Kas selline on korrektne laekarkass?

Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Kas selline on korrektne laekarkass?

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Oma uue tellija juures avanes järgnev vaatepilt, mida ma pole ennem kohanud. Tellijale oli töömees öelnud, et need penojunnid pidid olema piisavad, et hoida loodis puitlage. Kas tõesti tehakse ka nii ning ma olen lihtsalt mingisugune ajast-arust relikt, kes penotükke poleks kohe kindlasti mitte kasutanud lae loodimiseks. Paluks asjatundjate arvamust sellisest meetodist!
P2140064.JPG
P2140064.JPG (69.74 KiB) Vaadatud 9997 korda
Pilt avaldatud tellija nõusolekul.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
tomask90
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 1 korda

Re: Kas selline on korrektne laekarkass?

Lugemata postitus Postitas tomask90 »

Ise ka vist ajast- arust relikt; st ise ei teeks kunagi niimoodi ning oma nägemisulatuses ei lubaks ka kellelgi sellist unikaalset rihtimismoodust kasutada. Kasutaks ikka puit- või plastkiile antud olukorras, või metallnurgikuid, olenevalt tellija rahakotist.
Pildi järgi tundub et lage saaks ka ca 2-3 cm ülespoole nihutada, kas laekõrgus oli ette antud?
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ega see ülespoole ei kuku kui kruvid korralikud pandud siis allapoole ka ei tohiks kukkuda. "Osavalt tehtud" mis sinna peale tuleb?
Max
Urmas
autodidakt

tomask90 kirjutas:...Pildi järgi tundub et lage saaks ka ca 2-3 cm ülespoole nihutada, kas laekõrgus oli ette antud?
Ega vist saa, sest paremalpool nurgast on 0-s, aga see ei paista pildilt.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

Külaline kirjutas:Ega see ülespoole ei kuku kui kruvid korralikud pandud siis allapoole ka ei tohiks kukkuda. "Osavalt tehtud" mis sinna peale tuleb?
Max
Ega nad kuku vist jah. :) Minu teada pidi laudadest midagi peale tulema.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

Külaline kirjutas:Ega see ülespoole ei kuku kui kruvid korralikud pandud siis allapoole ka ei tohiks kukkuda. "Osavalt tehtud" mis sinna peale tuleb?
Max
ma ei näe ka probleemi.
Tegelikult ei ole sinna otseselt midagi vaja. Saab ka lihtsalt kruvi otsa riputada.
Päris ripplaed ripuvad ju lausa meeter või ka rohkem traatide otsas ja keegi ei eelda, et need peaks jäigalt konstruktsiooni küljes olema kinnitatud :scratch:
cartman
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas cartman »

Olen kasutanud kahel juhul sarnast lahendust. Esiteks kipsseinad, mis said lakke, sarnaselt kinnitatud, hoone mängimise pärast( arhidekti/projekteerija nõue). Samas olen kinnitanud kybarat, sama stiiliga seina, byroohoonel, kus on aknaprofiilid ja vaja kipsiga katta. Peno on ju suht jäik.
Staatus ei näita mu oskusi/teadmisi, vaid postituste arvu
P6randakatete paigaldus. P6randate pumpamised kiirsegudega.
fgh
külaline

Lugemata postitus Postitas fgh »

Vahtplast on kyll suhteliselt tugev, aga punktkoormuse korral ei tööta. Kui nyyd sinna tuleb laudis peale, siis mina probleemi ei näe. Kipsi puhul soovin Urmasele palju õnne. Vaadates seina poolseid roove, siis päris "hästi" rihitud roov. Ausalt öeldes on lihtsamaid mooduseid lae rihtimiseks kui mingeid juppe sinna hekseldada.

Kruve on kyll kipsil mehiselt, kuidas härra maaler sellesse suhtub ?
Urmas
autodidakt

fgh kirjutas:Vahtplast on kyll suhteliselt tugev, aga punktkoormuse korral ei tööta. Kui nyyd sinna tuleb laudis peale, siis mina probleemi ei näe. Kipsi puhul soovin Urmasele palju õnne. Vaadates seina poolseid roove, siis päris "hästi" rihitud roov. Ausalt öeldes on lihtsamaid mooduseid lae rihtimiseks kui mingeid juppe sinna hekseldada.

