väliköögi kompleks
väliköögi kompleks
Lugemata postitus Postitas AloK »
Tahaks pisut arutada väliköögi teemal. kavatsen peatselt saabuva puhkuse ajal alustada väliköögi ehitamist oma maakodusse. Tahaks sellist tõelist värki, vee ja kanalisatsiooniga, vajalike küttekolletega, et ikka tõeliselt väliköögi nime võiks kanda. Lihtsalt grillimisnurk ei rahulda. Kuna ma pole ise ei ehitaja ega veelvähem pottsepp, aga isetegemise soov on kõva, siis tahan asja oma kätega valmis saada, mingu või kolm aastat.
Olen käesolevas foorumis ja netis kõvasti kaevanud ja mul on tekkinud tulevasest väliköögis vaimusilmas järgmine nägemus.
Peale kommunikatsioonide (vesi, kanalisatsioon, elekter) toomist teen maakividest neljakandilise müüri, kõrgus no nii nabani ja laius no nii 80 cm. Müüril saab olema ca. 1,5 ava,väravate koht, kus siis tuleb 2 Metsiku Lääne tüüpi salooni väravat. Müürile ehitan peale katuse (midagi sarnast- pilt 1) Ja siis see oluliseim.... Naise nõudmisel tuleb teha pizzaahi. Ise tahan teha lahmaka avatud kamina.(no midagi sellist- pilt 2). See pole aga veel kõik.Korralikus köögis peab ju ka pliit olema. Kuna on pizzaahi, siis praeahju ei ole vaja. Selle asemel võiks olla lihtsalt auk, kus vajadusel söögikraami soojana hoida. Pliidile paneks ette nn. leivaahju tüüpi ukse (ei leia vastavat pilti üles). Lisaks on mõte pliiti integreerida vana katel, mis käepärast juhtub olema. Kõik selle kupatuse peaks siis komplekselt siduma, võibolla näiteks nii: .
Korstnaks plaanin 2 x 200 lõõriga fibo korstent. Kuna küttekehasid on 3 tuleb otsustada, milline suits, millisesse lõõri lasta.
Ja siis on veel üks mõte - kas kuidagi saaks kamina ja suitsuahju integreerida??? Moodustab ju see kolde ülakitsenduse järgi tehtav laiend ju ideaalse koha, kuihu mõni lihatükk riputada). ûks mees tegi siin foorumis suitsuahju hoopis pizzaahju peale. Või siis oleks hoopiski hea kombinatsioon pliit-suitsuahi.
Millised mõtted on teil keraamilisest pliidiplaadist.
Edu,
Alo
Re: väliköögi kompleks
Lugemata postitus Postitas Toby »
Lugemata postitus Postitas nõginina »
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas GuidZ »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 398 korda
- On tänatud: 194 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas kaminahi »
Soovitatakse siin juba ka näiteks savisegu, et oleks kergem lammutada

Võimsamad ja kaunimad palad leiad ikkagist MHA -d uurides.Sealt inspireerituna olen isegi ehitanud.
Kena köik
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Olin 3 nädalat puhkusel ja tegin väliköögi ehitamisega algust. Vesi, kanalisatsioon ja elekter on veetud. Vundament ja betoonist aluspõrand on tehtud. Ärge muretsege, need on nii kõvad, et kui tulevikus väliköök enam kellelegi ei meeldi, võib vabalt maja peale ehitada. Mõõdud suurenesid töö käigus 8 x 8 meetrini. 100 mm paksusest fibost vundamendi sisesein hakkab kah valmis saama. Mõlemale poole fibost siseseina laon 30 cm lõhutud maakividest seina. Väliköök asub kallaku peal, nii, et kohati tuleb kokku ca 70-80 cm müür 80-90 cm ja kohati 1,5 m kõrge. Kui müürid valmis järhneb putisõrestik ja kivikatus. Vahepeal tuleb ka 2 lõõriga 6 m fibokorsten üles laduda (kavatsen seda teha ülejärgmine nädalavahetusel). Niipalju siis üldehitusest.
Nüüd siis pottseppadele küsimused.
Kopeerin oma eelmisest postitusest: kas kuidagi saaks kamina ja suitsuahju integreerida??? Või siis oleks hoopiski hea kombinatsioon pliit-suitsuahi.
Tahaks puupliiti integreerida vana suure veepaja, kuidas teha, kas leidub kusagil pilte või jooniseid.
Missugused küttekehad oleks mõtekas ühte lõõri ühendada - pizzaahi/kamin või kamin/pliit?
Keraamiline pliidiplaat ei ole enam aktuaalne, kuna sai ostetud tavaline malmplaat.
Kaminahi, minu eesmärk on ära kasutada selle foorumi kollektiivne aju. Kuna ma pole ametilt ei ehitaja, ega pottsepp on iga asjalik mõttetera minule suurema tähtsusega, kui arvata oskad. MHA on läbi tudeeritud, ja seal leidub tõesti infot, kuidas savist pizzaahju teha.
Toby, mida mõtled suitsu kägistamise all. Niipalju, kui mina olen kaminaid uurinud ja jooniseid vaadanud on igal kaminal nn"kõri" enne "suitsuriiulit".
Edu,
Alo
-
- Uus kasutaja
Lugemata postitus Postitas kristo mägi »
Pliidi variant tundub praktilisem.
Lugemata postitus Postitas lõuka »
plaanis ja ehitamisjärgus väliköök kuhu tuleks siis pliit,suitsuahi,välikamin ja kuna pliidi taha tegin 14 ruutmeetrise ruumi siis tekis mõte teha pliidi taha soe müür mis siis annaks sooja pliidi taga olevasse ruumi.
Plaanis üles laduda pliit ja soemüür ja suitsuahi punasest tellisest ning katta maakiviga.
Peaks ehk väliköögi poolse sooja seina kuidagi isoleerima et ilma ei kütaks
Huvitav kui riskantne on sooja seina sellistes tingimustes kütta talvel,et temperatuuri vahe tuleb suur
Ehk oskavad head nõuandjad nõu anda.
No mis siis aataga ka juhtunud on? Kommunikatsioonid olemas. Müüritööd valmis. Puitosa valmis, praegu paigaldatakse kivikatust. Panen ühe üldvaate ka.
- rokikas
- Ehituspenskar
- On tänanud: 227 korda
- On tänatud: 231 korda
Lugemata postitus Postitas rokikas »
AloK kirjutas:Panen ühe üldvaate ka.

