Elektrisüsteemi vahetus Mustamäe paneelikas

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
201mj
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Elektrisüsteemi vahetus Mustamäe paneelikas

Lugemata postitus Postitas 201mj »

Tere

Soovin välja vahetada 2-toalise korteri vanad elektrijuhtmed ja plaanis oleks paigaldada ka korterisisene kilp.
Koridoris on 25A korteri peakaitse.Kõige mõistlikum oleks vist ruumide kaupa oma küsimused esitada.

Alustaks siis koridorikilbi ja korterikilbi vahelisest kaablist, tuttav elektrimees soovitas tõmmata sinna 3x4mm kaabli, kas see on piisav?Kas korterikilbis peaks ka olema peakaitse (25A?)

Vannituppa on plaanis paigaldada põrandaküte ja pesumasin.Kas põrandaküte ja pesumasin peaks olema kumbki oma kaitsme all ja läbi RVK?
Kas vannitoavalgustus lastakse samuti läbi RVK?
Kui suured peaksid nende kaitsmed olema ja kas 3x2,5mm on põrandakütte jaoks sobiv kaabel?

Köögis on arvatavasti kaks suurt tarbijat külmkapp ja nõudepesumasin, kas need peaksid samuti olema kumbki oma kaitsme all ja kas nõudepesumasina toide peab ka olema läbi RVK?
Kui suured peaksid nende kaitsmed olema?

Valguse ja PP grupid mõtlesin panna tubade kaupa eraldi, valgus siis 3x1,5mm ja PP'd 3x2,5mm kaabliga.Kas on mingisugune rusikareegel ka, kuimitu pistikupesa võib ühe kaabli otsas olla?
Mis kaitsmeid tavaliselt nende gruppide puhul kasutatakse?

Vastajale tänud juba ette :)
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Re: Elektrisüsteemi vahetus Mustamäe paneelikas

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

201mj kirjutas:Tere

Soovin välja vahetada 2-toalise korteri vanad elektrijuhtmed ja plaanis oleks paigaldada ka korterisisene kilp.
Koridoris on 25A korteri peakaitse.Kõige mõistlikum oleks vist ruumide kaupa oma küsimused esitada.

Alustaks siis koridorikilbi ja korterikilbi vahelisest kaablist, tuttav elektrimees soovitas tõmmata sinna 3x4mm kaabli, kas see on piisav?Kas korterikilbis peaks ka olema peakaitse (25A?)

Vannituppa on plaanis paigaldada põrandaküte ja pesumasin.Kas põrandaküte ja pesumasin peaks olema kumbki oma kaitsme all ja läbi RVK?
Kas vannitoavalgustus lastakse samuti läbi RVK?
Kui suured peaksid nende kaitsmed olema ja kas 3x2,5mm on põrandakütte jaoks sobiv kaabel?

Köögis on arvatavasti kaks suurt tarbijat külmkapp ja nõudepesumasin, kas need peaksid samuti olema kumbki oma kaitsme all ja kas nõudepesumasina toide peab ka olema läbi RVK?
Kui suured peaksid nende kaitsmed olema?

Valguse ja PP grupid mõtlesin panna tubade kaupa eraldi, valgus siis 3x1,5mm ja PP'd 3x2,5mm kaabliga.Kas on mingisugune rusikareegel ka, kuimitu pistikupesa võib ühe kaabli otsas olla?
Mis kaitsmeid tavaliselt nende gruppide puhul kasutatakse?

