Korsten
- Robi 1
- Ehituspenskar
- On tänanud: 190 korda
- On tänatud: 220 korda
Re: Korsten
Lugemata postitus Postitas Robi 1 »
-
- Ehitusguru
- On tänatud: 43 korda
Lugemata postitus Postitas Andrus Schults »
NB! Korstnate ladumisel sama tehnoloogia kasutamist mina soovitada küll ei saa, kuna meie Raidkivis telliskorstate ladumisega kokku ei puutu!
Kõike paremat
Andrus Schults
http://www.facebook.com/home.php#!/page ... 31?sk=wall
- Manused
-
- Mustast terasest 3 mm traadiga klammerdus.jpg (44.33 KiB) Vaadatud 4574 korda
Andrus Schults
KAMINAKODA
e-post andrus@raidkivi.ee
www.raidkivi.ee
Facebook`s: http://et-ee.facebook.com/pages/Raidkiv ... 4565424731
Facebook`s: http://www.facebook.com/pages/Kaminakod ... 8270545098
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 398 korda
- On tänatud: 194 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas kaminahi »
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
- Robi 1
- Ehituspenskar
-
- Ehituspenskar
- Kontakt:
------------------
www.ehituspenskarid.com
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 18 korda
- On tänatud: 24 korda
Lugemata postitus Postitas maik »
Eks seda teemat ole ennegi siin samas lahatud;
viewtopic.php?f=1&t=17205
Veel üks pikk jutt korstnast;
http://www.inkodu.ee/index.php?est/191/ ... %20korsten
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Põhjust ei pea kaugelt otsima.
A.Veski raamatus "Ahjud, pliidid, kaminad" lk. 16 on kirjas mõnede ainete soojuspaisumistegurid.
Kui segul ja kivil soojuspaisumine on suhteliselt ligilähedased, siis metallidel on tunduvalt suuremad.
Näiteks soojenemisel 100 kraadi võrra pikeneb vask 1,7mm, teras 1,1mm, malm 1,0 mm ja tellismüüritis (koos seguga) 0,95mm
meetri kohta.
Eeldades, et talvekülmadega on temperatuurimuutused korstnapitsis 150 kraadi, on loogiline, et traadid lükkavad paisudes korstnaseina lõhki.
Kuid korstnapitsi seisukohalt temperatuuripaisumine on tühiasi vee külmumispaisumise kõrval. 20 kraadise külmaga 10cm vett muutub mahult suuremaks 1,1 cm võrra. See tähendab, siin on "mängimine " tervelt suurusjärgu võrra suurem.
Seega tuleb erilist tähelepanu pöörata korstnapitse, sokleid, ja muid veega küllastuda võivaid ehituskonstruktsioone ehitades just materjalide külmakindlusele.
Ja teadupärast on tugevamamargilised segud (betoonid) külmakindlamad, kui nõrgemamargilised. Siin on ka seletus, miks peetakse õigeks korstnapitsid laduda tugeva tsemendiseguga.
Kuid ka siin kehtib reegel: "liiga hää, pole jälle hää". Liiga tugeva segu puhul on kuivamispragude tekkimise oht ja seda eriti just kuivade kivide ja palavate ilmade korral. Kuivamispraod võivad samuti saada korstnapitsile saatuslikuks, kuna sellest halveneb märgatavalt külmakindlus.
Seega peab korstnapitsi segu olema optimaalse tugevusega.
Arvestades oma seniseid kogemusi, täna saada olevad müürisegud, millega tootja lubab korstnapitse laduda, ongi just optimaalse tugevusega ja sobivad selleks täiesti. Nii, et poleks mõtet igal mehel endal jalgratast leiutada.
- Robi 1
- Ehituspenskar
Praktikas aga elavad inimesed veidike teist elu... Pealegi on ahju sees, veel suuremad paisumised ja mängimised, kui korstnas.Valgevenes näiteks kõetakse kivisöega ja tavalised pottahjud vastu ei pea. Seepärast, et veel rohkem traati saaks kasutada, pannakse potid pikali ja traadi asemel on armatuurauad, mis omakorda peenema traadiga pottide küljes.Olen ka ise näinud sellist sidumist ja pärast ahi ka toimib.
Lugematuid kordi, olen ise sarrustand korstnaid krohvialuse võrguga, mis sammuti metall.Pealegi, olen ise, vähemalt 10 aastat juba traate sättind korstnatesse ja tean ainult ühte väikest pragu ja seegi vertikaalselt 10 cm ( mõelda võiks ka seda, et suurte elektripostide sees on päris jäme armatuur, mis paisub kordades rohkem kui betoon ja ometi ei lähe post katki).
-
- Ehituspenskar
- Kontakt:

Mõtlesin seda lugedes just samuti nagu Robi ja mulle ka ei meenunud ühtegi raudbetoon ehitist, millel lõunapoolses küljes päikesevari ees

0,1 mm ei lükka korstent pasunasse

------------------
www.ehituspenskarid.com
- Robi 1
- Ehituspenskar
Väga huvitav oleks Maik, Sinu mõttest paremini aru saada? Ehk selgitad,sest siin ka selliseid veel, kes isegi ahju sisse traate ei pane.Milliseid sõnu kasutada, et iga mats saaks aru, et traat ahjus on OK ja igati asjakohane? Mida ta seal head teeb ja kuidas toimib? Räägi nii, et isegi blondiinid mõistavad.
-
- Ehitusguru
Ahju sees kasutatavad klambrid on marginaalselt väiksemad kui voodivedru korstna vuugis, st. et ahjus kivi kinni hoidev nn.klamber ei mängi oma väiksuse tõttu paisumisel mingit rolli.
Näit. mitte ükski pottsepp ei lao ahju ust jäigalt avasse, sest hilisema ekspluatatsiooni käigus võib täheldada kardinaalseid muutusi ahju välis-pinnal.
Teema alguses olevat fotot tähelepanelikult vaadates on näha, et korstent on lammutanud miski force majeure, ja kui seal on nn.okastraat sees siis ma arvaksin, et see oleks üks põhjustest miks tulemus on nii nagu ta täna on, samas kui edasi spekuleerida siis korstent on lammutanud ikka väga tugevad jõud mida isegi nn.voodivedru ei oleks suutnud peatada.
Kaubanduses on olemas välis-tingimustesse sobivad tellised ja ka segu nende kivide paigaldamiseks, kindlasti pole veel välja-surnud pädevad mehed kes nendest oskavad korstna koos pitsiga ehitada ilma nn.okastraadita.
Betoonist el.posti võrdlus on kohatu ja ma ei viitsi isegi seda sulle seletada sest, see teema on 1 kursuse materjal igas ehituskoolis.
- motamees
- Ehituspenskar
- On tänanud: 209 korda
- On tänatud: 191 korda
Lugemata postitus Postitas motamees »
...Olen näinud mitmeid ahjuuksi otse kivi külge segutatauna ja kindlasti on mul ka nägemata jäänuid küllaga...maik kirjutas:...Näit. mitte ükski pottsepp ei lao ahju ust jäigalt avasse... Kaubanduses on olemas välis-tingimustesse sobivad tellised ja ka segu nende kivide paigaldamiseks, kindlasti pole veel välja-surnud pädevad mehed kes nendest oskavad korstna koos pitsiga ehitada ilma nn.okastraadita...
...Pole kasu eeskujulikust korstnast, kui kütmise käigus koguneb sinna vett, mis muutub jääks...
Ja ei lükka okastraat selliselt korstent lõhki. Mispärast äkki hakkab traat ühe koha pealt paisuma? Raud paisub ikke terves pikkuses ja seda ei viitsi ma enam seletama hakata, sest see on keskooli füüsika...

Tel 5o9279o
-
- Ehitusguru
- On tänatud: 43 korda
Lugemata postitus Postitas Andrus Schults »
Korstnapitsis pingete vähendamisele peaks kindlasti kaasa aitama see, kui kasutada väiksema formaadiga silikaate. Segu kvaliteet on kindlasti väga oluline! Samuti tuleks vältida suvel suure kuuma ja lõõmava päikesega pitsi ladumist.
Kõike paremat
Andrus Schults
http://www.kaminakoda.ee
- Manused
-
- Terastraat läbimõõduga 3 mm.jpg (33.85 KiB) Vaadatud 4446 korda
Andrus Schults
KAMINAKODA
e-post andrus@raidkivi.ee
www.raidkivi.ee
Facebook`s: http://et-ee.facebook.com/pages/Raidkiv ... 4565424731
Facebook`s: http://www.facebook.com/pages/Kaminakod ... 8270545098
-
- Ehitusguru
Kuna ma tean ette, et sellist projekti ei eksisteeri siis igasugused soovitused seda teha on pahatahtlikud ja kuuluvad "Jaan Tattika" valdkonda.
Enamus pitsi probleemid saavad alguse sellest, et lastakse korstnasse nn.külma suitsu ja seoses sellega külmab märg pits lõhki, ja ei hoia teda kinni mitte mingi vedru ega traat.
Paljudel juhtudel ei raatsita plekku mehele raha maksta ja jäetakse pitsile kübar panemata.Sellisel juhul lammutab ilmastik paari talvega ülemised read loksuma ja jällegi ei aita selle vastu mingi traat ega vedru.
Neid põhjuseid, miks pits lõhki läheb on veel ja veel enamus on juba kõlanud siin samas foorumis.
-
- Ehitusguru
...Pole kasu eeskujulikust korstnast, kui kütmise käigus koguneb sinna vett, mis muutub jääks...
Ja ei lükka okastraat selliselt korstent lõhki. Mispärast äkki hakkab traat ühe koha pealt paisuma? Raud paisub ikke terves pikkuses ja seda ei viitsi ma enam seletama hakata, sest see on keskooli füüsika...

Olen näinud ja kuulnud palju asju mida ma kohe kindlasti ei võtta puhta kullana, aga arusaamatuks jääb mulle see, et ahju-uksele keska füüsika ei mõju?
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 7 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas Indrek Rebane »
Pilt pottsepa tänaöisest unest.
Mitte traat, vaid konstruktsiooonilint.
Vene šamott ja kivivill. Paha hakkab!
- Manused
-
- Pottsepa õudusunenägu
- ouduk.jpg (85.1 KiB) Vaadatud 4427 korda
- motamees
- Ehituspenskar
See oli selle ütlemise pääle, et pottsepad ei pane ju ahjuust saviga kinni. Panevad ju ja ahjud lõhki.maik kirjutas:Olen näinud ja kuulnud palju asju mida ma kohe kindlasti ei võtta puhta kullana, aga arusaamatuks jääb mulle see, et ahju-uksele keska füüsika ei mõju?
Igatsugu asju tehakse ja peab ise ära jagama, kus õige kus vale.
Kahjuks ei ole kusagil kursustel huumrisoone õpetust, sellepärast sai pilt pandud. Ikka pole tolku.
Tel 5o9279o
- stupiduser
- Ehitusguru
- On tänanud: 24 korda
- On tänatud: 23 korda
Lugemata postitus Postitas stupiduser »
BS!maik kirjutas:Paljudel juhtudel ei raatsita plekku mehele raha maksta ja jäetakse pitsile kübar panemata.Sellisel juhul lammutab ilmastik paari talvega ülemised read loksuma ja jällegi ei aita selle vastu mingi traat ega vedru.
Lammutasin 2009 kevadel maha ilma plekkkübarata korstna. Maja vastuvõtmisaasta 1964, korsten oli originaal.
hobipottsepp@hot.ee 5043316
Lugemata postitus Postitas juhan »
Nii Te Saarlased oma taktikat teetegi(ma mõtlen seda indrekrebas).Indrek Rebane kirjutas:Postitas Indrek Rebane » Reede Mär 25, 2011 17:49
Tsingi saab ilusti maha kiire äädikavees keetmisega.
Pilt pottsepa tänaöisest unest.
Mitte traat, vaid konstruktsiooonilint.
Vene šamott ja kivivill. Paha hakkab!Manused
Ja nad on mitte huiarid,klounid,jobud, jne..
Aga, asi pole selles, mida meie pottsepad teeme vaid asi on selles mida mingi direktiiv näha ja suruda suudab.
Ole posija või mitte, aga materjali peab tunnetama ja ka tundma.
Kuid see nn. EU olgu ikkagi kuskil kabinetis!
- stupiduser
- Ehitusguru
- On tänanud: 24 korda
- On tänatud: 23 korda
Lugemata postitus Postitas stupiduser »
hobipottsepp@hot.ee 5043316
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 61 korda
- On tänatud: 117 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Oletan, et metalli selle korstna vuukidesse polnud pandud.stupiduser kirjutas: Lammutasin 2009 kevadel maha ilma plekkkübarata korstna. Maja vastuvõtmisaasta 1964, korsten oli originaal.
Ja vast ehk seguga oli mitmeid kordi seda lapitud.
Oma 30 aastase praktika jooksul korsnaotste lammutamisel olen kohanud metalli korstnavuukidesse paigaldatuna vaid minimaalselt.
Ligikaudu kahel korstnal 50-st.
Ja ühel neist, mis oli hiljuti lammutamisel, olid suured praod. Sellel korstnal olid lõõrivaheseinad ankurdatud välisseintega 150mm naeltega.
Ja ma oletan, et just need lükkasidki kuumenemisel sellele korstnale mõrad sisse. Muidugi oma osa oli ka niiskusel, mis jäätumisel paisus ja praod aja jooksul laiemaks ning pikemaks surus.
Ehituses on tavaliselt nii, et probleemid saavad alguse mitme tehnoloogilise rikkumise koosmõjul.
Seetõttu peab profesionaalne ehitaja tehnoloogiat tundma ja sellest ka kinni pidama.
Katseid pole mõtet teha kliendi objektil. Need jäägu vastavatese laboritesse teadlaste pärusmaale. Või olles leiutushuviline tehku oma kodus ja oma kulul.
Lugemata postitus Postitas juhan »
Kes pani pildi?motamees kirjutas: sellepärast sai pilt pandud. Ikka pole tolku.
Kas motamees või alias Indrek Rebane?
,... sellepärast ma segast panengi,et kauaaegsetel mõningatel kasutajatel on tekkinud komme kasutada teisi nimesid.stupiduser kirjutas:?
KES sA OLED INDREK REBANE!?
- Robi 1
- Ehituspenskar
Traadi paneku idee sain juhuslikult, kui kuulsin potseppade omavahelist vestlust kunagi. Hakkasin ka mõtlema, et kui pottahjul on traat lausa kohustuslik, siis miks seda mitte tellistele panna. Hiljem kohtusin ühe vana pottsepaga, kes rääkis kogu tõe traadist. Nimelt olla juba vanasti tellisajud seotud traadiga, kes korralikult tahtis teha.Ta soovitas siduda ka vertikaalselt.
Olen näinud, et ilma traadita on kivi, nii palju välja jooksnud, et tikutoos läheb vahele.
Pigem võiks, aga arvata, et plekist koonustoru tõstab paisudes kivid lahti? Aga seda pole ka täheldand ja ise ilma toruta ei teegi korstnapitse.
- motamees
- Ehituspenskar
juhan kirjutas:...sellepärast ma segast panengi,et kauaaegsetel mõningatel kasutajatel on tekkinud komme kasutada teisi nimesid.
KES sA OLED INDREK REBANE!?

Indrek, anna aru, Juhan nõuab.

Tel 5o9279o
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 7 korda
- Kontakt:
Lugemata postitus Postitas Indrek Rebane »
Antud juhul kinnitan, et selliseks kahtuseks alust ei ole.juhan kirjutas:... sellepärast ma segast panengi,et kauaaegsetel mõningatel kasutajatel on tekkinud komme kasutada teisi nimesid.
Kasutan oma nime. Pottsepana elatist ei teeni.
Tagamaks konstruktsiooni ohutust läbib pildil olev
kütteseade käitusele eelnevalt tarvilikud testid.
Enam kui oodatud on kommentaarid foto kohta.
Indrek
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit