Õhksoojuspump

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Fleur
külaline

Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Fleur »

Tere!
Meil on mõte muretseda endale õhksoojuspump. Majas on küll olemas puudega köetav ahi, kuid tulevases lastetoas (suurusega 15 ruutmeetrit) puudub üldse küttekeha ja talvel (juba praegu) on seal ikka väga külm. Nüüd tahaks ka sinna tuppa ikkagi soojust. Õhksoojuspumba kasuks valiksime põhjusel, et siis ei peaks ka ahju ehk nii sageli kütma ja poleks peale pikka tööpäeva nii külm koju tulla. Aga on tekkinud ka küsimusi: kas lastetuppa on mõttekas õhksoojuspumpa panna või tekitab seade liiga palju müra? kui panna seade teise tuppa, kas siis seda soojust saab kuidagi juhtida lastetuppa? kas õhksoojuspumba kasutamine tuleks odavam, kui kasutada tavalisi elektriradiaatoreid toa kütmiseks?
Ints
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 452
Liitunud: 26 Veebr 2006, 19:43
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas Ints »

Õhksoojspuba kasutamine on kindlasti soodsam,kui tavaliste elektriradikate kasutamine.Otse laste tuppa mina soojuspumpa ei paneks.Põhjuseks ei ole mitte müra (korralikud õhk-õhk soojuspumbad töötavad väga vaikselt),vaid see asjaolu,et soojuspumba tubane agregaat puhub soojust ühte punkti.Ainult ühes toas olevana kütab ta selle ruumi väga kiiresti soojaks.Soovitatav on soojuspump panna suuremasse ruumi puhuma ja siis siseuksi lahti hoides saad oma majas temperatuuri ühtlustada.
sundehitaja
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 112
Liitunud: 29 Aug 2005, 15:49

Lugemata postitus Postitas sundehitaja »

Õhksoojuspump on hea asi aga 15 m2 jaoks liiga võimas.Paiguta ta kuhugi mujale ja kütab kordades suurema pinna kui laste tuba.Negatiivne pool on see,et uksed peavad lahti olema kui tahad et soe tuppa pääseb. Võib ka ava ukse alaosasse teha või leida mingi muu variant õhu liigutamiseks kui uks on kinni.Isiklikust kogemusest lähtudes soovitan mõnelt tuttavalt laenata umbes 3kW puhur ja paiguta teda majas ringi kuni leiad koha kus ta kõige paremini soojuse laiali puhub.Soojuspump tahab suht suurt ruumi või koridori mis on ühenduses kõikide ruumidega, et tema võimalusi maksimaalselt kasutada.Tavalisest elektriküttest on ta tublisti odavam.Siin foorumis on soojuspumpasid käsitletud päris palju, loe läbi ja saad odavuse asja selgeks.
wimms
külaline

Lugemata postitus Postitas wimms »

Ma ei soovitaks magamistuppa õhusoojuspumpa panna. Vaiksed on ka korralikud seadmed vaid kõige ökomas reziimis, ja selles nad kütta eriti ei suuda (ilmselt ka COP kannatab kõvasti). Ruumi õhuga kütmiseks on lihtsalt vaja teatud õhukoguste liigutamist ja seda täiesti vaikselt teha pole võimalik. Pidev müra, olgugi madal, tekitab pikema aja peale stressi.

Soovitaks arvutada: kas 15m2 kütmiseks elektriga kuluv raha võrreldes ainult selle 15m2 toa jaoks ostetud soojuspumba hinnaga on rahaliselt tasuv. Ma arvan, et ei pruugi.

Mul oli sama mure - magamistuppa ahju soe ei ulatu. Ma ostsin Nocria 6KW mudeli ja paigaldasin ahjuga samasse elutuppa, puht sellepärast, et see on kõige avatum ruum, soe liigub kõige paremini sealt laiali, ning SP täidab ahju jahtumisest tingitud T kõikumised.
See on küll väidetavalt vaikne seade, ja askeldamise ajal ei pane tähelegi, kuid õhtu vaikuses ta siiski domineerib. Magada selle all ma küll ei tahaks.
Fleur
külaline

Lugemata postitus Postitas Fleur »

Aitäh teile vastamast.
Tekkis veel küsimusi. Palju läheks umbkaudu maksma 80 ruutmeetri kütmine õhksoojuspumbaga (maja on vana ja suhteliselt jahe)? Millise firma poole soovitate pöörduda?
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4245
Liitunud: 30 Jaan 2005, 12:46
Asukoht: Tartu
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

Palju õhksoojuspumbaga elektrit läheb? Palju see lihtsalt elektriradikaga kütmisest efektiivsem on? :P
Kasutaja avatar
aare
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 274
Liitunud: 13 Veebr 2006, 18:56
Asukoht: Tallinn
On tänatud: 7 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas aare »

Nii nagu muudegi küttesüsteemide puhul, sõltub energiakulu eelkõige hoone soojustusest (halva soojustuse puhul küttevajadus kuni 3 X suurem), välistemperatuurist, siseruumide temperatuurirezhiimist (iga 2 kraadi kõrgemat temp-i suurendab elektrikulu 10%), masina valikust (võimsusest,kasutegurist COP) jms. Eestis on 7,5-8 kuu pikkuse kütteperioodi (sept-mai) keskmine õhutemperatuur umbes -2 kraadi C ja elektrit kulub õhksoojuspumbaga kütmisel kütteperioodi jooksul umbes 2,3-2,5 korda vähem kui otseelektriga küttes. Teisisõnu: soojusenergia kWh hinnaks kujuneb 40% elektrienergia kWh hinnast. Kuna välistemperatuuri alanedes ÕSP kasutegur ja küttevõimsus alanevad, samas aga hoone küttevajadus suureneb, siis tuleks kõvemate külmade puhul kasutada lisakütteallikaid (ahi, el-radikas jms). Õigesti valitud ÕSP kasutades peaks meie tingimustes lisakütteks kuluma umbes 5-10% kogu küttevajadusest. Jämeda arvestuse järgi kulub 100 m2 elamu kütteks 10000 kWh aastas. Õhksoojuspumbaga kütmisel seega umbes 4000 kWh elektrienergiat + 500-1000 kWh lisakütteks.
tartlane
külaline

tartus? 40m2 halvasti soojustet korter

Lugemata postitus Postitas tartlane »

Tere!
Oskab äkki mõni teadjam nõu anda... missugust masinat eelistada 40m2 korteri puhul? ahiküttega, kehv soojustus, ahju kütaks nii harva kui võimalik...
ja kus neid tartus üldse saab`?
:oops:

Tänan!
korsten
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 171
Liitunud: 12 Mär 2007, 16:34
Asukoht: Võidu 3, Rakvere
Kontakt:

Re: tartus? 40m2 halvasti soojustet korter

Lugemata postitus Postitas korsten »

tartlane kirjutas:Tere!
Oskab äkki mõni teadjam nõu anda... missugust masinat eelistada 40m2 korteri puhul? ahiküttega, kehv soojustus, ahju kütaks nii harva kui võimalik...
ja kus neid tartus üldse saab`?
:oops:

Tänan!
Tere,

40m2 jaoks sobib Fujitsu 9 LC või uuem Fujitsu mudel 9 LD. Hinnad koos paigaldusega algavad ~20 000 kroonist!

Tartus: Tuglase 19 I korrus
Soojuspumbad Sisekliima Küttekaablid Kesktolmuimejad Teemantpuurimine http://www.planray.ee
Ventilatsioonitööd, hooldus, torustike puhastamine
Vasta