Vastajale tänud juba ette :)
Kaabel sinna toakilpi on piisav aga täiendava 25 A kaitsme asemel paneksin mina küll lüliti.
Terve vannitoa saab ühe RVK järgi ühendada, millest siis küte, valgustus, pesumasin, jne on igaüks oma kaitsmega. Et kui see RVK rakendub siis saab kaitsmete väljalülitamisel leida katkise ahela. Muidugi saab ka ühe kaitsmega hakkama aga siis on näiteks põrandakütte rikke puhul kogu see ruum pime, kuigi ülejäänud asju saaks veel vabalt kasutada. 2,5 kaabel on võimeline läbi laskma pea 4 kW. Kui sul on vingem põrandaküte siis jääb see kaabel lahjaks. Samas kui sul ongi vingem küte siis peakaitse piirab olukorda ehk peale põrandakütte ei saa mitte midagi muud kasutada.
Terve köögi võid rahumeeli panna samuti RVK külge. Kas vannitoaga ühine või eraldi see on juba nö maitse küsimus. Jällegi mõtle kõikide asjade ühe kaitsme (RVK puhul täpselt sama) külge ühendamisel olukorrale kus sa oled parajasti näiteks üleni seebine seal vannitoas ja nõudepesumasin tekitab rikke, mille peale on sul kõik RVK küljes olevad asjad tummad.
Kaitsmed valitakse esmalt kaabli järgi ja kaabel omakorda seadme järgi. Kuna kodused vidinad on siiski lahjad tarvitajad siis reeglina on pistikute kaabel 2,5 ja valgustite oma 1,5 ning kaitset saab arvutada juba seadme(te) järgi.
Pistikute piirangu kohta ei oska ma midagi kosta Kui tahad lao neid sinna kasvõi 50 tk. Siin muidugi hakkab see jama peale, et kui pikk on liin, millised on hargnemised, kui palju on koormust liini alguses jne. Aga reaalselt ei lähe neid niipalju ju vaja. Tavaliselt pannakse need pistikud ka iga toa jaoks eraldi kaitsme alla või siis kahe toa kaupa. Mõtle jälle sellele, et kui üks asi kaitsme rakenduma sunnib, kui palju asju siis kõik korraga tummaks jääb.

Võid ka muidugi mõne elektriku leida ja las tema siis joonistab sinu soovid projektiks.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Paar märkust lisaks:
1. Kõik pistikupesad RVK taha.
2. Kuni 10 pistikupesa ühte gruppi.
3. Sisestuskaabli paneks 3x6mm2.
201mj
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Suured tänud info eest, küsiks paar küsimust veel:

Kunaks mul seda 4mm kaablit on, siis kui kriitiline see on, et sisendkaabel 3x6mm peab olema?Vaatasin, et see on krõbekallis.

Kas see on mingi uuem nõue, et kõik pistikupesad peaksid läbi RVK olema?Saan aru, et kui kusagil toimub mingi jama siis lendab kogu kupatus välja?
Mis võiks minu puhul olla RVK suurus (25A 300mA?)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

1. 3x4 kaabel on 25A juures väga piiri peal.
2. Väga uus see nõue enam ei ole, KÕIK pistikupesade liinid tuleb kaitsta 30mA RVK-ga.
3. Et kogu kupatus välja ei lendaks tuleb panna mitu rikkevoolukaitset. Kui rahakott kannatab siis soovitavalt igale grupile eraldi.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sellest RVK nõudest ei saa aru. Pmst võib igasugu asju nõuda. Samas see RVK toppimine igale pool ei ole paha mõte mina aga lähtuks rahakotist. Kui ikka pappi pole siis nõudku mida tahavad teen sedasi nagu olukord lubab.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

dumbuser kirjutas:Sellest RVK nõudest ei saa aru. Pmst võib igasugu asju nõuda. Samas see RVK toppimine igale pool ei ole paha mõte mina aga lähtuks rahakotist. Kui ikka pappi pole siis nõudku mida tahavad teen sedasi nagu olukord lubab.
Turvavööd autos kasutad? Päevasõidutulesid?
Mina olen nii kõva mees, et võin ilma tuledeta Tallinnast Tartusse sõita ja turvarihma kinni ei pane!
Veame kihla, et jään ellu!!

Aga inspektorit see ei veena...
:hello:

Samas - kuskil pole öeldud, et igal pesal oma RVK peab olema. Tehniliselt aitab ühest kogu korteri peale, praktikas piisab kahest, ei pea rikke korral täielikus pimeduses kobama.

veider aga on see, et kolmandat kaitseviisi - liigpingekaitset - tavaliselt ei vaevuta millegipärast mainimagi...
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma rääkisin, et märjas ruumis kindlasti ja mujal siis kui võimalik. Ja kujuta ette, jääteel on üleüldse rihma kasutamine keelatud, miks see võrdlusest välja jäi ?
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

dumbuser kirjutas:märjas ruumis kindlasti ja mujal siis kui võimalik
Paraku on meil seadusega tehtud rikkevoolukaitse kohustuslikuks muu hulgas ka kõigis ahelates, mis sisaldavad kuni 32A pistikupesi.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kuskohas see seadus avalikult kättesaadav on ? Või hakab jälle mingi standarditeema peale ? Või jõuab jälle sinnani, et kui keegi tahab oma kodus mingi muudatuse teha siis näpuga igasugu pühades ürikutes järge ajades tuleb välja, et ta tohib heal juhul ainult mõelda sellele ning reaalselt läheb selle tegevuse jaoks kümmekond erinevat asjapulka, projekti, kooskõlastust, riigilõivu, eskiisi, ekspertiis ja muid asju ning kogu see üritus maksab vähemalt poole keskmisest kuupalgast ? Kui see nii ei ole siis on ju maru lihtne see viide siia vastuseks välja tuua.
kyveltech
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas kyveltech »

Mina ei poolda seda RVK panemist igas situatsioonis. On palju seadmeid mis on ikka maru tundlikud igasugusele jamale ja kui see RVK seal vahel on siis täiesti võimatu töötada. Samas üldise ohutuse suund on selline oleneb objektist. Mida rohkem on objektil inimesi, tööstushooned(töötajad) koolid, lasteaiad, keskused mis iganes, siis seda suurem nõutav ohutustase. Ja siis võib kujuneda välja tõesti nii et kõik on viimse piirini täpselt tehtud ja igal poole on RVK vahel. Lihtsalt ohu riskide maandamiseks. Ma ei tea ka et kehtiks seadus et on kohustus panna kõikidele pistikupesadele majas jne...Pesuruumid olid küll niiskuse tõttu.

On üks ehedam näide suurest loomalaudast. Üks laut on tehtud varasemalt "uueks", vendil jms ei ole vahel RVK ja kõik toimib praegu kenasti. Nüüd aga teine hoone on uuem ja kaasaegsema lahendusega ning seal on RVK kõigel vahel ja kuna üldine niiskus on päris suur, siis sellest tingituna peksab seda kaitset välja mingitel suvalistel aegadel. Ja kahju on sellest, et ka vent jääb siis seisma. Ja see ei ole üldse mitte hea! Samas esimeses hoones ei sure ka keegi tänu sellele RVK puudumisele! Alati peab olukorda ja situatsiooni arvesse võtma!
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Mis inspektorist te siin jahute aru ma ei sa? Kui tegu on vana süsteemi renoveerimisega siis mis inspektorit seal asjajuures vaja on? Vanades paneelmajades on väge tervitatav juba seegi kui kogu süsteem saab kahe sooneliselt alu juhtmetelt ümber vahetatud 3 soonelisel vasele. Paigaldada igalepoole veel RKVoolu kaitsmed tähendab seda, et varsti ühendate need nagunii tagant ära kuna ei viitsi nii tihti kapis käija voolu sisse lülitamas! Ja kui rahakott ka nii paljut ei võimalda, mis on eesti inimesel tavaline kes elab magalas siis pole asjal erilist mõtet. Kui tegu on UUE MAJAGA mis on valmisjärgus siis rääkige mulle inspektoritest aga kui vanaga siis pole mõtet inspektoritega inimesi hirmutada! Minupoolne soovitus on, et vannituppa kus on veega lödistamine lisa RKvoolukaitse, Kööki kuidas rahakott kannatab ja pistikupesadele kui majas on väiksed lapsed kes pistikupesade vastu huvi tunnevad! Enamus meie elamufondist ca70% on ehitatud nõukogude ajal siin jägatud soovituste ja arvamuste järgi ei tohiks nendes majades eladagi, kuigi need samad soovitajad/elektrikud on need samad elektrisüsteemid sinna majadess nõukaajal paigaldanud! Ennem vahetamist soovitan ennast korralikult teemaga kurssi viia kuigi siine foorum sisaldab suuresti ainult seda inspektorite juttu ja sertidele viitamist mis eriti edasi ei aita.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kyveltech kirjutas: ...... Ja kahju on sellest, et ka vent jääb siis seisma. .......! Samas esimeses hoones ei sure ka keegi tänu sellele RVK puudumisele! Alati peab olukorda ja situatsiooni arvesse võtma!
Siin ilmselt ongi see koht, kus sa peaks situatsiooni arvesse võtma. Väikeses kuivas korteris saaksid ühe RVK-ga hakkama (sügavkülmikule ehk eraldi - muidu see sulab üles kui kodunt ära oled), suures ja niiskes laudas aga igale seadmele oma, muidu lähebki suur süsteem tarbetult välja.

