sauna ehitus keldrisse

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
joosep55
Uus kasutaja
Uus kasutaja

sauna ehitus keldrisse

Lugemata postitus Postitas joosep55 »

Nimelt om mul pooleli sauna ehitus keldrisse. Suure hooga sai asjaga alustatud 2007.a.
Välja sai lõhutud vaheseinad ja vanad betoonpõrandad. Väljaehitatud sai ka ventilatsioon
nii sissepuhke kui ka väljapuhke tarbeks. Ostetud ja paigaldatud ka keris veesärgiga.
Tegemist on 2-korruselise majaga. Korstna jalg on ehitatud keldripõrandale, lõõrid aga
alates I-korruse põrandast. Nägin seda asja ka aegsalt ette ning lõhkusin läbi keldri lae
lõõri augu.
Nüüd siis mõned küsimused seoses kerise ja korstnatoruga.
Kas on kellelgi kokkupuuteid vääsärgiga kerisega. Räägitakse, et see võtab lisa kütet,saun ei lähe nii kiiresti soojaks kui vaja, vesi kipub keema minema jne. Kui suur peaks olema boiler?
Nüüd siis korstnast. Kerise tarbeks sai ostetud spetsiaalne gorforeeritud toru 125 mm, mille saab otse lõõri juhtida. Samas sooviks ka sauna eesruumi paigaldada väikse malmahju, mis annaks sellele ruumile sooja.Kas võib juhtida samasse lõõri kahte küttekeha. Kas selleks võib kasutada mingit kolmikut või tuleb eraldi toru muretseda? Löõõri mõõdud 250x 120 mm ehk 1 kivi lõõr. Korstna kõrgus ca 9 m.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Re: sauna ehitus keldrisse

Lugemata postitus Postitas motamees »

joosep55 kirjutas:...Kas võib juhtida samasse lõõri kahte küttekeha...
Kerist ja mõnda muud küttekeha ei tohi juhtida samasse lõõri.
.
Tel 5o9279o
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

motamees kirjutas:
joosep55 kirjutas:...Kas võib juhtida samasse lõõri kahte küttekeha...
Kerist ja mõnda muud küttekeha ei tohi juhtida samasse lõõri.
Saarlase jutule lisan teise saarlasena, et keldrisaun pole saun. :blush:
Aga higiseks saab :blink:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
joosep55
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänud vastuse eest.
Järelikult peab elektriga sauna eesruumi lisaks kütma.
Palun ikkagi infot veesärgiga kerise kohta.

Ettetänades,
joosep
kulaada
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas kulaada »

Tere

Mul endal saun maja keldris ja veesärgiga keris ka, veesärk kütab mul talvel maja kesküttele lisaks ja saan veel sellega ka soojendada tarbevett ja kui tahan siis ka sauna ruumide põrandakütet. Minul asi täitsa toimib ja ei kaeba. Lihaka kasti täie puudega saan sauna vabalt 100C sisse ja ventilatsioon on nii sisse, kui ka välja sundventilatsioon. Muidu kütan maja põhiliselt gaasikatlaga.
Tegelikult pole sauna eesruumi mingit kütet vajagi, teed natuksesks ajaks leiliruumi ukse lahti ja eesruum, ruumid saunas käiguks piisavat soojad. Ja kui arvad, et jahe on võid panna elektri radika lisaks.
Tel: 5206216
joosep55
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kulaada,tänud vastuse eest! Kas sinu sauna kerisele kaasneb ka mahtboiler kui jah, siis kui suur see on.Minu mõte on, et see keris peaks andma vee duššile ja ka kraaniakausile.
Kui suur on sinul sauna eesruum?
Ega ei ole kellelgi veesärgiga kerise ühendusskeemi läbi boileri. Kerise veesärgi veeotsad on 32 mm.

Ettetänades,
Joosep
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Veesärgiga kerisel kipub see jama olema, et aeg-ajalt läheb katlakivi täis, vähemalt meil. Soojendab 200l avatud plekktünni.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kulaada
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

joosep55 kirjutas:Kulaada,tänud vastuse eest! Kas sinu sauna kerisele kaasneb ka mahtboiler kui jah, siis kui suur see on.Minu mõte on, et see keris peaks andma vee duššile ja ka kraaniakausile.
Kui suur on sinul sauna eesruum?
Ega ei ole kellelgi veesärgiga kerise ühendusskeemi läbi boileri. Kerise veesärgi veeotsad on 32 mm.

Ettetänades,
Joosep

Mul see sauna veesärgiga keris ühendatud küttesüsteemi ringile, sooja vett teeb mul gaasikatel. Sauna eesruum on mul ca. 25m2 + dushi nurk ja wc. Keldri varjandi puhul on oluline ka see, et leili ruum oleks soojustatud ja maja vundament ka. Ema juures mul on ka veesüsteemiga keris ja seal on veepaak ca. 200L ja kütab ära ilusti, isegi keema on võimalik ajada aga sellel on isevoolu süsteemiga süsteem ja toll veerandised torud lähevad boilerisse.
Mingit boileri ja kerise süsteemi võid vaadata http://www.skamet.ee/?id=101
joosep55
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänud taaskord sulle! Sain väga palju vajalikku infot. Nüüd siis tulebki minna boilerit ostma. Ma arvan, et 100 L on küll, kui sauna kasutab ca 4 inimest.
Nii palju veel, et pottsepad on kahe küttekeha juhtimisel ühte lõõri eriarvamusel. Osa ütlevad, et 1 kivi lõõr peaks tõmbama hakkama küll. Teised väidavad, et mitte mingil juhul.
Lähen spetsiaalselt "kaminameistrisse" ja uurin nende käest.
Veelkord tänud.

Joosep
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Osad pottsepad teavad seaduseid, nende häda on selles. Ja seadused ei luba sellist ühte lõõri ühendamist. Ja projekt peab sul olema :blush:
Seadus ei keela aga saunaahjule lisada salvestavat soepinki või soemüüri ja selle kaudu suitsu korstnasse saata :)
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Otsesüsteemset kus tarbevesi läbib kerist, ei soovita, tihedamal kasutamisel läheb kerise veesärk katlakivi täis ja kerise seest on selle puhastamine üks rist ja viletsus kui üldse enam saadki.
Kahesüsteemsel ehitamisel on natuke kallim ja tuleb asukohtasi rohkem jälgida, kuid toimib sama hästi. St. on katla ring ja on soojusvahetiga boiler kerisest kõrgemal, mõned jupid veel.
Selle saunakerisel veega tegemine on kohati rist ja viletsus, kui boiler on liiga väike, läheb vesi keema, kui on liiga suur, kütad lolliks.
Kerise kaudu eesruumi kütmine on võimalik, kuid ebaefektiivne. Kui saad, pead mõtlema lisaküttele.
joosep55
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Tänud, ehitusveteran!

Taaskord olen ämbrisse astunud.Valmis ostetud veesärgiga kerist ei saa kasutada, sauna eesruumi ei saa kütta

Joosep
kulaada
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Miks seda kerist sa siis kasutada ei sa, sellepärast, et eesruumi ei küta soojaks? Mul endal sauna eesruumis pole mingit kütet ja saun maja all keldris ja ei kurda. Kui saun köeb teed leiliruumi ukse natuke lahti ja ongi norm. Pole oma maja keldri ja saunaruumi temperatuuri ära mõõtnud aga usun, et ca. +15C on seal kindlasti, ilma lisakütteta, sest maja ise kütab ju keldrit ka kuigpalju. Moosikelder on mul ioleeritud ja seal on küll jah ca. +4-5C vähemalt praegusel ajal. Mul saunas ja eesruumis tegelikult ka keskütte pealt ka põrandaküte aga seda ei kasuta, pole mõtet keldrit soojaks ajada, kui korra-kaks nädalas sauna teen. Istumisruumis on vaip jalgeall ja külm ei ole. Suvel, kui maja kesküte on väljas siis, lasen põrandakütte ka järgi, kui sauna päev on. See eemaldab niiskuse ja kuhugile peab ka seda kerise kütet kuskile ära kasutama. (mul keris keskütte süsteemiga ühes). Vesi põrandakütet saan ise vajadusel kinni-lahti keerata.
Vasta