ehitusremont@gmail.com
- vaade väliköögile tagant. See väike auk, mis läbi põõsaste paistab on korstnalõõride puhastuseks
- Mong_sygis_2011_99_44.JPG (159.25 KiB) Vaadatud 16319 korda
Minu plaan on pliit, kamin,pitsaahi. Pliiti tahaks integreerida vana paja, mille ülesanne ei oleks mitte niivõrd vee soojendamine, kuivõrd disainielement. Sooja vee saamise kavatsen elektriboileriga lahendada. Siiski oleks tore, kui pliidi kütmine pajas vee leigeks ajaks.
Siin on minu plaanid küttekollete osas:
- valikoogi_kompleks.png (39.88 KiB) Vaadatud 16319 korda
- valikoogi_kompleks_pealtvaade.png (19.24 KiB) Vaadatud 16319 korda
- korstnajoonis.png (8.44 KiB) Vaadatud 16319 korda
- Mong_sygis_2011_99_39.JPG (139.93 KiB) Vaadatud 16319 korda
- Mong_sygis_2011_99_37.JPG (138.12 KiB) Vaadatud 16319 korda
- Mong_sygis_2011_99_36.JPG (151.57 KiB) Vaadatud 16319 korda
Kulla asjatundjad, paluks teilt nüüd abi eelkõige pliidi ehitamisel. Kas keegi suudaks siia genereerida joonise, kuidas sellist eelpool kirjeldatud pliiti antud tingimustesse ehitada?
Edu,
Alo
- stupiduser
- Ehitusguru
- On tänanud: 24 korda
- On tänatud: 23 korda
Lugemata postitus Postitas stupiduser »
Milleks Sa selle looduskivist tegid, kui Sa seda looduskivi ei eksponeeri pizzaahju ja kamina ja pliidi tagant.
Lisaks segab see nende ehitust.
Oleks võinud alt korstna fibost teha ja kõrgemalt looduskivi peale minna.
Pliidil too küttekolle korstna poole praeaahju.
Põlemisgaas väljuks siis pliidist tuharuumi tagant.
Kuidas see 1,2 m kõrgusele saada, seda ei oska esimese hooga ütelda. Tundub, et lihtsaim viis on alla uus auk teha.
Muidu väga ilus

Arvan ma...
hobipottsepp@hot.ee 5043316
-
- Ehituspenskar
- Kontakt:
Ka projekti ei saa soovitada just seda sinule meeldivat, teadmata kõiki üksikasjalikke soove ja mõõtusi.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Korsten on 2 lõõriga (kumbki 200 mm) Schiedleri moodul. Alt ehitasin maakivist, kuna pealtpoolt katust jääb maakivimantel minumeelest jube raske ja selle pidi kuidagi maa peale toetama. Miks maakivist, mitte fibost..... mhm.... ei tulnud selle peale. See kivi mida on kasutatud allosas, kamina taga, ei jää tõesti näha ja seda pole planeeritudki. Kasutasime ära müüriehituse käigus üle jäänud kive. Enamsati on need sellised, mida ei kõlvanud nähtavasse müüri panna. Lisaks ei ole korstne selles osas kivide paigutamisega mingisugust vaeva nähtud.
Uue augu tegemine allapoole ei ole vist hea mõte. See oleks ju jube vaev. Lisaks suubuks uus auk korstna allosas tuhaluugiga samale kõrgusele. Korstna siseosa koosneb ju shamottmoodulitest:
- korstnajoonis_.jpg (23.34 KiB) Vaadatud 16297 korda
Alo
Just seda ma ju tahan ja teen. Kuna plaanin alustada küttekehade ehitamist pliidist ja seejärel minna kamina kallale siis on mul ju hea võimalus eksperimenteerida. Ei toimi, võtan kuvalda...... ja teen uue. Noh, võiks ju siiski ühe korraga piirduda.kaminahi kirjutas:Liialt suur töö, et improvisatsiooni korras eksperimenteerida...
Asi on muidugi õige, et ei ole teada, mida ma tahan. Minu vaimusilmas moodustavad pliit/kamin/pitsaahi ühtse terviku. Mikdagi sellist, aga vasakul on pitsaahi:
- fisher06.jpg (240.18 KiB) Vaadatud 16299 korda
Alo
-
- Ehituspenskar
- Kontakt:
------------------
www.ehituspenskarid.com
- IMG_1991.jpg (390.4 KiB) Vaadatud 16270 korda
Alo
- IMG_3712.JPG (440.72 KiB) Vaadatud 16259 korda
-
- Ehituspenskar
- Kontakt:
Mulle on siit foorumist läbi paistma hakanud, et kes see ikka hakkab sulle suurest sõpruse ühendusest projekti kinkima. Järgimistväärivat projekti. Oled sa märganud, et keegi midagi sellist on ehitanudAloK kirjutas:"Omapäi tegemise" lausest aga hakkab tasapisi läbi kumama juba selle foorumi tüüpsoovitus - palka potsepp. Tänan, palkangi, aga enne proovin ise, see ju asja mõte ongi.
Alo