Aga seda kus normid otsesõnu nõuavad, sa panemata jätta ei saa, muidu lihtsalt ei võeta su objekti vastu või ei lähe korralisest kontrollist läbi...

Eelmisele külalisele..
pane oma teksti nüüd 'elektrisüsteemi' asemele 'auto' ja RVK asemele näiteks 'talverehvid' ja loe siis tekst uuesti läbi...!!!
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kle saa üle nüüd. Keegi ei väida, et see on vale. Üritatakse öelda, et POLE RESURSSI kõikide reeglite järgi elada, sest siis teed sa meie finantside juures asja mitte enesele vaid mingile seadusetekitajale. Kui pappi oleks siis poleks ilmselt seda foorumit kah, sest keegi ei teeks ise vaid rulliks mingile oskajale ja ei tuleks never siia küsima, et kui ma nüüd ise teen siis kuidas peaks ja mismoodi oleks õigem jne. Aga lihtsalt huvitab, et mis teema sul nende autodega on ?
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

dumbuser kirjutas:....õigem jne. Aga lihtsalt huvitab, et mis teema sul nende autodega on ?
lihtsaks võrdluseks... samamoodi hulk ohutust tõstvaid nõudeid ilma milleta sai ja saab suurepäraselt hakkama.
Aga neid ei sea keegi kahtluse alla, sest iga nurga peal võid trahvi saada, kui need pole täidetud....

mille poolest on punane suunatuli kollasest halvem... kui vilgutan(olgu või sinine), küll siis aru saavad, et keeran..
ja elekter läheb kollarohelist soont pidi täpselt sma hästi edasi kui musta mööda....

