Plekkahjud

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Vasta
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Plekkahjud

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Ma ei arvagi Lp. Andrus, et peaksime Peeter 1 aegseid ahjusid uuesti kasutama hakkama.Lihtsalt mainisin, et ahjud tegid suure arengu Hollandis, kui hakati kasutama laskuvaid lõõre.Ma tean seda Hollandi asja selle pärast, et üks mu hea tuttav, käis seal pottsepakursutel 1937 aastal.Pärast sattus Saksa sõjaväkke ja sealt Siberi kaudu Eestisse.Mees oli aga igal pool nõutud meister ja õpetas mind ka 10 aastat tagasi.
Andrus Schults
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 43 korda

Lugemata postitus Postitas Andrus Schults »

Tegijatel ikka juhtub. Ma pidasin silmas nö hollandi ahju väikese algustähega, mis siis Baltimaadesse jõudis 18 sajandil Venemaalt. Kuna ka ahjupotte toodi mingil huvitaval põhjusel meie kanti tollel ajal Hollandist, siis hakati meil püstlõõriga ahje ka hollandi ahjuks kutsuma. Olen mitmeid kordi käinud hollandlaste naabrite belglaste messidel, kui mingil põhjusel ei ole seal suure algustähega Hollandi ahjude otsa komistanud. Kuna minu ülejäänud kokkupuude Hollandiga on vaid Amsterdami lennujaama tasandil, siis tõesti ei ole mainitud teemaga rohkem kursis.
Kogu see lugu toob mulle meelde ühe mõne aasta taguse loo, mis juhtus minuga Prantsusmaal. Olin kutsutud külla ühe suura prantsuse kaminatootja firma omaniku koju õhtusöögile. Mingil hetkel läks jutt kaminatelt sujuvalt viski peale. Selgus, et peremees on tõsine viski fänn ja päris vinge sama teemalise kollektsiooni ka kokku kogunud. Peremees siis küsis oma kolektsiooni näidates, et kas mulle ka viski meeldib, ja kui meeldib, siis milline? Vastasin siis talle kõhklusteta, et "mulle meeldib iiri viski". Seepeale tegi peremees ikka eriti suured silmad ja küsis, "et kas tõesti iirlased teevad ka viskit".

Kõike paremat
Andrus Schults
www.raidkivi.ee
edevuse laat
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas edevuse laat »

Tere! Antud teema muutub aina veidramaks ning paratamatult tuleb küsida, kas tegu ärapanemis- või pottsepafoorumiga, millele siin eile korduvalt ka juba tähelepanu juhitud on... Jättes kõrvale isikutetasandil toimuva hõõrdumise, tekib küsimus ka loogika ja faktitäpsuste osas.Lisan allpool konkreetsed viited:
PostitusPostitas kaminahi » 20 Veebr 2011, 16:54
Kuna plekkahjude arutelu on juba ka kahhelahju teemas, siis võiks edaspidi seda ahjuliiki just siin lahata.
PostitusPostitas kaminahi » 26 Veebr 2011, 11:07
Robi,ütlen vaid sulle, et ma ei ole näinud korralikult ehitatud plekkahju, aga ju siis mina näen teisiti. See, et tehakse telliahjudega masshaltuurat on parandatav ka ilma selle sita plekkesta tagasi kolimist. Ma kohe lihtsalt ei salli seda teemat. Ausalt. Kõrini.
Võrreldes Hr. Raivo Koppeli kahte sellist postitust tekib vägisi mure, inimese isikutasandil lõhestumise pärast, mis vajaks võibolla ka meditsiinilist sekkumist- algatada teema , mida ise ei salli. Teine alternatiiv oleks näha teema meelega tõstatamist, enda poolt tehtava promomiseks ning teiste ahjutüüpide halvemas valguses näitamiseks. Viimase arvamuse poole sunnivad kalduma mitmedki postitused. Lisan alljärgnevalt viimase
Postitas kaminahi » 26 Veebr 2011, 14:45
restauraator kirjutas:Ei võta ma midagi isiklikult - ei ole ka mingeid huve siin peale tõe ja heade teadmiste saamist.

50..60 kraadine pleki pind, olgu see siis plekkahjust või plekkradikast ei tekita küll mingeid ebameeldivaid aistinguid....

Mis sa räägid, et sind tüütab...mind ka tüütab, ega ma kehvem pole ;)
Sina näe räägid samadest kraadidest, mis minagi aga räägitakse siin ju eelkõige just plekkahjule seda eelist, et saab selle kütta tulipalavaks, üle 100 kraadi on kindlasti pakutud ja ikka pidevalt nii soe kohe. Pottahjule tean, et on pakutud 120 kraadi.
Kus on sellised pakkumised austatud Raivo Koppel ???.
Paluks viiteid :hello:
Volly
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Volly »

Aitäh Andrus, vähemalt üks inimene vastas mu küsimusele, aga mis nende ahjudega siis saama hakkab, mida siin massiliselt ehitatakse, kui kasutatavad kivid tegelikult ei kõlbagi sellistes kohtades kasutamiseks, kus ta suitsugaasidega kokku puutuvad?
Kaminahi, anna vihjeid, kust sa sellised pinnatemperatuurid kütteseadmetele leidsid? Mina olen ainult selliseid lugenud, kus pinnatemperatuur ei tohi 80 kraadi ületada.
Volly
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui nüüd jälle, täiesti ausalt, lähiajalugu lahata, siis mul oli päris piinlik, kasutaja Sammalhabeme ees, kes tahtis oma algatatud teemas, pragunevast ahjust rääkida aga seal oli muud jutud palju huvitavamaks osutunud... Mul aga nüüd nätuke piinlik ka Motamehe ees, sest kutsusin teda veidike teemasse tagasi kui mainisin Juhanile, et meil siin " peateemaks" , et kummale poole buss sõidab...ja mis ta siin muud räägib üldse...Vabandan nii Motamehe kui Sammalhabeme ees :oops: .
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

Need temperatuurid on öeldud. Otsige ja kui ei leia, otsige veel.
Tegelikkuses ka just nii on ja ega need majadki muidu põlema ei lähe kui üleküpsetatud kütmisest ning mingite normide mainimisest pole siin abi.
Kui mina räägin , et maailm räägib, et ahju sobilikum pinnatemperatuur on kuni 65 siis pole see mõeldud küll mingiks kallutamiseks . Võtke vabalt. Milleks raiuda arvutusi kus ahi ikka ööpäev tulipalavana arvutatakse. On vaja siis maailma vastu kallutada. :scratch:

PS Oleks muidugi ilus seegi kui need temperatuurid saaks autorite endi poolt üle räägitud.

kena köik
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Volly
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kaminahi, ole nönda kena ja öpeta siis kuidas ahju nii ehitada, et arvutama ei peaks ja samas ta 24 tundi ka soe oleks. Ei ole köigile jumalast sellist annet antud, et lihtsalt ehitad ja ahi kohe ideaalne.
Volly
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Aga Volly, ole kena ja pane siia kirja oma maja välispiirde täpne soojaindeks. Mitte umbes, vaid täpne ja põhjendatud. Siis saab mõni arvutaja ka adekvaatse vastuse arvutada.
Muidu on se kõik üks suur posimine.
.
Tel 5o9279o
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Volly kirjutas:Kaminahi, ole nönda kena ja öpeta siis kuidas ahju nii ehitada, et arvutama ei peaks ja samas ta 24 tundi ka soe oleks. Ei ole köigile jumalast sellist annet antud, et lihtsalt ehitad ja ahi kohe ideaalne.
Volly
Hr Volly ja tema kallutajad,( "korvipoisid"). Ma ei saa teist tedagi panna vägisi tegema vahet x-l ja y-l.
Ei ole vaja panna asju üheseks, et nii on ideaalne. Kui soovid uskuda, et 1,5 toonise ja veel kergema ahju saab arvutades 24 tunniks ühtlaselt soojaks siis palun. Mina olen öelnud, et ma ei soovi elada öhtul "nagu saunas" ja hommikul karastada end vastu külma ahju litsudes. Üks plekkahju sõber on ehitanud ahju lausa voodiservale ja mõtle kui vägev :)

Kui ei meeldi see, mis ma olen rääkinud, ette näidanud, kirjutanud, siis ei suuda mina sinu mõtlemist muuga kallutada. Väga vabandan.
Viimati muutis kaminahi, 01 Mär 2011, 23:14, muudetud 1 kord kokku.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
------------------
www.ehituspenskarid.com
edevuse laat
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas edevuse laat »

Austatud Raivo Koppel lisan allpool enda eelmise postituse:
Võrreldes Hr. Raivo Koppeli kahte sellist postitust tekib vägisi mure, inimese isikutasandil lõhestumise pärast, mis vajaks võibolla ka meditsiinilist sekkumist- algatada teema , mida ise ei salli. Teine alternatiiv oleks näha teema meelega tõstatamist, enda poolt tehtava promomiseks ning teiste ahjutüüpide halvemas valguses näitamiseks. Viimase arvamuse poole sunnivad kalduma mitmedki postitused. Lisan alljärgnevalt viimase

Postitas kaminahi » 26 Veebr 2011, 14:45

restauraator kirjutas:Ei võta ma midagi isiklikult - ei ole ka mingeid huve siin peale tõe ja heade teadmiste saamist.

50..60 kraadine pleki pind, olgu see siis plekkahjust või plekkradikast ei tekita küll mingeid ebameeldivaid aistinguid....

Mis sa räägid, et sind tüütab...mind ka tüütab, ega ma kehvem pole ;)
Sina näe räägid samadest kraadidest, mis minagi aga räägitakse siin ju eelkõige just plekkahjule seda eelist, et saab selle kütta tulipalavaks, üle 100 kraadi on kindlasti pakutud ja ikka pidevalt nii soe kohe. Pottahjule tean, et on pakutud 120 kraadi.

Kus on sellised pakkumised austatud Raivo Koppel ???.
Paluks viiteid :hello:
See sisaldab teie poolset ütlust ahjude pinnatemperatuuride kohta ning minu küsimust. Olete teinud vahepeal mitu postitust foorumisse, kuid pole toonud konkreetseid viiteid(kahjuks ei saa lugeda viiteks pilti plekkahjust), seega saan järeldada järgmist:
1. TEIL POLE NEID VIITEID ESITADA
2. KASUTATE TEADLIKULT VÄÄRINFOT INIMESTE ARVAMUSE KUJUNDAMISEKS
3. MINUL KUI POTENSIAALSEL KLIENDIL ON KADUNUD USALDUS TAOLISE MEISTRI SUHTES
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Kujuta pilti, tema, mulle nii hästi tuntud inimene, loobub minu teenest. :rotfl:
Seleta, miks sina oled ananüümne ja kasutad minu täisnime?
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Teistele foorumlastele vihjeks, et mees, kes enne kasutas pottahju arvutamisel pinnatemperatuuri kuni 120 kraadi, tunnistas oma hiljutises postituses, et 65 loetakse ikka maksimaalseks jah. :wave:

kena köik
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kaminahju töö kvaliteedis küll kahelda ei oskaks aga pullitab küll vahetevahel :) . Vaatasin seda ilusat pilti, valgest plekkahjust. Pilt on tehtud Eestis küll aga ahju läheduses korstent ma ei näe?Puudub ka plekk, ahju ees ja põrand pole kulunud jne. Arvan, et see on tühi kest ja lihtsalt seisab seal voodi kõrval ja ootab meistrit.Kest ise paistab olevat Soome päritolu ja veidike kasutatud.
Volly
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Motamees, arvutada oskavad siin paljud, aga lugemisoskus jätab soovida, küsimus oli Kaminahjule
Milleks raiuda arvutusi kus ahi ikka ööpäev tulipalavana arvutatakse. On vaja siis maailma vastu kallutada.
Ma ei vaidle põrmugi ahju massi suhtes, loomulikult mida suurema massi kive sa kuumaks ajad, seda kauem nad sooja välja annavad, aga kas Sa teed seda lihtsalt elukogemustest, või ikkagi kasutad selleks mingeid arvutuslikke meetodeid ja mida need peavad tegema kellel see elukogemus veel väiksevõitu. Kas on ka mingi mõistlikuse piir ahju massi suhtes, mille ületades hakkab kasutegur vähenema?
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Volly kirjutas:Motamees, arvutada oskavad siin paljud, aga lugemisoskus jätab soovida, küsimus oli Kaminahjule
Milleks raiuda arvutusi kus ahi ikka ööpäev tulipalavana arvutatakse. On vaja siis maailma vastu kallutada.
Ma ei vaidle põrmugi ahju massi suhtes, loomulikult mida suurema massi kive sa kuumaks ajad, seda kauem nad sooja välja annavad, aga kas Sa teed seda lihtsalt elukogemustest, või ikkagi kasutad selleks mingeid arvutuslikke meetodeid ja mida need peavad tegema kellel see elukogemus veel väiksevõitu. Kas on ka mingi mõistlikuse piir ahju massi suhtes, mille ületades hakkab kasutegur vähenema?
Volly, vastan sinu küsimusele riskides jälle kallutajaks saada. Kui pole oskust arvutada, pole vaja seda teha.Neil jääb üle vaid uskuda teiste arvutusi. Kui ma nüüd ütlen, mis on mingi mõistlikkuse piir, siis tuleb kõigil tahtmine jälle selle üle vaidlema hakata, nagu seda on siin foorumis tehtud nenede kõige "elukogenenumate " poolt.

