ahi

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
raudpats
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 4 korda

Re: ahi

Lugemata postitus Postitas raudpats »

Tere.
Vahe kokkuvõte antud teemast.
Olen lõpetanud pärnu 13KKK s põllumajandusehitaja eriala ja töötanud antud alal u5 aastat.Paraku pole kordagi olnud vajadust rajada küünile,silohoidlale ega ka laudale vundamenti ahju ega ka korstna tarbeks.Pole ka olnud varasemat kogemust antud pinnase tüübiga.Seepärast saigi siia see teema ülesse riputatud. :banghead:
Kui tulevast pottseppa ei huvita minu rajatud ahju vundament siis ta arvatavalt väravast kaugemale ei jõua.Seepärast tänan Robit asjalike nõuannete eest. Igast vaidlusest sünnib kord tõde,loodan ,et ka seekord. :good:
Mis puutub sellistesse vendadesse,kes täheldavad siia selliseid vaimusünnitusi nagu: ahju keeramise võimalus ja ühe külje isoleerimist. Kas te arvate,et ma olen mingi idioot ? Loodan saadud õpetuste põhjal omad asjad vonksu saada,seda kuidas sitasti ehitada oskab igaüks ilma siit abi palumattagi .
See siis selleks.
Tuleb siis nagu aru peaks saama toimida järgmiselt: Auk maasse kuni külmumispiirini(olemas),mingi geotekstiil alla,siis kruus/liiv/killustik/kivid a`10-20cm (olemas),sellele plaanin kile panna ja siis valada armeeritud plaat u30cm(kile servad nii pikad ,et ulatuvad kogu vundamendi servani)(betooniks kivikbetoon),sellele laoksin 200 sed fibo plokid (kas fibo3 tohib)(idee järgi ei tohiks koormus nii suur olla ,et mingi probla tekiks? ) 2rida ja sellele omakorda valuplaat(puhas) u 8-10cm.
Njah,kuskile pidin selle soojustuse ka panema?
Ahjaa,selgunud,et korstna vundament rajatud ka kuni külmumispiirini ja veel sügavamalegi.Laotud siis kivid algul mullaga ja edasi vastavalt olemasoleva pinnasega.Selgus see teiselpool maja põrandatöö käigus.(kunagi valatud põranda alus osutus kruusaga pooleks mullaks ja seda kuni põhjani välja :scratch: )

Tervitades Raudpats. :hello:
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Ära nüüd pauguta, võid pihta ka saada ja oh seda häda siis meile mõlemile. Ma ikka proovisin sinult uurida ja soovitada, et ehk sa ikka ei soovigi nii kitsast ahju ja kas sul on pottsepp, kes sellise just valmis vussib? Mõtle, äkki sobibki SULLE rohkem kui ahi on seina kaudu laiuti. Aga kui ei sobi, siis palun väga vabandust :oops: Võiksid oma ahjuprojekti tutvustada.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
raudpats
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ahi plaanitud 800x1000mm,vahesein tuleb u. 15cm ,mõlemalt poolt jääb vabaks seega u.40cm.Mulle sobib täiesti kui see 800 ne mõõt on koht kuhu tuleb ahju uks.Pottsepp on sisuliselt olemas ja hind ka teada aga eks elu näitab kes-kus-mis.
Mul vanaema majas on ka säherdune ahi ja annab sooja küll,kohe hakkas huvitama miks see ei tohiks mulle sobida?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Vanaemal on ju umbkoldega ahi. :scratch:
.
Tel 5o9279o
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

raudpats kirjutas: Mul vanaema majas on ka säherdune ahi ja annab sooja küll,kohe hakkas huvitama miks see ei tohiks mulle sobida?
Minu vanaemal, Leenal, oli reheahi, ausõna ja just seepärast mulle vaid need tohivad sobida ;)
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

raudpats kirjutas:Ahi plaanitud 800x1000mm,vahesein tuleb u. 15cm ,mõlemalt poolt jääb vabaks seega u.40cm.Mulle sobib täiesti kui see 800 ne mõõt on koht kuhu tuleb ahju uks.Pottsepp on sisuliselt olemas ja hind ka teada aga eks elu näitab kes-kus-mis.
Mul vanaema majas on ka säherdune ahi ja annab sooja küll,kohe hakkas huvitama miks see ei tohiks mulle sobida?
Ei teagi, miks tänapäeval arvatakse, et ainuke lahendus on soome-tüüpi kaminahi.

Ma tegin kevadel omale 3x4 kivi ahju, ahjuuks kitsamas küljes.

Kenasti EN-ile vastava (restkolle ja lisaõhukanalid).
Ribiline koonuskolle veel peale selle :D

Ukseks kasutasin:
http://www.svt.ee//index.php?main_page= ... ducts_id=5
Tavapärane 410x410 uks ei lähe mitte.

Vaata ainult, et pottsepp ikka kolde lappikivist teeb, mitte servikivist.

Kütab kenasti Su pinna ära ja jääb ülegi.
Puude maksimaalne kogus umbes 15 kg.

Plussiks see, et erinevalt samade mõõtudega kaminahjust, mis sööb 30 cm europuid ehk pliidipuid, saad kasutada 50 cm ahjupuid. :good:
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Ma ei ole öelnud, et ahi seepärast laiusega mööda seina on, et saaks Soome tüüpi ahju just, aga kindlasdti on Soome tüüpiu ahi väga kaalukatel põhjustel tunnustatud. Kuidas sinu ahjul selle alumise osaga on? Kütab hästi :scratch: Kui lühemat halgu kasutada, ei muutu sellest saadav soojuse hulk. Ahjude valikuid on palju erinevaid ja pehmeltvälendudes, kütavad kõik.
------------------
www.ehituspenskarid.com
raudpats
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Vot selles see konks ongi,et soov on kütta 50cm puudega(ka pliit tuleb samal põhimõttel).Ja seda,et targad pottsepad kõnelevad,et kaminahju tarvis peab korsten asetsema ahju taga aga minul on see küljel.Peaksin seina sisse augu jätma kust siis puid ahju toppida :scratch:
Oligi plaanis selle firma ust kasutada ja äitäh soovituse eest,jätan selle meelde.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Kahtlen sinu pottseppade tarkuses. Ma ei tea ainsatki põhjust miks peab see korsten ahju taga just olema.Kui teada saan, saan targaks :scratch:
http://www.unibuild.ee/index.php?page=2 ... ge_id=8532
Samuti ei oska eelistada vanaemaaegseid poole meetriseid halgusi.
Aga tee siiski nii, nagu sina tahad ja lase vabaks. :)
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

Vanemaaegseid poole meetriseid halge võiks eelistada mitmel põhjusel.
Need on odavamad.
Pikas ja kitsas koldes on põlemine parem kui laias ja lühikeses.
Sama laia koldesse mahub 50 cm halge umbes 65% rohkem kui 30 cm halge. Nii kaaluliselt kui mahuliselt. Seega tuleb ka energiat ühest koldetäiest rohkem.
Last but not least- 50 cm halge on riita laduda oluliselt mõnusam kui 30 cm :D
raudpats kirjutas:Ja seda,et targad pottsepad kõnelevad,et kaminahju tarvis peab korsten asetsema ahju taga aga minul on see küljel.Peaksin seina sisse augu jätma kust siis puid ahju toppida :scratch:
Tegu ei ole päris kindlasti "tarkade pottseppadega".
Osa ahjuvalmistajaid on omale selgeks teinud ühe konkreetse kaminahju ja siis nad vorbivad neid kivi pealt ühesuguseid.
Oma peaga mõtlemine näib neil välistatud olevat. Konveieritöölised. ;)

Mina tegin omale plekkahju asemele kaminahju, kus taga on tüusev lõõr, mis viib lae alla slepesse ehk viimalõõri.
Ega siis sellepärast ei hakata ahju asukohta muutma, et "korsten peab asetsema ahju taga" :grin:
Algaja hobipottsepp
lepp
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas lepp »

Tuleb välja ,et iga koolitusega rühin lollidele natuke ligemale.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Stupiduser, sõber, ka täna võin kannu mürki võtta :jooma , et ehk kui sinu tuharestiga ribikoldes põlevad halud nagu kirjutad, siis vanaema aegses koldes ei ole see asi kohe kindlasti just sedasi.
Aga Unibuildi ahjude kolle on tüüpiliselt 38 lai ja 65 sügav, et ikka vanaisa odavad halud paras ära kütta oleks, ka siis kui pole viitsinud neid riitagi laduda. ;)

Hr. Lepaga tundub kurvasti olevat :cray:
:)
------------------
www.ehituspenskarid.com
meelisvaiksaar
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas meelisvaiksaar »

Tere.
Mulle tuntud pliidi raudadega on raske 50 cm.puude põletamiseks kollet teha. Kui just ei pane pliidi ust külje peale.Siis aga on jälle väga raske saavutada ühtlaselt küpsetavat praeahju.
Võin eksida....ega mina pole ka ju kõikse targem.Ikka aegade algusest on öeldud,et on pliidi puud ja on ahju puud.
See ei sega loomulikult ka kahe meetriste puudega kütmist,kus üks ots on koldes ja teine toetab pingile..kus seda saab ikka edasi nihutada,vastavalt põlemisele.))
Ka seda on tulnud elus näha.
Lugupidamisega Meelis Vaiksaar
Mõned teevad külma,mina teen sooja.(Koldevaim)
Tel. 53 966 469
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru

Ka minu arvates ei ole pliidikoldes 50cm puude põletamine mõistlik.

Vihjeks: mõtle pliidikolde temperatuurile ja erinevate halgude tüüpilisele läbimõõdule.
Lisaks veel leegi suunale.

