Ahju sisu...

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Ahju sisu...

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Teisest teemast käis läbi küsimus, millest ammu olen tahtnud arutleda..
On täiesti vältimatu ja loomulik, et ahi paisub soojuse mõjul, seest kiiremini kui väljast.See on igal ahjul nii, olenematta ahjutüübist.Aga jätame soomekad mängust välja ja räägime vanemate ahjutüüpide lõõripaksustest.
Loogika on ju selles, et mida rohkem kivi, lõõr saab kuuma, seda rohkem ta ka paisub.Seega oleks hädavajalik teha esimesed lõõrid ka paksemad, mida ka üldiselt tehakse.Aga näen puudust selles, et kui kahe lõõri vahel on vahesein, siis ei saaks seda teha ühekordsest kivist, sest seda seina soojendab kahe lõõri soojus ja seega ta ka paisub topelt, surudes pragusid.
Olen lihtsalt pragudega ahjusid lammutand ja uurind, milles viga võiks olla.Mida mõttest arvata?
( võibolla selgitasin keeruliselt? ).
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Re: Ahju sisu...

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

See, mille sina mängust kõrvale lükkad, ongi selliseks kesklõõriga ahjuks ehitatud just sinu mainitud põhjustel.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma lükkan ta kõrvale selle pärast, et ta mängib üksinda ja ei tekita probleeme.Küll aga olid vanad ahjud tehtud sarnase kesklõõriga,teiste lõõride vahele.Mõte ise hea, sest sealt jaotus esimese lõõri suurem soojus paremini laiali aga ta paisutas ahju laiali ka.
Minu vaatlused on aga seda märgand, et isegi esimese tõusva ja teisel laskiva lõõri vahesein tehakse ruumi puudusel, ühest lappikivist.Samas esimese välisseinas on paksem kiht.Just see vahesein saab tohutu kuumuse, sest mõlemad lõõrid kasutavad seda.Ise teeks teisele lõõrile oma seina, seega jätaks kahe kivi paksuseks,lõõride vahelise seina.
Katse eesmärgil olen ehitanud ka sellise ahju, kus iga lõõr eraldi post ja paisub oma tahtmist moodi.Pealt on lõõrid kokku ühendatud villavuugiga.( ja ahju vahelt paistab valgus läbi ).

Aga jah... tegelt on just nii, nagu Kaminahi ütles ja Soome tüüpi, sõltumatu kesklõõri ja järelpõlemiskambriga ahi tõrjub vähemalt esialgi, igasugu muud vananenud süsteemid välja.
K-ahjur
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas K-ahjur »

Joonistasin skeemi, kuidas ahi soojeneb. Eeldades, et suits jahtub lõõris 100 kraadi ja kivid soojenevad ühtlaselt. Välimised kaks kihti on vooder, olgu selleks pott või tellis, ja välimine kiht jahtub kiiremini.
Skeemilt näeb, millised peaks peaks olema seinte paksused, et saavutada ühtlane soojenemine ja mitte ülekuumenemine.
Manused
lõõristik.jpg
lõõristik.jpg (90.83 KiB) Vaadatud 3157 korda
juhan
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas juhan »

Ei ole kindel,et selline mõttesähvatus isegi tuld võtab!
Pean silmas lõõri ristlõike suurenemist korstna suunas.
Harjuta veel!
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

K-ahjur!! Vot sellist ahju julgeks soovitada küll juba.Väga viis!!!

Juhan, lõõri ristlõikkega pole antud teemas suurt pistmist aga hea, et oled tähelepanelik, ma olin seina paksuset nii vaimustuses, et ei näinud enam muud!
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

K-ahjuri pilt on väga viis esimesel kütmisel. Pideval kütmisel läheb termopilt hoopis teiseks.
.
Tel 5o9279o
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

K-ahjur kirjutas:Joonistasin skeemi, kuidas ahi soojeneb. Eeldades, et suits jahtub lõõris 100 kraadi ja kivid soojenevad ühtlaselt. Välimised kaks kihti on vooder, olgu selleks pott või tellis, ja välimine kiht jahtub kiiremini.
Skeemilt näeb, millised peaks peaks olema seinte paksused, et saavutada ühtlane soojenemine ja mitte ülekuumenemine.

Igati ilusad sentimeetrid ja ka Annes rehkendas pideva kahanemisega lööre, kuid mina ei näe võimalust, kuidas sellised üksikud seinad omavahel kestva seotise saavad, et kannataks ka kütta ilma ülekütmata :oops: ? Kas kasutatakse mingeid mulle tundmata telliseid või lõigatakse möötu, või...tahaks teada. :|
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
Vasta