Kuus tonni
------------------
www.ehituspenskarid.com
ramli
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas ramli »

Tere
Volly
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kaminahi, kas ma sain õigesti aru, et ikka arvutada on ka vaja osata. Tänud vastuse eest.
Volly
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Volly kirjutas:Kaminahi, kas ma sain õigesti aru, et ikka arvutada on ka vaja osata. Tänud vastuse eest.
Volly
Nüüd ei saa mina aru, kas sa oled üldse siin foorumis muud teinud kui lihtsalt spämminud.
Arvutamise vajadusest on räägitud tuhandeks, aga sulle siis selgituseks, et paljalt arvudega maja ükskõik mis ahjuga soojaks ajada on teoreetiliselt võimalik, aga siis pole seal elada praktiliselt võimalik või vähemalt mitte mõistlikult tervislik.
Selliseid arvutusi püütaksi ka siin foorumis näidata praktilises elus toimivateks. Loodan, et mind mõistad ja ära enam kalluta vales suunas...

Sel teemal ma enam sõna võtta ei soovi

kena kõik
------------------
www.ehituspenskarid.com
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Robi 1 kirjutas:Kaminahju töö kvaliteedis küll kahelda ei oskaks aga pullitab küll vahetevahel :) . Vaatasin seda ilusat pilti, valgest plekkahjust. Pilt on tehtud Eestis küll aga ahju läheduses korstent ma ei näe?Puudub ka plekk, ahju ees ja põrand pole kulunud jne. Arvan, et see on tühi kest ja lihtsalt seisab seal voodi kõrval ja ootab meistrit.Kest ise paistab olevat Soome päritolu ja veidike kasutatud.
Kui töö kvaliteedis kahelda ei oska, siis tuleb jah leida muid võimalusi ;) Eks ma ole püüdnud siin läbi huumori ka kribada aga see toob vaid suurt sõda, sest kui ikka naljasoolikat pole, siis läheb kohe rusikatega klaviatuuril vehkimiseks.
Seekord siiski peale Eesti meistri Soome päritolu nime sa muuga eksid. Ahi on just sinna värskelt ehitatud. Kui meister ise seda loeb, küllap siis seletab ka ise edasi.
See on seesama ahi, mis siin foorumis võrdluseks toodud, hiljuti.

