Seinalambi ühendamine

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Re: Seinalambi ühendamine

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Kalvis kirjutas: Tänapäevased standardid nõuavad juriidilist arusaamisi ja tõlgendusi kus ja mida tohib või ei tohi, jagavad kogenud lektorid koolitustel. ....peab ise piisavalt arukas olema, et standardist ...lubatud kaitseviis välja otsida.
....Minu poolt toodud variant oli üks paljudest... Mõningad kaitseviisid lubavad veelgi ehk midagi.
Minule õpetas lektor ... kuidas võib standardit mõtestatult lugedes 0 klassi seadet vabalt kasutada ja seepärast ma teadsingi. Kõik on kinni definitsioonis ja kaitseviiside kohaldamises
Vaatleme siis "lektori õpetust"- (ilmselt siis koos "ise mõtlemise võimega"/arukusega, mis minul vtl-i määratluse järgi puudub ;) ) lähemalt.
Põhikaitse - pingestatud osade isoleerimine (põhiisolatsioon)- olemas, rahuldab nõuet.
Rikkekaitse - mittejuhtiv ümbrus (puitpõrandaga korrusmaja korteri elutuba)- nõuet ei täideta isegi ligilähedaselt.
Nõude täitmise eeldused:
1)Ruumis puuduvad kaitsejuhiga või maaga kokkupuutes olevad pingealtid või kõrvalised juhtivad osad.
( maandusvaba potentsiaaliühtlustuse puudumisel ka teised pingealtid osad)Selleks viitasin ka maandusvabale kohalikule potentsiaaliühtlustusele (selle puudumisel võib viidata puuteküündivusele). Küll ei tule siin viidatud puuteküündivus arvesse mittejuhtiva ümbruse määratlemisel .
2)Ümbrus on mõõdetud võrgupingel maa suhtes ning takistus peab olema suurem kui 50 kilooomi nimipingel alla
500 V
3)Kaitseviisi võib kasutada ainult ohuteadlike isikute järelevalve all.

Kuna minu jutt = sea...tt ja viiteid ei viitsita lugeda, siis toon selle siinkohal copy/paste meetodil välja (puudutab siis vaidlusalust teemat).
Allikas Ohutuse tagamine elektripaigaldistes
NSV Liidus kehtinud standardid ja eeskirjad lubasid kasutada ka 0-klassi elektritarviteid, milles oli, nagu I klassi tarvititel, olemas põhiisolatsioon, kuid mille metallümbrise ühendamine kaitsejuhiga ei olnud ette nähtud. Eeldati, et rikkekaitsena saab kasutada elektritarviti paigutamist mittejuhtivasse ümbrusesse.Vastavalt sellele ei nähtud elamute, ärihoonete, koolide ega muude taoliste ehitiste elektrijuhistikes ette kaitsejuhti. Kuna neis hoonetes tegelikult mittejuhtivat ümbrust ei olnud (ümbrus loetakse juhtivaks, kui selles on vee- või kanalisatsioonitorusid, valamuid, keskkütte küttekehi ja maaga ühendatud metall- ja betoontarindeid), jäi rikkekaitse rakendamata ja iga isolatsioonirike võis tekitada eluohtliku olukorra.
0-klassi elektritarviteid enam müügil ei ole, kuid kui hoone elektrijuhistikus ei ole kaitsejuhti, muutub ka I klassi tarviti 0-klassi tarvitiks.
Puidu elektrijuhtivuse kohta
Hügroskoopseid materjale ei kasutata põhimõtteliselt isoleerimiseks ja kui kasutatakse, siis õhukesi töödeldud (immutatud) materjali kihte.Ka sel juhul hoitakse keskkonda kontrolli all.
Kooliraha mulle? ;)
Madis 64 -l öli ka otseselt mulle suunatud küsimusi aga siinkohal pean vabandama (ei vaevu viidetel ja netis küllaldaselt avaldatud infot ümber jutustama; eriti kui pöördutakse viisil nagu oleks koos puuda soola ära söönud).
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Kuna on puhkus siis ei saa enam esimeses osas niipea vastata.

Viimane lõik mis puudutas juhtivust siis teostatakse vajadusel põranda ja seinte takistuse mõõtmine. See on suht lihtne. Kui takistus on üle 50 kilooomi on kõik korras. Sa võid kahelda puidu juhtivuses kuid töökaaslane võttis minu nähes pingestatud faasijuhtmest puitpõrandal kinni ja ütles et nagu hästi nõrgalt tundsin.
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas lMaxl »

Ups, minu viga, ei märganud Imeliku viidet teemakäsitlusest puidu el. juhtivus, võtsin sõnad tagasi, äkki läheb kunagi vaja. Kuidas muidu teab väike aparaat, teisendades puidu niiskuse sisldust.

Max
Puutööd
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Imelik kirjutas:Vaatleme siis "lektori õpetust"- (ilmselt siis koos "ise mõtlemise võimega"/arukusega, mis minul vtl-i määratluse järgi puudub ;) ) lähemalt.
Ikka on Sul vtl hammaste vahel. Olgu siis nii, vaatame, milline isemõtlemise võime Sul, Imelik on.
Imelik kirjutas:Puidu elektrijuhtivuse kohta
Hügroskoopseid materjale ei kasutata põhimõtteliselt isoleerimiseks
Alustame sellest, et tõenäoliuselt toksisid Sa Googlesse sõnad "Puidu elektrijuhtivus" ning postitasid ESIMESE leitud viite, mis juhtumisi Sinu jutuga sobis. Lisades sinna juurde veel väljendid "hügroskoopne" jms.

Vaidlen vastu.
Tislerikuiv puit on niiskusesisaldusega 10-15%, mööblikuiv puit 6-10%, põrandalaudadel alla 10%. Selleks, et puidu omadusi parandada ja seda välismõjude, s.h. niiskuse eest kaitsta, töödeldakse puitu kas õlitamise, värvimise või lakkimise teel.
Töödeldud puit ei ole enam hügroskoopne ning on hea elektriisolaator.

Millegipärast soovitatakse isegi ohutustehnikaga seonduvates materjalides voolu alla jäänud inimese vabastamiseks puidust esemeid:
"Tegutsemine elektriõnnetuse korral. Kui inimene on jäänud voolu alla, siis on esimene eesmärk ta vooluringist vabastada. Hästi sobivad elektriisolaatoriks pikad puidust esemed."
Imelik kirjutas:...Hügroskoopseid materjale ei kasutata põhimõtteliselt isoleerimiseks ja kui kasutatakse, siis õhukesi töödeldud (immutatud) materjali kihte.Ka sel juhul hoitakse keskkonda kontrolli all.
Paneelmaja põrandal kasutatav parkett koosnebki õhukestest töödeldud materjali kihtidest.

Keskkonda hoitakse kontrolli all kütmise ja tuulutamisega (ventilatsioon). Keskküttega korteri tüüpiline õhuniiskus on 15...30%. Põrandale juhuslikult mahasattunud vesi (ümberläinud lillevaas või kohvitass) tuleb kiiresti kuivatada, et muuhulgas vältida parketi rikkumist. Usu mind, kui see parkett juba ennast nii vett täis imeb, et elektrijuhtivus oluliseks muutub, siis on peremehel hulgaliselt tähsamaid probleeme. Näiteks pundub kogu põrand ülesse.
Imelik kirjutas:Kooliraha mulle? ;)
Istu, kolm miinus.
Imelik kirjutas:Madis 64 -l öli ka otseselt mulle suunatud küsimusi aga siinkohal pean vabandama (ei vaevu viidetel ja netis küllaldaselt avaldatud infot ümber jutustama; eriti kui pöördutakse viisil nagu oleks koos puuda soola ära söönud).
Kaks asja, mis on netivaidluste korral äärmiselt vastikud - esiteks see, kui oponent "ei vaevu" või "ei viitsi" vastata põhjendusega, et teine osapool pöördus liiga familiaarselt. Ilmselt siis ei teietanud, vaid sinatas, nagu ammuste foorumituttavatega ikka kombeks on. Ehk muude argumentide lõppemisel hakatakse pöördumise viisi süüdistama.
Teine asi, mis näitab suhtumist on see, kui oponent käib kirjadele kord nädalas vastamas, nagu mängiks tigupostiga kirimalet. Teema on juba ammu "maha käinud" või edasi arenenud ja siis korjatakse mingid paar lehekülge vanad väited üles ja hakatakse neid uue auruga jahvatama.
Ma ei ole kunagi aru saanud, kas see nädal aega kulub järelemõtlemiseks, kodutööks ja pikaks vihase vastuskirja koostamiseks, või on töögraafik lihtsalt nii tihe, et pole nädala jooksul tõepoolest seda minutikest. Aga noh, mis see minu asi on.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kalvis kirjutas:Kuna on puhkus siis ei saa enam esimeses osas niipea vastata.
Tere Kalvis. Loomulikult vastad siis kui selleks aega on või seda tarvilikuks pead (ei ole probleem).
Kalvis kirjutas:Viimane lõik mis puudutas juhtivust siis teostatakse vajadusel põranda ja seinte takistuse mõõtmine. See on suht lihtne. Kui takistus on üle 50 kilooomi on kõik korras.
Ei ole vastuväiteid ja väide on tõene. Väikseks märkuseks ainult, et mitte vajadusel vaid alati
(kasutades seda kaitsevõtet) ning see puudutab ainult juhtivuse hindamist
(ei ole ainuke kriteerium selle kaitsevõtte kasutamisel).
Ilusat puhkust!
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

vtl kirjutas:Ikka on Sul vtl hammaste vahel. Olgu siis nii, vaatame, milline isemõtlemise võime Sul, Imelik on.
Imelik kirjutas:Vaatleme siis "lektori õpetust"- (ilmselt siis koos "ise mõtlemise võimega"/arukusega, mis minul vtl-i määratluse järgi puudub ;)
Kõik. Mitte kordagi rohkem ei maini ma oma postituses kodanik vtl-i. Kas minu
väide Sinu poolt tehtud määratluse (koostatud minu isikuomaduste analüüs)kohta ei vasta kuidagi tõele?
Jälle ründan ja närin Sind, olen Sind kuidagi iseloomustanud? Kui minu postituste lugemine põhjustab lugupeetavale stressi, siis on mõistlikum neid mitte lugeda (ignoreerida). Meelehärmi jätkuvast põhjustamisest hoidumiseks, luban
lugupeetava kasutajanime mitte enam mainida (vajadusel kasutan umbisikulist kõneviisi- väidetakse jne.).
Nagu Sa arvata võid, ei kommenteeri ma põhimõtteliselt Sinu koostatud järjekordset iseloomustavat "analüüsi".

Puidu kohta. Esitatud viide oli lühike (enamus ei viitsi pikki tekste lugeda) ja täpne (ma ei leidnud seal ühtegi viga).
Igaüks võib toksida Googlesse "puidu elektrijuhtivus" ja lugeda ka pikemaid ning süvitsi minevaid tekste (see ei olnud minu eesmärk). Hügroskoopsus on puidu kui materjali omadus ja see ei kao ka kuivatamisega. Töötlemine parandab
seda mõnevõrra, kuid ei tee olematuks. Ka puitparkett "mängib" õhuniiskuse toimel jne. Samuti mäletan endistest aegadest paberisolatsiooniga (töödeldud) kaableid, mis ka väikese keskkonna muutuse korral (näiteks pragu tinamuhvis, kaabel ise niiskes keskonnas, mitte vees) riknes üsna suures ulatuses. Tähtsamaid kaableid hoiti omal ajal "õhu all" (st. survestati kompressoriga kuiva õhuga). Loomulikult ei ole mina antud materjali alal spetsialist (pigem võib seda olla kasutaja Max) ning väited on vabalt vaidlustatavad. Kui võimalik siis muidugi viidetega.
Puidust isoleerpõrandatest ei tea ma midagi. Nõutav tulemus on eespool antud.
Normide kohaseks õhuniiskuseks loetakse eluruumides 40-60% (on nagu kuskilt meelde jäänud).
Kalvise kirjeldatud eluskatset ei soovita kellegil korrata.
Mittejuhtivale ümbrusele kui kaitsevõttele esitatavad nõuded on eespool käsitlemist leidnud ja ei maksa siinkohal selle puidu juurde väga kinni jääda.
Millegipärast soovitatakse isegi ohutustehnikaga seonduvates materjalides voolu alla jäänud inimese vabastamiseks puidust esemeid:
"Tegutsemine elektriõnnetuse korral. Kui inimene on jäänud voolu alla, siis on esimene eesmärk ta vooluringist vabastada. Hästi sobivad elektriisolaatoriks pikad puidust esemed."
Loodan et Sa teed ikka vahet, eriolukorras kasutada olevate esemete ja spetsiaalsete päästevahendite vahel.
Isoleermaterjalist ese on parem, kuid kust seda võtta? Samuti ei soovitata vist suvalise puust kepiga pingestatud juhtmeid torkima minna?
Kooliraha oli nali (nüke) aga kui 3- siis 3- :D
Viimase lõigu kohta. Piisab sõber Googlesse toksida "standardiseerimine" või "Cenelec" ja viiteid ning seletusi on
..... palju :D Kas mina pean sealt muudkui copy/paste tegema ja olulisemad kohad punaseks värvima?
Viidatud aastaraamatus on ka õnnetuste statistika jaotumine üldjoontes lahti seletatud (paremat statistikat ei valda ka mina).
Lõpetuseks toonitan, et kirjutasin pikemalt kui plaanisin ja mitte endale hästi sobival ajal, kuid kirjutamise ajal ei olnud vihane ( puudus üldse emotsioon). Küll tegelesin a la 3 asjaga korraga.
Mis teha kui üldsus nõuab. Edaspidiseks loodan, et minu arvutikasutus on minu otsustada ja vabatahtlik.
Niipalju siis seinalampidest :D
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sa ei taha ikka aru saada või mis viga. Pole üldse oluline, mis materjalist on põrand, kuid kui mõõtmisel on takistus üle 50 kiloomi siis on põrand isoleeritud materjalist ja on luba kaitseviisina kasutada.
Eluskatsena ei soovita tõesti kasutada, kuid töökaaslane demoski, et näe, puitpõrand on nii hea isolaator, et võib pingestatud juhtmest kinni haarata ja ei tunne. Mina elektri vallas ei taha pingestatud juhtmest kinni haarata ei isoleeritud põrandal ega ka rikkevoolu kaitse all.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Kalvis kirjutas:Pole üldse oluline, mis materjalist on põrand, kuid kui mõõtmisel on takistus üle 50 kiloomi siis on põrand isoleeritud materjalist ja on luba kaitseviisina kasutada.
See kaitseviis on siiski teoreetiline, vaevalt et Lasnamäe elanik tellib oma korterisse põranda mõõdistuse ja saab selle kohta vastava dokumendi. Betoonseinad seal kõrval on samal ajal väga hästi juhtivad.
Kalvis kirjutas:Eluskatsena ei soovita tõesti kasutada, kuid töökaaslane demoski, et näe, puitpõrand on nii hea isolaator, et võib pingestatud juhtmest kinni haarata ja ei tunne.
Tegelikult Lasnamäel viiendal korrusel on tõesti isolatsioon nii hea, et olen seda trikki ise ka teinud. Loomulikult sellist "nalja" võib (või ei või) endale lubada ainult eleltrialal teadlik inimene.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tegelikult nii väga pole, tean mitut, kelle on see lasnamäe korteris elektriprojektiga niimoodi lahendatud. Mõõtmine on simple.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kalvis kirjutas:.... tean mitut, kelle on see lasnamäe korteris elektriprojektiga niimoodi lahendatud.
Jäägu see väide "mõõtma" soovitaja vastutusvõimet ( e. süüdivust).
Vasta