50 aastat vana maja, u 20% kaldega püramiidjas eterniitkatus (korsten keskel, suuremate plaatidega, ise vahetatud 1985). Muidu ei karju, aga kuna laepealne soojustus vajab vahetust ja selleks tuleb katus vähemalt osaliselt lahti võtta, siis vist tasub ka katuse nähtavat poolt kõpitseda.
Varasematest postitustest on jäänud mulje, et kui eterniit kannab (tundub, et pole viga), siis oleks mõttekas vana plaat tagasi panna. Kuidas spetsialistid ses asjas arvavad? Kas oleks mõtet ka plaadid näiteks puhastada ja üle värvida vms? Mis kattevariante üldse sellise katuse puhul tasub kaaluda?
eterniitkatuse uuendamine
Re: eterniitkatuse uuendamine
Lugemata postitus Postitas lauri1988 »
Kui puhastada siis vanast samblast ja mustusest muud pole tarvis ja ega mõtetki, kuna mingi värvikiht annab talle eluiga juurde mõne aasta niiet arvan pole mõtet värvida. Ega ta sinna veel järgmiseks 50 aastaks ei jää. Kindlasti kontrolli et poleks vanadel plaatidel mõresid ja muid vigastusi muidu võib see asi kallimaks minna kui arvati ( jokseb uue soojustuse sisse vesi ja siis vaja sama töö ette võtta). Kui majanduslikult võimalik pane plekk või midagi muud peale vana eterniidi.
Lugemata postitus Postitas keemik »
Vana eterniiti ära väga kraabi, paari aasta pärast kopusvähiga siruli (asbestoos).
- anduke88
- Korralik postitaja
- On tänatud: 2 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas anduke88 »
Tere
Vabandan, et teemasse trügin, aga vist ei ole uut postitust mõtet hakata tegema.
Lugu siis selline, et maal elumajal jookseb eterniitkatus läbi, just väljaehituse pealt. Tundub, et niriseb väljaehituse ja õige katuse ühenduskohast ja ka väljaehituse pealt. Mõned need horisontaalsed lauad on ka päris läbi omadega.
Viimane aeg vast midagi ette võtta ennem kui vesi päris sarikatele liiga teeb. Ning aitab nende pottide ja pannide tilkumiskoha alla panemisest 2. korrusel. Praegu on vett päris palju ka 2. korruse peal olevas saepurus. Paras niiskuse pesa seal.
Katuseks majal siis see tavaline hall vene ajal pandud eterniit.
Tekkis mõte, et vahetaks katusest välja selle osa, mis seal väljaehituse peal on ning selle osa (~50 cm), mis jääb väljaehituse ja katuse tipu vahele. Või olen ma asjadega täiesti valel teel?
Või peaks terve katuse ühe poole hoopis täielikult välja vahetama (viimane on rahakotile päris valus löök)?
Siit ka küsimus, et milline eterniitidest sobib? Kas Leedu või Poola oma? Millisel need lained omavahel kokku jooksesid(1:1-le näiteks selle laine nö "laius") selle vene ajal pandud eterniitkatusega?
Ma proovisin mõõta ka neid katusel olevaid plaate, sain taolised ligikaudsed väärtused:
plaadi laius ~700, plaadi pikkus 1150-1200, soonte täisvahe kuskil 150mm. Katusel tundus olevat 6 lainet.
Mis mõistlikum teha oleks?
Mis mõõdus (laius, paksus, soovituslik laua pikkus) peaksid olema uued horisontaal lauad, mida eterniidi alla panna ja millesse eterniidi kruvid keerata?
Kuna hetkel pole peale laudade ja sarikate eterniidi all midagi, siis äkki peaks midagi uue eterniidi alla ka vaatama? Mõni kile, tõrvapapp vms? Kui nii, siis kuhu selle panema peaks? Kas horisontaal laudade ja sarikate vahele või eterniidi ja horisontaalsete laudade vahele?
Kuna ma olen kuulnud igasuguseid lugusid, siis kuhu uue eteniidi puhul need kruvid keeratakse? Kas soone põhja või soone peale, kuhu ka vanal eterniidil naelad löödud on. Mina paneks soone peale. Aga poes tundusid need kruvid kuidagi väga lühikesed....
Mis lugu on sellega, et eterniidil mingi nurk ära lõigatakse?
Vabandan, et teemasse trügin, aga vist ei ole uut postitust mõtet hakata tegema.
Lugu siis selline, et maal elumajal jookseb eterniitkatus läbi, just väljaehituse pealt. Tundub, et niriseb väljaehituse ja õige katuse ühenduskohast ja ka väljaehituse pealt. Mõned need horisontaalsed lauad on ka päris läbi omadega.
Viimane aeg vast midagi ette võtta ennem kui vesi päris sarikatele liiga teeb. Ning aitab nende pottide ja pannide tilkumiskoha alla panemisest 2. korrusel. Praegu on vett päris palju ka 2. korruse peal olevas saepurus. Paras niiskuse pesa seal.
Katuseks majal siis see tavaline hall vene ajal pandud eterniit.
Tekkis mõte, et vahetaks katusest välja selle osa, mis seal väljaehituse peal on ning selle osa (~50 cm), mis jääb väljaehituse ja katuse tipu vahele. Või olen ma asjadega täiesti valel teel?
Või peaks terve katuse ühe poole hoopis täielikult välja vahetama (viimane on rahakotile päris valus löök)?
Siit ka küsimus, et milline eterniitidest sobib? Kas Leedu või Poola oma? Millisel need lained omavahel kokku jooksesid(1:1-le näiteks selle laine nö "laius") selle vene ajal pandud eterniitkatusega?
Ma proovisin mõõta ka neid katusel olevaid plaate, sain taolised ligikaudsed väärtused:
plaadi laius ~700, plaadi pikkus 1150-1200, soonte täisvahe kuskil 150mm. Katusel tundus olevat 6 lainet.
Mis mõistlikum teha oleks?
Mis mõõdus (laius, paksus, soovituslik laua pikkus) peaksid olema uued horisontaal lauad, mida eterniidi alla panna ja millesse eterniidi kruvid keerata?
Kuna hetkel pole peale laudade ja sarikate eterniidi all midagi, siis äkki peaks midagi uue eterniidi alla ka vaatama? Mõni kile, tõrvapapp vms? Kui nii, siis kuhu selle panema peaks? Kas horisontaal laudade ja sarikate vahele või eterniidi ja horisontaalsete laudade vahele?
Kuna ma olen kuulnud igasuguseid lugusid, siis kuhu uue eteniidi puhul need kruvid keeratakse? Kas soone põhja või soone peale, kuhu ka vanal eterniidil naelad löödud on. Mina paneks soone peale. Aga poes tundusid need kruvid kuidagi väga lühikesed....
Mis lugu on sellega, et eterniidil mingi nurk ära lõigatakse?
-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kas need asbesti sisaldava eteniitkatuste kõik paigaldajad on tänaseks päevaks väljasurnud liik?keemik kirjutas:Vana eterniiti ära väga kraabi, paari aasta pärast kopusvähiga siruli (asbestoos).

NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 

Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu