Pelleti hinna ajalugu

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Re: Pelleti hinna ajalugu

Lugemata postitus Postitas Urmas »

val kirjutas:...Kuna elektri ja õli puhul on liiga palju prognoosimatuid muutujaid, siis tundub puit või pellet hea valik lihtsalt seepärast, et toorainet on meil omal. Hea lihtne põhjendus...
Mida sina mõtlesid "prognoosimatu muutuja" all"? Mina mõtlesin hinda. Küsiks siis teistmoodi- kas puidul ei olegi neid prognoosimatuid muutujaid, a´la maailmaturu hind, mis reeglina on igaühel igasugustes põhjendustes kohal number 1? Miks peaks kohalikust toorainest pelleti või kaminapuude valmistaja kohalikule turule paiskama oma toodangu müüki 2x (umbes pakutud) odavama hinnaga kui ta saab seda eksportides, "meie oma toorainele" lisaväärtust andes? Jah, kõik ei ekspordi, aga kujundavad "muutuja" millegipärast eksportööride järgi või sinna lähedale. Siin foorumiski on kosta nurinaid, et pelleti kvaliteet on sitt, pruunid ja koorepurust tehtud, kulu suurem, kütteväärtus väiksem jne...,aga kas sellise kvaliteediga pelletit väljamaalane tahab? Kahtlustan, et sinna läheb ikka ilus valge. Oh, ei tegele üksiki ärimees alturismiga või kui, siis väga-väga rikas.
val kirjutas:Ma ei rääkinud ju hinnast vaid subjektiivsest valikust. Valiku alus toorme olemasolu meie lähiümbruses.
Pikas perspektiivis tuleb sul kõige soodsam osta kohe ca 10ha metsa ja su mured on murtud aastakümneteks, jääb ainult tegemise vaev ja ei koti sind ei kohalikud ega maailmaturu prognoosimatud muutujad. Võid teha sellest metsast endale halgu, hakkepuitu või pelletit, kõik masinad nende tegemiseks ja oma majapidamise kütmise vajaduse rahuldamiseks on olemas. Kui vanast peast enam ise teha ei jaksa või sinu järeltulev põlvkond ei aita, siis tuleb hakata millegi muu peale mõtlema- müüd metsa maha (selleks ajaks peaks hinnad olema juba kõrgemad) ja kolid vanadekodusse. Ära seda vanadekodu varianti nüüd väga tõsiselt kah võta!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas val »

Urmas kirjutas:Mida sina mõtlesid "prognoosimatu muutuja" all"? Mina mõtlesin hinda.
Mina mõtlesin tegureid, mis hinda kujundavad. Su metsaostu jutt on hea näide. Metsa saad omale osta, aga kas lapi õlivälja või killukese elektrijaamast saad omale muretseda ? Kui puidu hind väga lakke kisub, siis ostangi metsa. Tegelikult on meil RMK näol mets juba olemas. Võin eksida, aga minuarust RMK'l praegugi igaks aastaks teatud kogus küttepuitu bronnitud (seda ei müüda oksjonitel maha) kohalikuks küttevajaduseks.
Urmas
autodidakt

val kirjutas:... Kui puidu hind väga lakke kisub, siis ostangi metsa. Tegelikult on meil RMK näol mets juba olemas. Võin eksida, aga minuarust RMK'l praegugi igaks aastaks teatud kogus küttepuitu bronnitud (seda ei müüda oksjonitel maha) kohalikuks küttevajaduseks.
Siis on hilja osta, sest kõik juba rabavad ja hind läheb veel rohkem taevani! Mida sa selle õliväljaga teed? Hakkad ise nafta pumpama ja paned koduõue rafineerimiskuuri püsti.
Vaatasin sinu tabeleid ja kuna eelmises postituses tõin hinna võrdluse pelletite osas, praegu võrdlesin küttepuude hinda. 2006 oli see kusagil 20€/rm väikse +/-ga, aga kiigates KB pakkumisi, on praegune hind kusagil 40€/rm, ka +/- ga. Millised kodusõjad või muud hinnakujunduse muutujad on olnud EV-s selle 5 asta jooksul, et küttepuude hind on tõusnud ligi 2x? Mina igatahes ei tea peale EE ja naftatoodete hindade tõusu muid muutujaid ja järeldan, et EV-s on küttepuude hind sõltuvuses Araabia naftašeikide otsustest. Imelik see meie oma kohaliku tooraine hinna sõltuvus maailmamajandusest. :)
Ma ei väida, et see põhjus on ka kohalikul toorainel põhineva puidukütte materjalide otseseks hinnatõusuks, aga kaudselt küll: "Eesti Gaasi selgituste kohaselt on sel aastal toimunud maailmas mitmeid sündmusi, mis on mõjutanud energiakandjate hindu kasvu suunas: Jaapani tuumakatastroof ja Araabia kevad." :) http://www.e24.ee/650545/gaasi-hind-ker ... protsenti/
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Vandenõu teooriat ei maksa otsida, põhjuseks igivana majanduses nõudluse ja pakkumise suhe hinna kujunemisel - kui naftaseigid tõstsid õli hinda kordades siis eestis, põhjamaades, euroopas siirduti odavamale puiduküttele, kasvatades nõudlust. Puidumehed tõstsid hinda, kuniks soojuspump koos ehitus ja elektrikuluga vastu tulid. Elektritarbimise suurendamine põhjustas EE soovi hinda tõsta. Kõik on omavahel sõltuvuses, kuid viitega.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kalvis kirjutas:Vandenõu teooriat ei maksa otsida, põhjuseks igivana majanduses nõudluse ja pakkumise suhe hinna kujunemisel - kui naftaseigid tõstsid õli hinda kordades siis eestis, põhjamaades, euroopas siirduti odavamale puiduküttele, kasvatades nõudlust. Puidumehed tõstsid hinda, kuniks soojuspump koos ehitus ja elektrikuluga vastu tulid. Elektritarbimise suurendamine põhjustas EE soovi hinda tõsta. Kõik on omavahel sõltuvuses, kuid viitega.
Mitte, et ma oleks paadunud pessimist ja otsiks mingeid vandenõu teooriaid, vaid minus tekitab mõnede liigne optimism ja sinisilmsus nõutust. Ei maksa päris mullis ka elada!
Mõnede oma mõtete/lausete taha ei viitsi alati emotikone toppida ja hoiatusi kirjutada, et seda pole vaja tõsiselt võtta. :)
Urmas
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas, käi siis oma alternatiiv välja. Kui tõesti naftaprodukti pakud, siis mis põhjusel peaks seda nt pelletile eelistama ? Ma pakuks õli siis, kui maailma majandus on õli pealt muudele asjadele üle läinud ja pakkumine hakkab nõudlust ületama. Ühe keskküttesüsteemi eluea jooksul seda kindlasti ei juhtu. Pakkusin puitu ainult sel põhjusel, et seda meil ümberringi piisavalt. ~1/3 eesti metsa on meie kõigi oma (läbi RMK). Strateegilisest ressursist võiks ka põlevkivi(õli) pakkuda, aga sellest õli ajamist tahab muu maailm üldse ära keelata. Ei julge seepärast pakkuda.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

val kirjutas:Urmas, käi siis oma alternatiiv välja.
Seda tahaks lugeda (ja loomulikult ka kritiseerida) tõesti :D .
Urmas
autodidakt

val kirjutas:Urmas, käi siis oma alternatiiv välja. Kui tõesti naftaprodukti pakud, siis mis põhjusel peaks seda nt pelletile eelistama ? Ma pakuks õli siis, kui maailma majandus on õli pealt muudele asjadele üle läinud ja pakkumine hakkab nõudlust ületama. Ühe keskküttesüsteemi eluea jooksul seda kindlasti ei juhtu. Pakkusin puitu ainult sel põhjusel, et seda meil ümberringi piisavalt. ~1/3 eesti metsa on meie kõigi oma (läbi RMK). Strateegilisest ressursist võiks ka põlevkivi(õli) pakkuda, aga sellest õli ajamist tahab muu maailm üldse ära keelata. Ei julge seepärast pakkuda.
Oi Val, mul on neid alternatiive nii palju enda jaoks, et paari aasta/aastakümne pärast olen sama rikas kui Araabia šeik oma naftaga ja EE pomo oma praeguse palgaga minu kõrval nagu Töötukassa abiraha saaja.
Esiteks on ämma mets ja paarikümne aasta perspektiivis ta enam ei ela (ämm, sorry kui seda loed, aga selline on elu) ja mets jääb meile. Metsale lisaväärtuse andmiseks on meil kreissaag ja puudelõhkuja, puidu purustajat ja pelletimasinat kodutarbeks juba hiilin vaikselt Googlist. Kohe kui halupuud lähevad kalliks hakkan pelletit või hakkepuitu tegema või vastupidi. Mõni asi seda katelt kohaldada, tehnoloogiad juba praegu olemas.
Teise alternatiivi suhtes olen samuti ettevalmistusi teinud ja selleks on vesinikküte ning selle tarvis on maal üle 40m sügavune puurkaev. Kui sealt vesi otsa saab puurin uue ja veel sügavama. Hetkel ootan kodutarbimiseks vesinikkütte jaoks odavamat tehnoloogiat.
Kolmandaks alternatiiviks olen mõelnud sammalt,aga see, kurat, on nii aeglase kasvuga, et jääb vist ära. Võib olla ostan endale ka ühe turbavälja, ikkagi kohalik tooraine, aga eks see paistab kui hetkel käsilolev objekt läbi saab ja "raamatupidaja" arved ära maksab.
Neljanda alternatiivi peale olen samuti mõelnud, aga see nõuab esialgu suuri investeeringuid, kuid see-eest on pärast materjali sitta moodi käest ja selleks on kuivatatud lehmasitt. Pool Aafrikast ja teine pool Aasia elanikest kütab ahju/pliiti pesuehtsa kaameli/lehma/kitse jaeiteamisveel loomade kuivatatud sitaga. Nad valmistavad isegi süüa sellest küttematerjalist saadud soojusenergiast ja miks siis mina/sina ei või seda teha! Tegelikult on sellised, sita baasil, lahendused juba täiesti olemas ja toimivad, kuigi nad mitte ei kuivata, vaid lahjendavad sitta veega. Juba ammu situn puhast energiaallikat, kui ainult viitsiks kokku koguda.
Noh, Val, kas piisab sulle alternatiividest?
Val, püüa aru saada, et meie sinuga oleme liiga pisikesed erinevate kütteliikide hinnakujundamiseks ja peame leppima selle hinnaga, mida praegu pakutakse või kui need ei sobi, istuma külmas või kolima ära soojale maale. Tuleb lihtsalt ette võtta kasvõi ebaseaduslik immigratsioon ekvaatori lähedastesse riikidesse ja langeb ära igasugune küttemure. Sealt trügivad kõik millegapärast Euroopaase ja las nad siis tulevad, aga meie läheme hoopis sinna ja pooled mured, mille pärast me siin foorumis vaidleme, otsime alternatiive, langevad iseenesest ära. Võtame kaasa ja paneme ainult päikesepatareid püsti ja elame nagu Miškad!
Selle, minu kirjutise, valguses võiks arvata, et ma olen peast soe, aga kuidas seda "soojust" ära kasutada, pole veel jõudnud välja mõelda.
Rokikas, ootan põnevusega sinu kriitikat! :)
Urmas
autodidakt

Järg alternatiividele.
Võid veel kasutada tasuta (seni) tuuleenergiat. Genekas tuleks panna nii võimas, et saad naabritele ka müüa ja raha muudkui tuleb nii palju, et võid endale lausa raamatupidaja palgata. Tuulevaikuse ajaks tuleb muretseda puidugaasil töötav generaator (vajalik metsa omamine, sest ostes on liiga kallis), mille võimsus peaks olema nii suur, et jõuaks tuulevaikuse perioodil mingi puhuriga tuulegeneka käima puhuda.
Veel võid osta endale krundi, mida läbib kraavike või oja, see üles paisutada ja ehitada väike HEJ. Mina mõtleks tegelikult suuremalt! Venelased tahtsid omal ajal suured jõed teistpidi voolama panna, asi see ojake üles pole paisutada ja mõned hektarid üle ujutada. Üleujutatud alale võid anda lisaväärtust, tassides selle kallastele hunniku liiva ja teed nudistide ranna, kuhu teistel asja pole. Rannale ehitad ööbimis- ja toitlustuskohad, atraktsioonid, lõbustusasutused jne... Üle maailma hakkavad sinu juurde turistid voorima ja varsti ei huvita sind enam ei nafta ega elektri maailmaturu hinna mingisugused muutujad.
Hetkel rohkem alternatiive ei ole (peasoe hakkas jahtuma)!
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Algsetest vihjetest arvasin, et hakkad õli kiitma, aga vaatan, et oleme samal arvamusel. Alustad puiduga muide. Loodame, et su ämm oma metsa homme mulle ära ei müü :) Järgmised on sul samuti rohkem või vähem kohalikul ressursil põhinevad alternatiivid ...tuulest-sõnnikuni. Viimast kasutasid ka meie esiisad väga edukalt muide ja täna on see uuel ringil, aga vähe teisel kujul. Märksõna on biogaas. Suuremad sigalad ja reovee puhastajad tegelevad sellega aktiivselt. Peasoe (3w inimene oli vist) on samuti praktikas kasutatav passiivmaja projekteerides. Sõnnik tuul, vesinik ja hüdro ei ole täna veel kodukasutaja teema. Praktikas võiks jääda tehnoloogia juurde, mis on olemas ja mõistliku hinnaga igas keskküttesüsteemis kasutatav. Kuna jutt kisub teemast välja, siis ma rohkem sõna ei võta.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Eestis on kõige asjalikum kütte alternatiiv turba põletamine, kuid peast soojad EL onud on selle põletamise keskkonnavaenulikumaks tituleerinud kui põlevkivist õli ajamise. Tegelikult on turvas olemuselt sama roheline küte kui puidu põletamine, kuid ta on tülikam. Õigem oleks turvast põletada elektrijaamades ja suurtes katlamajades ning puit ja pellet jätta eratarbijatele ning tselluloosi tööstusele. Kuid mis teha, peast soojad EL bürokraadid...
Külaline
külaline

