Abi Tarkadelt
Abi Tarkadelt
Lugemata postitus Postitas leo111 »
Palun andke nõu, et oleksin targem neile vast argumenteeirma.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Soojapidavus omakorda sõltub maja välisseinte, katuse ja põranda pindalast ning soojusjuhtivustegurist.
Katla kasutegurit näitavad enamus katlamüüjad, kuid selle erinevus on võreldes soojapidavuse ernevusega sinu juhtumil all teisejärguline võrreldes soojapidavuse erinevusega. Näiteks üks 1,5 m2 aken seinas põhjustab suuremat soojakulu kui kogu selle ruumi välissein. Sama lugu soojustusega - kehv soojustus hoiab kordades vähem sooja kinni, kui hea soojustus.
Kuigi küttesüsteemi saab valesti ehitades (või reguleerides) panna põhjustama suuremat küttekulu kui muidu siis lõviosa maja küttekuludest põhjustab ikkagi ehituse kvaliteet ja valitud soojustus.
Seega ära süüdista küttesüsteemi ehitajat vaid otsi kõigepealt põhjust maja ehitaja praagist. Maja soojapidavusest annab hea ülevaate maja termopilt, samuti saab seda ligikaudu välja arvutada ning on võimalik teatud eritehnikaga otse mõõta.
Küttesüsteemi ehitajat võid siis süüdistada, kui ruumides on drastilised temperatuuride erinevused või need on liiga külmad või soojad.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
to - kalvis - ehk kui sa nii täpselt paned soojustuse nahka selle, siis ole mees tule kohale ja veendu kas ikka nii suur sooja kulu saab olla, kui majal 1 kuu vanad ees uued uksed jne. Kalvis sinu sõnul peaks mul toas tuul läbi käima, et pellet 2,5 tonni 1,5 asemel kulub.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas warlock »
Sageli arvutatakse maja soojustarvet vist lähtudes sellest, et korrutatakse materjalide soojusjuhtivused nende kihipaksustega. Aga materjalide soojusjuhtivused on antud "seisva" õhu korral. Praktikas pole ei tuuletõkkeplaat ega kipsplaat 100% tuuletakistusega. Mingist soojustuse paksusest alates soojustuse lisamine enam peaaegu ei suurenda maja soojapidavust, vaid see on määratud seinte tuuletakistusega. Plastikkiledega saaks tuuletakistuse väga suureks viia aga elu umbses majas ei ole nauding. Teine nõrk koht on loomulikult akende soojustakistus aga selle saab suht heaks, kui kasutada kolmekihilist selektiivklaasi ja argooniga täidetud paketti. Ma pole küll juhtunud lugema, kaua argoon klaaside vahel püsib. Võib-olla keegi teab?
to-ints
to warlock -jah aga täna meil ei ole väljas -5 külma. Ma olen täitsa nõutu, ma olen kindel 90 % et viga on katlas, sest kui ma hästi meenutan, elektriga küttes oli maja soe ja radikatesse lasin u 50 kraadi
Lugemata postitus Postitas wimms »
Ja kas sulle lubati 1,5t kuu keskmiseks .. aasta keskmisena?

soojapidavus
-
- külaline
Nagu ma enne ütlesin, võib lisaks maja soojapidavusele katla kasutegur muutuda. Igal korralikul katlal on see 0,8...0,9 vahel. Muidugi on võimatu katelt lolluse vastu kaitsta ja süsteemi väga mööda häälestades võib saada ka 0,1 kasuteguriks. Kui aga on korralik põlemine katla all siis ei saa keskküte katelt niisama lihtsalt mööda keerata.
Siiski katla põlemise efektiivsusest saab infot. Selleks on vaja korstna otsa panna termomeeter. Kui korstna suitsugaasid on 100-150 on katel kõige paremas korras, 150-250 pole hea, kuid pole vaja ka muretseda, üle 250 on paha, sest raiskad kütust. Mittetäielikust põlemise teadasaamiseks tuleks korstnasse lisada CO andur või mõõta tahmaarvu
to - Kalvis
Täna puhastasime katla täielikult ära, muda-filtri puhastasin ka ära eile – täna öökülmasid olnud ei ole, väljas on hetkel +8 sooja, katel kütab 20 kw juures 1 Päevaga kulub pelletit 6 KOTTI ehk 96 kg, mitte enam ööpäevaga vaid Päevaga. Katel kütab täistuuridel, katlal olev temperatuuri näitaja ei lähe üle 48 kraadi kuigi sisse peaks ta ennast lülitama 63 juures, korstna termostaat näitab 120 kraadi !!!
-
- külaline
Normaalsel katlal on kasutegur 0,84, ehk täisvõimsusel 20 kW katel annab hoonele 16,8 kWh igas tunnis. 3 kWh läheb jäädavalt kaotsi. Kui hoone on soojapidav siis on seda energiat tiba liiga palju ja kõigepealt laetakse ruumide soojusmahtuvus täis. See avaldub hoonesisese temperatuuri tõusuga, kuni katlaautomaatika peatab liigse kütmise. Sinu juhtumil peatavat käsku ei tule, sest hoone jahutab kogu aeg toodetud soojuse ära (kõige tõenäolisemalt hoonest põgeneb soojus otse välja), seda näitab ka veetemperatuuri madal kraad võrreldus maksimaalsega. Katla kasutegur alla kukkuda ei saa, seda näitab madal korstnaõhu temperatuur - 120 kraadi on ju igati õige. Võimalik võib olla ka tsenaarium, et katel on nii mööda häälestatud, et hiigelkogus pelleteid põleb lahinal mittetäielikult ära (energia lahkub korstnas CO ja tahmana). Hoone soojapidavuse kohta puuduvad igasugused andmed, pole ju foorumis kellegile teada, kui kvaliteetselt su maja ehitati. soojapidavas majas peaksid õige pea drussikute väel olema, kui katlaautomaatika katelt ei peataks.
Sellega igati päri, et sinu majal on liiga suur küttekulu, see pole normaalne. Samas saab vabalt ehitada maja niimoodi, et ka 20 kW katel on igati lahja, kui maja sooja ei pea.
Mis teha. Kui oled igati kindel, et hoone on tipp-topp ehitatud, tuleb sul tellida mitte odav katla ekspertiis. Mõõdetakse korstnas ära CO, tahmamine, õhutemperatuurid, liigõhu kogused. Igatahes saab sellest teada, kui suure kasuteguriga su katel töötab.
to kalvis
äkki sa oled nii tore inimene ja jätad oma koordinaadid, et saaksin abi paluda ! ja tel teel nõu pidada.
L
-
- -
- On tänanud: 58 korda
- On tänatud: 63 korda
Lugemata postitus Postitas 2korda2 »
Nüüd on probleem tõenäoliselt kuskil andurites/mõõturites.
to 2x2 ja kalvis
to 2x2 omast asrust olen ma rääkinud koguaeg suurest kulust ja paigaldaja räägib et mu maja on kuur mis sooja ei pea, hetkel on maja väga väga soe radikatesse läheb u 48 kraadi. Kus juures kui panen katla tööreziimiks alates 40 kraadi siis on läheb 50 välja ja lülitab ennast kinni, kui panen nii nagu vanasti oli et alates 60 siis jääb 59/58 seisma ja enam edasi ei lähe temp, katel töötab max 20 kw jne.
Ja kusjuures on ta ka varem nii mänginud. Kui 100 % aus olla siis 1 moment oli see kus 3 päeva nagu ei oleks pellet üldse läinud (u 2 näd tagasi) võttis väga väga ok, mõõtsin sentimeetriga pelle punkrist ja siis ta oli u 1,3 tonni võtmise juures. Ja peale seda on järjest sitemaks olukord läinud, muda vent puhtaks tehtud katelt iga nädal puhastatud jne.
Lugemata postitus Postitas Ints »
Sinu jutu põhjal tundub mulle,et viga on kuskil katla (või küttevee temperatuuri)juhtimise automaatikas.Kui ikka toas on soe,kui saunas ja katel välja ei lülita,siis muud põhjust ma ei näe.Sellest on ka tingitud sinu suur pelletite küttekulu.Kas sa projekteerisid/paigaldasid oma küttesüsteemi ise või lasksid seda mõnel firmal teha?
Kus kandis muidu asud?
-
- külaline
Su suurt hoone küttekulu põhjustab kindlasti ka ülekütmine. Kõigepealt tuleb häälestada küttesüsteem õigeks, et ülekütmine lõpetada. Radiaatoritel keera termostaadid madalamaks, põrandakütte kollektoril häälesta kontroller madalamale temperatuurile.
Katla väljalülimine 75 kraadi pealt on õige, edasi pole ohutustehniliselt lubatud kõrgemat temperatuuri kasutada, tavaliselt lülitatakse välja palju varem, sest ruumides on nõutud temperatuur saavutatud (sinu juhtumil on ruumi temp. liiga kõrgeks sätitud).
kalvis2000@hot.ee
to kalvis
-
- külaline
Kolmtee ventiiliga saad suunata vaid energia jaotamist, energiakogus katlast tuleb veele ikka sama
Energiakogust ennast saab juhtida põleti tööga. Kruti kas pealejooksu või tagasijooksu temperatuur madalamaks (eelistatav on pealejooks)
to - Kalvis
Lugemata postitus Postitas tembu »
Erinevad firmad pakuvad erinava suurusega katlaid ja akum.paake. Mis oleks optimaalne suurus? Ja mis oleks mõistlik hind sellise süsteemi eest koos paigaldusega? 70 000?
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed