Tere,
Kuigi olen kvaliteedifänn ja leian, et katuseid võiks teha minimaalselt ühe korra kahe-kolme põlvkonna jooksul,
eksisteerib ka tõsiasi, kui pangakontol on katuse ehitamise jaoks 1000 EUR'i, siis teinekord ei leiuta sinna mitte mingi imega
3000 EUR'i, et kasutada paremaid materjale. Isegi kui väga tahad. Aga katust on vaja ja kohe.
Üldiselt sellistel puhkudel kiputakse soodsamate ehitusmaterjalide rüppe minema. Siis tulebki valida selline lahendus,
mis võimalikult pika aja jooksul võimalikult vähe närve kulutab.
Kuni eilseni olin soodsate alternatiivide kohapealt eterniiti pooldanud. Täitsa okei hind, lihtne/odav paigaldada ja justkui võimeline
paarkümmend aastat vastu ka pidama - kui veab. Lisaks minu arvates ilusam kui bituumensindel, mille välimus rohkem vaibale sarnane.
Aga eile tuli vanemate majal terve hunnik plaate koos lume ja jääga alla.
Kuna nael tuleb lüüa laine pealt, tekib suur jõuõlg ja nood vaprad kruvid annavad lihtsalt halbade tingimuste kokkulangemisel alla.
Isegi need kruvid, mis põikpäised ja pooleks ei murdunud, olid plaatidesse piklikud vaod kündnud.
Katusel kättejuhtunud vahenditega auke lappides hakkas ka silma, et värv koorub päris jõudsalt. Vanust materjalil kuskil 10 a. kanti.
Ma ei saa enam öelda, et kui ägedat katusekatet ei võimalda osta, pane eterniit.
Võimalik, et minu eilne kurb kogemus on väga unikaalne juhtum...

Puudutaks korraks ka ökoteemat.
Majaomaniku argument tolle katuse valimisel oli keskkonnasõbralikkus. Aga mis see õigupoolest on?
Kas katusekate on ökosõbralik, kui see on tehtud paberimassist, betoonist ja lillelõhnast?
Esiteks on tähtis vastupidavus. Ehk, kui tihti tuleb seda "ökokraami" välja vahetada?
Kui mingi "ebasõbralik" materjal, arvestades ka tootmisel tekkinud CO2 jms, tekitab näiteks 100 ühikut kahjulikke jäätmeid, panna kõrvuti
"ökotootega", mis tekitab 30 ühikut kahjulikke jäätmeid, kuid seejuures eluiga on 4x lühem, on ilmselge, mis on öko ja mis mitte.
Vana hea Top Gear nentis ka, et Toyota Prius on tänu oma mürgiste akude tootmisega seotud logistilise hullumajaga keskkonnale kahjulikum,
kui kohalikud suured janused räpased Land Roverid.
Seega, kui oled huvitatud ka tulevikus värske õhu hingamisest ja valid tooteid muuhulgas ka keskkonnasõbralikkuse järgi, siis uuri kuidas
vastavaid tooteid alates toormaterjali kaevandamisest, kuni pakendamiseni, tehakse. Teiseks, mis hetkel sul uuesti poodi tuleb minna,
et see välja vahetada. Kolmandaks palju see lõppkokkuvõttes maksab (k.a aja ja närvikulu).
Tervitades,
Valmet Josing
Heakatus OÜ