Tikksaag vs ketassaag

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 104 korda

Tikksaag vs ketassaag

Lugemata postitus Postitas keemik »

Tere!

Plaanis teha endale natukene mööblit ja mõnda eset renoveerida. Vanas majas ka kindlasti vahel nokitsemist. Kas tasuks võtta tikksaag või käsi ketassaag. Otstarve oleks neil näiteks liimpuitkilbi mõõtu lõikamine, sisevoodrilaua lõikamine (sirge lõige). Aasta pärast võiks ilmselt ka järkamissaagi vaja minna, aga seda on vist mõtekam rentida, kui logistika keeruliseks ei lähe (maakodu alles otsime). Vaja läheks ka ilmselt taldlihvijat. Taldlihvja ma usun, et võib võtta küllaltki odavapoolse (Powertools vms), aga tikksae või ketasssae peaks vast hoolikamalt valima.

Ehk siis küsimus uuesti: kas tikk või ketassaag ja mida nende ostmisel jälgida ja millise firma millised mudelid sobiksid aktiivsele kodukasutajale.

Parimat,

Erik
Külaline
külaline

Re: Tikksaag vs ketassaag

Lugemata postitus Postitas Külaline »

keemik kirjutas:Ehk siis küsimus uuesti: kas tikk või ketassaag...
Ise jätaks valiku tegemisel sõna "või" hoopis ära ja ostaks mõlemad, sest kuigi neil mõlemal riistal on üks ühine funktsioon, saagimine, on nad oma kasutusomaduste poolest siiski väga erinevad. Igaks juhuks kõige odavamaid ei soovita osta, kuna kipuvad tihti ühekordseks kasutamiseks osutuma.
Urmasr
pajero
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas pajero »

Kui sa tikksaega üritad sirget lõiget teha siis parimal juhul läheb ka höövlit vaja.
pajero
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ehk siis küsimus uuesti: kas tikk või ketassaag ja mida nende ostmisel jälgida ja millise firma millised mudelid sobiksid aktiivsele kodukasutajale.

Parimat,

Erik[/quote]

Ise kasutan WORX tikksaagi ja AWD ketaslõikurit, kumbki ei ole kiita tööriist
ats
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas ats »

Tikksaega sirget liini ei lõika-selleks vaja kas platesaagi,või ketassaagi.Ketassaele pitskruvidega latt ette ja läheb.Laudade lõikamisel ja liistude panemisel jälle hea siinidel järkamissaag.Ja need 20€ riistad unusta ära,raiskad vaid aega ja närve.Vaata näit.pandimajades vöi kuulutuseportaalides ringi ,seal hea hinnaga firmaasju.Ennem poolpidune profiriist kui uus paarikümne eurone hiina saast.Tikksaagidest soovitan KRESSsaagi.Ja taldlihvija ei pea ainult põrisema,vaid ka tööd tegema,odavad laagriteta isendid seda teha paraku ei suuda.Soovitan METABO,MAKITA,BOSCH.Ja järkamissaag võib olla vabalt miskine siinidega Handymani 150€ POWER KRAFT-omal vähenõudlikumate tööde jaoks.Ja kestnud Makitaga sama aja-oli vist kvartali alguse toode :D Oma majas kõpitsedes läheb enim vaja järkamis-nurgasaagi ja platesaagi,tikksaag mõeldud rohkem kujundite ja avade lõikamiseks kui massjärkamiseks.Läks pikaks-aga ehk said abi.
Siseviimistlus, Plaatimine. 5084218 +358465675729
Vaatamist http://fotoalbum.ee/photos/Transit/sets/689453
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tänud arvamiste eest!

Aga kas näiteks liimpuitkilbist ei saa sirget lõigte tikksaega ka siis mitte, kui samamoodi pitskruvidega juhtlatt ette seada, sest tikksaagidel on samuti plaat, mille serva saab mööda juhtlatti liigutada?

Pandimajade peale olen mõelnud, aga väga pole julgenud sealt vaadata, eelmise omaniku kohta ju info puudub. Ma pole ise nii väga kodus ka selle tehnikaga, pigem nagu ikka kolbe loksutan ja keemia aparatuuri näpin.

Edu!
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas lMaxl »

Ega jah kehvad tööriistad ennast ära ei tasu. Tikksaega saab sirgelt saagida küll aga lõike pind ei jää puhas.Tikksael ja taldlihvijal suhteliselt keerukad ülekande sõlmed ja odavatel riistadel on need kas halvasti koostatud või kehvast materjalist.
Selles nimistus on ainuke saag, mis mõeldud (edasijõudnul) täpseks tööks just siinidel järkamissaag. Odavate saagidega kulub palju aega sae seadistamisele. Korraliku nurga saamiseks pead proovisaagimisega teada saama kust see saetee jookseb ja kui detaili saagima hakkad on nurk juba muutunud (suur loks mingis sõlmes). Eks see nokitsemise lust selles peitubki, et on head tööristad ja päeva lõpuks vaatad oma saavutusi üks silm kinni ja mõtled... küll ma olen osav.

Max
Puutööd
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Järkamissaagi kasutasin voodi ehitamisel, asjalik tööriist igati, samas esialgu kipub rakendust väheks jääma. Tikksae ebapuhas saejälg ei tohiks aga olla väga suur miinus, sest kerge lihvimisega saab selle ära kaotada, endale tehes ei ole ma väga pisiasjades kinni. Kuigi ketassaag tundub suurema rakendusulatusega.

Aga eks peab vaatama, enne vaja lõputöö kaitsmisele keskenduma
algajast huviline
külaline

Lugemata postitus Postitas algajast huviline »

WORX, AWD, PowerTools jne ei ole pikemas perspektiivis kasulik valik. Kuigi ma ise hetkel kasutan ntx Einhell 190 kettaga ketassaagi paneelide lõikamiseks, siis sirge lõike tegemiseks tegin eraldi juhtlati ja plaadi, kuhu saag kinnitub. Kettaks on Freud 40 hambaline ketas. Aga ikkagi on paras jama kui soovid erineva paksusega plaati lõigata ja kraadi all saagimisest ma ei unista. Odavate tööriistade puhul paraneb asi kui teed ise lisavigureid ja kasutad häid kettaid/teri, kuid väga hea tulemus ikkagi pole.
Kui rikkamaks saan, siis kindlasti vahetan ketassae välja mõne Makita või Bosch sae vastu. Ntx Bosch GST 135 CE tikksael on olemas lisavõimalus tera fikseerida, et see liigselt vasakule/paremale ei kaldu.
Iga tööriist ikka oma töö jaoks ja kui vaja neid rohkema kui ühe maja korrastamiseks, siis tasuks juba profi-tööriista poole vaadata. Kasutatult pole neil viga midagi kui eelnevalt lasta neile silm peale.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

keemik kirjutas:Aga kas näiteks liimpuitkilbist ei saa sirget lõigte tikksaega ka siis mitte, kui samamoodi pitskruvidega juhtlatt ette seada, sest tikksaagidel on samuti plaat, mille serva saab mööda juhtlatti liigutada?
Küsimus ei ole selles, et tikksaagi ennast ei saaks panna otse jooksma. Ikka saab. Tänapäeval on ka paljudel mudelitel laser peal, mille järgi saad ilusti otse lasta.
Probleem on selles, et tikksae tera on kitsas, õhukene, painduv ning ainult ühest otsast fikseeritud. Piisab ka üsna väikesest materjali ebaühtlusest, et lõikejoon kõrvale kalduks, hoolimata sellest, et saag ise jookseb otse. Tulemus on see, et lõikejoon on ka vertikaalsuunas lainetav e. muutuva nurgaga.
Samas ei taha ma tikksaagi sugugi maha teha, kontuuri lõikamiseks on see väga hea tööriist.

Mul on koduses majapidamises nii tikksaag, järkamissaag kui ka platesaag, aga kui on vaja üksikut sirget lõiget, siis olen järjest rohkem võtnud korraliku käsisae. Käsisaega saab igale poole ligi, lai saeleht garanteerib sirge lõike (kui ise just täielik pudinäpp ei ole) ja võimaldab täpselt ja ettevaatlikult toimetada. Platesaag on kohmakas, tahab ümberringi korralikku tegutsemisruumi ja tekitab tohutult tolmu. Ja mingeid väikeseid asju saagides on alati oht näppudest ilma jääda.

Ma olen avastanud enda jaoks uued, teflonkattega käsisaed, millega on tõesti lust töötada.
algajast huviline
külaline

Pole ohtlikumat tööriista kui seda on terav käsitööriist :lol:
Tikksaega saab kindlasti ka otse lõigata, kartmata kõrvalekallet. Siin ei aita laser, vaid juhtlatt ja korralik profi tikksaag koos kvaliteetse teraga.
Mitte et ma ka ise ei eelistaks käsisaage mõnede lõigete korral, kuid pikema kui 20 cm lõike korral on elektriline saag kohe varnast võtta.

Keegi siin soovitas Kress tikksaage. Mis on tema eelis ntx profi Bosch tikksae ees?
ats
Ehitusspets
Ehitusspets

Kress vs.bosch-mõlemad sakslased.kressil sujuv kiiruse muutmine,tera kiirkinnitus, talla kaldenurga kiire muutmine,kinnine mootor,jõuline mootor ja mis just minule sobib-peos hoiad nagu rellakat,pluss teise käega nupust.Kunagi krooni alguses sai 1500 eest soetatud ,hullult tappa saanud ja siiani kestab.Olen rahul.Bosch,kui kaubamärk ei ole minu tassike teed.Ei midagi isiklikku. :jooma
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

algajast huviline kirjutas:Pole ohtlikumat tööriista kui seda on terav käsitööriist :lol:
On küll - terav elektritööriist.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

Mina soetaks ka mõlemad või pigem tikksae. Juhtlatiga saad korraliku sirge lõike. Tootja poolelt eelistan Makitat, viimase lihtne taldlihvija maksis vanas raha alla 1 000 EEK, kuid tööd teeb siiani, ja mitte ainult ei lihvi, vaid viimasel ajal leiab kasutust naiste käsitööharrastuste vallas :grin:
Tikksaena kasutan ise Makita elukat, millel kiirus ja "pendeldus" reguleeritav.
külaline13
külaline

Lugemata postitus Postitas külaline13 »

Võibolla mööbli jaoks ehk tikksaagi läheb vaja.
Minu kui hobinokitseja viimase aasta "lemmikuks" on ketassaag. Järkamissae ega platesae järele pole vajadust tekkinud, kuna väikse ratsiga on ketassaag asja ära ajanud. Näiteks õige nurga saagimiseks olen teinud puidust joonlaua, sellise alt paari terava nagaga, et toetad selle ühe käega saetava laua peale ja teisega saed. Kuna ei toimu mingit pitskruvi või klambriga fikseerimise protseduuri, saab edukalt-kiirelt "masstoodangut" teha. Miinus järkamissae ees muidugi, et kui palju erineva nurgaga lõikamistöid, siis tuleb reguleeritav joonlaud leiutada või palju erineva nurgaga joonlaudu teha :) Mööblit pole küll rohkem teinud kui liimpuitkilpe lõiganud ja paar tahvlitega liugust.
Tikksaag seisab paar aastat kapis, kunagi midagi ümmargust oleks justkui saaginud.
Maakodusse minu arust kindlasti ketassaag ja vajadusel tikksaag juurde.
algajast huviline
külaline

ats kirjutas:Kress vs.bosch-mõlemad sakslased.kressil sujuv kiiruse muutmine,tera kiirkinnitus, talla kaldenurga kiire muutmine,kinnine mootor,jõuline mootor ja mis just minule sobib-peos hoiad nagu rellakat,pluss teise käega nupust.Kunagi krooni alguses sai 1500 eest soetatud ,hullult tappa saanud ja siiani kestab.Olen rahul.
Kas talle meie kaubanduses saada olevad terad sobivad? Ma mõtlen nagu Boschi omad. Ilmselt sul on midagi sarnast nagu mudel Kress 500 ST E. Kas sellel imuriadapter on olemas? Sooviks võimalikult palju eralduvat saepuru/tolmu kohe kinni püüda. Kas tald ainult metallist ja plastikust lisakatet pole?
Hetkel kasutan Kressi Li-Ion akukruvikeerajat. Väga meeldib selle väändemoment, mõnus käespüsimine ja võimalus minna puurimiselt paari liigutusega üle kruvide keeramisele. Pole veel proovinud freesi, aga metallist kinnituspea ja tugev korpus annab häid lootusi. Lisaks siis see relakatelt tuntud on/off nupp, mis just minu vajadustele sobis.
pajero
Uus kasutaja
Uus kasutaja

kui sul on pikki puud vaja lauda saagida on ketassaag ilmselgelt parem.Ka käsisaega saab nii risti kui pikkipuud tikksaest kiirema ja kvaliteetsema töö. ja hinnavahe tuntav.Tikksaag on vajalik tööriist kumeruste ja aukude välja saagimiseks aga MITTE sirgeks lõikeks.
ats
Ehitusspets
Ehitusspets

TO Huviline ..Põhimõtteliselt sama välimus,minulainult vanem mudel.Terad universaalsed,igal juhul olen ostnud metabo terad,pakendil kirjas veel teisedki sobivad firmad,imuriadapter olemas,tald alumiiniumist-et ei määriks heledat pinda,olen teibiga üle tõmmanud.
Vasta