val kirjutas:...Peasoe (3w inimene oli vist) on samuti praktikas kasutatav passiivmaja projekteerides. ...
Mul kiirgab neid vatte sealt tunduvalt rohkem, et lausa palav hakkab ja pidin aknad ristseliti lahti tegema, aga oh häda, tõmbetuul tegi oma töö. :)
Urmas
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Rokika eelpooltoodud soome hinnaajalugu on kasulik vaadata

tänast seisu gaasi, elektri ja õli hindades meie lähiriikides näeb http://www.energy.eu lehelt

turgude avanemisega meie hinnad tõusevad teistele järgi mitte meie ei kisu nende hindu allapoole (nii nagu bensiiniga juba ju on)

venemaa on samuti lõpetanud kingituste jagamise ja küsib oma kama eest niipalju kui võimalik
Samas venemaa on võimeline väikesel turul ka dumpingut tegema - seetõttu ei taha erainvestorid LNG terminali panustada - venemaal on tühiasi see dumpinguga nii viieks aastaks kuivale jätta.

Kui Poola ka kildagaasi tootmise peaks käima saama, siis pole tema huvi samuti seda poolmuidu naabritele jagama hakata - ikka nii kallilt kui vähegi saab!

Seega tulevikus EU hinnad mõnevõrra kindlasti ühtlustuvad aga pigem sinna kallima otsa poole.
Hinnanumbri juures mängib oma rolli veel € ja $ odavnemine massilise juurdetrükkimise tõttu (see muidugi tublimatele meist mõju ei avalda - palganumber kasvab siis kah, riigitoetust saajatel aga läheb kehvemaks)

Aasta 2020 ?
Optimistina arvan, et PV paneelid muutuvad üksjagu odavamaks ja nendega saab päeval soojuspumba jaoks elektrit toota.
Öist elektrit saab samuti soojuspumpa ajada.
Need kaks numbrit hakkavad muude kütuste hinda eratarbijale pidurdama.
aga tänasest saab see hinnatase kaks korda kõrgem vähemalt olema, pigem kolm korda.

PS
Aga pikas perspektiivis jääb alati kehtima peamine seaduspärasus - mida mugavam seda kallim.
Elekter oli, on ja jääb kõige mugavamaks, seejärel gaas...

Oma kirvega oma metsa minek jääb kõige ebamugavamaks - seega sinna minnakse vaid siis kui see on kõige odavam..

PS!

Ahjaa - on veel igasugu taastuvenergia toetused ja CO2 kvoodid ja maksud..
Sellega seoses võidakse pelletile kuskilt otsast peale hakata maksma..
Kui tootjale, siis võib juhtuda, et pelletit on küll kasulik toota kuid müüa on teda ikka kasulik sinna, kus rohkem makstakse...
Külaline
külaline

trebla kirjutas:...Aasta 2020 ? ...
Ennustamine on tänamatu tegevus.
Ise pakun järgmist:
Araabia kevadele järgneb Venemaa sügis ja sellele tuumatalv. Nii-et aastal 2020 kütavad need üksikud, vähesed elusolijad oma koobast endistest metsadest järelejäänud puurontide ja kändudega (kuniks jätkub).
Urmas
autodidakt

Külaline kirjutas: Ennustamine on tänamatu tegevus.
Ise pakun järgmist:
Araabia kevadele järgneb Venemaa sügis ja sellele tuumatalv. Nii-et aastal 2020 kütavad need üksikud, vähesed elusolijad oma koobast endistest metsadest järelejäänud puurontide ja kändudega (kuniks jätkub).
Halleluuja, Vanga on ülestõusnud või kirjutab siia Vanga reinkarnatsioon! :)
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Vasta