Kruve on kyll kipsil mehiselt, kuidas härra maaler sellesse suhtub ?
Kips nüüd sinna lakke kohe kindlasti ei tule, mingit tüüpi laudis, aga ma lihtsalt polnud varem penotükkidega rihtimistvarem näinud ja otsustasin selle meetodi üle pärida.
Ma ütleks, et kruve on seinapealsel kipsil täiesti normaalselt pandud ja ka korralikult, arvestades minu pepsust/laiskust kruvide juurdepunnitamisel, on neid ainult paaril tulnud juurde keerata. Ja igasugused vabakäelõiked puuduvad, nurgad korralikult riivitud jne... ehk korralikult tehtud.
See "hästi" rihitud võib olla vabalt minu fotoka optika süü ehk tekitab "kalasilma" efekti.
Laudise paigaldus lakke ei kuulu sellel objektil minu tööülesannete hulka.
tomask90
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Kui laud läheb lakke klambri ja kruviga, siis võib selline rihtimine toimida, aga klamber + nael variandi puhul arvan et penol pole selleks piisavalt jäikust.
Kruvide otsa riputamise idee on muidugi tase omaette :roll:
Külaline
külaline

milega siis riputada?
cartman
Ehitusguru
Ehitusguru

tomask90 kirjutas:Kui laud läheb lakke klambri ja kruviga, siis võib selline rihtimine toimida, aga klamber + nael variandi puhul arvan et penol pole selleks piisavalt jäikust.
Kruvide otsa riputamise idee on muidugi tase omaette :roll:

Mine rihi mõni ruutmeeter niimoodi ära ja siis tule kirjuta uuesti.
tomask90
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

cartman kirjutas:

Kuni poodides plastkiile- metallnurki müüakse ei ole küll plaanis penoga rihtima hakata :)
Andresto
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas Andresto »

Tere! Tegu ju ristroovitusega ja pole suurt vahet, mis sinna kahe roovi vahele nö. distantsiks on kasutatud.
Tähtsam sellest penost on, et mõlemale roovile oleks valitud just õige pikkusega kinnitusvahendid - kruvid.
Tihti on kliendid parajalt hinnatundlikud ja seepärast jääb poes müüdavate abimaterjalide, näit. pl.kiilude vm.
kasutamine ära. Ise ja kindlasti enamus, kasutan/b selleks just mingeid eh.plaatide vm. sobilike materjalide jääke.
Andres
Urmas
autodidakt

Andresto kirjutas:...Tihti on kliendid parajalt hinnatundlikud ja seepärast jääb poes müüdavate abimaterjalide, näit. pl.kiilude vm.
kasutamine ära. Ise ja kindlasti enamus, kasutan/b selleks just mingeid eh.plaatide vm. sobilike materjalide jääke.
Andres
Ei ole nende ehitusjääkide ärakasutamise vastane, aga siiski....Huvitav, kas Merko või mõni teine suurem firma peatöövõtjana oleks aktsepteerinud alltöövõtja taolist karkassi paigaldus/rihtimis materjalide kasutust? :) Vaevalt! Miks siis erakliendile on selliste materjalide aktsepteeritav? Kui endale tehakse, palun väga, riputagu või libiseva sõlmega nööri otsa, hea rihtida, aga kliendile tehes võiks ikka natuke korralikumaid materjale kasutada. See on lihtsalt minu isiklik arvamus ega ole teistele kohustuslikuks juhendiks!
Hinnatundlikusest rääkides tuleb kliendile selgeks teha, mis ja milleks on hea ja, et natuke parem-kindlam asi maksabki sutsu rohkem, aga mitte ei ole ülemõistuse kallis. Kuidas kliendid suhtuksid, kui tooks neile materjale praegu Tallinna lennujaama juures lammutatavate "suvilate" küljest ja jahuks/teeks kliendile selgeks, et need pole teps mitte mingisugused kusagilt tasuta saadud lammutusjäägid, vaid materjal, mis peabki maksma tegelikult rohkem kui äsja metsast langetatud puust tehtud lauad, sest see on ikkagi öko, taaskasutatav, roheline, ei jäta loodusele ökoloogilist jalajälge, annab oma panuse globaalse kliimasoojenemise vähenemisse, jätab tulevastele põlvedele imetlemiseks metsa mõned puud kasvama jne bla-bla-blaa? Võib-olla mõni ajudeta puudekallistaja isegi usuks, ei tea?
PS. See jutt on üldine arvamus, mitte konkreetne vastus Andrestole!
cartman
Ehitusguru
Ehitusguru

tomask90 kirjutas:
cartman kirjutas:

Kuni poodides plastkiile- metallnurki müüakse ei ole küll plaanis penoga rihtima hakata :)
Aga rihtinud sa ka pole ju?
tomask90
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

cartman kirjutas:

Aga millest selline järeldus et pole? Sellest et ma penoplasti rihtimismaterjalina ei kasuta?
Andresto
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas Andresto »

Tere! Tõsi, pole lae, seinte ega ammugi mitte põrandatalade rihtimisel, kasutanud penopl. jääke, küll aga muid,
samalt v. ka eelmistelt ojektidelt, eh.plaatide vm. sobilike materjalide jääke, mis kõik nö. "värsked" ehk siis mitte suvalisest kohast, suvalisi lammutusjääke. Need materjalid, olen lasknud saeplaadil ribadeks ja hiljem "klotsideks".
Lae juures teeb põhitööd, mitte see penoklots vm. sobilik materjal rihitud roovi ja aluslae vahel, vaid ja ainult kinnitusvahend, (siin siis kruvi) mis peab olema valitud õige, nii läbimõõdus, kui pikkuses ja mis ei tohi kinnitamisel sattuda kuhugi suvalisse tühjusse/prakku/prikku/nõkku/vakku...
Muidugi, ei ükski tellija ega peatöövõtja saa nõuda teisiti, kui olen otsustanud, abimaterjalideks kasutada just poes müüdavaid plastikkiile, distantsklotse (al. 1mm....) ja seda/sellega, ka hinnapakkumisel arvestanud.
Selge on ka see, et kui tellijale ei peaks need penoklotsid meeldima siis tuleb need asendada, muu meeldivamaga.
Endale meeldis/meeldib väga vt. http://www.nivellsystem.se ja kunagi sai seda, (põrand,seinad,lagi) oi kui palju kasutatud siis pärast loobuti. Miks?
Ikkagi, lae ja ka seina roovimisel/rihtimisel, on tähtsam sellest abimaterjalist, et õige kruvi, oleks õiges kohas.
Penopl. jääkide kasutamiseks näit. lae juures, poleks ise tulnud ja seepärast ülearu ei laida ega ka kiida.
Mul küll üsna tagasihoidlik ehituskogemus, aga nii on tehtud ammu enne mind, minu ajal ja vähemalt lähitulevikuski.
See siis minu arvamus ja mitte kedagi ei kohusta sellega nõustuma! Andres
geniaalne inime
külaline

Lugemata postitus Postitas geniaalne inime »

inimene,aga kehva kogemuste või teadmisepagasiga.Kui tükitööna sai mees tünga,ajatööna tellija.Rihtlati alla kindlalt kõva kõikumine.
Urmas
autodidakt

geniaalne inime kirjutas:inimene,aga kehva kogemuste või teadmisepagasiga.Kui tükitööna sai mees tünga,ajatööna tellija.Rihtlati alla kindlalt kõva kõikumine.
Ole rahulik, ei saanud seal keegi lüpsta ja sinu kurvastuseks pean nentima, et kõik on loodis. :)
cartman
Ehitusguru
Ehitusguru

tomask90 kirjutas:
cartman kirjutas:

Aga millest selline järeldus et pole? Sellest et ma penoplasti rihtimismaterjalina ei kasuta?
Tahan öelda, et sa ainult eeldad aga sa pole ise katsetanud/teinud/kogenud, milline on tulemus, penoga rihtimisel.
tomask90
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

[quote="cartman"

Tahan öelda, et sa ainult eeldad aga sa pole ise katsetanud/teinud/kogenud, milline on tulemus, penoga rihtimisel.[/quote]

No mis teha kui see minu jaoks liiga radikaalse uuendusena tundub :)
ats
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas ats »

mehed,mis jagelete,eks iga l..s kiidab oma.Antud juhul oluline õigete mõõtudega kruvide kasutus,et konstui püsiks,ja kõik.laudlagi ju suht kerge konstruktsioon,milleks üle forseerida .PS.ise kasutan peilideks nn.soome pappi.
Siseviimistlus, Plaatimine. 5084218 +358465675729
Vaatamist http://fotoalbum.ee/photos/Transit/sets/689453
fgh
külaline

Lugemata postitus Postitas fgh »

Ju mu imelise rüperaali ekraan petab, paistab nagu kruvide samm oleks ala 30-35cm mitte 15-20 nagu peab.

Siinkohal kommenteeriks veel karkassi. Kas lugupeetud ehitajad imestaks kui karkass oleks rihitud näiteks 5x 100-150 vms pika kruviga ja ripuks lihtsalt õhus. vaevalt, et keegi kahtleks karkassi toimimises. Või oleks kasutatud lengikruvi rihtimiseks. praegusel hetkel on lihtsalt see vahtplast võõrelement seal konstruktsioonis, aga oma eesmärgi ehk sirge karkassi see täidab ja asi korras.

Ripuvad ju kõikide büroohoonete laed sitase traadi ja plekitüki otsas, samuti ka kurikuulsad kinod ja muud huvitavad ehitised . Laudise korral ei tohiks seal küll probleeme olla kui karkassikruvi ikka aluskarkassi ka ulatub.

Nb võta suitsuandur lae tagant ära, hakkab hiljem lõugama, siis see vaigistamine paras peavalu.
Külaline
külaline

Teravmeelne lahendus, pole midagi öelda. Ja kui mugav on rihtida, mõned millid annab vabalt kokku suruda. Ei näe momendil küll mingit põhjust miks ntx omale tehes sellist moodust ei võiks laes kasutada. Vanasti tuli teha kõik kinnitused naeltega, ka kruvidel oli pea sees rist, mis näitas kuhu kohta täpselt lüüa....siis küll selline lahendus poleks kõne alla tulnud.
Olen näinud ka ebamäärase rahvusega seltsimehi kes rihtisid katuseroovitust nii, et sõrgkangiga tõstsid naelutatud roovid õigele kõrgusele ja roovi kinnituskohtade alused lasid vahtu täis :mrgreen: Said päris kiiresti uue katuse peale :lol:

taastaja
Vasta