Põhimõtteliselt on loomulikult võimalik selliste halgude jaoks pliit ehitada aga kas see on mõistlik?
Algaja hobipottsepp
raudpats
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Aga kas siis seda fibo3 me tohib ahju vundamendis kasutada kui umbes 30cm i on talla paksus ja mingid 5-8cm i tuleb ka pealevalu?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

raudpats kirjutas:...sellele laoksin 200 sed fibo plokid 2rida ja sellele omakorda valuplaat(puhas) u 8-10cm.
Njah,kuskile pidin selle soojustuse ka panema? ...
Tea misjaoks see fibo siis seal vahel on? See ongi su soojustus.
Ja mina seada betoonplaati sinna peale enam ei valaks.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

motamees kirjutas: Tea misjaoks see fibo siis seal vahel on? See ongi su soojustus.
Uudisimutsen et miks kasutada fibo plokke soojustusena mitte aga plaatmaterjali mis selleks ju mõeldud. Siin viewtopic.php?f=1&t=30538 jäi nagu mulje et tehniliselt täitsa sobivad :scratch: ?
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

rokikas kirjutas:miks kasutada fibo plokke soojustusena mitte aga plaatmaterjali mis selleks ju mõeldud.
Talupojatarkus ei poolda seda plaatmaterjali-mõtet? :roll:

Ahi peab tavaliselt samal kohal vastu 50...xyz aastat - kui suur on selle aja jooksul selle "selleks ju mõeldud plaatmaterjali" kokkuvajumine? :scratch:

Ehk kes on see julge ja viitsib riskida - seda enam, et tänini enamus ahje ilma selle popi soojustuseta vundamentidele püstitatud on ja nende energiatõhususes ilmselt see pinnasesse lekkiv soojus vist 5-nda järgu probleem on.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui talupojatarkus ei poolda seda lahendust ja alati on ju teisiti hakkama saadud ning tühiasi see soojakadu (saab ju sellevõrra tiba rohkem puid alla panna) siis pilt selge. "Plaatmaterjal" on ahju vundamendis "saadanast". Las topitakse seda edasi hoonete/raudteede alustesse aga ahjudest hoidku eemale. Ei pea need vastu seal sellele koormusele :(
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

rokikas kirjutas:"Plaatmaterjal" on ahju vundamendis "saadanast". Las topitakse seda edasi hoonete/raudteede alustesse aga ahjudest hoidku eemale.
Seisa korra raudtee kõrval kui rong möödub ja jälgi liiprite mängu.

Ning mõtle, kas sa ikka soovid samasugust "mängu" oma ahi-slepe-korsten müüritud ahelasse.

On olemas elastsed deformatsioonid ja mitte-elastsed deformatsioonid - õndsad on need. kes nende vahel suudavad vahet teha :wave:
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Vanasti pandi ahju alla palgid maha ja käras ka ( siiski oli juhuseid, et ahjust sai igiliikur, nagu ühest Soome romaanist võib lugeda :) ).Elu, on siiski veidike edasi läinud ja tänapäeval oleks mõtekas ka korstna alused soojustada, sest on alaühendused ja milleks soojust raisata. Fiboploki kandmise suhtes ei oska vist keegi lõplikku vastust anda ja seda näitab aeg.Julgen arvata, et kui ploki all alus ei liigu, siis peaks ta ahju raskuse ära kandma küll.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 61 korda
On tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Fibo3 survetugevus 3 mPa, ehk 30 kg/cm2; Fibo5 - 5mPa, ehk 50kg/cm2. Teades, mida see tähendab, on kandevõimet võimalik lihtsa arvutusega kontrollida.
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas maik »

Mind isiklikult hämmastab see, et mingi tühine ahju vundament mõeldakse tuuma-teaduseks.
Ma ootan huviga seda aega kui teema-algataja ahi kerkima hakkab ja kujutan juba vaimusilmas ette küsimuste iseloomu.
:jooma
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: On olemas elastsed deformatsioonid ja mitte-elastsed deformatsioonid - õndsad on need. kes nende vahel suudavad vahet teha :wave:
Õndsaks saamiseni mul veel pikk tee minna aga eks ma üritan. Ehk aitad lihtsate sõnadega seletades mul mõista miks eelpoolviidatud plaatmaterjalid ei sobi ahju vundamendile.
madis64 kirjutas: Seisa korra raudtee kõrval kui rong möödub ja jälgi liiprite mängu.
Ning mõtle, kas sa ikka soovid samasugust "mängu" oma ahi-slepe-korsten müüritud ahelasse.
Kindlasti ei soovi ning seetõttu üritan ka oma ahjud/korstnad rongi teelt kõrvale hoida.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

rokikas kirjutas:Ehk aitad lihtsate sõnadega seletades mul mõista miks eelpoolviidatud plaatmaterjalid ei sobi ahju vundamendile.
Ehk postitad enne seda nende "viidatud plaatmaterjalide" sertifikaadiandmed? Jääkdeformatsioon ajas("survekahanamine" vms.) oleks eriti huvipakkuv.

(aja mõõtühikuks pakuksin sajandit).
Vasta