Eramaja liitumispunkti muutmine energiafirma initsiatiivil

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Eramaja liitumispunkti muutmine energiafirma initsiatiivil

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Olukord selline, et:

- eramaja olemasolev liitumispunkt on kilbiga maja välisseinal;
- tegemist maakaabliga, mis mingite meetrite ulatuses kinnistut läbib (s.t. parandamisel kaevataks õu üles);
- energiafirma soovib paigaldada tänava äärde uued liitumiskilbi, demonteerida maja seinalt vana kilbi ning tõsta liitumispunkti uude (tänavaäärsesse) kilpi.

Sellised kaks küsimust oleks targematele:

a) kas (kinnistu piirilt) majani (liitumispunktini) tulev maakaabel on seni olnud minu raha eest parandatav (kui rike oleks tekkinud)?

b) kas energiafirma soovile on sellises olukorras võimalik ka keelduvalt vastata?
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Re: Eramaja liitumispunkti muutmine energiafirma initsiatiivil

Lugemata postitus Postitas igiliikur »

Tõenäoliselt olemasolev kaabel on olnud ikka energeetikute rida ja ilmselt uus kaabel hakkab olema sinu rida. Teisele küsimusele ei julge hetkel vastata, kuna pole 100% kindel. Aga ma läheks kompromissile nendega, et endal ka ikka kasu sees oleks. Ma oleks küll rahul, kui kilbi seinalt minema saaks....
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Teoorias tahavad nad sellist olukorda, kus kilbist majani, ehk siis hoovis olevat osa lapid ainult sina ise. Praegusel juhul on see nende teha. Vastata võid nii nagu ise heaks arvad. Uuri tingimusi kah enne kui ükskõik mis vastuse saadad. Aga mina uuriks välja, et mismoodi see kaabel sealt uuest kilbist majani tuleb. Kui nad selle ka uue panevad siis poleks mingit pikka mõtlemist. Aga ma kahtlustan, et tehakse jätkumuhv ja edasi vaata ise kuidas hakkama saad. Mina kaevasin eelmine sügis elektri- ja sidekaabli eraldi kõrisse maa alla. Ühte kraavi, kõride vahe oli umbes 50 cm. Tõsi küll mul oli see nii või naa end teha. Aga vana elektrikaabli kõri oli asbest- ja malmtorust, mille jätkukohad olid ära vajunud ja sidekaabel tilbendas üle õue läbi puuokste kuskile sina külge. Sonkisin küll korra õues muru tagurpidi aga edaspidi on võimaliku vea või kaabliasenduse korral lihtsam.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

igiliikur kirjutas:ilmselt uus kaabel hakkab olema sinu rida.
Kaabel jäetakse vana - kilbi kohale kaevatakse auk ja otsad jätkatakse - nii et krundil oleva kaabliosa saab sel juhul kindlasti olema minu kulul remonditav.
igiliikur kirjutas:Ma oleks küll rahul, kui kilbi seinalt minema saaks....
Mind ta otseselt ei sega ja tänavaäärsesse kilpi tahetakse kunagi ilmselt kauglugemisega voolumõõtjad paigaldada.

Neid (voolumõõtjaid tänavakilpidest) on aga aegade jooksul vist ikka mitmete lainetena ära virutatud.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

dumbuser kirjutas:Teoorias tahavad nad sellist olukorda, kus kilbist majani, ehk siis hoovis olevat osa lapid ainult sina ise. Praegusel juhul on see nende teha.
Vist küll, kuna liitumispunkt on maja seinal, mitte "tänava peal, posti otsas".

Ilmselt kaaluks tasuta kaabliasendus lisanduva mure üles - ainult õu songitaks rohkem ära.
dumbuser kirjutas:Aga mina uuriks välja, et mismoodi see kaabel sealt uuest kilbist majani tuleb. Kui nad selle ka uue panevad siis poleks mingit pikka mõtlemist.
Seda minagi, kuid tahavad vana alles jätta - kui pikk on üldse maakaabli arvestatav eluiga?

Ning ikkagi - mis siis saab, kui klient sellisest ettepanekust lihtsalt keeldub - lepingu ülesütlemiseks see vist piisav põhjus nagu ei ole?
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 420 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

madis64 kirjutas:...Neid (voolumõõtjaid tänavakilpidest) on aga aegade jooksul vist ikka mitmete lainetena ära virutatud.
Kui tänaval olev voolumõõtja ära virutatakse, ei peaks olema kasutaja mure, sest see on EE omand. Igasugused jamad peale voolumõõtjat peaks olema sinu mure, aga võib-olla ma eksin. Eks targemad parandavad mind!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
igiliikur
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas igiliikur »

Võtame siis nii: kui mina sellises olukorras oleks, siis nõustuks ainult sel juhul, kui nad oma kuludega panevad uuest kilbist uue kaabli majani. See siis minu nägemus asjast.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

urmasr kirjutas:Kui tänaval olev voolumõõtja ära virutatakse, ei peaks olema kasutaja mure,
No kuidas ei ole kasutaja mure - voolu ju pole, katlad-pumbad seisavad, pime on ka lisaks kõigele ... :scratch:
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

igiliikur kirjutas:Võtame siis nii: kui mina sellises olukorras oleks, siis nõustuks ainult sel juhul, kui nad oma kuludega panevad uuest kilbist uue kaabli majani.
Mul hakkas endal ka umbes sama arvamus kujunema.

Siiski oleks huvitav teada, mis juhtub, kui ettepanekust üldse keelduda (mitte et ma sellist lähenemist mõistlikuks peaksin, kuid situatsioon on lihtsalt huvitav).
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

madis64 kirjutas:
urmasr kirjutas:Kui tänaval olev voolumõõtja ära virutatakse, ei peaks olema kasutaja mure,
No kuidas ei ole kasutaja mure - voolu ju pole, katlad-pumbad seisavad, pime on ka lisaks kõigele ... :scratch:
Minu mõte oli voolumõõtja omandiküsimuses ja see on EE omand.
Urmasr
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Punkt a) vastus on sinu praeguses lepingus (vaata mis on liitumispunkt kirjutatud). Tulevikus hakkab liitumispunktiks olema nende kilbi kaitselüliti klemmid. Jah tavaliselt läheb krundi kaabel sinu omandisse ja selle rikked sinu kõrvaldada.

Kaabelliin läheb harva katki.

Reeglina on voolumõõtja EE omand. Kui see tänava kilbist pännu pannakse siis peab EE ise uue panema.

Keelduda on tsipa raske (näiteks lõpetavad lepingu üldse ära), kuid sunniviisiliselt nad allkirja võtta ei saa. Võibki kujuneda naljakas olukord - tõstavad kilbi ümber sinu tahtest sõltumata, kuid liitumispunkt jääb vanasse kohta sest sa lepingu muutust ei allkirjasta. Kuid kui ükskõik mis pisiasi sind EE-sse saadab siis nemad sinuga enne ei tegele kui sa allkirja annad.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Minu mõte oli voolumõõtja omandiküsimuses ja see on EE omand.
Jah, nii se on - kuid kas poleks kõigile osapooltele kasulikum kaugloetavad voolumõõtjad majade sisekilpidesse jätta?

Loomulikult jääb see ebamugavus, et kinnistu valdaja peab energiafirma tehnikule tagama ligipääsu korraliseks arvestivahetuseks - kuid kui ma probleemideta selle tagamiseks lepingus oma nõusoleku annan, siis peaks ju mõistlik huivde tasakaal valitsema?

Sisekilpide mõõtmete seisukohalt vaadates (kui kilbi vahetuseks läheb, siis soovitakse uus kilp paigaldada nii väike kui võimalik) peaksid need mõõtjad siis ka din-liistuversioonid olema.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas:Keelduda on tsipa raske (näiteks lõpetavad lepingu üldse ära), kuid sunniviisiliselt nad allkirja võtta ei saa. Võibki kujuneda naljakas olukord - tõstavad kilbi ümber sinu tahtest sõltumata, kuid liitumispunkt jääb vanasse kohta sest sa lepingu muutust ei allkirjasta.
Jah, see stsenaarium tundub loogiline küll.
Kalvis kirjutas:Kuid kui ükskõik mis pisiasi sind EE-sse saadab siis nemad sinuga enne ei tegele kui sa allkirja annad.
Tuleb veel kord nõustuda - ning omade tingimuste esitamine sellises olukorras (kus klient midagi energiafirmalt taotleb) on ilmselt üsna võimatu.

Täpsustuseks veel - jutt ei käi EE-st (mitte et see probleemi sisu muudaks).
EiNs
külaline

Lugemata postitus Postitas EiNs »

minul üritab EE viia voolumõõtjat krundi piirist 25m kaugusele ,teiselepoole naaberkinnistuid asuvasse transiitkilpi.Väidetavalt olevat see liitumispunkt,kuna 6 a tagasi on vastavale paberile allkiri meelitatud,väites,et tegu on formaalsusega ja mõõdistamine jääb alatiseks ikka kinnistule. Nüüd olevat tookordne lubadus kolmanda osapoole antud ja ei kuulu kommenteerimisele!! Arvesti teisaldamiskatsest kinnistust kaugemale järgnes Jaotusvõrgu poolse mõjutusvahendina voolukatkestus.Alles kohtusse pöördumisel sain voolu tagasi.Nüüd taotlengi kohtu kaudu mõõdistamist kinnistu piiril nagu seadus ette näeb.Monopol aga üritab igati tänaval 25m asfalti alust kaablit mulle pähe määrida. Ainult kohtust saab abi. Soovitan teistelgi julgelt kohtu poole pöörduda,muidu peedistatakse tuimalt ära.
EE
külaline

Lugemata postitus Postitas EE »

EiNs kirjutas:minul üritab EE viia voolumõõtjat krundi piirist 25m kaugusele ,teiselepoole naaberkinnistuid asuvasse transiitkilpi.Väidetavalt olevat see liitumispunkt,kuna 6 a tagasi on vastavale paberile allkiri meelitatud,väites,et tegu on formaalsusega ja mõõdistamine jääb alatiseks ikka kinnistule. Nüüd olevat tookordne lubadus kolmanda osapoole antud ja ei kuulu kommenteerimisele!! Arvesti teisaldamiskatsest kinnistust kaugemale järgnes Jaotusvõrgu poolse mõjutusvahendina voolukatkestus.Alles kohtusse pöördumisel sain voolu tagasi.Nüüd taotlengi kohtu kaudu mõõdistamist kinnistu piiril nagu seadus ette näeb.Monopol aga üritab igati tänaval 25m asfalti alust kaablit mulle pähe määrida. Ainult kohtust saab abi. Soovitan teistelgi julgelt kohtu poole pöörduda,muidu peedistatakse tuimalt ära.
Kas tõepoolest lülitas Jaotusvõrk voolu välja ning selle tegevuse põhjuseks oli Teie vastuseis mõõtepunkti asukoha muutmine? Olete 100% kindel?
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

kuid kas poleks kõigile osapooltele kasulikum kaugloetavad voolumõõtjad majade sisekilpidesse jätta?
madis64- Võrguettevõte ei ole huvitatud oma paigaldisega (selle osadega) sisenema kinnistule. Piltlikult oleks see sama, kui ma hoiaksin oma pesu Sinu riidekapis plommitud riiuli peal ja peaksin koristama ka Su toad (tasuma sisenemisega seotud kulutused)+ sõltuvus.
Sisekilpide mõõtmete seisukohalt vaadates (kui kilbi vahetuseks läheb, siis soovitakse uus kilp paigaldada nii väike kui võimalik) peaksid need mõõtjad siis ka din-liistuversioonid olema.
See on ainult üks näide, miks võrkude piiritlemine on mõistlik mõlemale osapoolele.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Imelik kirjutas:Võrguettevõte ei ole huvitatud oma paigaldisega (selle osadega) sisenema kinnistule. Piltlikult oleks see sama, kui ma hoiaksin oma pesu Sinu riidekapis plommitud riiuli peal ja peaksin koristama ka Su toad (tasuma sisenemisega seotud kulutused)+ sõltuvus.
Olen selle arutlusega täielikult nõus, kuid olemasoleva olukorra muutmine peaks olema kasulik mõlemale poolele - praegu vähenevad energiafirma kohustused (maakaabli jupp minu kinnistul läheb minu kulul makstavaks), suureneb energiafirma tööefektiivsus (klienditeenindus ei pea elektriku jaoks "korraldama" omanikku objektile), kuid minu kui kliendi kulud suurenevad.

Et oleks win-win-lahendus, peaksin ju mina kliendina samuti midagi (hoomatavat, "käega katsutavat") võitma - olgu see kasvõi vana kinnistu-kaablijupi asendamine uuega (et mu rahalisi riske tulevikus vähendada)?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Selle maakaabli pärast ma küll ei põeks. Eks ta algul muidugi ajab närvi, ikkagi plaaniväline väljaminek. Jah see väljaminek on küll jama aga edasi ei juhtu selle kaabliga küll midagi. Kui just ise sinna mingi kopaga otsa ei uha. Sinu eelised on aga selles, et edaspidi ei pea sa oma aega raiskama kui need elektrifirma tegelased miskit tahavad. Siinkohal jääb jällegi asi oskuste taha. Kui ise ei taha/oska seda kaablit maha matta/asendada siis on tõesti mitte just pisike väljaminek. Aga edaspidi on alles kilbist väljuv kaabel sinu majandada. Kõik mis on kilbi sees ja ees pole enam sinu mure. Minul on selles suhtes lihtne, et kilbist majja on kõva 10 meetrit ja kuna mul oli vaja ka kanalitorusid maha matta siis sai kõik ühe sonkimisega ära tehtud kuna erinevad trassid on üksteise lähedal.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

See see on, et "tasuta lõunaid" tegelikkuses ei ole. Naiivne oleks arvata, et olemasoleva olukorra puhul, toimetab võrguettevõte mingitest müstilistest "omavahenditest"? Lisaks seab teenuse osutaja praegu kinnistul piiranguid ja piirab Sinu "haldusvõimekust". Väljapakutu on kokkuleppe koht. Ühesõnaga nõus dumbuseri arvamusega. Huvitav on see, et alles mõni aasta tagasi kurdeti vastupidise üle - piirangute seadmine, haldaja huvide mittearvestamine.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Imelik kirjutas:See see on, et "tasuta lõunaid" tegelikkuses ei ole. Naiivne oleks arvata, et olemasoleva olukorra puhul, toimetab võrguettevõte mingitest müstilistest "omavahenditest"?
Miks "omavahenditest"? Praegu tehakse eed tööd selle raha eest, mis minult kui kliendilt korraliselt ja igakuiselt võrguteenuse eest sisse kasseeritakse.

Tehtud ettepaneku sisu on vähendada teenusepakkuja kulusid, kusjuures minule esitatava arve samavõrdsest vähendamisest pole "kõssugi".

Täiesti loogiline on eeldada, et kui teenusepakkuja arvab oma "portfellist" teatud struktuursed ja seni eksisteerinud (s.t. hinnakujundusele seni aluseks olnud) kulud välja, mis seejärel "maanduvad" minu "portfelli", siis väheneb selle võrra ka minule esitatav arve - muidu kirjutatakse ju see summa lihtsalt võrguettevõtja kasumiks - või on see väga vale arusaam lepinguliste suhete muutmisest võrdväärsete osapoolte vahel?
Viimati muutis madis64, 15 Mai 2011, 19:01, muudetud 2 korda kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

dumbuser kirjutas:Selle maakaabli pärast ma küll ei põeks. Eks ta algul muidugi ajab närvi, ikkagi plaaniväline väljaminek.
See maakaabel on juba mitukümmend aastat olemas. Küsimus on lihtsalt selles, et igal tehnilisel vahendil on oma tõrketa kasutuse aeg - ning minu tagumikutunne ütleb, et varsti hakkab liginema see aeg, kus maakablis võib rike tekkida.

Ning mingit erilist vaimustust ma maa sonkimise osas küll tunda ei suuda (seda tööd on elus piisavalt tehtud).
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

madis64 kirjutas: on see väga vale arusaam lepinguliste suhete muutmisest võrdväärsete osapoolte vahel?
:lol: :rotfl: humorist
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:
madis64 kirjutas: on see väga vale arusaam lepinguliste suhete muutmisest võrdväärsete osapoolte vahel?
:lol: :rotfl: humorist
Väljend oli teadlikult niiviisi sõnastatud - ega siis praegusel ajal pea enam iga asja puhul suisa vabatahtlikult tagumikku piitsutamiseks paljaks kiskuma.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Täiesti arvestatav vastuväide. Siin tulevad mängu, ainult proportsioonid ja teenusepakkuja kulude "läbipaistvus".
Arvata on, et konkreetselt madis64 arve sellest oluliselt ei muutuks( kulud kaablijupi teenindamisele versus energia transporti krt.teab kust). Lisaks ei ole see ka seaduste järgi võrguettevõtte ülesaanne/kohustus. Vabalt võib väita, et see on kasumi/reinvesteerimisvahendite "vabastamine" põhjenduseta (reaalsusest tuileneva) kulutuse alt. Ehk madis64
on põhjuseks võrguettevõtte väheses investeerimisvõimes. :D
Tõsiselt rääkides- õige kaabel torus (50mm) ja Sina võid unustada selle kaabli ning Sinu lapsed ka maasonkimise (seda kõike kvaliteetsel paigaldusel). Ei ole vist põhjust "riigikorralduse " muutmiseks.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Imelik kirjutas:Vabalt võib väita, et see on kasumi/reinvesteerimisvahendite "vabastamine" põhjenduseta (reaalsusest tuileneva) kulutuse alt.
Kuidas-kuidas? Et kehtivad lepingulised kohustused võib rahaga mitte toimetulev osapool omatahtsi äkitse liigitada "põhjenduseta kulutusteks" :scratch: ?

Pacta sunt servanda - on see leping "hea" või "paha", kuid ta on täitmiseks.
Imelik kirjutas:Tõsiselt rääkides- õige kaabel torus (50mm) ja Sina võid unustada selle kaabli ning Sinu lapsed ka maasonkimise (seda kõike kvaliteetsel paigaldusel).
Ehk kui pikk on siis maakaabli tavaline kasutusiga esimese rikkeni (eeldusel, et näiteks 10 aastat on ta toiminud, kuigi mitte "torus")?
Vasta