kena köik
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma tänan täpsustuste eest! Olen vahel oma arvamistes, liiga julge aga olen tänulik kui keegi mind parandab. Nõme on, aga see kui kohe, risti lüüakse kui kellegil oma arvamus on või küsib liiga sügavaid küsimusi. Mulle on privas räägitud, et enam ei taha sõna võttagi foorumis, sest kallatakse solgiga üle, ennem kui oled saanud mõtte ära lõpetada.Sellest on kahju muidugi, aga las koerakesed klähvivad, karavan läheb ikka edasi!
Edu päris meestele ja naistele!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Robi 1 kirjutas:Ma tänan täpsustuste eest! Olen vahel oma arvamistes, liiga julge aga olen tänulik kui keegi mind parandab. Nõme on, aga see kui kohe, risti lüüakse kui kellegil oma arvamus on või küsib liiga sügavaid küsimusi. Mulle on privas räägitud, et enam ei taha sõna võttagi foorumis, sest kallatakse solgiga üle, ennem kui oled saanud mõtte ära lõpetada.Sellest on kahju muidugi, aga las koerakesed klähvivad, karavan läheb ikka edasi!
Edu päris meestele ja naistele!
Robi, kui seda solki pelgama hakata, siis ma peaks juba kõrini sitas istuma. Ega mul polekski midagi kui mõni roojab, aga ega see kedagi puhtamaks tee kui oma sita teistele selga laob. Kui ei taha ahjudest rääkida, siis räägitakse sitast.
See, kas ma kordan või ei korda, mida keegi siin kirjutanud on, peaks ikka jääma minu otsustada. Otseselt pole ma ka kedagi süüdistanud. Milleks.
Aegajalt plahvatab siin ikka see egotsemine, juhtvägigi üldjuhul sama, aga mida nad muudavad? Arvab keegi, et minu ahjud sellest külmaks lähevad ja kunded mulle kallale tulevad, nagu siinsed spämmijad? Füüsikat see roojamine ei muuda.
Võin ette öelda, et sel aastal läheb minu "oponentidel" eriti põnevaks :P

PS. Lõpeta Robi sina ka oma mõte rahulikult ära.

kena köik
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mul on palju filosoofilisi mõtteid pea täis ja kui poleks Kaminahju ja teisi kogenud vendasid, siis ei teaks küll, kellega neid jägada ja otsest õpetust saada?
Näiteks täna jälle mõtlesin, et palju oleks optimaalne vahe, kaminahju laskuva lõõri seinas. Piisab viiest sendist aga ka seitse ja kümme cm. on omamoodi head. Sest mida suurem lõõr, seda aeglasemalt gaasid langevad ja eraldavad soojust. Samas jälle, kitsama lööriga on tõmme parem, loogiliselt mõeldes.Väga palju määrab aga ära korsten ja selle tõmme muidugi ja, et ikka korsten ka soe püsiks ja ei pigitaks, jne. Huvitav oleks teha jälle katseahi, kus üks lõõr kitsas ja teine näiteks 15 cm.Huvitav ju?
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Kõiki ei jõua ise leiutada ja isegi katsetada ei jõua, sest erinevad lahendused on vahel uskumatult erinevad ja kõik tõmmab.
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Jah, aga näiteks autoga tööle sõittes on huvitav mõelda, ka selliseid probleeme ja ennast harida, sealt kust igenes saab.Sellepärast olen väga tänulik, et ka teised samu asju mõtlevad ja on minust tunduvalt ees oma arengus ja aretustes.
Tihti olen näiteks endamisi mõelnud, et kui nutikalt sommid on kaminahju kokku aretand, oma laskuvate lõõridega ja alt korstnasse suubuvast ahjust ja tagasilõõgineeluga kaminast.Huvitav on ka see, et esimene järelpõlemiskamber tekkis arvatavasti iseenesest kaminas.Keegi ei mõlnud ju alguses, et teeme nüüd neelu pealt järsku laiemaks ja seal hakkaavad kuumad gaasid keerutama ja uuesti põlema...
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Kontakt:

Aeg läheb edasi igas külas ja vallas ja varem näe ei saanud pottsepad tööle sõites kuidagi teistega suhelda, nüüd aga tõmbad lapi põlvedele ja lased näpud tippima. Mina küll teen nii ;) Küll Tom ütleb, millal ja kuhu peab rooli keerama...
Olen selle soomlasest leiutajaga silmast silma suust suule ning kõrvast kõrva ka suhelnud ja pean tunnistama, et väga huvitav, kuid siiskistmitte kõiki ei tee joont mööda järgi. Ükski asi pole täiuslik ja edasi annab iga asja mõelda, nagu ütlesid.
Üks tee on aga maailmas praegu ühine ja see on efektiivse ja saastevaba põlemise uurimine, katsetamine ja kasutamine. Lõõristik ja ahju väline kest on nii erinev, et polegi mõtet võrrelda ja pole siin ka mingeid norme, valemeid, peale pinnatemperatuuri.
Sõida rahulikult :)
kena köik
------------------
www.ehituspenskarid.com
Vasta