Uurimustöö soojuspumpadest, vaja abi elektritarbivuse kohta

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Sharod
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Uurimustöö soojuspumpadest, vaja abi elektritarbivuse kohta

Lugemata postitus Postitas Sharod »

Tere, olen 11. klassi õpilane ning koostan aastatööd teemal ''Soojuspumbad''.
Uurimusliku osana sooviksin läbi viia soojuspumba (õhk-õhksoojuspumba) elektritarbivuse jälgimise ~4 nädala lõikes, kuid endal kahjuks puudub võimalus selle teostamiseks. Mõtlesin, et ehk leidub siin foorumis keegi, kellel on soojuspumbale eraldi voolumõõtja lisatud ning oleks valmis selle aja jooksul voolu tarbimist üles märkima ning kogutud infot edastama.

Kindlasti on keegi varemgi oma pumba elektritarbivust jälginud, abi oleks ka varasemate mõõtmiste tulemustest. Ühendust võib võtta ka meili kaudu v6savillem@gmail.com .
Kasutaja avatar
nosy
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 10 korda

Re: Uurimustöö soojuspumpadest, vaja abi elektritarbivuse kohta

Lugemata postitus Postitas nosy »

Kui veidi soome keelt valdad, leiad palju infot SP kasutajatelt "Käyttökertomukset" teema all: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?board=7.0
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Ja mida need paljalt elektriarve suurused annavad.
Sharod
Uus kasutaja
Uus kasutaja

rokikas kirjutas:Ja mida need paljalt elektriarve suurused annavad.
11. klassi aastatöö eeldab minult mingisuguse uurimisliku osa läbiviimist, mõttes oli jälgida pumba elektritarbivust ööpäevas ja siis panna vastavusse ööpäevase keskmise temperatuuriga, ja luua saadud infost graafikud, et näha, kuidas see joonis välja kujuneks. Mõte ei olegi niivõrd mingi teadusliku järelduseni jõuda, kuid vaatlus oleks minu arvates töö tuumana kõvasti parem, kui küsitlused, mida paljud teised klassikaaslased oma teemade juures teostavad. Mõistetav, et seda teisedki enne teinud, häid näiteid oli esimese vastaja postitatud lehelt küllaga võtta, kuid kahjuks on need Soome kliimas teostatud, ning nende tulemuste kasutamine oleks vahest liiga läbinähtav.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Mis tähendab soome kliimas ja liiga läbinähtav. Kas pead oma töö tegema kindla Eesti linna kliimamuutususi silmas pidades. Ega soome -15 c kraadi ilm eriti Eesti -15 c ilmast erine ja ega pump siin vähem energiat tarbi kui soomes sama kraadi juures.
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
Sharod
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Nüüd uuesti mõeldes ei olegi vist mingit probleemi Soome allikate kasutamisel, eesmärgiks on ju saada elektritarbivuse sõltuvus temperatuurist. See, kus antud temperatuur on saavutatud, ei mängi rolli. Seal on mitmed mõõtmised eri paigus, seega saaks koostada mitu erinevat graafikut ja neid võrrelda. Uurida, kas pumpade elektritarbivus temperatuuri muutudes muutub samamoodi. Pumbad on küll erinevad, kuid üldise ülevaate peaks see siiski andma.

Kui kellelgi on veel häid ideid, siis võib neid julgelt jagada. Minu eesmärgiks on uurimusliku osa teostamine, tulemuse täpsus ei olegi niivõrd oluline.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 13 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Pumba elektrikulu ei mõjuta ainult külmakraadid. Tähtis on teada hoone soojuskadusi, soojuse temperatuuri mida väljastab pump tuppa, välisagregaadi asetus tuulte suhtes jne..
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
põrr
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas põrr »

Mul on 1. veebruari õhksoojuspumba teema postituses oma pumba tarbimised ära toodud:

Veidi statistikat ka õhksoojuspumba huvilistele
Võtsin Exceli tabelisse kokku oma veidi rohkem kui 2 aasta õhksoojuspumba kasutamise elektrikulu. Tegemist siis Fujitsu ASYA09LGC / AOYR09LGC Arctic (+10°C) õhksoojuspumbaga. Kasutuses alates 31. oktoobrist 2008. Pistikus vahel siis energiakulu mõõtur algusest peale.

Pump kütab 48 m2 suurust 3-toalist korterit, mis asub hrustšovka tüüpi majas viimasel korrusel, majal veneaegne soojustus,vaid korteri katusepealsel on lisaks šlakile pandud 100 mm kivivilla, korteril ees suht kehvad puitpakettaknad. Korteri planeeringut on avatumaks muudetud. Pump töötab tavaliselt puldist seadistatud 22 kraadi ja AUTO režiimi peal, vahel sätin peale ka 23 kraadi, kodunt pikemaks lahkudes sätin vahel ka 20 kraadi peale. Üldiselt talveperioodil pump töötab 24/7 ja välja olen lülitanud vaid ca kord kuus filtrite puhastuseks. Sel talvel olen 2 korda pidanud välja lülitama ka selleks, et kuumafööniga välisosa küljele tekkinud jääd sulatada (üldse olen seda 2,5a jooksul teinud kokku 3 korda)
Põhikütteallikaks on pottkiviahi, mida miinuskraadide korral kütan korra ööpäevas, plusskraadidega harvemini. Nädalavahetustel tavaliselt korteris ei ole ja siis topimetab pump omapäi ilma lisakütmiseta. Tavaliselt kui puldile panna 21 kraadi, siis kahe päeva pärast naastes on toas 18-19 kraadi. Nii et õhksoojuspump rohkem mõeldud mul õdusa temperatuuri hoidmiseks, kui see oleks põhikütteallikas, siis oleks kulud kõvasti suuremad.

Huvilistele, et elektrikulud olid siis järgmised:

Aasta Kuu elektrinäit kulu (kwh)
2008 november 310 310
2008 detsember 720 410
2009 jaanuar 1140 420
2009 veebruar 1520 380
2009 märts 1892 372
2009 aprill 2062 170
2009 oktoober 2285 223
2009 november 2590 305
2009 detsember 2970 380
2010 jaanuar 3350 380
2010 veebruar 3690 340
2010 märts 4006 316
2010 aprill 4088 82
2010 detsember 4935 240
2011 jaanuar 5253 318

2010 oktoober ja november ununes kahjuks märkida. Arvestuslikult kulus kumnmagil kuul 300-370 kw elektrit. 2010 suvel kulus veidi ka jahutusele elektrit, ehk ca 100 kw kokku.

NB! Pump ei ole ainus kütteallikas, seega ei tea kas andmetest on kasu! Praeguste plussis või nulli ümber ilmadega kütan ahju üle ühe või kahe päeva lisaks, miinuskraadidega kütan ahju lisaks sisuliselt iga päev.
Kui sa tahad teada iga päeva tarbimist vastavalt välistemperatuurile, siis ma kahjuks abi ei saa osutada, kuna pole näitude üleskirjutajat, sest korter on ca 1/3 ajast tühi kuna viibin lähetustes või nädalavahetuseti sealt eemal.

PS Lisaks mõjutab pumba elektrikulu suuresti ka puldist peale seatud temperatuur, mis ei ole sugugi konstantne suurus, mina reguleerin seda mitu korda nädalas vahemikus 21-23 kraadi.
Ja lisaks õhutemperatuurile sõltub sulatustsüklite arv (mõjutab tugevalt elektrikulu) ka õhuniiskusest ja sademetest. Ilm võib küll näiteks nullis olla, aga tuisk sunnib pumpa sageli sulatustsükleid tegema.
tähelepanek
külaline

Lugemata postitus Postitas tähelepanek »

Kui sul on pump AUTO asendis siis ta hakkab sul temperatuuri tõustes jahutama. Üritades hoida 22 kraadi. Pump peaks ikka olema HEAT reziimis.
põrr
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas põrr »

tähelepanek kirjutas:Kui sul on pump AUTO asendis siis ta hakkab sul temperatuuri tõustes jahutama. Üritades hoida 22 kraadi. Pump peaks ikka olema HEAT reziimis.
Sorry, minu viga - korrektne on, et puhumiskiirus on AUTO režiimis (ööseks panen tavaliselt QUIET peale) ja pump on HEAT režiimis.
Sharod
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Põrr, abiks ikka, hetkel endal kooliga seoses kiired ajad, hakkan tõsisemalt sellega tegelema järgmisel nädalal, varem lihtaslt ei jõua.
Vasta