muide - turvalisuse huvides tahtsin ise poest ostetud pikendusjuhtmele RVK-d vahele panna et pesumasinat läbi RVK toita.. arvasin, et saan selle töö noa ja kruvikeerajaga tehtud - võta näpust - lõikasin poest ostetud pikendusjuhtme pooleks ja - vastu vaatasid punane, valge ja veel miskit värvi soon.....
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Noh, siinkohal mainin, et kui Sul on vaja pagan teab mis põhjusel audiokaableid poest osta siis enamuses on ka need täielikud saastad. Nimelt on see varjeks olev punutis reaalselt olematu. Õige asja saad siis kui lähed sellisesse poodi kus see audioteema on põhiliseks tegevuseks ja ka seal pole mõtet kõige odavamat asja osta. Kuna ma seda tean siis ei imesta ma ka üleüldse nende pikenduste sisu üle, mida siin mainitud on. Ma parem ei taha teadagi kuidas neil toidupoe kaablitel pistikud külge on ühendatud. Üldiselt on see teemast väljas vaidlus täiesti mõttetu ja taandub lõpuks ikkagi sellele, et seadused tehakse üksikjuhtumite põhjal ja seejuures eeldatakse, et kasutaja on geneetiline idioot. Aga näe on kodanikke, kes saavad ka ilma katsetamata aru, et kui amper voolu läbi südame lasta siis pole tagajärg kuigi hea ja ta ei hakka isegi katsetama. Aga neile idiootidele tehtud seaduse ülimuslikkuse pärast peab ta ikkagi sama palju seda jura kokku ostma ja kasutama ja saab trahvi kui üritab teistmoodi teha. Väita, et ka parimatel juhtub on mõttetu, sest tegelikult juhtub kõigil ja lollide juhuste kokkulangemist ei õnnestu kunagi vältida.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui juba teema audiojuhtmete peale läks siis millise juhtme ma peaks paigaldama hilisema kodukino ühendamiseks? Millise ristlõikega ja mida vaadata, et õige juhtme ikka veaks? seda just efektikõlarite hilisemaks paigaldamiseks? ja kuidas on keerupaar juhtmetega, kas paigaldada cat5e või cat6?
201mj
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Selge lugu.

Ehk leidub kellelgi pakkuda 3x6mm2 kaablijuppi ca. 7 meetrit?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Kui juba teema audiojuhtmete peale läks siis millise juhtme ma peaks paigaldama hilisema kodukino ühendamiseks? Millise ristlõikega ja mida vaadata, et õige juhtme ikka veaks? seda just efektikõlarite hilisemaks paigaldamiseks? ja kuidas on keerupaar juhtmetega, kas paigaldada cat5e või cat6?
Keegi krt ei tea ju milline on õige juhe. Kui sul seadmed olemas on alles siis saab hakata kaablitega tegelema. On optikat, on IP, on coax, on tavaline analoog ... Kui üldse ei tea siis tekita mingi kanalid kaablitele, et hiljem saaks neid vedada või siis vea kõik variandid ära. Ristlõige sõltub võimsusest nagu alati. Teoorias on Cat6 parem, reaalselt on aga vbl kõrv nii tuim, et ei tee üldse vahetki, kas algallikas on 96k mp3 või flac. Üldiselt on see üsna pikk teema ja ma ei ole selles eriti "käpp", too kaabliteema oli lihtsalt võrdluseks. Palju paremad teadmised on mõnes audiofoorumis (kahjuks ei tea ma neidki).
kyveltech
Ehitusspets
Ehitusspets

Seoses helissüsteemiga. Jalutad elektrikaupade poodi ja ütled, mul on vaja korralikku helisüsteemi jaoks tarvilikku kaablit! Siis annavad sulle ma pakun et õige kaabli mis sobib! Helil on tähtis et takistus oleks maksimaalselt väike kaablis ja kõikvõimalikud ühendused oleks hea kvaliteediga, siis peaks toimima küll. Kodukino tavalin ei ole eriti nõudlik üldiselt kui ma ei eksi!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Helisüsteemil on 2 lähenemist - kas paigaldad aktiivkõlarid - neile tavaline toitekaabel + varjestatud helikaabel (ristlõige pole oluline) või passiivkõlaritel paned nii jämeda ristlõikega kaabli kui rahakott kannatab (6 mm2 on mõistlik). Väga hea ongi tavaline elektrikaabel.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:Väga hea ongi tavaline elektrikaabel.
Ainult kiudsoontega peaks olema. 6mm2 jäika kaablit on äärmiselt ebamugav heliseadmetega ühendada.
kyveltech
Ehitusspets
Ehitusspets

Olukord on huvitav tõesti. Kui ikka kuulad ooperilauljat kel suht suur suuvärk ja kõvasti laulab siis ei mahu heli väiksest kaablist läbi jah. Mul on üks selline kogemus kus Estonia 003'del oli mul järel 2x0,75 ja noh, sai ka kuulata, aga kui panin sinna järgi 2x2,5, siis oli tulemus hoopis teine.
Vasta