Puurisin juhtmesse!

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 420 korda

Puurisin juhtmesse!

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Nonii, täna paigaldasin põrandaliiste ja puurisin juhtmesse. Ei ole mina esimene ega viimane, kes sellega hakkama sai ja saab. :) Parandasin ära järgnevalt kirjeldatud meetodil- raiusin ettevaatlikult katkise koha ca 15cm ulatuses lahti, põhjalikult katki oli ainult sinine juhe, pruunil ei täheldanud millegipärast midagi isegi isolatsioonil, hammustasin sinise katki puhastasin otsad võtsin kaks Wagot, pistsin otsad sisse ja puuduva osa sildasin. Kas see on OK lahendus või peab midagi kapitaalsemat tegema?
Küsiks veel, kas elektrikutel on ka mingid nõuded, kui kõrgel põrandast peaksid juhtmed jooksma või mingi kokkulepe või peabki liistude paigaldamiseks igaks juhuks skänneri ostma? :)
Tänan ette!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Re: Puurisin juhtmesse!

Lugemata postitus Postitas igiliikur »

Ma küll selliseid nõudeid ei tea, et kus midagi jooksma peab. Ise oleks kasutanud wago asemel neid kruvidega tavalisi ühendusklemme, tundub kuidagi kindlam, kui wago plekiääre taga ;)
ppj
külaline

Lugemata postitus Postitas ppj »

igiliikur kirjutas:Ma küll selliseid nõudeid ei tea, et kus midagi jooksma peab. Ise oleks kasutanud wago asemel neid kruvidega tavalisi ühendusklemme, tundub kuidagi kindlam, kui wago plekiääre taga ;)
nõue on 20-30 cm põrandast jooksevad juhtmed, kaablid horosontaalselt
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

;) Küsin vastu, muudes piirkondades lükkad puuri konstruktsiooni "kõhutunde põhjal" ?
Imelik.
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

No wagod on ikka kindlad asjad. Pole vaja muretseda.
Horisontaalkaabel peaks olema põrandast või laest 30 cm, tv-arvuti 15 cm. Vertikaal nurkadest ja uste-akende äärtest 10-15 cm. Lisaks veel tööpinna (köök) kõrgus 100-115 cm horisontaalis. See on hea tava, mida tuleks järgida. (Tegelikult ka norm vist.)
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

ppj kirjutas:
igiliikur kirjutas:Ma küll selliseid nõudeid ei tea, et kus midagi jooksma peab. Ise oleks kasutanud wago asemel neid kruvidega tavalisi ühendusklemme, tundub kuidagi kindlam, kui wago plekiääre taga ;)
Väike vihje äkki, kus selline nõue kirjas on?
toomas
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas toomas »

Tere.
igiliikur kirjutas:
ppj kirjutas:
Väike vihje äkki, kus selline nõue kirjas on?
Selleks on olemas kaetud tööde aktid. Seal ilusti kirjas kus mingi kaabel asub või mingi toru kulgeb. Ilusamatel aktidel on ka pilialbum kaasas.

Viimase maja peal andis elektritööde tegija kundele kaasa koos aktidega ka korraliku pildimaterjali. Sealt hästi kõik näha, mis ja kuda kulgeb.

Toomas
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ma saan kõigest aru. Ma tean mis on kaetud tööde aktid ja mis on hea tava, aga siin väideti et on nõue. Näidake mulle ka seda nõuet, siis jään vait.
Urmas
autodidakt

Tänan veelkord kõiki vastajad ja sain kindlustunde, et ei teinud midagi valesti lappimisel ja võin rahulikult need Wago ühendused sinna paika jätta. Oma "targa aruga" tulin esialgu mõttele, et kui wagod võivad olla ühenduskopsikutes, siis miks ei võiks kasutada paikamisel ja kohvris mul neid parasjagu leidus.
Nüüd tuli meelde, et ühel teisel objektil, kus oli vaja juhtmed seina sisse saada (looklesid teised põrandal), kasutasin pikendusel tavalisi, kruviga keeratavaid ühendusklemme.
No selles majas, kus hetkel teen, pole Tumeda Tumba poolt kirjeldatud elektriinstallatsioonipaigaldiste "heast tavast" mitte halli haisugi ja muudegi tehtu osas võtavad paljud asjad pead vangutama ja kiruma. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

Urmas. On elektrikud, kah elektrikud ja mehed kes mingil juhul oma raha mingitele elektrikutele ei anna vaid on ise sündint targad. :)
Ilmselt on ka muid liike kes kaablit veavad.
Külaline
külaline

igiliikur kirjutas:Ma saan kõigest aru. Ma tean mis on kaetud tööde aktid ja mis on hea tava, aga siin väideti et on nõue. Näidake mulle ka seda nõuet, siis jään vait.
Ma küll ei soovi, et igiliikur vait jääks (pigem võiks rohkem arvamust avaldada) aga meelerahu tuleks inimesele tagasi anda. :wave: Ppj-l ei ole ilmselt midagi vastata?
See millest ppj pajatas on eelispaigalduspiirkond, seda põhjusel, et paigaldusviis peab tagama ka kaitse mehaaniliste kahjustuste eest (antud juhul siis paigalduspiirkonna valiku näol - laseb kaablite kulgu ligikaudu äraarvata, kuna nähtavad osad asuvad samadel kõrgustel). Seega võiks oletada ainult püst või rõhtsuunalist paigaldust. Alati ei pruugi see aga nii olla. On võimalik ka diagonaal, ring või mingi muu asend (kui seda nõuab tarbijate teistsugune paiknemine või konstruktsiooni eripära). Samuti ei pruugi nähtavad osad anda aimu kaablite paiknemisest (nähtavad osad puuduvad antud piirkonnas). See peab küll nii ühel kui teisel juhul kajastust leidma tööprojektis (siinkohal ilmselt enamus muigavad ;)) ja teostusjoonisel/piltidel. Ilma kommunikatsioonide paiknemises veendumata, on puurimine sama, mis kopaga suvalises kohas kaevamine ( ilma kooskõlastuseta - a la "siin ei tohiks midagi olla").
Kaablite "lappimine"/pikendamine tuleks jätta ikka selle töö tegijatele (Wagoga "kokkupanemisest" ei piisa).
Imelik.
Külaline
külaline

Külaline kirjutas:...Kaablite "lappimine"/pikendamine tuleks jätta ikka selle töö tegijatele (Wagoga "kokkupanemisest" ei piisa).
Imelik.
Kirjelda palun õiget varianti!
Urmas
Külaline
külaline

Pikalt ei viitsi (vabandust). Taastada tuleb kõik kaabli kihid (juhid, põhiisolatsioon, kaitseisolatsioon).
Imelik.
Urmas
autodidakt

Külaline kirjutas:Pikalt ei viitsi (vabandust). Taastada tuleb kõik kaabli kihid (juhid, põhiisolatsioon, kaitseisolatsioon).
Imelik.
Jah, kõik õige, aga see eeldab lahtilõhkumist pistikust pistikuni kogu elektriku tehtud pask (ise arvan, et see vägagi ebaharikul kõrgusel veetud juhe on seda, sest välistab põrandaliistu paigalduse klambritega/kruvidega), teha uus kanal sobivale kõrgusele, teha uus siseviimistlus tuppa (seinas Seinex ja korrektne viimistlus eeldaks kogu vana mahakiskumist uue paigaldust ja värvimist)? Kui palju sellist korrektset ja õiget varianti reaalsuses kasutatakse? Kui suur on vahe, kas see Wago ühendus on harutoosis, kus juhtmeotsad ei ole samuti ca 5cm ulatuses selles "valges kestas" või seinas (kivi)?
Külaline
külaline

Rahu, rahu. Ma ei usu, et keegi freesis kaabli seina paralleelselt põrandaga, põrandaliistu tsentri kõrgusel? Pigem said pihta vertikaalsele kaablile? Kaabli saab lappida u. 10 cm
-ses vahemikus (seega ei eelda kogu viimistluskihi eemaldamist). Usun, et "Seinex"-i ja värvikihi korrektseks eemaldamiseks (10 cm -l) ja taastamiseks leiad ka proffesionaalina võimaluse? Teavita tööandjat juhtumist ja rõhu sellele, et Sind ei informeeritud ohtudest. Las ajab elektriku kohale.
Ma ka vahest seinale "kraapsu" teinud või mõne "huvitava varjundi"; aga ei ole küll tulnud mõttele seina ise viimistleda.
Seejuures ei ole mul ühtegi õigustust oma teguviisile ;) .
Imelik.
Urmas
autodidakt

Külaline kirjutas:... Ma ei usu, et keegi freesis kaabli seina paralleelselt põrandaga, põrandaliistu tsentri kõrgusel? Pigem said pihta vertikaalsele kaablile? Kaabli saab lappida u. 10 cm
-ses vahemikus (seega ei eelda kogu viimistluskihi eemaldamist)...Imelik.
Urmas kirjutas:Nonii, täna paigaldasin põrandaliiste ja puurisin juhtmesse. ...Parandasin ära järgnevalt kirjeldatud meetodil- raiusin ettevaatlikult katkise koha ca 15cm ulatuses lahti, põhjalikult katki oli ainult sinine juhe, pruunil ei täheldanud millegipärast midagi isegi isolatsioonil, hammustasin sinise katki puhastasin otsad võtsin kaks Wagot, pistsin otsad sisse ja puuduva osa sildasin...Küsiks veel, kas elektrikutel on ka mingid nõuded, kui kõrgel põrandast peaksid juhtmed jooksma või mingi kokkulepe ...
Kui tahad võin sind seda imet vaatama kutsuda! Selles konkreetses seinas ei olnud ühtegi pistikupesa ja lahtiraiutud osa jooksis paralleelselt ca 2-3cm kõrguselt põrandaga. Parandatud koht jäi liistu taha. Ikkagi veel küsimus sulle, Imelik (minust siiski targem selles vallas), kas ma peaksin millegipärast muret tundma? Klienti on juhtumist ja selle parandamisest ülalkirjeldatud meetodil teavitatud.
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Ei juhtu selle ühendusega midagi. Nagu öeldakse, nii võib, aga pole ilus ;)
Külaline
külaline

kas ma peaksin millegipärast muret tundma?
Selles mõttes võiksid, et Sa lihtsalt ei tea mis Sa teed.
Igiliikuri arvamusavalduse kohta, pean oma sõnad tagasi
võtma.
Imelik.
Urmas
autodidakt

Külaline kirjutas:...Selles mõttes võiksid, et Sa lihtsalt ei tea mis Sa teed....
Imelik.
Hea Imelik! Kuna pean sinu kommentaaridest lugu ja arvestan neid, siis palun ikkagi kirjelda mulle, kuidas oleks selle apsaka parandanud kohalekutsutud oma tööd tundev, kohusetundlik pädevisik? Kas ta oleks reaalselt midagi teistmoodi teinud?
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Tänud, lugupidamine ka minu poolt. Küll ei soovi ma, et keegi juhinduks minu kommentaaridest (pigem on mõldud
suunava infona piisavate eelteadmiste omamisel, valikud ja otsused peaks ikka igaüks ise tegema- oma kompetentsi piires). Samuti ei saa ma väita, et ei ole siinsete kirjelduste põhjal teinud ekslike järeldusi. Lisaks puudub mul kompetents kedagi koolitada.
Reaalselt peab kaabliühenduse vormistama jätkumuhvina, harukarbina või ühendusena seadme klemmidel.
Sinu poolt teostatu ei vasta ühelegi antud variantidest. Oht on otsene- isolatsiooni kaitse juhusliku vigastuse
eest ei ole tagatud. Väljaspool seadmeid ja karpe ei kasutata ainult põhiisolatsiooniga juhte (väljaarvatud kaitsetorus).
Antud juhul oleks elektrik teostanud ilmselt jätkumuhvi. Mõningaid näiteid.
Küll ei saanud ma aru Sinu kirjeldusest- kas väidad, et kaabel on süvistatud seina paralleelselt põrandaga (liistu kõrgusel)? Sel juhul läbivad teised kinnitused ka kaablit?
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Imelik, kõik su jutt on õige, aga keegi lihtsalt ei tee mitte kunagi niimoodi. Olen ise 15 a juhtmeid vedanud ja oman ka vastavat pädevust, seega niisama ei lahmi. Juhe ühendatakse wagodega või klemmidega kokku, auk loobitakse gipsi täis ja korras. Jutt siis tavalisetest elamutest või korteritest. Ma ei väida, et see õige on, aga elu lihtsalt on niimoodi.
Urmas
autodidakt

Imelik kirjutas:...Küll ei saanud ma aru Sinu kirjeldusest- kas väidad, et kaabel on süvistatud seina paralleelselt põrandaga (liistu kõrgusel)? Sel juhul läbivad teised kinnitused ka kaablit?
Konkreetselt selle seina osas julgen küll seda väita, kuigi, nagu eelnevalt olen maininud, ei hakanud kogu pikkuses juhet välja koukima.
Peale seda nätakat imestasi ise kah, et enne ei olnud juhtmesse lasknud ja pärast nätakat ma juba olin valmis selleks, võin vabalt juhtmesse lasta. Õnneks ei saanud pihta. Kuidas ma tean, et seal seinas oli see juhe paralleelselt põrandaga? See on lihtsalt selline tunde värk puurimise ajal, et kui kergelt puur sisse läks, kas segu sisse või oli tellis vastas.
Olen küsinud ka paarilt tuttavalt elektrikult, et kuidas nemad oleks asja reaalselt lahendanud. Vastus olid, et kas minu kirjeldatu või Igiliikuri poolt kirjeldatu. Millegipärast ei hakanud keegi rääkima mingitest muhvidest ega harutoosidest, kuigi vist oleksid pidanud.
See minu juhtmesse puurimine ja parandamine kipub jälle minema sinna teooria ja praktika vastuolude kanti. Olen vist juba kirjutanud, aga võib-olla mõni veel ei tea- Juku läheb isa juurde, et issi-issi, mis on teooria ja mis on praktika? Isa saadab Juku ema ja vanema õe käest küsima, et kas nad oleksid nõus 1000 eegu eest võõra mehega magama? Mõlemad vastasid jaatavalt. Isa siis räägib, et näe Juku, teoreetiliselt peaks meil olema kodus 2000 eeku, aga praktiliselt on kaks litsi.
Üks teine juhus, mitte küll elektri valdkonnast- vaja teha karkass toast läbiminevale vertikaalsele vent- või kanalistsioonitorule. Kuna pilte ei olnud, siis seedisin natuke ja jõudsin oma "targa aruga" järeldusele, et ega põrandakütte torude paigaldajad nii juhmid ei olnud 4cm kaugusele servast toru vedanud. Kus kurat, ikka olid, sest peale paari cm puurimist hakkas sealt vett purskama! :)
amp
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas amp »