------------------
www.ehituspenskarid.com
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
AloK kirjutas:...Tahaks pisut arutada väliköögi teemal. kavatsen peatselt saabuva puhkuse ajal alustada väliköögi ehitamist oma maakodusse. Tahaks sellist tõelist värki, vee ja kanalisatsiooniga, vajalike küttekolletega, et ikka tõeliselt väliköögi nime võiks kanda. Alo
Mulle meeldivad ka lennukad ideed, aga ....AloK kirjutas:... Mõte oli, et kui tulevastel põlvedel kunagi peaks taadi poolt loodu üle viskama ja tahavad väliköögist maja teha, siis on see täiesti võimalik...

See kõik on üldehitus, jätame selle. Kunagi selles foorumis pliidi ehitamise kunsti uurides leidsin ilusad arvutis tehtud joonised. Keegi palus abi kitsa pliidi ehitamisel. Kas keegi viitsiks mulle ka miskit visandada? Mitte detailset tööjoonist, aga lihtsalt visand, et oleks näha üldproportsioon ja kust kuhu suits liigub.
Kui teilt abi ei tule, siis saadan aasta pärast jälle siia pildid, mis ma oma peaga kokku tegin. Saate siis jälle kommenteerida, nagu juhtus korstnaga - sellega oled küll mööda pannud......
Edu,
Alo
- pliidijoonis_.jpg (44.19 KiB) Vaadatud 16068 korda
Alo
- pliidijoonis_1.jpg (147.62 KiB) Vaadatud 16063 korda
-
- Uus kasutaja
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 3 korda
Lugemata postitus Postitas nipernaadi »
Ei ole ise küll pottsepp, aga julgen arvata, et Sinu eskiisil toodud lahendus 100-liitrises malmpajas vett kuumaks ei aja. Leigeks ehk võibolla, kui sedagi - seda enam, et tegemist väliköögiga. Mul oli maamajas pliidil kunagi 100 liitrine malmapada sisse ehitatud, mida siis maja endine omanik kasutas pesuvee soojendamiseks. Sellel oli aga eraldi kolle otse paja all ja ka suits läks eraldi korstnasse. Olen veel ühte pliiti kunagi näinud, kus malmpada sisse ehitatud ja ka see oli eraldi koldega. Kui nüüd pärispottsepad mind maha ei materda, siis soovitan küll leida variant, et saad tule otse paja alla teha. Ja ka siis võtab üsna palju puid ja aega, et pajatäis vett kuumaks ajada. Jõudu ja edu! ToomasAloK kirjutas:Visandasin ise midagi. Alo
Vastuseks viimasele postitusele - ega ma nüüd eriliselt sooja vett taga ajagi, pada on rohkem iluasi. Muidugi, kui keegi mulle seletab, kuidas sellelle eraldi kütmine teha...
Panen siia pildid nurgast, kuhu pliidi ehitada kavatsen. [img]<a%20href="http://nagi.ee/photos/AloKu/21689027/in ... width="320[/img]
[img]<a%20href="http://nagi.ee/photos/AloKu/21689025/in ... 0alt="Foto[/img]
Kokkuvõttes tahaks ehitada midagi sellist:[img]<a%20href="http://nagi.ee/photos/AloKu/21689019/in ... _1_1"/></a>[/img]
Kas minu poolt varasemalt visandatud üldine pliidi kontseptsioon üleüldse on mõeldav? Kuidas viia suits pliidist korstnasse, alt, ülevalt. Häda on ikka selles, et lõõr korstnasse ei lähe alt.
AloK
P.S. tundub, et olen piltide sisestamise unustanud. Vaata: http://nagi.ee/photos/AloKu/sets/361463/
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu