Hruštšovka läbi seina ventilatsiooniavasse fresh klapi panek

Õhu vahetamine, õhu kuivatamine, õhu niisutamine, õhu jahutamine
põrr
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 75
Liitunud: 26 Mär 2009, 21:12
Asukoht: Tartu

Hruštšovka läbi seina ventilatsiooniavasse fresh klapi panek

Lugemata postitus Postitas põrr »

Korter mul 1960ndatel ehitatud nn hruštšovka tüüpi. Igas toas ventilatsiooniavad otse läbi seina mõõdus 15x20 cm ning ventilatsiooniaval nii sees kui väljas katteks peal omaaegsed metallrestid. Hetkel metallrestide siseosa tapeedi all ja tapeedi tehtud õhuvahetuse tagamiseks mõned augud.
Kuna neid tapeediauke on raske sujuvalt reguleerida :) ehk reguleerimine seisab sisuliselt selles, et talvel külmaga panen augud ajutiselt vatiga kinni, siis tekkis mõte panna ventilatsioonile nn fresh klapid aka välisõhu plafoonid. Mõtlen näiteks midagi sellist http://www.elektroskandia.ee/pub/tooted ... esh100.pdf

Mõtlesin, et lõikan ventilatsiooniava siseosa metallvõresse relakaga 100 mm ava, kuhu see klapp koos toruga sisse panna, aga tekkis küsimus, et kas mul oleks mõistlik see klapi toru panna olemasoleva vent ava sisse täies pikkuses ehk lükata teine ots vastu välimist metallresti või oleks hoopis mõistlikum panna vaid siseosa klapp koos ütleme 5 cm pikkuse torukontsuga ja lükata sinna sahti see sisse?
Ehk kuidas oleks tagatud parem õhu liikumine?
Välisosa resti välja vahetada ei kavatse, kuna see eeldaks teise korruse tõttu tõstuki või redeli kasutamist, aga turnima ei taha hakata.

Millega soovitaksite metallvõresse ümara ava lõigata? Kas tavalise pistikukutoosi puuriga annab seda metallvõret lõigata?

Arvestama pean, et nii või naa on praegune ventilatsiooniava suurem kui Fresh klapi toru seda ise on, küsimus on eelkõige sahti paigaltatava toru pikkuses.
põrr
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 75
Liitunud: 26 Mär 2009, 21:12
Asukoht: Tartu

Re: Hruštšovka läbi seina ventilatsiooniavasse fresh klapi panek

Lugemata postitus Postitas põrr »

Ise küsin ise vastan. Ava lõikasin sisse tikksaega ja toru panin vana šahti sisse nii pikalt kui seda jätkus.... päris lõpuni ei jätkunud, oleks pidanud poodi lisajuppe ostma minema, sest ilmnes, et sein krt 55 cm paks, kaasas oli aga ainult 30 cm toru.
Tänase 20 m/s sügistormiga igatahes ventileerib ülihästi, panin klapi siibrid tänaseks kohe päris kinni.
Vasta