igiliikur kirjutas:Imelik, kõik su jutt on õige, aga keegi lihtsalt ei tee mitte kunagi niimoodi. Olen ise 15 a juhtmeid vedanud ja oman ka vastavat pädevust, seega niisama ei lahmi. Juhe ühendatakse wagodega või klemmidega kokku, auk loobitakse gipsi täis ja korras. Jutt siis tavalisetest elamutest või korteritest. Ma ei väida, et see õige on, aga elu lihtsalt on niimoodi.
Vot sellise toimimise korral võid pädevusest väga kergelt lahti saada, kui keegi peale satub ja väga seda soovib. Pädeva isikuna peaksid sa sellega ju kursis olema?
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja

amp kirjutas:
igiliikur kirjutas:Imelik, kõik su jutt on õige, aga keegi lihtsalt ei tee mitte kunagi niimoodi. Olen ise 15 a juhtmeid vedanud ja oman ka vastavat pädevust, seega niisama ei lahmi. Juhe ühendatakse wagodega või klemmidega kokku, auk loobitakse gipsi täis ja korras. Jutt siis tavalisetest elamutest või korteritest. Ma ei väida, et see õige on, aga elu lihtsalt on niimoodi.
Vot sellise toimimise korral võid pädevusest väga kergelt lahti saada, kui keegi peale satub ja väga seda soovib. Pädeva isikuna peaksid sa sellega ju kursis olema?
Jah, ma tean kuidas õige on. Lihsalt keegi kunagi ei tee niimoodi, vähemalt minu tutvusringkonnas, mis pole eriti väike üle eesti. See ongi see tüüpiline olukord, teoorias on kõik ilusti paigas, aga praktikas on asi hoopis teistmoodi.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Ma saan siit nüüd sedasi aru, et mind süüdistatakse silmakirjalikkuses (tean ja kasutan "lihtsamaid" variante, kuid siin esitlen asju nii nagu peaks olema või teoretiseerin)?
Veenda vastupidises ma ilmselt kedagi ei suuda ega pea ka ilmselgelt vajalikuks.
Üllatusega loen, et selliseid "meetodeid" kasutavad "elektriala inimesed". Tuletan meelde, et annate
kliendile dokumendi - Elektripaigaldise nõuetekohasuse deklaratsioon ( või ei anna?); milles kinnitate, et paigaldis vastab reale normdokumentidele. Tuleb välja, et petate klienti ja olete ise sellest teadlikud? Lisaks kaetud tööde aktid, teostusjoonised ... jne.
Tahaks loota, et see nii ei ole.
Võin ilma valehäbita kinnitada, et ei tea isiklikult ühtegi elektrikku, kes eelkirjeldatud viisil jätke teostaks.
Soovitaks tungivalt ülevaadata juhtmete ja kaablite paigaldusviisid ning sellest lähtuda.
Kaldun arvama, et eelnimetatud "stiil" tuleneb "omaenese tarkusest ja riskihinnangust ning lihtsusest". Pean järjekordselt tõdema , et mõtlemine on tore asi aga see peaks jääma inimestele,
kellel on selleks eeldusi/teadmisi .

Urmase kirjeldatu on uskumatu. Puur lükatakse konstruktsiooni "kõhutunde alusel", " kah elektrikud" jagavad oma "õpetusi" maalrile kuidas kaablit jätkata jne.
Õnneks ei saanud pihta
.... rohkem? Sa kulla inimene ei tea seda. Siiski kaldun arvama, et keegi ei lohistanud freesi mööda põrandat.
Vasta