Palun nõu!
-
- külaline
Palun nõu!
Lugemata postitus Postitas Eha »
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 13 korda
Re: Palun nõu!
Lugemata postitus Postitas lMaxl »
Järkamissaag, platesaag, rihthõõvel, paksushõõvel, freespink, puurpink- horisont. ja vertik, lihvimis seadmed- kettad, trumlid, lindid ja toote spetsiifikast olenevad mitmesugused rakised, abinõud, jne. Vist hädalisemad asjad said kirja.
Max
Puutööd
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas algajast huviline »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
-
- külaline
Mis mõttes ei aksepteerita tööjõu kaasamist või hiinast tellimist? Mis äriplaan see on ja mille üle siin naerda oleks? Mina hetkel kritiseerin sinu teostust kuid mitte iseenesest ideed.
Olgu äriplaan milline tahes, siiski tuleks see koostada võimalikult reaalselt. Teed sa seda siis harjutamiseks, koolituse raames või oma äriidee teostamiseks. Äriplaan koostatakse reaalsete tegevuste planeerimiseks ja nende elluviimiseks. Kõik on kinni sinu enda võimekuses asju ette näha ja neid hiljem kaitsta.
Kuidas sa suudad oma äriplaani kaitsta äripartnerite (õppejõud, kaasinvestorid) ees või laenutaotlemisel (pank, EAS) kui sa lisad äriplaani asju, millest sul halli aimugi pole. Ilusate nimedega tööriistad ei kaitse sinu eest äriplaani.
Minu arvates pole hea idee laduda äriplaani hulgaliselt tööriistu, mille otstarve ja kasutus on sinu jaoks ebaselged.
Väike matemaatiline arvutus: aastas on ca. 253 tööpäeva, iga päeva teed 8h tööd, valmistad selle ajal jooksul ca. 1000 linnusöögimaja. Ühe tegemise peale saad kulutada ca. 2h. Ise mõtle nüüd kas selleks vajad käsitööriistu, lisatööjõudu või elektrilisi abivahendeid.
Minu taustast. Ma ei ole ärigeenius ja ei pea ka ennast suureks meistriks. Puutöö on hetkel minu hobi ja loen sellealast infot nii välismaistest kui ka eesti kodulehtedelt/foorumitest. Olen oma elus juhtinud kümneid it-projekte, neid planeerinud, ellu viinud ja järelanalüüsi koostanud. Mõned neist on ka ebaõnnestunud kuid enamus ajas/rahas edukalt lõppenud. Ma ei pea ennast selles valdkonnas väga andekaks ja minust on kõvasti paremaid tegijaid, kuid alustanud olen ma alati neist asjadest, millest mul on olemas vähegi teadmist või ettekujutust. Alati on võimalik ennast täiendada.
Projektide tegemisel olen aru saanud, et 3 kõige tähtsamat asja on raha, aeg ja teostaja. Kui need on omavahel paigas, siis tuleb neid vaid klapitada. Ei saa toota rohkem asju kui sul pole selleks teostajaid või teostajaid peab olema niipalju kui sul on võimalik kulutada selleks raha.
Alati tuleks teha õigeid otsuseid. Kas võtta eesmärgiks teha aastas ca. 1000 linnusöögimaja või keskenduda turunduslikult õigele tootele ja toota seda vähemas koguses.
Kas riht- ja paksushöövel soetada eraldi või kombimasinana. Millist brändi eelistada. Valikud võivad muuta sinu kulutusi mitmekordselt.
Äriplaani üks osa on kulude/tulude hindamine. Kas oled kunagi pidanud koostama pere-eelarvet ja seda jälgima? Soovitan, väga hea võimalus aru saada kuidas kuude lõikes asjad käivad. Saad aru kuhu raha kulub ja millistest vahenditest seda teha saab. Sama on ka äriplaaniga. Sinna tuleb kirja panna kõik oma planeeritavad kulud (püsikulud, jooksvad kulud), planeeritav tulu.
Kui on viitsimist ja aega, siis soovitan lugeda siit infot: http://www.aktiva.ee/13472/Ariplaani_koostamine.html
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Eha »
1000 linnusöögimaja/aastas oli ainult näitena toodud - mina tegin arvutused pakutust teistpidi, arvestasin välja iga toote tegemiseks kuluv aja ja selle järgi sain paika panna kogused, mida aastas ühe töötajaga toota saan (arvestades sisse muidugi puhkusel olemise aja ja mingi % ka ettenägematult kaotatud aega). Kasumi hoidsin stabiilselt 3-6% käibest ja töötajale väga madalat palka ka ei maksnud. Tulud-kulud jooksevad ilusti kasumiaruandest välja ja kui oskad bilanssi lugeda, saab ka ülevaate toimuvast. Nagu varem öeldud, suutsin oma plaani edukalt kaitsta ja sain suht palju kiidusõnu ratsionaalse masinapargi komplekteerimise ja üllatavalt ettenägelike kulude väljatoomise eest.
Pere eelarvet kahjuks koostanud ei ole, aga äkki oli mul abi sellest, et olen mitmel korral aidanud ajada kokku 3-4 miljonilise käibega ettevõtte aastaaruandeid - nii, et usun, et saan aru küll, kuhu raha kulub ja millistest vahenditest seda teha saab.
Aga loomulikult tänan igasuguse tagasiside eest ja kui tundus, et ma puudutatud kriitikast aru ei saanud, siis oma postituses lihtsalt tahtsin põhjendada, miks ma viimasel minutil enne kaitsmist tervet äriplaani hiinlaste peale ringi ei hakanud tegema. Aga nii, nagu kaupa ei saa hinnata pakendi järgi - ei tohiks inimese teadmisi hinnata ka siin esitatud küsimuse järgi - nagu antud juhul juhtus.
Aga soovin sullegi jõudu ja jaksu ka edaspidiseks!
-
- külaline
Kas publik võiks ka saada aimu sinu arvestus metoodikast?
Max
Puutööd
-
- külaline
Siis mina arvutasin enam-vähem nii, et kui toote A tegemiseks kulub 15 minutit, toote B jaoks 30 minutit, toote C jaoks 1 tund jne. Panin omale paika ka umbkaudse toodete kordsuse kuude kaupa. Arvestasin tööajaks kuus: tööpäevade arv x 8 tundi, võtsin maha mõistliku % etteplaneerimata ajakao ja aastas ühe kuu puhkuseks. Panin andmed valemisse ja sain toote A ühiku, mille järgi sai ka teiste toodete arvu panna. Natuke siia-sinna sättimist ja asi korras.
Ma ei tea, kui arusaadavalt selgitasin, aga minul see igatahes toimis.
Ma loodan, et sain küsimusest õieti aru ja ka seda, et suutsin selgitada arusaadavalt.
Kõik lisaküsimised, kriitika ja kommentaarid on teretulnud!
-
- külaline
Oma elatud elu jooksul olen näinud mitmeid variante:Külaline kirjutas:-arvestasin välja iga toote tegemiseks kuluv aja ja selle järgi sain paika panna kogused, mida aastas ühe töötajaga toota saan-
Kas publik võiks ka saada aimu sinu arvestus metoodikast?
Max
Puutööd
a) noor projektijuht, kes on lugenud läbi mitmeid mahukaid välismaa autorite raamatuid kasutab aja ja kulu arvutamiseks väga keerulisi valemeid.
Tulemus: vahest täppi, aga enamasti mööda. Ehk oli see tingitud tema noorusest

b) kõhutunnet arvestav projektijuht.
Tulemus: enamasti arvestused täppi
c) palju kogemust omav projektijuht.
Tulemus: täppi, sest teab oma valdkonda ja meeskonda ning enamasti on varu hoitud 10-25% juures.
Ehale aga siis õnnitlused eduka semestri lõpetamise puhul. Viimasest tekstist võib tõesti oletada, et numbrite kokku/lahku löömisega probleeme ei tohiks olla ja asjadest on aimu rohkem kui oletada oskaks.
Internet on piisavalt anonüümne, et kahjuks võivad siin siristada paljud ja jätta suurepärase või siis väga masendava mulje, k.a. mina. Siiski aga on minu lõpphinnang: saad seda kuidas ise küsisid. Kui oleks esimene postitus olnud täpsem ja sisukam, siis oleks minu arvamus võhiklikkusest olnud erinevam.
-
- külaline
Minu rämedalt lihtsustatud arvutus ei arvestanud praktiliselt midagi peale kalendriaasta tööpäevade arvu ja täisealise tööinimese tööpäeva pikkusega. Aga tundub, et siin toodud arvutuskäik jääb kiirest seletusest või hilisest öötunnist tingituna segaseks. Ilmselt sobib see täiesti 1-2 inimesega kollektiivi, aga kui töötsükleid palju + iseloom ja iga selle jaoks oma inimene, siis enam nii lihtsalt ei saaks.Külaline kirjutas:Ega ma seda eriliseks metoodikaks loe, aga kui eelmine kirjutaja pani: "Väike matemaatiline arvutus: aastas on ca. 253 tööpäeva, iga päeva teed 8h tööd, valmistad selle ajal jooksul ca. 1000 linnusöögimaja. Ühe tegemise peale saad kulutada ca. 2h."
Siis mina arvutasin enam-vähem nii, et kui toote A tegemiseks kulub 15 minutit, toote B jaoks 30 minutit, toote C jaoks 1 tund jne. Panin omale paika ka umbkaudse toodete kordsuse kuude kaupa. Arvestasin tööajaks kuus: tööpäevade arv x 8 tundi, võtsin maha mõistliku % etteplaneerimata ajakao ja aastas ühe kuu puhkuseks. Panin andmed valemisse ja sain toote A ühiku, mille järgi sai ka teiste toodete arvu panna. Natuke siia-sinna sättimist ja asi korras.
Ma ei tea, kui arusaadavalt selgitasin, aga minul see igatahes toimis.
Ma loodan, et sain küsimusest õieti aru ja ka seda, et suutsin selgitada arusaadavalt.
Kõik lisaküsimised, kriitika ja kommentaarid on teretulnud!
-
- külaline
algajast huvilisele: See arvutuskäik on tõesti hästi lihtne, kuid keeruline selgitada. Ja ma arvan, et see sobibki ainult teoreetikutele - ilmselt praktikud sellest aru ei saa isegi siis, kui ei ole hiline õhtutund. See lause ei olnud solvamiseks, vaid sellel arvutusel ei ole tegeliku eluga tõesti mingit pistmist. Ja seda saab isegi teoorias kasutada ka ainult juhul, kui on tõesti 1-2 töötajat ja paar-kolm toodet.
Kaunist 13. ja reedet soovides!
-
- külaline
Max
Puutööd
-
- külaline
-