vanad ahjutüübid.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: vanad ahjutüübid.

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

heints kirjutas:Teema muidugi huvitav.
Leitud selline vana tuhauks aga mille külge see kuulub ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sai nüüd veidike aega leitud ja uuesti Porvoo vanas rauapoes käidud. Siin see uks nüüd on Entsile vaatamiseks. Teine ilus pliitauks jäi ka silma( seal poes on palju huvitavat vana nodi muide).
Manused
Eintsile..jpg
Eintsile..jpg (33.87 KiB) Vaadatud 4910 korda
Pliitauks.jpg
Pliitauks.jpg (27.79 KiB) Vaadatud 4910 korda
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Pai Robi, anna aadress, lähen reedel Kotkasse kus just sellist soovitaks-hinnatakse aga mis see hind ka oli pliidiuksel :confused:
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
taastaja
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 12 korda
On tänatud: 20 korda

Lugemata postitus Postitas taastaja »

Vähendan Robi vaeva..... Väheke enne Porvood keerad vana porvoo peale ja peale auruveduri talli(veepaagi torniga) keerad paremale ja seal see ongi... Teemu puhub virot ka :wave:

nael 018.JPG
nael 018.JPG (58.88 KiB) Vaadatud 4851 korda
ärge sõimake,aidake mind.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Nii,et minulgi seal lahkesti juhatatud poes käidud. Tore värk.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Porvoos on veel üks sarnane pood ja hinnad ka sootsamad, ainult, et ma veel ei tea kus see täpselt asub.
Laadisin, aga autole vana reheahju kiviluugi, tuhaukse ja asun ise jälle Porvoo poole teele, et seal see kaua lubatud kerisahi valmis teha, sest kaua need kunstiinimesed ikka oma poest ostetud raudkaminat häbenevad.Ahjuuks on seal juba ootamas ja ääretult vinge muide.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kuna ilmad ilusad väljas töötamiseks, siis pole mu kerisahju ehitus eriti edenenud.See siin väike algus.Vaja, siis esialgu lammutada...
Manused
See vana keeramikaahi maha ja kivid kasutusse.
See vana keeramikaahi maha ja kivid kasutusse.
Vana keraamikaahi..jpg (37.12 KiB) Vaadatud 4645 korda
Uksed..jpg
Uksed..jpg (34.87 KiB) Vaadatud 4648 korda
Viimati muutis Robi 1, 05 Dets 2011, 19:33, muudetud 3 korda kokku.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See ei tähenda muidugi seda, et juba uusi projekte käsil ei oleks.Sai eile 200 vana leivaahju vaatamas käidud, mis pikalt juba tegemist ootab.Kuna sellised vanemad ahjutyybid pakuvad mulle siirast huvi, siis läheb varsti ka siin tööks. Soovitasin ennem Muinsuskaitse ametiga kontakti vötta ( alles see oli kui päästin Turu linnas yhe väga haruldase asja rumalate lammutajate käest, siis oli tegu kyll katusega, mida Soomes ainult möni säilind ja Eestis ei ainsatki).
Pildil olevat leivaahju kasutati maja kytmiseks ja ise mötlen kyll nii, et teeks tiba körgema koldega, sest praegune ei tundu kyll kuigi praktiline pölemiskamber.Leiba keegi ju tegema ei hakka.
Manused
Ahju uurmas!.jpg
Ahju uurmas!.jpg (27.99 KiB) Vaadatud 4647 korda
Löörid!.jpg
Löörid!.jpg (36.35 KiB) Vaadatud 4647 korda
Leivaahju völv....jpg
Leivaahju völv....jpg (34.41 KiB) Vaadatud 4647 korda
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kerisahju söpradele: Asi on edenend nii, et sai metsast eile liiva toodud ja kuna korsten ei vastanud ohutusnöuetele, siis ka see sai täna lammutatud. Suureks probleemiks osutus Soomes savi, sest savipulbrit poodides ei olnud ja sain keraamikasavi, mille puruks tagusin ja pehmeks leotasin.Segasin täna ilgemad panged liivaga ja homme saab ka laduma hakata löpuks.
Manused
Korsten mida enam ei ole...
Korsten mida enam ei ole...
Oli...ja ei ole..jpg (29.88 KiB) Vaadatud 4582 korda
Liiva söelumine on raske töö kui ta märg on...
Liiva söelumine on raske töö kui ta märg on...
liiv.jpg (35.94 KiB) Vaadatud 4582 korda
Savipakid, mida saada önnestus.
Savipakid, mida saada önnestus.
Savi1.jpg (35.87 KiB) Vaadatud 4582 korda
Puruks tambitud keraamikasavi erinevates värvitoonides.
Puruks tambitud keraamikasavi erinevates värvitoonides.
savi2.jpg (32.3 KiB) Vaadatud 4582 korda
See oli algne olukord. Korsten on liiga seina ligi, sein puidust.
See oli algne olukord. Korsten on liiga seina ligi, sein puidust.
Nu kamin plät!.jpg (35.4 KiB) Vaadatud 4582 korda
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Kas Soomes valmissegu pole?
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nalja teed!!! Mina ei tee neid asju raha pärast ja valmisegu ma ei kasuta isegi moodsa ahju ehitamisel, sest meeldib ise segada.
Sellise vanatyybilise ahju ehitamisel ei kasutata isegi mitte relakat, rääkimatta peeneteralisest valmisegust. Ahi peab pärast välja nägeme nagu oleks vana.Vuukides erineva suurusega liivaterad ja kivikesd... Mul on siin erineva teraga liiva kasutusel ja olenevalt kohast läheb sisse teatavas koguses savi, lupja, tsementi,soola ja raudsulfaati.Krohvi sisse pärast ka kiudainet. Miks peaksin poest igasugu erinevaid kotte ostma...vat seda ei taha.
Kasutaja avatar
stupiduser
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas stupiduser »

Ehee, ja mina mõtlesin, et mina olen friik ja tuunin valmissegu :grin:
Algaja hobipottsepp
hobipottsepp@hot.ee 5043316
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma olen häda sunnil( siin Soomes) korra valmisegu kasutand, aga, siis segasin sisse kuivbetooni, sest kohe ei meeldind see " vöi " määrimine kividele.
Aga vaadake kui kaunilt on tehtud leivaahju ukse kohal olev tömbekopsik( see pilt kus on kaks venda ja ahi). See on tellistest laotud ja toetub ainult latile.Kuidas ta seal ometi sadu aastaid seisnud on, seda ma imestan. Tahaks ka ise kunagi sellise teha.Pildil on see asi seespoolt ( seega ei saa öelda, et rauda ei tohi ahjus kasutada :) Soomes soovitati kasutada erilselt valmistatud malmist vinkleid ja latte).
Ei tea, kas sllest nyyd tasub yldse avalikult rääkida, aga kui see leivaahi pealt lahti vötta ja ka kyljed peaks uued tegema, siis see ilus tömbekapp tuleb ka maha viimaks.Toetama seda ei pane kuidagi vist...
Manused
Pliitakumm seest..jpg
Pliitakumm seest..jpg (40.09 KiB) Vaadatud 4553 korda
Viimati muutis Robi 1, 26 Nov 2011, 00:12, muudetud 1 kord kokku.
meelisvaiksaar
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas meelisvaiksaar »

Tervisi Sulle Robi ja ettevõtmistesse edu.
Loen ja mõtlen,et õige aeg oleks Sul hakata pottsepp restauraatorit tegema.Eksameid ma mõtlen.
16 skümes sajand ja millise järjekindlusega..müts maha.Kõige lollim asja juures,et nii kallist tööd nagu Sina propageerid saab tasuta....hobi korras.
Kas põllumajandus kool ka läbitud...Enne kui hobuse soetad tööle minekuks peab ju talle ka mahepõllundusest heinagi kaasa tegema...see aga vajab ju haridust,mitte haritust.))))
Ah jaa .Ilmselgelt võiksid ka tellise põletamist proovida..need ju tänapäeva tehnoloogia järgi tehtud))))
Sellegipoolest .
Lugupidamisega Meelis Vaiksaar :hello:
Mõned teevad külma,mina teen sooja.(Koldevaim)
Tel. 53 966 469
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Eks see ahjude nokitsemine ole katusetööle suureks vahelduseks. Pakutakse pidevalt just selliseid lihtsaid töökesi, millest möistus yle käib. Tegelikult pakkumisi muidugi tunduvalt rohkem kui teha jaksaks töö körvalt.
teadja
külaline

Lugemata postitus Postitas teadja »

kaminahi kirjutas:Pole vahet, kuidas neid maakive sinna lapid, sooja saad kilost puudest ikka ühtviisi vaid olenevalt kolde efektiivsusest. Seda ei tule juurde ei lõõride pikkusest ei glasuurpottidest ega pikast jutust.
Tuppa ma saunaahju ei ehitaks.
Sa Kaminahi ikka ei väsi!Mina jällegi julgen väita,et rolli mängivad köik,kolle,lööri pikkused,materjal ja kuidas need kivid on laotud!Edu!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

teadja kirjutas:
kaminahi kirjutas:Pole vahet, kuidas neid maakive sinna lapid, sooja saad kilost puudest ikka ühtviisi vaid olenevalt kolde efektiivsusest. Seda ei tule juurde ei lõõride pikkusest ei glasuurpottidest ega pikast jutust.
Tuppa ma saunaahju ei ehitaks.
Sa Kaminahi ikka ei väsi!Mina jällegi julgen väita,et rolli mängivad köik,kolle,lööri pikkused,materjal ja kuidas need kivid on laotud!Edu!
Lõpuks ometi saame tõe teada :clapping: Ootan pingsalt :beg:

:)
------------------
www.ehituspenskarid.com
Annes
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Annes »

Pole enam kaua aega sõna võtnud. Vahepeal esinesid paljud väga enesekindlalt. Lugedes neid materjale, näen kuidas mõned teooria vastased on arenenud ja räägivad juba õiget juttu. Näha, et eksamiteks valmistutakse tõsiselt. Edu eksamitel.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Annes kirjutas:Pole enam kaua aega sõna võtnud. Vahepeal esinesid paljud väga enesekindlalt. Lugedes neid materjale, näen kuidas mõned teooria vastased on arenenud ja räägivad juba õiget juttu. Näha, et eksamiteks valmistutakse tõsiselt. Edu eksamitel.
Väga ajakohane sõnavõtt! Just enne eksameid tahaks näha seda enesekindlust, mis lubaks selle pottahju teooria sul ära seletada. Palun aga vaid kehtivaid norme ja seaduseid kasutada.
------------------
www.ehituspenskarid.com
punapart
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas punapart »

Eksamil ei lasta vist eriti midagi seletada, vaid pead vastama väga targalt esitatud küsimustele. Olen mõningaid variante näinud ja ei kommentaari. Nagu aru saan lubatakse eksamile valikuliselt mis on iseeneset ju õige ainult kriteeriumitest ei saa hästi aru. Minu käest nõuti näiteks selliseid lisasid: Kas ma olen teinud ka ettevalmistusi? Kas olen klientidega suhelnud? Kas ma olen ka viimistlenud oma kättetööd? Jne.
Siis nõuti ahju passi, seaduste tundmist( Tuleohtusseadus, ehitusseadus) ja palju muud mis kõik oli tegevuse kirjelduse juures puudu. See on ikka kõva huumor. On kellgil veel huvitavaid kogemusi? Annes äkki kommenteerib.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Selle targa jutu vahele ytleks, et kerisahi on edenend. Kuna tahtsin teha kärgkolde, siis pidin völvidega kandesysteemidest loobuma ja ikkagi kasutan rauda maakivide kandmiseks.Kui tuld läbiva vöviga selline ahi sillata, siis peavad seinad maru tugevad olema. Ma tegin nii, et kolle on seinast 3-4 cm lahti, vötab alt öhku ja kärge ka laotud.Koldekivide ja seina vahe katan pealt lihtsalt lahtiste tellistega, et sinna vahele tahma ja muud sodi ei kuku.Maakivid laon ahju alles, siis kui seinad kuivand ja sisse köetud.
Peremees on igatahes väga inustunud ( ja tellis veel yhe ahju...).
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hei kerisahjusöbrad!

Nyyd olen paar päeva ahju laduda ka saanud ja raatsin ka paar pildikest klöpsata. Ahju pöhimyyr tuleb vaikselt, nagu näha. Selle peale tuleb Tul-10 ja, siis väliskoorik.Väliskoorik tuleb juba ysna pitsiline selle prosta aluse körval.Löpptulemus jääb, siis hoopis erinev praegusest.

Esimesel pildil on näha tuharest, mis kerisahjul seni suht haruldane.Resti otsast läheb öhk ka yles kolde ribide vahele.
Manused
tuharest.jpg
tuharest.jpg (36.6 KiB) Vaadatud 4216 korda
pikkujoulut.jpg
pikkujoulut.jpg (38.03 KiB) Vaadatud 4217 korda
Siin veel ilus pilt sellest liivapesust. Selle liivaga oli suur jäma, sest pidi kaugelt tooma ja kuna autoga majani söitta ei saanud, siis tassisin selle veel käsikäruga majani ( sammuti tellised).
Siin veel ilus pilt sellest liivapesust. Selle liivaga oli suur jäma, sest pidi kaugelt tooma ja kuna autoga majani söitta ei saanud, siis tassisin selle veel käsikäruga majani ( sammuti tellised).
Liivapesu..jpg (32.19 KiB) Vaadatud 4217 korda
Kolde ja seina vahel on öhuvahe.Peale tulevad lahtised shamotid. Lahtised shamotid hakkavad kaitsma ka ahju seinu körgemalt
Kolde ja seina vahel on öhuvahe.Peale tulevad lahtised shamotid. Lahtised shamotid hakkavad kaitsma ka ahju seinu körgemalt
Kolle.jpg (40.77 KiB) Vaadatud 4217 korda
nuh..jpg
nuh..jpg (35.78 KiB) Vaadatud 4217 korda
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sai nyyd Stubituuserile möned pildid teha.Ei tea kas seda ka tohib näidata kus järelvalve ise ka peal?
Manused
Praegu seis selline, et viin pealt kokku. Lapin lihtsalt kive koonusess. Ahju peale tuleb ka vill vahele ja teine kiht telliseid. Köige peale pärast tuleb vöibolla veel liivakiht teise voodri servade taha.
Praegu seis selline, et viin pealt kokku. Lapin lihtsalt kive koonusess. Ahju peale tuleb ka vill vahele ja teine kiht telliseid. Köige peale pärast tuleb vöibolla veel liivakiht teise voodri servade taha.
ja veel....jpg (31.68 KiB) Vaadatud 4159 korda
Siin on koonus seest.
Siin on koonus seest.
Ahi seest..jpg (25.63 KiB) Vaadatud 4159 korda
Siin algab kokkuviimine.
Siin algab kokkuviimine.
kokkuviimine.jpg (26.59 KiB) Vaadatud 4159 korda
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kuna kive sain vana ahju lammutamisest, siis oli yllatus suur kui leidsin ahju seest savisegumasina ja treipingi. Kuluvad marjaks ära...
Manused
Nätuke väike on, aga saan seda kasutada ka muuks kui savi segamiseks.
Nätuke väike on, aga saan seda kasutada ka muuks kui savi segamiseks.
savimasin.jpg (39.98 KiB) Vaadatud 4154 korda
See on lastele mängimiseks
See on lastele mängimiseks
savitreipink.jpg (41.36 KiB) Vaadatud 4154 korda
Tarmo1
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Tarmo1 »

Tere,
küsiks ka nõu kerisahju kohta! Ahi on suur, ca 2x2m ulatab kahte tuppa, luugid ka mõlemase tuppa!
No mina teda soojaks pole saanud, või pole osanud! Kuna see ahi mulle uus asi siis nõu küsiksi siin kogenumatelt! Kas ahjumüür ise ei peagi soojaks minema? Ilmselt kütteefekt kui luugid lahti teen? Paraku siis tuleb ving tuppa? Ühesünaga palun arvamusi!
Tarmo
Vasta