Millist küttesüsteemi valida?

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Kasutaja avatar
nosy
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 10 korda

Re: Millist küttesüsteemi valida?

Lugemata postitus Postitas nosy »

rokikas kirjutas:Nii. Loeme siis vastuhääled kokku ja võitjaks tuleb seekord ......otseelektriga kütmine :) Seda kõige vähem siin "pekstud" :lol: .
Nii väikese küttepinna puhul tuleb tõesti otseelekti kasutamisele mõelda. Aga, et kõik seinad-laed-põrandad välispinnad on, sobiks ehk ka õhk-õhksoojuspumba ja otse-elektrikütte kombinatsioon.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

nosy kirjutas:
kaminahi kirjutas: Ma pakkusin sinna sihvakat ahju, 70 x 60 x 220...
No selle korstnajala mõõtudes ahju kasutegur küll 75% ei saa olla. Neid kive võib sinna veel tonni jagu laduda, aga enamus soojusest ju otse taevasse :scratch:
85-se väliskestaga ahi, kesklõõr+langev lõõr ühel küljel+tõusev lõõr vastasküljel,kolde laius 23. Ukseks sobib palju erinevaid mudeleid, paigaldusmööduga kuni ca 32 sm. Kasuteguri mõiste saad ise omale selgeks teha, vihjan, et see ei sõltu ahju suurusest.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
nosy
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kaminahi kirjutas:... Kasuteguri mõiste saad ise omale selgeks teha, vihjan, et see ei sõltu ahju suurusest.
Noo-jaahh, müügimehena arvad, et kasuteguri number sõltub peamiselt veenmisoskusest, kuulaja kõrvade laiusest ja aju kubatuurist, aga tehnikainimesena tean, et tegelikult ikkagi päris korralikust arvutusvõimest ja selle esitamisest.
Jutt pole ju sest, palju kasepuu kW annab, vaid sellest, mis neist tuppa jääb.Kuni midagi sellist ei esita, jääb jutt blaa-blaa-blaaks :amen:
Endale tegi ka mingi "vana meister" (kelle tööd ei jälginud) ühe ahju, mille soojaks saamiseks kolm sületäit puid kulub. Hiljem selguski, et umbes sinu pakutud süsteemi rakendas :cry:
Viimati muutis nosy, 30 Mai 2011, 23:13, muudetud 1 kord kokku.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

No ja mina pean siis küsima sinult pumpade projektid ja arvutused? Tean sadu , tuhandeid inimesi, kes oma pumbaostu vihkavad. Vahetatakse välja nii õhkütte kaminaid kui mürapumpasi.
Mina esitan kindlasti kliendile soovi korral ka ahju energiaarvutused ja selleks on mul ka piisav tehniline eriharidus ja täiendkoolitused. Sina rehkenda nii, et ahju külgpindala x 400 W annab koguvõimsuse. 1 kg puudest saab 3,2 kW sooja, kaod maha arvestatud. Kasutegur minu ehitatud ahju korral min 80%

Abiks ikka: http://kodusoe.ee/EN15544.pdf
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
nosy
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kaminahi kirjutas:No ja mina pean siis küsima sinult pumpade projektid ja arvutused? Tean sadu , tuhandeid inimesi, kes oma pumbaostu vihkavad. Vahetatakse välja nii õhkütte kaminaid kui mürapumpasi.
Mina esitan kindlasti kliendile soovi korral ka ahju energiaarvutused ja selleks on mul ka piisav haridus ja täiendkoolitus. Sina rehkenda nii, et ahju külgpindala x 400 W annab koguvõimsuse. 1 kg puudest saab 3,2 kW sooja, kaod maha arvestatud. Kasutegur minu ehitatud ahju korral min 80%

Abiks ikka: http://kodusoe.ee/EN15544.pdf
Samas tean, et igal aastal kooleb hulgaliselt ahjukütet kasutavaid inimesi - aga see pole hetkel teemaks.
Maakohas, kus talvel küll igapäevaselt ei viibi, jääb mul veidi suurem pind kui Katariinal ühele pumbale (vana Panasonic E12DKE) kütta ja hetkel jaanuari algusest starditud el-tarbe näidud ees: töötanud 2490 h, tarbinud 1565 kWh. Äraolekul etteantud 16C hoidmise rezhiim ja kohal olles 22-23C. Kõik seinad (ka lagi ja põrand) külmad, soojustus kehva - vana aja saepuruvooder telliste vahel. Ise äärmiselt müratundlik inime, aga talvel maal olles pole küll magamata ööd olnud. Õhuvoo suunda ja puhumiskiirust tuleb siiski sättida. Min temp sel talvel veebruari II poolel oli mingil ajahetkel -31,7 c ja sel külmal ajal (kokku pooleteise nädala jooksul) oli kasutusel otse-elektriküte.
Ahjus põletanud vaid olme- (pabepakend jms) ja puidust ehitusprahti, seega isegi viimasel suht külmal talvel pole küttepuid ostma pidanud. Tegelt võiks mõni sületäis kas-või elektrikatkestuse puhuks ikka olla ! Ahju-ukse klaasid suht tahmunud, aga elava tule vilkumine on positiivne fiiling küll.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

kaminahi kirjutas:Tean sadu , tuhandeid inimesi, kes oma pumbaostu vihkavad
Kas nad sind ka teavad!
Keda ma kardan-mitte kedagi,
kes mind kardab-mitte keegi!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Mina esitan kindlasti kliendile soovi korral ka ahju energiaarvutused ja selleks on mul ka piisav tehniline eriharidus ja täiendkoolitused. Sina rehkenda nii, et ahju külgpindala x 400 W annab koguvõimsuse. 1 kg puudest saab 3,2 kW sooja, kaod maha arvestatud. Kasutegur minu ehitatud ahju korral min 80%
Seni pole sa ühtegi adekvaatset soojusarvutust siia foorumisse esitanud, kuigi seda on küsitud (vt. oma vaidlust kelle ahi on parem). Ja seni tean vaid, et sinu öeldud 80% on kas laest võetud või sinu lemmikraamatu A. Veski Ahjud... raamatust pärit, väitsid siis et tegelikke mõõtmiseid pole su ahjule tehtud.
Soojuspumpadel ja kateldel on vähemalt kasutegurid laboris otseselt mõõdetud.
Külaline
külaline

Kalvis kirjutas:
Seni pole sa ühtegi adekvaatset soojusarvutust siia foorumisse esitanud, kuigi seda on küsitud (vt. oma vaidlust kelle ahi on parem). Ja seni tean vaid, et sinu öeldud 80% on kas laest võetud või sinu lemmikraamatu A. Veski Ahjud... raamatust pärit, väitsid siis et tegelikke mõõtmiseid pole su ahjule tehtud.
Soojuspumpadel ja kateldel on vähemalt kasutegurid laboris otseselt mõõdetud.
Ka tellisahjudel on ju kasutegurid laboris mõõdetud ja ei tea mina juhust kus sa seda pumpade rehkendust ja katsetust siin ise oleksid teinud. Mina tean ahjudest palju ka isiklikust praktikast ja võrdlustest teistega.
See, et ma siin näiteks mõne üdini ülbe arvutuse esitan poleks nüüd küll probleem :) , aga ega sellest siis keegi rahule ei jääks. Siis oleks "tarku" vaid veel rohkem.
EN-15544-s on kümme rehkendust ja iga haritud inimene saab need ka ise tehtud. Lollile ei tõesta aga iial ühtegi.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Lisan veel eelnevale, et sama palju kui minu lemmikud on soojuspumbad on seda ka A.Veski "Ahjud..." ehk ära aja lihtsalt sassi ja ära serveeri seda teistele minu arvamuse pähe. Kirjuta oma lemmikutest, vabalt.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Täpsustan, sel juhul on sinu ahju kasutegur vahemikus 0,5-0,8 ja on patt automaatselt endale 0,8 nuiata. Kateldel ja soojuspumpadel on iga mudel läbinud enne turule tulekut kasuteguri määramise testi ja nende väärtus pole laest võetud.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Kalvis kirjutas:Täpsustan, sel juhul on sinu ahju kasutegur vahemikus 0,5-0,8 ja on patt automaatselt endale 0,8 nuiata. Kateldel ja soojuspumpadel on iga mudel läbinud enne turule tulekut kasuteguri määramise testi ja nende väärtus pole laest võetud.
Täpsusta, kust see 0.5-0,8 :confused: Mina tean näiteks 0,10-0,93 :)
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Kalvis kirjutas:... soojuspumpadel on iga mudel läbinud enne turule tulekut kasuteguri määramise testi...
...Temperatuuril miinus viis kraadi? :)
.
Tel 5o9279o
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

...Temperatuuril miinus viis kraadi?
Kui vaja saab ka sellel väärtusel. Selleks tuleb muidugi tavainimesel rohkem vaeva näha, sest müügimehed seda infot väga ei jaga.
Kasutaja avatar
aare
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 7 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas aare »

motamees kirjutas:
Kalvis kirjutas:... soojuspumpadel on iga mudel läbinud enne turule tulekut kasuteguri määramise testi...
Soojuspumpasid testitakse küllaltki madalate välistemperatuurideni (-25C) Soomes: http://www.scanoffice.fi/fi/tietoa-laem ... iraportit/
Rootsis (-20C): http://www.energimyndigheten.se/sv/Hush ... par/?tab=2
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

aare kirjutas:
motamees kirjutas:
Soojuspumpasid testitakse küllaltki madalate välistemperatuurideni (-25C) Soomes: http://www.scanoffice.fi/fi/tietoa-laem ... iraportit/
Rootsis (-20C): http://www.energimyndigheten.se/sv/Hush ... par/?tab=2

Ja testid ütlevad, et:

1.
•Lämpöteho max 2,5 kW. Kuluttaa -24 C°:n jälkeen enemmän kuin tuottaa
2.
•Lämpökerroin on hyvä -5 C° ja + 7 C°:n välillä, mutta laskee pakkasella
•Lämpöteho max 2,8 kW, joka laskee nopeasti -10 C°:n jälkeen
3.
•Lämpöteho max 2,8 kW laskee nopeasti kovemmilla pakkasilla kun lämpötehoa tarvitaan

Kes suudab tellisahjust sama kuulutada :blush:
Tehniliste omaduste hindamisse hulka ei kuulu "ma ei viitsi ahju kütta", küll aga on seda seadme müratase ja pikaealisus.
keegi ei sunni teema algatajat valima tellisahju aga pumbameestele pakub rahuldust "hiilata" oma teamistega puuküttest :yahoo:

Soojuspumba teemas on üle 100 000 postituse ja võtke lugeda, milline osa neist on positiivsed :oops: viewtopic.php?f=9&t=435
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
aare
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

Eks need sajadtuhanded soojuspumpasid kasutavad soomlased ja rootslased meie tarkade
ahjumeistrite kõrval üks jobukari on :this:
Aga palju viimasel kahel talvel -25C keskmise ööpäevase temperatuuriga päevi meil oli?
Tegelikult on siin tekkinud rumal kemplemine: pump vs ahi. Normaalses elamus on nad koos kasutamisel täiuslik kombinatsioon.
Külaline
külaline

kaminahi kirjutas:Soojuspumba teemas on üle 100 000 postituse
Lõpeta see joru ära ja argumenteeri!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

aare kirjutas:Eks need sajadtuhanded soojuspumpasid kasutavad soomlased ja rootslased meie tarkade
ahjumeistrite kõrval üks jobukari on :this:
Aga palju viimasel kahel talvel -25C keskmise ööpäevase temperatuuriga päevi meil oli?
Tegelikult on siin tekkinud rumal kemplemine: pump vs ahi. Normaalses elamus on nad koos kasutamisel täiuslik kombinatsioon.
Tegelikult on kempleminine veel sellel vaid 25 ruudul, kuhu soovitad noorel jõukal inimesel panna põhjamaade täiuslik pump ja siis põhjamaades normaalseks olev ahi ka ja kui talvel külm on siis väga õkonoomne ioonküte ja igaks juhuks otsekütte elektriradikad. Kui arvatakse, et selline kombinatsioon on OK, siis soovitage seda küsijale ja mina soovitan oma laborites testitud sihvaka tellisahju .Ainüksu Austrias kulutati puukütte uuringuteks 100 milli EEK :blink: Ja noor inimene valib. Mötle kui lihtne :shock:
------------------
www.ehituspenskarid.com
Külaline
külaline

kaminahi kirjutas: Tegelikult on kempleminine veel sellel vaid 25 ruudul, kuhu soovitad noorel jõukal inimesel panna põhjamaade täiuslik pump ja siis põhjamaades normaalseks olev ahi ka ja kui talvel külm on siis väga õkonoomne ioonküte ja igaks juhuks otsekütte elektriradikad. Kui arvatakse, et selline kombinatsioon on OK, siis soovitage seda küsijale ja mina soovitan oma laborites testitud sihvaka tellisahju .Ainüksu Austrias kulutati puukütte uuringuteks 100 milli EEK Ja noor inimene valib. Mötle kui lihtne
Kui maha rahuned, siis loe uuesti!
Kasutaja avatar
aare
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

kaminahi kirjutas: mina soovitan oma laborites testitud sihvaka tellisahju ...
Kahjuks pole sa peale selle seksika sõna "sihvakas" (+ "vöö ümbermõõt") mitte midagi konkreetset esitanud.
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

aare kirjutas:
kaminahi kirjutas: mina soovitan oma laborites testitud sihvaka tellisahju ...
Kahjuks pole sa peale selle seksika sõna "sihvakas" (+ "vöö ümbermõõt") mitte midagi konkreetset esitanud.

Kui ma ütlen veelkord, et kõik andmed on öeldud, siis sa jälle ei usu, et siin seksiga mingit pistmist ei ole.

Ahju küttepindala on olemas, pinnatemperatuur olemas, kasutegur olemas, puude energiaväärtus olemas. Mida veel? Kordan veelkord üle, et haritud inimene saab sellest vastuse, aga teised jäävadki uskumatuteks Juhaniteks. Teema algatajale ma soovitasin sellise ahju ja võtan vastutuse, et see on selle ruumi kütmiseks piisav ka siis kui pumbad seisavad voolu puudusel või toodavd külma ilma tõttu kasu asemel kahjumit. Ahi ei tea, mis ilm väljas on, tema teab, et peab tootma ühest kilost halgudest ca 3,2 kW soojusenergiat ja selle salvestama pikaegseks ühtlaseks loovutuseks ja see kõver moodustab graafilisel kujutamisel üldjuhul väljas valitseva temperatuuri ööpäevakõveraga ühe joone.
Ka on kaasaegsel ahjul paljudele inimestele, väljarvatud loomulikult pumbaeelistajad, meeldiv ahjutule meeldivus ja ööpäevaringne sooja vaikuse nauding.
Kui selles ahjus põletada ära 15 kg kuiva halupuud, saab 48 kW soojust, ehk keskmiselt 2 kW igas tunnis.Kui põletada aga 20 kg siis saab 64 kW, ehk 2,67 kW tunnis. See on aga külma ilmaga enamusele sellisesse võrdlusesse sobilikele pumpadele üle mõistuse.

Mis jäi veel arusaamatuks?
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Tegelikult pole jah siin mõtet vaielda, kellel on pikem. See on ju algusest peale selge olnud. ;) Klient teeb oma valiku ja vestlus käib individuaalselt edasi.
:) Võib olla juba keegi tassib kive tuppa, või puurib seina sisse aukusid välisradika tarbeks. Meie aga siin nokime üksteisel nina.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
aare
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

Teeks ehk sellele kemplemisele vahepeal pausi ja laseks Katariinial ka sõna sekka öelda: kas on võimalus korsten ehitada või on see olemas, kas elu ja töö võimaldab iga päev elamist ahjuga kütta, kauaks üldse sellele pinnale kavatseb jääda ja millised on investeeringuvõimalused. Kui rahalised võimalused piiratud, võib ta esialgu rahulikult oma elamise elektriradikaga ära kütta. Ahjumeistrid võiks aga oma hinnapakkumised välja käia, et oleks teada, mis kuludega arvestada. Pumbameeste kauba hinnad on üldjoontes ju teada.
Vaene tüdruk on tarkpeade kemplemisest päris ära hirmutatud :( .
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

aare kirjutas:Teeks ehk sellele kemplemisele vahepeal pausi ja laseks Katariinial ka sõna sekka öelda: kas on võimalus korsten ehitada või on see olemas, kas elu ja töö võimaldab iga päev elamist ahjuga kütta, kauaks üldse sellele pinnale kavatseb jääda ja millised on investeeringuvõimalused. Kui rahalised võimalused piiratud, võib ta esialgu rahulikult oma elamise elektriradikaga ära kütta. Ahjumeistrid võiks aga oma hinnapakkumised välja käia, et oleks teada, mis kuludega arvestada. Pumbameeste kauba hinnad on üldjoontes ju teada.
Vaene tüdruk on tarkpeade kemplemisest päris ära hirmutatud :( .
Enne kui edasi või tagasi kempled ahjumeeste hindadest, võta vaevaks ikka vaadata. Hind on siin üleval :blush: Tahad eraldi tsekki ? Palun, härra Aare : viewtopic.php?f=9&t=28953#p154645
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
aare
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Kontakt:

kaminahi kirjutas: Hind on siin üleval :blush:
Sorry-sorry, sir. Ei suvatsenud jahh kogu seda eelnevat kemplemist põhjalikult lugeda. Aga tõmbaks nüüd ikkagi teema lukku ja laseks Katariinal mõelda-öelda :wave:
Vasta