restkolle ja söed
-
- külaline
restkolle ja söed
Lugemata postitus Postitas hea kurimuri »
Varem oli umbkoldega ahi, nüüd restkoldega ja sellega seonduvalt küsiks nõu. Et kui restkoldega ahju kütta ei jää järelsooja andvat sütt, kõik kukub tuharuumi. Ja nüüd selline mõte peas, et kui resti peale panna metallvõrk, mis natuke seda sütt kinnihoiaks, siis kas sellest oleks kasu või pigem kahju?
Tänud
- restauraator
- Ehitusspets
- Postitusi: 681
- Liitunud: 12 Mai 2005, 08:15
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 1 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas restauraator »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
-
- külaline
restkolle ja söed
Lugemata postitus Postitas hea kurimuri »
teistele tänud
Lugemata postitus Postitas Müürimees »
restkoldest siis natuke juttu. nagu restauraator kirjutas annab restkolle puidu põlemisel suuremat kuumust. sellega suureneb ka suitsugaaside kiirem liikumine, mille tulemusel veetakse suur osa põlemisel tekkivast kuumusest korstnasse. põhjus on lihtne- kivid ei jõua kogu soojust salvestada. muidugi on võimalik õhu kogust reguleerida, mis olekski soovitav, sest ega see kiire soojenemine just ahjule hästi ei mõju, kui viimane on veel suviotsa kütmata.
igal mesitril on kolde tegemisel on nipid ja nõksud. saab samuti teha ahju või kamina, kus on umbkolle ja ei suitse ei klaas ega küljed.
Lugemata postitus Postitas tommpomm »
kus kuumad söed soendavad õhu kuumaks ,25prossa õhust antakse läbi koldeukses olevate õhuavade ja põlemistemperatuur on seega tunduvalt körgem kui umbkoldega ahjus. Tuharest peab olema võimaluse korral terve kolde ulatuses ,mitte, et tehakse suur kolle ja keskele pannakse pisike tuharest ja enamuses koldes on mittetäielik põlemine .Tõmmet reguleeritakse tuharuumi ukses olevate avade kaudu ,vaiadusel saab korstnasse panna tõmberõhu regulaatori mis toimib väga hästi ,kasutan ise,maksab 500-1000 eek.Mina umbkoldega ja klaasita uksega ahjusid ei tee.
Sama jutt on kirjas Veski raamatus ahjud pliidid kaminad.Se mõni tuhat mis kulub rohkem materjalile tasub ennast ühe talvega ära kuna läheb tunduvalt vähem kütet.Tean mida räägin.Kui ei usu siis katsetage.
Lugemata postitus Postitas tommpomm »
- restauraator
- Ehitusspets
- Postitusi: 681
- Liitunud: 12 Mai 2005, 08:15
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 1 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas restauraator »
Sedanüüdküll, aga juttu mõte oli teine. Restkoldega ahjul võid siseukse samuti lõhki kütta, kui sealt läbi piisavalt õhku ei anna.tommpomm kirjutas:Restaurator.Kui tuharest on tuhka täis siis ta sulab kuumuse käes puruks.rest on võimalik mõne kuuga puruks kütta.Kui õieti kütta siis käib aastakümmneid.Läbi resti liikuv õhk jahutab resti.
Eks ole minagi otsinud ja katsetanud, aga umbpõhjaga koldega on võimalik saavutada ka päris hea tulemus. Ise pooldan kitsast(25-27) ja kõrget kollet kus kolde taganurkas on lahtiselt, vahedega laotud tellised. Puud jäävad koldesse siis diagonaalselt e. sellesse tuulekoridori ja ühtlaselt põlevad siis ära, kui jämedamad notid jäävad ahju täites alla. Palgatööd sel alal ei tee, aga kuna endal on palju ahjuküttega elamisi, siis on tulnud päris palju savi sõtkuda ja omi uuendusi katsetada... eesmärk ikka vähema kütusega rohkem sooja saada! ...aga kas saan, seda ei tea -peaasi on et igav ei hakkaks.
- Hiid
- Ehituspenskar
- Postitusi: 4388
- Liitunud: 30 Jaan 2005, 12:46
- Asukoht: Tartu
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Re: restkolle ja söed
Lugemata postitus Postitas Hiid »
kas selline asi on üldse olemas, nagu järelsooja andev süsi?hea kurimuri kirjutas: Et kui restkoldega ahju kütta ei jää järelsooja andvat sütt
Mina olen tähele pannud, et kui panna ahjuuks kinni ja siiber ka muidugi, siis tiheda ahju korral kustuvad need söed pea hetkega ära ja ei anna enam mingit sooja.

-
- külaline
Lugemata postitus Postitas teadja »
umbkoldega ahjus valmistatud toidud.Midagi paremat ei oska tahtagi!
Nii,et hetkega need ei valmi.Edu!
-
- Ehituspenskar
- Postitusi: 6486
- Liitunud: 22 Dets 2006, 09:27
- On tänanud: 398 korda
- On tänatud: 194 korda
- Kontakt:
Kaminahi
Lugemata postitus Postitas kaminahi »
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
- Hiid
- Ehituspenskar
- Postitusi: 4388
- Liitunud: 30 Jaan 2005, 12:46
- Asukoht: Tartu
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
mul omal on umbkoldega ja sellepärast see umbkoldega tehtud saigi, et saaks pekki šmooridateadja kirjutas:Ära sa Hiid nüüd solvu,aga mulle tundub,et sul on jäänud maitsmata
umbkoldega ahjus valmistatud toidud.Midagi paremat ei oska tahtagi!
Nii,et hetkega need ei valmi.Edu!

Mina olen pidanud ahjupõhja ja ahju seinu küpsetajaks.
Söed lükatakse ju küpsetamissoovi korral ahju taha otsa

Või?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Kas sa ise kah loed mida sa kirjutad, kust see süte soojus siis tuleb kui mitte koldest? Pole vahet kust see õhk kodesse tuleb, kas alt, pealt, vasakult või paremalt või hoopis päripäeva. Igal juhul kulub selle õhu (õigem siiski öelda lämmastiku, sest ainult lämmastik on ballastiks, mida on õhus 79%) üles soojendamiseks samapalju energiat ja energia vabaneb ahjus ainult kütuse põlemisest. Seega igasugune kodesse sisenev õhk, kui seda on rohkem kui hetkel põlemiseks tarvis, jahutab kollet.tommpomm kirjutas:Tuharestiga ahju kasutegur ontunduvalt suurem kui umbkoldega ahjul.Umbkoldega ahjul antakse põlemiseks vajalik õhk läbi ahjuukse mis paratamatult jahutab kollet ja seetõttu on ka põlemistemperatuur koldes paarsada kraadi madalam ja ahju kasutegur madal samuti tekib nurkades mittetäielik põlemine.Tuharestiga ahjul antakse 75prossa õhust läbi tuharesti
kus kuumad söed soendavad õhu kuumaks ,25prossa õhust antakse läbi koldeukses olevate õhuavade ja põlemistemperatuur on seega tunduvalt körgem kui umbkoldega ahjus.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas teadja »
ettevaatlikult välja.Vaata,kaua võtab aega,et liha valmis saaks.
Kaminahjule nii palju,et vaatepunkt olgu kus tahes,asi selles,kui kaugele
näed ja mida näed!Edu!
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed
- ↳ Hüdroisolatsioon
- ↳ Kaevud
- ↳ Konstruktsioonid, seinad
- ↳ Küttesüsteemid
- ↳ Palkmajad
- ↳ Projekteerimine, projektid
- ↳ Põrandad
- ↳ Puit ja puidutooted
- ↳ Restaureerimine
- ↳ Seadusandlus
- ↳ Soojustus, isolatsioon
- ↳ Saunad, dussiruumid, vannitoad, sanitaartehnika
- ↳ Siseviimistlus, värvid, plaatimistööd
- ↳ Ventilatsioon
- ↳ Veevarustus, kanalisatsioon, käimlad
- ↳ Vundamendid
- ↳ Naljanurk
- ↳ Arhiiv
- Ärifoorumid
- ↳ Otsin tööd
- ↳ Pakun tööd
- ↳ Ostu-müügifoorum
- ↳ Annan/võtan rendile
- ↳ Hinnapäring