd peaks Allasele noomituse tegema, et ta kuulsa pottsepahärra ette võttis. Robi on telsaate kõrval tähtsusetu tegelane. Parem juba Robi "plätserdatud" ahi, mis kenast soojaks läheb, kui selline uhke, "külm" kivimürakas.
.
Tel 5o9279o
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar

motamees kirjutas: ...Miks pole siis meister ise oma ahju parandama tulnud?...
See on muidugi kahetsusväärne, et inimene oma võimeid ülehindas ja ei suutnud kliendi soovidele vastavat kvaliteeti pakkuda. Samuti, et ei parandanud garantiikorras viga. Juhul muidugi, kui seda viga sellel ahjul üldse oli. Muide, kas pädeva ekperdi poolt ekspertiis tehti? Mina seda saadet ei juhtunud vaatama.
motamees kirjutas:
...Nagu eilses "Kaua võib" saates...
Mind on hämmastanud paljud sellesisulised saated.
motamees kirjutas: ..."plätserdatud" ahi, mis kenast soojaks läheb...
Mina ei ole kahjuks juhtunud lugema ühestki minule usaldusväärsest allikast, et plätserdamine teeb ahju soojaks.
Ehk saaks mõne viite.
Aga ma nüüd vahepeal annaksin sõnajärje meeleldi teistele foorumlastele.
Vasta