Tikksaag vs ketassaag
Tikksaag vs ketassaag
Lugemata postitus Postitas keemik »
Plaanis teha endale natukene mööblit ja mõnda eset renoveerida. Vanas majas ka kindlasti vahel nokitsemist. Kas tasuks võtta tikksaag või käsi ketassaag. Otstarve oleks neil näiteks liimpuitkilbi mõõtu lõikamine, sisevoodrilaua lõikamine (sirge lõige). Aasta pärast võiks ilmselt ka järkamissaagi vaja minna, aga seda on vist mõtekam rentida, kui logistika keeruliseks ei lähe (maakodu alles otsime). Vaja läheks ka ilmselt taldlihvijat. Taldlihvja ma usun, et võib võtta küllaltki odavapoolse (Powertools vms), aga tikksae või ketasssae peaks vast hoolikamalt valima.
Ehk siis küsimus uuesti: kas tikk või ketassaag ja mida nende ostmisel jälgida ja millise firma millised mudelid sobiksid aktiivsele kodukasutajale.
Parimat,
Erik
-
- külaline
Re: Tikksaag vs ketassaag
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Ise jätaks valiku tegemisel sõna "või" hoopis ära ja ostaks mõlemad, sest kuigi neil mõlemal riistal on üks ühine funktsioon, saagimine, on nad oma kasutusomaduste poolest siiski väga erinevad. Igaks juhuks kõige odavamaid ei soovita osta, kuna kipuvad tihti ühekordseks kasutamiseks osutuma.keemik kirjutas:Ehk siis küsimus uuesti: kas tikk või ketassaag...
Urmasr
Lugemata postitus Postitas pajero »
Parimat,
Erik[/quote]
Ise kasutan WORX tikksaagi ja AWD ketaslõikurit, kumbki ei ole kiita tööriist
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 4 korda
Lugemata postitus Postitas ats »

Vaatamist http://fotoalbum.ee/photos/Transit/sets/689453
Aga kas näiteks liimpuitkilbist ei saa sirget lõigte tikksaega ka siis mitte, kui samamoodi pitskruvidega juhtlatt ette seada, sest tikksaagidel on samuti plaat, mille serva saab mööda juhtlatti liigutada?
Pandimajade peale olen mõelnud, aga väga pole julgenud sealt vaadata, eelmise omaniku kohta ju info puudub. Ma pole ise nii väga kodus ka selle tehnikaga, pigem nagu ikka kolbe loksutan ja keemia aparatuuri näpin.
Edu!
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 13 korda
Lugemata postitus Postitas lMaxl »
Selles nimistus on ainuke saag, mis mõeldud (edasijõudnul) täpseks tööks just siinidel järkamissaag. Odavate saagidega kulub palju aega sae seadistamisele. Korraliku nurga saamiseks pead proovisaagimisega teada saama kust see saetee jookseb ja kui detaili saagima hakkad on nurk juba muutunud (suur loks mingis sõlmes). Eks see nokitsemise lust selles peitubki, et on head tööristad ja päeva lõpuks vaatad oma saavutusi üks silm kinni ja mõtled... küll ma olen osav.
Max
Puutööd
Aga eks peab vaatama, enne vaja lõputöö kaitsmisele keskenduma
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas algajast huviline »
Kui rikkamaks saan, siis kindlasti vahetan ketassae välja mõne Makita või Bosch sae vastu. Ntx Bosch GST 135 CE tikksael on olemas lisavõimalus tera fikseerida, et see liigselt vasakule/paremale ei kaldu.
Iga tööriist ikka oma töö jaoks ja kui vaja neid rohkema kui ühe maja korrastamiseks, siis tasuks juba profi-tööriista poole vaadata. Kasutatult pole neil viga midagi kui eelnevalt lasta neile silm peale.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 8 korda
- On tänatud: 109 korda
Lugemata postitus Postitas vtl »
Küsimus ei ole selles, et tikksaagi ennast ei saaks panna otse jooksma. Ikka saab. Tänapäeval on ka paljudel mudelitel laser peal, mille järgi saad ilusti otse lasta.keemik kirjutas:Aga kas näiteks liimpuitkilbist ei saa sirget lõigte tikksaega ka siis mitte, kui samamoodi pitskruvidega juhtlatt ette seada, sest tikksaagidel on samuti plaat, mille serva saab mööda juhtlatti liigutada?
Probleem on selles, et tikksae tera on kitsas, õhukene, painduv ning ainult ühest otsast fikseeritud. Piisab ka üsna väikesest materjali ebaühtlusest, et lõikejoon kõrvale kalduks, hoolimata sellest, et saag ise jookseb otse. Tulemus on see, et lõikejoon on ka vertikaalsuunas lainetav e. muutuva nurgaga.
Samas ei taha ma tikksaagi sugugi maha teha, kontuuri lõikamiseks on see väga hea tööriist.
Mul on koduses majapidamises nii tikksaag, järkamissaag kui ka platesaag, aga kui on vaja üksikut sirget lõiget, siis olen järjest rohkem võtnud korraliku käsisae. Käsisaega saab igale poole ligi, lai saeleht garanteerib sirge lõike (kui ise just täielik pudinäpp ei ole) ja võimaldab täpselt ja ettevaatlikult toimetada. Platesaag on kohmakas, tahab ümberringi korralikku tegutsemisruumi ja tekitab tohutult tolmu. Ja mingeid väikeseid asju saagides on alati oht näppudest ilma jääda.
Ma olen avastanud enda jaoks uued, teflonkattega käsisaed, millega on tõesti lust töötada.
-
- külaline

Tikksaega saab kindlasti ka otse lõigata, kartmata kõrvalekallet. Siin ei aita laser, vaid juhtlatt ja korralik profi tikksaag koos kvaliteetse teraga.
Mitte et ma ka ise ei eelistaks käsisaage mõnede lõigete korral, kuid pikema kui 20 cm lõike korral on elektriline saag kohe varnast võtta.
Keegi siin soovitas Kress tikksaage. Mis on tema eelis ntx profi Bosch tikksae ees?
-
- Ehitusspets

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 8 korda
- On tänatud: 109 korda
Lugemata postitus Postitas vtl »
On küll - terav elektritööriist.algajast huviline kirjutas:Pole ohtlikumat tööriista kui seda on terav käsitööriist![]()
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 40 korda
Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

Tikksaena kasutan ise Makita elukat, millel kiirus ja "pendeldus" reguleeritav.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas külaline13 »
Minu kui hobinokitseja viimase aasta "lemmikuks" on ketassaag. Järkamissae ega platesae järele pole vajadust tekkinud, kuna väikse ratsiga on ketassaag asja ära ajanud. Näiteks õige nurga saagimiseks olen teinud puidust joonlaua, sellise alt paari terava nagaga, et toetad selle ühe käega saetava laua peale ja teisega saed. Kuna ei toimu mingit pitskruvi või klambriga fikseerimise protseduuri, saab edukalt-kiirelt "masstoodangut" teha. Miinus järkamissae ees muidugi, et kui palju erineva nurgaga lõikamistöid, siis tuleb reguleeritav joonlaud leiutada või palju erineva nurgaga joonlaudu teha

Tikksaag seisab paar aastat kapis, kunagi midagi ümmargust oleks justkui saaginud.
Maakodusse minu arust kindlasti ketassaag ja vajadusel tikksaag juurde.
-
- külaline
Kas talle meie kaubanduses saada olevad terad sobivad? Ma mõtlen nagu Boschi omad. Ilmselt sul on midagi sarnast nagu mudel Kress 500 ST E. Kas sellel imuriadapter on olemas? Sooviks võimalikult palju eralduvat saepuru/tolmu kohe kinni püüda. Kas tald ainult metallist ja plastikust lisakatet pole?ats kirjutas:Kress vs.bosch-mõlemad sakslased.kressil sujuv kiiruse muutmine,tera kiirkinnitus, talla kaldenurga kiire muutmine,kinnine mootor,jõuline mootor ja mis just minule sobib-peos hoiad nagu rellakat,pluss teise käega nupust.Kunagi krooni alguses sai 1500 eest soetatud ,hullult tappa saanud ja siiani kestab.Olen rahul.
Hetkel kasutan Kressi Li-Ion akukruvikeerajat. Väga meeldib selle väändemoment, mõnus käespüsimine ja võimalus minna puurimiselt paari liigutusega üle kruvide keeramisele. Pole veel proovinud freesi, aga metallist kinnituspea ja tugev korpus annab häid lootusi. Lisaks siis see relakatelt tuntud on/off nupp, mis just minu vajadustele sobis.
-
- Ehitusspets
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad