Tööpinna ja seina vaheline vuuk - milline hermeetik?

siseviimistlustöödega seonduv arutelu. Siia ei postita tööotsimisi ja -pakkumisi!
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Tööpinna ja seina vaheline vuuk - milline hermeetik?

Lugemata postitus Postitas vtl »

4 aastat tagasi tehtud köögi renoveerimine. Tööpinna ja tagaseina vaheline vuuk tihendatud Mira supersil värvilise silikooniga. Paar aastat tagasi tekkis tööpinna ja silikooni vahele ca millimeetrine pragu. Alguses arvasin, et põrand vajus või andsid reguleeritavad mööbijalad väheke järgi, kuid mõne aja pärast pragu uuesti vähenes ning jäi tähelepanuta.
Nüüd vaatasin, et pragu on selle talve ja külmade-kuivade ilmadega jälle kuidagi eriliselt laiutama hakanud. Ilmselt mängib aluspõrand niiskusega ja kergitab-langetab köögikappe. Viimased on küll mõnest kohast naeltüüblitega kiviseina külge kinni lastud, aga ilmselt mitte piisavalt jäigalt.

Mida nüüd teha - ühelt poolt peaks pragu praegusel aastaajal kõige suurem olema ja hetkel oleks hea see puhtaks kraapida ning ära täita, aga kardan, et kui tööpind otsustab suve saabudes jällegi kerkima hakata, siis lõhub see kokkusurutud vuugitäide seinal oleva klaasmosaiigi alumise rea ära. Enamuse silikoonide deformatsioonitegur on 25% kandis, aga mulle tundub, et see antud kohas peaks vuugitäide elastsem olema. Mida sellises kohas kasutada?

Põranda-seina konstruktsioon: 50-tel ehitatud eramu, kivimaja. Betoonvahelael vana laagidel laudpõrand, mille peal tänapäevane spooniga laudparkett. Telliskivisein, mille peale Perlfix-iga liimitud kipsplaat ja sinna peale pandud plaadiseguga klaasmosaiik. Tööpind on tavaline 27mm laminaat.
Pilt ka:

Pilt
Külaline
külaline

Re: Tööpinna ja seina vaheline vuuk - milline hermeetik?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

No küll hästi ju kui 4 aastat vastu pidanud ilma uuendamata, arvestades, et seda vuuki kui mitte sina, siis naine ikka tõmbab kaltsuga puhtaks ja seda kindlasti ka mingit keemiat aeg-ajalt kasutades.
Ei ole hullu, kraabi puhtaks, võid kasutada spets vuugipuhastuskeemiat (suuremates ehituspoodides müügil), teibid ette ja uus värske silikooni peale või kui oskad, võid ka ilma teipideta (jäätisepulgaga) teha. Miks ta peaks alumise rea ära lõhkuma, kas kardad, et kapid on liiga vastu seina? Aga lase kappe seina küljes hoidvaid kruvisid järgi natuke, et mosaiigist mööda kerkiks. Mingit peenikest iluliistu töötasapinna külge kleepida ei soovita, jääb kole (liigne element minu arvates) ja ebapraktiline (liistu ja seina vahel satub prahti ja veepritsmeid).
Urmasr
Andresto
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas Andresto »

Tere!
Kui ta siiani pole plaate lahti lükanud siis ei ta lükka edaspidigi. Vuugitäide sinna kindlalt ei sobiks.
Mul just nii tehtud, nagu Urmas ei soovitanud ehk kasutasin toona (ca15a tagasi) akna PVC liistu,
viisaka profiiliga, ca 10x15mm. Tasapinna ja plaadivahe täitsin silikooniga ja liistu vast ehk liiimiga.
Ja mis seal ikka, las ta seal "lõõtsutab" koos kapiga üles alla... Olen seda rebenemist näinud varem ja hiljem.
Pesumasin on ka kehvema aluspõranda puhul see, mis kiirendab silikooni rebenemist.
Andres
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmasr kirjutas:...Miks ta peaks alumise rea ära lõhkuma, kas kardad, et kapid on liiga vastu seina?
Mosaiik ulatub ettepoole tööpinna kohale.
Kapid koos tööpinna tagumise servaga on kõigepealt vastu seina lükatud ja külgseinade vahele fikseeritud, tööpinna kohal olev mosaiik on hiljem seinale paika pandud.
Urmasr kirjutas:...Aga lase kappe seina küljes hoidvaid kruvisid järgi natuke, et mosaiigist mööda kerkiks.
Vt. eelmine lõik. Tööpinda hoiavad paigal ka küljed, pealegi ei saa kruvidele kraanikausi taga enam ligi. Kraanikauss on jällegi silikooniga tööpinna külge liimitud.
Andresto kirjutas:Kui ta siiani pole plaate lahti lükanud siis ei ta lükka edaspidigi.
Seletan uuesti. esmane vuuk on tehtud siis, kui pragu oli kitsas. Kui pragu laienes, siis silikoon töötas tõmbele ehk oleks pidanud venima, aga rebenes enne tööpinna libeda serva küljest lahti. Kui ma nüüd laia prao täis lasen ja näiteks niiskuse (või temperatuuri) tõttu pragu suvel uuesti kitsamaks läheb, siis töötab silikoon survele. Mina loen tootelehelt välja, et maksimaalne deformatsioon 25% tähendab seda, et niipalju annab seda kokku suruda. Ja kui rohkem enam kokku suruda ei anna, siis tõenäoliselt hakkab ta mosaiigi servale surudes viimast kipsi küljest lahti rebima. Esimese asjana annab järgi ja rebeneb ilmselt kipsplaadi papp.
Andresto kirjutas:Mul just nii tehtud, nagu Urmas ei soovitanud ehk kasutasin toona (ca15a tagasi) akna PVC liistu,
viisaka profiiliga, ca 10x15mm.
Liist on mõte. Kustkohast selliseid liiste saab ja mida täpselt tuleks küsida?
Külaline
külaline

vtl kirjutas:..Liist on mõte. Kustkohast selliseid liiste saab ja mida täpselt tuleks küsida?
Neid liiste on igas suuremas ehituspoes ja kindlasti ka mujal ja erinevates mõõtudes ja värvides. Kõige kitsamaid olen näinud 10x10mm.
Urmasr
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmasr kirjutas:
vtl kirjutas:..Liist on mõte. Kustkohast selliseid liiste saab ja mida täpselt tuleks küsida?
Neid liiste on igas suuremas ehituspoes ja kindlasti ka mujal ja erinevates mõõtudes ja värvides. Kõige kitsamaid olen näinud 10x10mm.
Urmasr
Oot, ega Sa ei mõtle ju neid soonega liiste, mis on mõeldud kahhelplaatide ääristamiseks? Ma olen ehituspoodides sagedane külaline, aga vat ei tule silma ette, mida Sa mõtled.
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 13 korda

Lugemata postitus Postitas lMaxl »

Tere
Kui nüüd omakasupüüdlikult... siis selle prao likvideerimiseks on vaja uut köögimööblit või vähemalt uut tasapinda. Kui aga liistuga piirdud, seks puhuks spets liist olemas. Tiba rohmakas, kuid töötab hästi ja dekoori saab ka valida (pikkus 4m). Kui silikoon, siis tuubi peale võiks olla SOUDAL.

Max
Puutööd
liist.jpg
liist.jpg (3.63 KiB) Vaadatud 7367 korda
Külaline
külaline

vtl kirjutas:..Oot, ega Sa ei mõtle ju neid soonega liiste, mis on mõeldud kahhelplaatide ääristamiseks? Ma olen ehituspoodides sagedane külaline, aga vat ei tule silma ette, mida Sa mõtled.
Ei, ikka neid tavalisi L-liiste plastikust küljepikkustega 10x10mm, 15x15mm jne. Äkki sul pole neid varem lihtsalt vaja olnud?
Urmasr
Expert
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 18 korda

Lugemata postitus Postitas Expert »

Ise olen kasutanud köökide paigaldusel plaatimise välisnurga liistu,jääb vägagi ok.
Sirgeid seinu suht harva millegipärast kohata võib,seega pidev jama nende pragudega seina ja tasapinna vahel.Enne tasapinna paigaldust liimiga kinni ja kui tahab sõidab koos tasapinna ja kapiga üles alla.
Olukord Eesti ehitusturul on "suurepärane", kuid mitte lootusetu...
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets

Miskipärast tehakse jah need seinad kõverad, kuhu peab sirge tasapinna paigaldama!?

Kui Sul põrand kõrgust teeb, siis katsu ikka karkass korralikult seina külge takistada, ilusti plaadi alla ja tagumised jalad keera mängimisruumi jagu maha. Kiviseina puhul ei tohiks see keeruline olla. Pildilt näha, et pragu kausi taga suurem kui mujal, vist tasapinna kitsas serv ka vähe järgi andnud. Seal tuleks alt korralik tugi paigaldada, kui seda karkassil pole.

Max
Puutööd
Külaline
külaline

Vtl!
Oli just asja Märjamaa väikesesse ehituspoodi ja isegi seal on need müügil, kuigi jah, hetkel ainult valged ja 15x15mm ning suuremas mõõdus.
Urmasr
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets

Kui nüüd üks silm kinni pigistada ja seda pilti uuesti vaadata, siis jääb seal igasugune liist ikka umbe kole.

Max
Puutööd
rully34
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas rully34 »

lMaxl kirjutas:Kui nüüd üks silm kinni pigistada ja seda pilti uuesti vaadata, siis jääb seal igasugune liist ikka umbe kole.

Max
Puutööd
Mulle ka igasugused plastliistud vastukarva,korrektselt lastud silikoon kindlalt silmale ilusam vaadata.Aga ühele meeldib ema teisele tütar....
cartman
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas cartman »

Aga kas on väga raske, iga 4 aasta tagant, uus silikoon lasta? Ennem valiks selle tee kui mingi ebamäärase liistu, mille ääred pead ju enivei silikoonima, et vesi tööpinna vahele ei pääseks. V mis eesmärgil see liist sinna läheb yldse?
Staatus ei näita mu oskusi/teadmisi, vaid postituste arvu
P6randakatete paigaldus. P6randate pumpamised kiirsegudega.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kordan veelkord probleemi - küsimus ei ole mitte 4 aasta tagant uue silikooni laskmises. Kuna pragu on tekkinud ja kadunud, siis tõenäoliselt tasapind mängib. Ja mille muu pärast ta ikka mängib, kui niiskuse (ja/või põranda temperatuuri) pärast. Praegu on kõige kuivem ja külmem aeg, suvel risti vastupidi. Ma jäängi seda pragu kinni toppima.

Ka teine küsimus on endiselt päevakorral, kui ma praegu selle laiaks veninud prao täis lasen, siis kuhu see silikoon siis jääb, kui pragu otsustab uuesti kokku tõmbuda. Kipsile plaaditud mosaiikplaadi serv ei ole kindlasti see tugev asi, mis niiskusega mängivat tasapinda jõuaks kinni hoida.

Liistu ainus mõte oleks lubada tasapinnal seina suhtes liikuda ja samas takistada veel tööpinna taha pääsemast. Samas ei ole ma veel jõdnud poodi ega saanud neile liistudele kriitilise pilguga peale vaadata.
Külaline
külaline

Kas sul töötasapinda seina juures korralikult fikseerida ei anna ja jätta see tagaserv karkassist sõltumatuks?
urmasr
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Hästi ei saa. Tööpind on iga kapi alt korralikult kruvidega karkassi küljes kinni. Ühelt poolt kraanikaussi on kapi tagumine põõn paari naeltüübliga seina küljes. Kraanikausi tagant enam ligi ei saa ja kauss on üsna tugevalt silikooniga tööpinna külge liimitud, väga seda lammutada ei tahaks.

Ma arvan, et kõige õigem oleks pragu sellel ajal, kui ta kõige laiem on, täita hermeetikuga, mis lubaks ca 50% kokku surumist. Hinnanguliselt on vuugi laius 4...5mm ja pragu on hetkel 1...2mm ehk samapalju peaks saama seda probleemideta kokku suruda.
Liist on teine variant, aga ega mulle endale see mõte ka eriti ei meeldi.
lMaxl
Ehitusspets
Ehitusspets

-Ma jäängi seda pragu kinni toppima-

No katsu see maja ikka mööbli külge kinni panna, siis jääb silikoon ka pidama. Sellele silikooni venimisele ei panustaks.

Max
Puutööd
Vasta