Vesipõrandaküte elektri pealt?

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Vesipõrandaküte elektri pealt?

Lugemata postitus Postitas igiliikur »

Õhtul mõlgutasin mõtteid kuidas oleks kõige mõtekam tuulegenekas vett soojendama panna. Siis tuli üks selline huvitav uitmõte.
Mis oleks kui paneks vesipõrandakütte ainult elektri pealt? Ehitaks vastava kollektori/paagi ja sinna sisse näiteks 500W tenni. See, kas see 500W jõuab selle vee piisavalt soojana hoida, on ju puhtalt konkreetse süsteemi puhul võimalik välja arvutada(vee ringluse kiirus, peale tuleva vee temp., tagasi tuleva vee temp., paagi mahutavus). Temperatuuri saaks ka lihtsalt reguleerida, tennile vajaliku pinge reguleerimisega. Juba soojaks aetud vesi ilmselt ei tahaks täisvõimsust tennile.
Asja point oleks väga madal ehitusmaksumus ja ka elektrikulu ei ole suur.
Täisvõimsus ehk 500W: 12kW päevas x 31 päeva = 372kW

Mida targad arvavad sellest uitmõttest?
Lammas
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Re: Vesipõrandaküte elektri pealt?

Lugemata postitus Postitas Lammas »

Vaata, kui palju sul ehitusmaksumus tuleb ja siis hakka tasuvust arvutama. Usun, et tasuvusaja lõppu sinu silmad enam ei näe :)
Seda 500 W ei ole mõtet küll põrandasse toppida. Kütte jaoks on seda äärmiselt vähe. Pigem proovi sooja tarbevett valmistada. Kütta on tarvis vaid talvel. Sooja vett saad ka suvel teha.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Mnjah. Sigavinge asi tundub olema. Imelik, et keegi varem pole nii labase lahendusega hakkama saanud. 500W on ikka üsna mannetu number kütmise jaoks. Edasi jõuab jälle sinnani, et aga mida kuradit teha selle tuuletu ilma puhul ja mida teha siis kui juba vesi on ammu soe aga see kuradima tuul ei mõtlegi järgi jääda.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 90 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

igiliikur kirjutas:Täisvõimsus ehk 500W: 12kW päevas x 31 päeva = 372kW
Alusta sellest, et tee endale selgeks võimsuse ja energia mõisted. 372 kWh on maksimaalne energia, mis on võimalik saada, kui tuulegeneraator töötab kuu aega ööpäevad läbi 500W võimsusega.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui nüüd väga puusse ei pane siis ütleme et kui väljas on talvel -10 ja tuppa tahad ~20 kraadi siis normaalselt soojustatud 160-170m2 maja peal peaks olema küttevõimsust mingi 26-28kW. See siis tähendaks ca 56 korda suuremat võimsust kui pakutud 500W. Nüüd kui see 28kW panna huugama 24/7 reziimil siis...kuu tarve ca. 20 000 KWh...vaata mis su tänase päeva elektrienergia lepinguga siuke laks maksab?
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Natuke valesti saite aru, ma mõtlen selle 500w võtta vooluvõrgust, mitte tuulikuga tekitada.
Võrdleme asja soojavee boileriga.
Oletame, et põrandaküttes on 200l vett. Ringluse kiirust ma kahjuks ei tea, oletan et see ei ole väga suur. Kui see vesi, mis põrandasse läheb, on näiteks 35 kraadi ja tagasitulev näiteks 30, siis te väidate mulle, et 500w või 1kw tenne ei suuda seda uuesti 35 peale soojendada? Paagi-kollektori ehitus on mul veel läbi mõtlematta, aga kindlasti ei lähe tagasi tulev vesi otse uuesti uuele ringile.
Külaline
külaline

Arvestades et arutaja on "Igiliikur" - ehitusspets (????)
siis kuulub arutelu küll rohkem naljanurka.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

igiliikur kirjutas:ma mõtlen selle 500w võtta vooluvõrgust, mitte tuulikuga tekitada
Pane 500W küttekaabel põrandasse ja vaata kui kaua see maja soojana hoiab?
2korda2
-
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 63 korda

Lugemata postitus Postitas 2korda2 »

...aga milleks 500W, paneks siis juba 5W? Oleks 100 KORDA soodsam küttesüsteem!? Ka 5W võimsusega on võimalik vett 30->35 soojendada. Väga vähe küll ja vesi peab muust keskonnast suhteliselt hästi isoleeritud olema aga saab.
Füüsika - tundus väga igav?
-------
"You're working hard, I'm not, and in 100 years, we'll both be dead." - Wally
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Veikko »

igiliikur kirjutas:Natuke valesti saite aru, ma mõtlen selle 500w võtta vooluvõrgust, mitte tuulikuga tekitada.
Oletame, et põrandaküttes on 200l vett. Ringluse kiirust ma kahjuks ei tea, oletan et see ei ole väga suur. Kui see vesi, mis põrandasse läheb, on näiteks 35 kraadi ja tagasitulev näiteks 30, siis te väidate mulle, et 500w või 1kw tenne ei suuda seda uuesti 35 peale soojendada? Paagi-kollektori ehitus on mul veel läbi mõtlematta, aga kindlasti ei lähe tagasi tulev vesi otse uuesti uuele ringile.
Kas Jaan Tatikas oli sinu isa, ideed on küll nii tema moodi.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
Lammas
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas Lammas »

igiliikur kirjutas:Natuke valesti saite aru, ma mõtlen selle 500w võtta vooluvõrgust, mitte tuulikuga tekitada.
500W saad kütta 0.024 kg/s vett ehk 0.086 m3/h. Seda siis 30-lt kraadilt 35-le kraadile.
Tee omale esmalt asi selgeks, mida sa tahad selle tuulikuga teha. Praegu kaob nagu tuulik üldse ära??? :confused:
P.S. Oletamisega ei saa maja kütmisel küll tugineda. Siin võiks enne väheke arvutada (lasta).
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Mulle see teema-arendus meeldib, kui veel Urmas ja Kalvis ka sõna võtavad, siis peaks minu süda rahule jääma :grin:
Külaline
külaline

Selles teemas olen nagu partisan vanades vene sõjafilmides- raiuge või sajaks tükiks ja iga tükk karjub vastu, et ei kommentaari! :)
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:Selles teemas olen nagu partisan vanades vene sõjafilmides- raiuge või sajaks tükiks ja iga tükk karjub vastu, et ei kommentaari! :)
Urmas
Külaline
külaline

Kui nüüd tõsiselt rääkida, siis plaanin oma põrandaküttele vahele toppida elektritenni oma laiskuse täielikuks ärakasutamiseks aeg-ajalt. Ainult hetkel ootan külla kasutajat Toomas, et ta vaataks üle ja aitaks mõelda, kas sinna vahele toppida 4, 6 või 9kW-ne. Senikaua pean lihtsalt pidevalt usin olema. :)
Urmas
Rauul
külaline

Lugemata postitus Postitas Rauul »

Hästi soojustatud maja võtab 40W/m2.
Keskmiselt soojustatud 60 ja halvasti 100ja rohkemgi.

500w kütab siis 500w:40w=12,5m2 suurust tuba.
See valem oleks siis kui väljas -20C.

Maja mis on 150m2 x 40w= 6000w, ehk 6KW/h.
Külaline
külaline

Rauul kirjutas:Hästi soojustatud maja võtab 40W/m2.

Huvitav on see et nii internetist leitavad kui ka erinevate küttefirmade kalkulaatorid annavad 150m2 majale -20 juures vajalikuks võimsuseks ca 22-24kW. Millest selline erinevus?
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Kas keegi ei tahaks teha ühte väikest arvutust: vasktoru(2mm) 10m ümbritsetuna 75 kraadisest veest(hetkel just vesi) , sisenev vee temp on 30 ja väljuv? Komponent mida ma ei tea on vee liikumiskiirus vasktorus, ehk mõni teab või vaatab oma tsirkulatsiooni pumpa pealt?
Rauul
külaline

Külaline kirjutas:
Rauul kirjutas:Hästi soojustatud maja võtab 40W/m2.

Huvitav on see et nii internetist leitavad kui ka erinevate küttefirmade kalkulaatorid annavad 150m2 majale -20 juures vajalikuks võimsuseks ca 22-24kW. Millest selline erinevus?
Ei leidnud netist küttefirmade kalkulaatoreid. Annad mõne lingi?
Ma millegipärast usun et see 22-24KW on ennem katla võimsus, mis kütab lisaks akupaaki.
Külaline
külaline

22-24 kW pole mõtet akupaaki kütta. 3h küttes saad vaid 1m3 vett soojendatud 60 kraadi võrra.
Rauul
külaline

Külaline kirjutas:22-24 kW pole mõtet akupaaki kütta. 3h küttes saad vaid 1m3 vett soojendatud 60 kraadi võrra.
Ja 22kw tunnis küttes saab kuus 16368kw, mis ilmselgelt on palju ka halvasti soojustatud majale.
150m2 majale 1500l akupaaki küttes 22-24kw katlaga 40C pealt 80C-le on tõenäoline.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Rauul - hetkvõimsus võib olla oluliselt erinev (reeglina ongi) keskmisest võimsusest. Seda seletada neile , kes ei jaga võimsuse ja energia vahet on aga paraku võimatu.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Veikko »

igiliikur kirjutas:Kas keegi ei tahaks teha ühte väikest arvutust: vasktoru(2mm) 10m ümbritsetuna 75 kraadisest veest(hetkel just vesi) , sisenev vee temp on 30 ja väljuv? Komponent mida ma ei tea on vee liikumiskiirus vasktorus, ehk mõni teab või vaatab oma tsirkulatsiooni pumpa pealt?
Mis imemasinat sa nüüd välja mõtled.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Veikko kirjutas:
igiliikur kirjutas:Kas keegi ei tahaks teha ühte väikest arvutust: vasktoru(2mm) 10m ümbritsetuna 75 kraadisest veest(hetkel just vesi) , sisenev vee temp on 30 ja väljuv? Komponent mida ma ei tea on vee liikumiskiirus vasktorus, ehk mõni teab või vaatab oma tsirkulatsiooni pumpa pealt?
Mis imemasinat sa nüüd välja mõtled.
Kuidas sulle endale tundub?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui vee kogus on teada, võid ise arvutada. Vee erisoojus on teatavasti 4200 J/kg.C, kui teisendada harjumuslikuks ühikuks (kWh), siis näiteks 100 kg (või liitri) vee soojendamiseks 10 kraadi võrra kulub 1,17 kWh energiat.
Vasta