Maaküte

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Marika
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Maaküte

Lugemata postitus Postitas Marika »

Plaanis on panna maakütet. Hinnapakkumised on olemas, hinnad on umbes samad, pumpade tehnilised näitajad ka. Nüüd ei oska valida :(. Valikus on järgmised pumpade tootjad: Nibe, Bunderus, Carrier, Junkers, Thermia, Greenline, Vaillant. Kas oskab keegi öelda head/halba ühe või teise pumba kasuks? Või oskate soovitada konkreetset pumpade müügi- ja paigaldusfirmat (või öelda, millise firmaga on olnud probleeme)? Võib PM ka, kui siin nimesid ei taha nimetada. Hetkel on võetud pakkumised soojuspumba liidus olevatelt müüjatelt.
Suured tänud abi eest!
Külaline
külaline

Re: Maaküte

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Plaanis on panna maakütet. Hinnapakkumised on olemas, hinnad on umbes samad, pumpade tehnilised näitajad ka. Nüüd ei oska valida :(. Valikus on järgmised pumpade tootjad: Nibe, Bunderus, Carrier, Junkers, Thermia, Greenline, Vaillant. Kas oskab keegi öelda head/halba ühe või teise pumba kasuks? Või oskate soovitada konkreetset pumpade müügi- ja paigaldusfirmat (või öelda, millise firmaga on olnud probleeme)? Võib PM ka, kui siin nimesid ei taha nimetada. Hetkel on võetud pakkumised soojuspumba liidus olevatelt müüjatelt.
Suured tänud abi eest!

omalt poolt julgeks soovitada buderus, junkers, thermia.
endal on buderus ja kahe aasta jooksul pole küll mingeid mainimisväärseid probleeme olnud.
tasub kindlasti eelistada soojuspumba liitu kuuluvaid firmasid, need suure tõenäosusega teavad mida teevad.
kui nüüd hindasid võrrelda, siis ma ei võtaks kõige odavamat pakkujat ega ka kõige kallimat. kuldne kesktee.
edu.
Oravaonu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Oravaonu »

Mul tuttav oli sama dilemma ees: käis , kauples ja kaalus ja võrdles ning lõpuks võttis Nibe.. pole saanud küsida, miks...
Marika
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Marika »

nüüd valik on tehtud Thermia kasuks, 5a tehasegarantii tõttu
pats06
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas pats06 »

Tere,kas keegi oskab midagi öelda NIBE FIGHTER 1245-12 kohta nii halba,kui head ,kõik arvamused ja teadmised teretulnud
nibea omanik
külaline

Lugemata postitus Postitas nibea omanik »

Sattusin juhuslikult seda lugema... olen tehniliselt suht võhik sellel teemal.
mida ma oskan öelda ..,, mul on nibea toodetud soojuspump.
Töötab...toad soojad, elektri kulu dets. oli kuskil 3500.- krooni. seal sees on kogu elekter.maja ca 200m2
Ma loodan et minu 150 000.- investeering ikka 10a vastu peab.
Mugav, ei mingit hooldust... tehniliselt nagu külmik. Aga samas ega üksi külmkapp üle 10.a ka kesta.
Aga hetkel raha oli...miks mitte.
Ja mis saab 10 a. pärast eks ole näha.
xxNIMETUxx
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas xxNIMETUxx »

nibea omanik kirjutas:Sattusin juhuslikult seda lugema... olen tehniliselt suht võhik sellel teemal.
mida ma oskan öelda ..,, mul on nibea toodetud soojuspump.
Töötab...toad soojad, elektri kulu dets. oli kuskil 3500.- krooni. seal sees on kogu elekter.maja ca 200m2
Ma loodan et minu 150 000.- investeering ikka 10a vastu peab.
Mugav, ei mingit hooldust... tehniliselt nagu külmik. Aga samas ega üksi külmkapp üle 10.a ka kesta.
Aga hetkel raha oli...miks mitte.
Ja mis saab 10 a. pärast eks ole näha.
väide, et "ei mingit hooldust" on väär! aastas vähemalt korra peaks laskma ikkagi hooldada spetsialistil. hooldus pole ainult lapiga tolmu pühkimine.
vee- ja küttesüsteemid, ventilatsioon, soojuspumbad, elekter, kodumasinad/seadmed: müük, projekteerimine, hooldus, remont 58367067 spegrupp@gmail.com
Hansasc
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Hansasc »

väide, et "ei mingit hooldust" on väär! aastas vähemalt korra peaks laskma ikkagi hooldada spetsialistil. hooldus pole ainult lapiga tolmu pühkimine.[/quote]

Üle hulga aja üks õige sõnavõtt! Aeg oleks hakata klientidele ka õiguspärast infot jagama.
Hetkel müüvad soojuspumpasid kõik kellel viitsimist on või muu äri kehvemini läheb.Samas esinevad nad ka kui oma ala prohvid, teadmata elementaarseid asju./ühe firma müügimees ei osanud isegi öelda seadme kompressori marki ja seda kas seade on 220 või 380V.
Määrides inimesele pähe seadme võimsusega näiteks 4kw ja Copiga üle 5-e unustatakse öelda ,et -15 juures on küttevõimsusest ja kopist kadunud pool ja rohkem e. siis ,kui seda võimsust tarbijal vaja läheb tuleb puudujääki kompenseerida eletritennidega ja cop kaob kus kurat.
tiit001
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas tiit001 »

200m2 majale el arve 3500-. ka nagu paljuvõitu. Palju umbkaudu muu elekter teil on?
Erimööbel koos projekteerimise ja paigaldusega 5149336 tiit.sassi@gmail.com
Pumbamees
külaline

Lugemata postitus Postitas Pumbamees »

tiit001 kirjutas:200m2 majale el arve 3500-. ka nagu paljuvõitu. Palju umbkaudu muu elekter teil on?
Härrad, 3500kr pole 3500 kw .Kwh hind ju teadmata .Mul keskmine vist 1,35 kr/kw
** 3500 kr . 2600kw miinus tava el. ca 600-700kw
ca 2,7 kw/h ... ????? kas soe vesi ka seal sees?
palju või vähe ? Maja soojustarve ju teadmata ja tarbimisharjumused ka..
Kõik suhteline!
xxNIMETUxx
Ehitusguru
Ehitusguru

omal tihe tagasiside ühe paarismajaga õhk-vesi soojuspumbad, elektri tarbimisest ning muust (mõlemad omal paigaldatud sinna).
pox1 on mitsu zubadan max16kw ning box2 on saksa on/off tööloom samuti max16kw.
mõlemad pooled majast on identsed nii akum.paakidega kui ka tarbijatega (põrand ning konvektorid). pinda samuti 200m2 poxi kohta.
pox2 on tarbevesi välja lülitatud.
tulemused üldenergia kulust:
pox1 november 1200.- ning detsember 1400.-
pox2 november 2700.- ning detsember 3500.-

ma soovitasin voolumõõtjat kontrollida.

siis üks eramu 170m2 ainult põrandaküte, tarbevett ei teha, seadmeks kõige uuem panasonic õhk-vesi 14kw ja maja üld elekter 3000.- detsembris.

olen alati soovitanud lisada soojuspumba süsteemidele eraldi voolumõõtja, et saaks tegelikku kulu teada aga rahvas hoiab kokku. üld elektri järgi suht raske hinnata kuna iga inimene tarbib erinevalt voolu. pox1 ja pox2 kohta nii palju veel, et pox1 elatakse sees ja teises mitte.
vee- ja küttesüsteemid, ventilatsioon, soojuspumbad, elekter, kodumasinad/seadmed: müük, projekteerimine, hooldus, remont 58367067 spegrupp@gmail.com
Külaline
külaline

xxNIMETUxx kirjutas:omal tihe tagasiside ühe paarismajaga õhk-vesi soojuspumbad, elektri tarbimisest ning muust (mõlemad omal paigaldatud sinna).
pox1 on mitsu zubadan max16kw ning box2 on saksa on/off tööloom samuti max16kw.
mõlemad pooled majast on identsed nii akum.paakidega kui ka tarbijatega (põrand ning konvektorid). pinda samuti 200m2 poxi kohta.
pox2 on tarbevesi välja lülitatud.
tulemused üldenergia kulust:
pox1 november 1200.- ning detsember 1400.-
pox2 november 2700.- ning detsember 3500.-

ma soovitasin voolumõõtjat kontrollida.

siis üks eramu 170m2 ainult põrandaküte, tarbevett ei teha, seadmeks kõige uuem panasonic õhk-vesi 14kw ja maja üld elekter 3000.- detsembris.

olen alati soovitanud lisada soojuspumba süsteemidele eraldi voolumõõtja, et saaks tegelikku kulu teada aga rahvas hoiab kokku. üld elektri järgi suht raske hinnata kuna iga inimene tarbib erinevalt voolu. pox1 ja pox2 kohta nii palju veel, et pox1 elatakse sees ja teises mitte.

pox1 tulemus ulme ei ole ? 1400eek kuu? Pox2-e tulemus oleks sees elades reaalne...
Kasutaja avatar
Tupsu
Ehitusspets
Ehitusspets

Lugemata postitus Postitas Tupsu »

Ilmselt see "pox1" vajaks tõesti voolumõõtja vahetust. Detsember 2010 - 30 päeva 46,6 eek päev ?

Muidugi ridaelamu bokside õnn ja rõõm on see, et saab kasuada naabri kütet. Lased toatemperatuuri alla ja paar kraadi tuleb juurde läbi naabrite seina.

Samas detsembris läks Rakveres 67 ruudune 3 toaline korter radikate ja Õ-Õ pumbaga 1400.- eek . 22 kraadi toas.

200 ruuduse boksi kohta on sama detsembri üldelektri tulemus tulemus natuke ebareaalne.
Mein Papa heizt mit der Natur -
andere verheizen sie!
xxNIMETUxx
Ehitusguru
Ehitusguru

minule ka ulme väike summa aga ise käisin ka näite fikseerimas- nii oligi
Külaline
külaline

või siis mitsu ecodan väga hea ? :)
väga huvitav summa igatahes...
arttiast
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas arttiast »

kuidas novembri ja detsembri vahe nii väike on.... ?
välistemperatuuride vahe oli ju nii suur... pump võtab endiselt sama palju voolu kui väljas +5 ja -10 ?
Oravaonu
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Marika ja teised. Omal ka plaanis ikka maaküte panna ( lugedes foorumeid, siis Õ-V pumpa ei julge panna , praegune Õ-Õ pump kõiki ruume ei küta ja puudega katelt ei viitsi enam kütta) ja kuna natuke jääb maad puudus, siis käivad praegu läbirääkimised naabriga. Majal köetavat pinda ~150 ruutu, plaan panna maha 500m kollektorit (savipinnas) ja esialgu olen vaadanud Nibe 1245 8 kw ja Themia Optimun G28kw poole. Võimalik, et tuleb hoopis panna 10kw mudelid ( ex see selgu juba täpsema arvutuse ja pakkuja poolt ülevaatamise käigus), aga minu küsimus on hoopis, et mis on kummagi pumba head ja vead . Hea oleks ka kuulata juba nende pumpade kasutajate komentaare.
Kasutaja avatar
Tupsu
Ehitusspets
Ehitusspets

Naabriga kahasse ei olegi tavaliselt midagi head pikas perspektiivis. See on nagu abieluga, kuni toimib on kõik hästi ja kui lahutus, siis kõik kohad karvu täis, ehk sinu puhul naabri labidas torus.
Kindlasti on aga maast ammutatav soojus tarbimisel odavam, kui õhust saadav.
andere verheizen sie!
Külaline
külaline

Tupsu kirjutas:Kindlasti on aga maast ammutatav soojus tarbimisel odavam, kui õhust saadav.
"Kindlasti" väite kinnituseks võiksid teha väikesed arvutused, kus oleks sees investeeringu maksumus, intressi- , käitus-, hooldus jne kulud nt 150m2 elamule, ideaaltingimustes seadmele 10-15 aastast remondita kasutusperioodi arvestades.
Kasutaja avatar
Tupsu
Ehitusspets
Ehitusspets

PAHAD PÄEVAD kirjutas:Kindlasti" väite kinnituseks võiksid teha väikesed arvutused, kus oleks sees investeeringu maksumus, intressi- , käitus-, hooldus jne kulud nt 150m2 elamule, ideaaltingimustes seadmele 10-15 aastast remondita kasutusperioodi arvestades.
Loe uuesti sõna KASUTAMISEL.

See tähendab et ma ei arvesta soetamise investeeringut amortisatsiooniks jne. Samuti ei arvesta remondi kulusid , ega ei arvesta jääkväärtust pärast kasutusperioodi lõppu.

Arvestame ainult puhast elektrikulu, nagu seadme oleks kinkinud ameerika rikas sugulane. (Kes teab , äkki kinkiski, kuna äi müüs mul maha oma ühe ettevõtte osakud ja jagas raha lastele)

Sugulane küsiks mul maasoojuspumba hoolduskulude kohta kindlasti, mis asjad need on ja millega neid koos süüakse . Kasutusel tal juba 5. talve ilma mingite eriliste hoolduskuludeta.

Kui hakkaksin arvestama ka amortisatsiooni ja soetusmaksumust läheb asi absurdseks.

Sõbra äi ostis 18 kw Õhk Vesi pumba mõned aastad tagasi 240 000 eek eest. Minul tuleb 16kw pump koos igasuguste lisadega voolumõõtja, soojamõõtja, A klassi tsirkulatsiooni pump, toaaandur, lisapult jne ehk hädavaevu pool sellest.

Kas minu investeering oleks siis nüüd juba 120 000 tasa teeninud, seepärast et ma siis õnge ei läinud ja ka samast firmast pumpa ei ostnud ? (Miinus siis viimase paari aasta suuremad küttelukud, aga tubli 100 000 eek kokkuhoidu ikkagi).

Minu arust ei saa amortisatsioonikulusid kodusesse tasuvusarvutusse panna nimelt seepärast, et praegu ei oska keegi ennustada, millise pumba jääkväärtus ehk kasutatuna järelturu hind on 10 aasta pärast vanaraua hinnast kõrgem ja kas üldse on. Pealegi tõuseb pumba olemasolul mingil määral ka maja müügihind.

Seega koduse raamatupidamise põhjal läks ostetud pump kohe eelmisel aastal kuludesse ja mingit põhivarana arvele võtmist ei toimunud . Kaeti see kulutus erakorraliste tulude arvelt ( loe ülevalt - OÜ osakute müük)

Ehk siis eelmise aasta küttekulud olid koku tublisti üle 100 000 eek, aga sellel aastal hakkan juba küttekuludelt kokku hoidma.

Ja kuluna kavatsen arvestada ainult elektrikulu ja soetatud lisavidinaid.
andere verheizen sie!
Külaline
külaline

Jupsu kirjutas: Arvestame ainult puhast elektrikulu, nagu seadme oleks kinkinud ameerika rikas sugulane. (Kes teab , äkki kinkiski, kuna äi müüs mul maha oma ühe ettevõtte osakud ja jagas raha lastele)
Ja kuluna kavatsen arvestada ainult elektrikulu ja soetatud lisavidinaid.
Aga ehita maja kõrvale isiklik tuumajaam, siis saad elektri ka imeodavalt.
Kõigil pole rikast ameerika sugulast või lahket äia, mismoodi siis arvestada? :scratch:
Oravaonu
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Naabriga selline lugu, et kasutaks tema krunt niipalju, et saan sinna panna ühe ringi kollektorit ( ~80m) ehk siis läheks oma krundist välja 1,5m ulatuses tema tagaaaeda ( paralleelselt oma krundiga). Loomulikult vormistame ka vastava servituudi vms lepingu notari juures.
Aga ikkagi ootan pigem kommentaare ja arvamusi ülalnimetatud kahe pumba ning paigalduse osas. Ka on teretulnud soovitused hea ning asjaliku firma osas maakollektori paigaldamisel Tartumaal ( objekt Tartu-Elva vahel).
Kasutaja avatar
Tupsu
Ehitusspets
Ehitusspets

PAHAD PÄEVAD kirjutas: Aga ehita maja kõrvale isiklik tuumajaam, siis saad elektri ka imeodavalt.
Kõigil pole rikast ameerika sugulast või lahket äia, mismoodi siis arvestada?
Minu poolest võid kõik oma naise köögis olevad kodumasinad ka koduse põhivarana arvele võtta ja samuti tasuvusaega praeahjul ja elektripliidil arvestada.
Elektrikulu arvestus on seal ju imelihtne, pane ainult voolumõõtja vahele. Veel parem, kasuta olemasolevat, aga pliidi kasutamisel lülita kõik muud tarbijad kodus välja.

Nugade ja kahvlite tasuvusaega peaks olema ka lihtne arvestada. Aluseks võta puulusika voolimise aeg, tööjõu kulu ja puidu maksumus. Ära unusta, et amortiseerunud puulusikat saab kasutada küttena, seega jääkväärtuseks võta puidu kütteväärtus. Loomulikult arvesta ka voolimiseks kasutatud noa amortisatsiooni, võimalikku enda remondikulu- kui juhtud voolimisel näppu lõikama jne.

Ehk siis selgita mulle, miks majja soetatud uue 150 000 eek köögi puhul pole vaja tasuvusaega arvestada, aga 150 000 eek soojapumba puhul on kindlasti vaja ?

Minu kodune raamatupidamine on tekkepõhine ja alla 9999 eur maksumusega asjad kantakse kohe kuludesse.
Seepärast ütlen veel kord- soetatud soojapump läks otse kuludesse ja tekkinud ootamatute tulude arvelt oli aasta ikka veel plussis ja pangalaenu ei vajanudki.
andere verheizen sie!
Külaline
külaline

Tupsu kirjutas:
PAHAD PÄEVAD kirjutas: Aga ehita maja kõrvale isiklik tuumajaam, siis saad elektri ka imeodavalt.
Kõigil pole rikast ameerika sugulast või lahket äia, mismoodi siis arvestada?
Minu poolest võid kõik oma naise köögis olevad kodumasinad ka koduse põhivarana arvele võtta ja samuti tasuvusaega praeahjul ja elektripliidil arvestada.
Elektrikulu arvestus on seal ju imelihtne, pane ainult voolumõõtja vahele. Veel parem, kasuta olemasolevat, aga pliidi kasutamisel lülita kõik muud tarbijad kodus välja.

Nugade ja kahvlite tasuvusaega peaks olema ka lihtne arvestada. Aluseks võta puulusika voolimise aeg, tööjõu kulu ja puidu maksumus. Ära unusta, et amortiseerunud puulusikat saab kasutada küttena, seega jääkväärtuseks võta puidu kütteväärtus. Loomulikult arvesta ka voolimiseks kasutatud noa amortisatsiooni, võimalikku enda remondikulu- kui juhtud voolimisel näppu lõikama jne.

Ehk siis selgita mulle, miks majja soetatud uue 150 000 eek köögi puhul pole vaja tasuvusaega arvestada, aga 150 000 eek soojapumba puhul on kindlasti vaja ?

Minu kodune raamatupidamine on tekkepõhine ja alla 9999 eur maksumusega asjad kantakse kohe kuludesse.
Seepärast ütlen veel kord- soetatud soojapump läks otse kuludesse ja tekkinud ootamatute tulude arvelt oli aasta ikka veel plussis ja pangalaenu ei vajanudki.
:) olen sama meelt.
Janis
külaline

Lugemata postitus Postitas Janis »

Oravaonu kirjutas:Naabriga selline lugu, et kasutaks tema krunt niipalju, et saan sinna panna ühe ringi kollektorit ( ~80m) ehk siis läheks oma krundist välja 1,5m ulatuses tema tagaaaeda ( paralleelselt oma krundiga). Loomulikult vormistame ka vastava servituudi vms lepingu notari juures.
Aga ikkagi ootan pigem kommentaare ja arvamusi ülalnimetatud kahe pumba ning paigalduse osas. Ka on teretulnud soovitused hea ning asjaliku firma osas maakollektori paigaldamisel Tartumaal ( objekt Tartu-Elva vahel).
Tere, vaata teemat maakütte kollektor ise maha kerida?? seal juttu ka paigaldajast. Minul paigaldasid Kopavennad OÜ septiku ja olen nende tööga rahul. Tulevikus plaanis paigaldada ka soojuspumba kollektor, ka selle lasen neil paigaldada.
Vasta