AKNALAUA materjal: saepuruplaat või liimpuit - kumba valida?
AKNALAUA materjal: saepuruplaat või liimpuit - kumba valida?
Lugemata postitus Postitas teen_ise »
Soov siis laste tubadesse aknalauad panna. Mõõduks on aga õnnetu 1800x350mm seega mingi valemiga ei saa pressitud saepuruplaadist spets akanalaua suuri plaate kasutada (need mõeldud 2-4 laua jaoks oli vist mõõdud 3000x600x28mm).
Silma jäid väärispuidust liimpuit kilbid aga need on veidi kallid kuid liimpuit kilbid männist ja kuusest. 2000x400x25mm - MIDA ARVATA, kas:
- On oht, et niiskus tõmbab kaardu (mis on kogemused), kinnitada plaanin alt vahu patjade ja ribadega.
- Et jääb liiga pehmeks materjaliks, mingid kriimud ja täkked jäävad peale.
No kui valida männi liimpuit kilbid või siis mingi saepuruplaat kaetud plastikuga, siis eelistaks täispuitu.
Elutuppa plaanin BAUHAUSIST vaadata Mahagoni või Punasest puust (viimast neil ei olnud) ja laseks ääred ära freesida.
Ehk oskad mulle asjalikku nõu (sõbramehe soovitust) anda ...
Tänud vastuste eest!
Teeme-Ise
-
- külaline
Re: AKNALAUA materjal: saepuruplaat või liimpuit - kumba valida?
Lugemata postitus Postitas - »
Kommentaarid: kriimustub päris hästi, eriti seetõttu et kass käib aknalaual tramburaitamas - ning seda ongi männi puhul oodata.
Kõveraks kuivas ka päris hästi - remondi lõpetamisega läks kiireks ning ei jõudnud põõnasid teha. Nii palju kui uurisin, soovitati kindlasti põõnad panna; või siis risti kilbiga augud puurida ning sinna keermelatt sisse keerata. Teine asi mida rõhutati: aknalaudade alumine pool tuleks samamoodi töödelda nagu pealispind, tagab ühtlasema kuivamise.
Paigaldasin aknalauad suvel, süvistasin servad seina sisse. Talvel tekkisid aknalaua ja seina vahele päris korralikud praod.
Kui huvi, võin õhtul mõne pildi üles panna.
Pane ka pilte - hea õppetund teistele.
Küsimused:
Huvitav mismoodi panna põõnad, kui need jäävad ju servast koledasti vastu vahtima, kui panen puidust. Aga tõesti võib panna metall lehed - see on hea mõte! Läbipuurimine on jõhker ja augud jäävad otstesse.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas - »

Puuritakse aknapoolsest servast ning täiesti läbi ei puurita. Nii et teki mitte mingeid nähtavaid auke. Vaja on 30+ cm pikkust puupuuri (mis ei kuulu just keskmise hobiehitaja tööriistakarpi), kindlat kätt puurimisel ning ma ei kujuta ette, kui lihtsasti need keermelatid sinna auku sisse lähevad. Keermelatt peaks ka piisavalt jäme olema, et ei painduks liiga palju.Läbipuurimine on jõhker ja augud jäävad otstesse.
Põõnade jaoks vist freesitakse (osaliselt) sooned aknalaua sisse ning need ei jää nähtavale?
Kaks pilti ka, esimene on täissuuruses ja sealt peaks pealispinna ebatasasusest aru saama.
http://imagebin.ca/img/NdGMEGM.jpg
http://imagebin.ca/img/5m1zsVle.jpg
- Materjali niiskus võiks olla sama mis remonditavas toas
- Kindlasti vajab ja eeldab puitkilp ehk siis liimpuit plaat toestust (alla põõnad, või keermelatt sisse või metallplaat alla)
- Ka alumist töötlust mingi puidukaitsega (n. pinotex roheline vms.)
30 puur täitsa olemas aga vot sellist auku ikka käe otsas ei puuri. Vajab head tislerilauda (mida mul veel ei ole, plaanin ehitada) või juba puurpinki. Ma ise pakun, et kui tappida aknalauale alla soon ja sinna soonde uputada metall siin - plaat (tugevndus raud aukudega) ning otsa ei tooks päris servani välja kärab ka - kaardutõmbamise vastu.
Ma imestan, et sul nii paks kõveraks kiskus, siis ammugi 28mm tõmbab.
Mainin siinuuures ära, et mänd ja kuusk liimpuiduna on mängivad asjad. Samas väärispuidud pöök, tamm, vaher, pähkel jms. naljalt nii ei mängi aga kui mängivad siis on ka pekkis. (olen kord endale ise saare lauda teinud punnsoonega ja no ei suutnud kõveraks minemits vältida).
KES SOOVIB IDEID JA NIPPE SIIS:
Google otsing 1
Google otsing 2

ja veel unustasin, et aknalaual peaks ja võiks olla ka tilkumise vastane soon, et tilk ära kukuks!
Mis veel mõnele head ideed annab:

Edu arendamisel ja putitamisel ...
Kas keegi oskab soovitada, kust saaks soodsama hinnaga väärispuidust liimpuit detaile ja plaate? Mingi tehas pankrotis vms. kus saaks laost osta ...
- sashaobrok
- Ehituspenskar
- On tänanud: 36 korda
- On tänatud: 43 korda
Lugemata postitus Postitas sashaobrok »
Lugemata postitus Postitas partner »
Materjali ostsin BAUHAUSIST (lemmikpoeks muutunud) -materjaliks valisin KUUSE LIIMPUIT KILBID! Sain mingi 400EEK tk. laminaadist (plast kattega) oleks saanud samamoodi vaid 500EEK tk, kuna laiad aknalauad, ei saa 2 saagida ühest kilbist.
Saagisin mõõtu ja kohe toonitud lakk peale. Lakkisin 2x ja siis veel värvituga üle. Alla panin sellised augulised latid, mis jäid aknapale alla - laiupidi servast serva päris ei olnud, panin 3 kohta. Plaan oli ka panna külgedele sellised spets nurgad, mis takistaks kaardu tõmbamist.
Tulem enam vähem, see mida ka plaanisin, 10x etem kui plastik või plastkattega aknalaud.
Tänud nõustajatele ...
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »
Puit kahaneb nii ehk naa aga kui sa põõnasid ei pane, siis usu mind need laiad lauad lähevad kõveraks! Ma panin 3 põõna äärde ja keskele ning isegi vaatamata sellele on mõned kohas lainetama võtnud (veidike). Sp. soovitaks osta liimpuitu vähemalt min. 28 mm võiks olla alates 32 mm !!! See ostetud liimpuitkuusk võttis imevähe lainetama.
Ma kinnitasin metalllattidega (augud sees) võib ka põõnadeks nimetada. Kinnitasin kruvidega (liimi ei soovita) aga enne lakkisin, see on väga oluline. Otstesse mul nurga-latte ei õnnestunud panna, kuna nad oleks segama hakanud aga need toestaks omakorda. Üldtulem tuli enam vähem, mitmed kiitnud, et ilusad. Kuuse liimpuit aknalaud valge toonitud lakiga + kaitselakk. (Mulle isiklikult meeldib kuuse süü ja tekstuur, mänd on igav).
Kindlasti mina oma tagasihoidliku puiduerilase haridusega ei soovita vaid sooni freesida ja siis vahuga kinni. Samas kui on väga hea sein, soojustus ja külmasildasid ei ole jms. siis ei näe probleemi väga põdeda. Mul tuli üsna probleemsesse seina auku lahendus, kus ekstreemsemad olud (n. temp. kõikumised, veidi niiskust ja külmasild ka takkaotsa).
Elutoas jm. ma panen raudselt väärispuidu, Bauofist suured töötasapiinad lasen pooleks saagida ja superaknalauad olemas. Mul oli probleem selles, et aknalaud peaks olema alates 40 cm aga materjalid hästi ei jagunud ja üks väärispuidust tasapind vers. aknalaud läks veidi kalliks!
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tore kuulda, et Sul aknalauad õnnestusid, ning tervitan aknavahetajat, kes akna vahetuseks mõõte võttes uuris suhteliselt kena puidust aknlauada ning küsis, et kas "selle" asemel tahate päris aknalauda.
ning tervitan aknavahetajat, kes akna vahetuseks mõõte võttes uuris suhteliselt kena puidust aknlauada ning küsis, et kas "selle" asemel tahate päris aknalauda.

Et nagu kas tahate päris rikastele mõeldud puidu töötlemisest allesjäänud saepurust pressitud ja mürgiste liimisegudega kokku plönnitud plaati, mis kaetud naftajääkidest ja muust keemiast kokku mäkerdatud PVC kattega PÄRIS AKNALAUDA vai?
Kuhu me oleme jõudnud?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas tisler »
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu