Halogeen vs hõõglamp vs luminofoor

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Külaline
külaline

Halogeen vs hõõglamp vs luminofoor

Lugemata postitus Postitas Külaline »

tere,

otsisin pikalt teemasid, kus oleks teemas nimetatud kolme varianti omavahel võrreldud, kuid ei leidnud. Kas spetsialistid võiks anda näpunäiteid, mis on igaühe plussid ja miinused ning mis oleks igaühe kõige sobilikumad kasutuskohad - näiteks luminofoor köögi seinakappide alla taustvalgustuseks, jne.
Kui keegi teab mõnd head veebisaiti, kus oleks võrdlusinfot, siis palun pange lahkelt kirja.

Tänud ette.
P.S. Palun LED teemast välja jätta!
mg3 logimata
külaline

Re: Halogeen vs hõõglamp vs luminofoor

Lugemata postitus Postitas mg3 logimata »

halogeen on hõõglamp, kasutegur ainult natuke "tavapirnist" parem ja eluiga pikem. Dimmerdatav
Odav, mugavate mõõtmetega, kuum. Välitemp eriti ei mõjuta.

Luminofoor - kitsama valgusspektriga lahenduslamp, kasutegur ja eluiga tavapirnist oluliselt parem. Dimmerdatav vastava süüteseadme olemasolul. Kallim, pinnatemp väike. Odavad valgustid (ajapikku) ja ilma el.ballastita
värelevad tubastesse tingimustesse ebasobivalt. Külmaga aeglane süttimine ja väiksem kasutegur. On eraldi müügil külmakindlad torud.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Peldikus ei pea need luminofoorid 3 kuudki vastu. Hõõglampi vahetati viimati teismelise eas.

Muuseas tavapoes ei õnnestu külmakindlaid osta, märgistus puudub, müüjad ei tea midagi. Jep kataloogi lööd lahti, siis mõni firma ka müüb.
Külaline
külaline

esmalt tänud vastajatele, et viitsisite kirjutada.
Tekkis küsimus, et miks luminofoor peldikus nii vähe vastu peab? Plaan oli just WC peegli taha luminofoor panna.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ükski luminofoorlamp ei armasta palju lülitamist (enamus juhtudel surebki luminofoorlamp lülitamise surma, mitte kulumisse), samas kui hõõglambi (halogeeni) eluiga ei sõltu lülitamisest. Eriti tapab luminofoori külmalt käivitus, õuelampidel köetakse enne lamp tavalise hõõglambiga soojaks siis lükatakse sisse luminofoorosa)
Su plaani on ajuvaba, kui hõõglampi (halogeeni) panna ei taha, pane LED. Ka LEDil ei sõltu eluiga lülitamisest vaid lihtsalt loetud tunnid.
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

Kalvis, korraliku elektroonilise ballastiga peavad luminofoorid vägagi hästi vastu ning mingist paari kuuga läbimineku jutt on jama. On eraldi ballastid veel kohtadesse, kus lülitussagedus eriti suur, kuid need eeldavad pisut teistsugust kaabeldust (pinge peab ballastil kogu aeg peal olema, sest torusid hoitakse pidevalt soojas). Magneetilist ballasti ei tahaks kodustesse tingimustesse juba ainuüksi müra pärast.

Peeglites kasutatakse minu teada üldjuhul T5 torusid, mis ainult elektroonilise ballastiga töötavadki.

Isiklikult julgen luminofoore soovitada. Endal on mul ka WC-s ning magamistoas lugemislambina (voodi peatses olevasse karniisi peidetuna). Kindlasti võta korralikud suure värvusedastusega torud (Ra > 80) tuntud tootjatelt (Philips näiteks).

Ise olen oma torud ja valgustid Effexist saanud. Seal on ka välistingimustesse torud, millele ise lähinädalatel järgi lähen - toimetan just rõdul, kuhu läheb ümber perimeetri luminofooridest valgustus. Kui talv käes, eks siis annan teada, kuidas nende torude süttimiskiirusega lood on.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas vtl »

Kalvis kirjutas:Ükski luminofoorlamp ei armasta palju lülitamist (enamus juhtudel surebki luminofoorlamp lülitamise surma, mitte kulumisse)...
Et "luminofoorlamp ei armasta palju lülitamist", on selline üldtuntud dogma, mida armastatakse korrutada. Küsimus on aga selles kui "palju" on palju. Osrami kompaktluminofoorid (ehk nn. säästulambid) lubavad tänapäeval lülituskordasid 500 000...1 000 000 (loe: pool miljonit kuni miljon). Seega "mõned" korrad kannatab kempsus siiski käia ja tuld lülitada.
Kalvis kirjutas:...samas kui hõõglambi (halogeeni) eluiga ei sõltu lülitamisest.
Vanasti räägiti just, et hõõglambid põlevad läbi tavaliselt sisse- või väljalülitamise hetkel. Üheks põhjuseks pidi olema külma hõõgniidi väiksem takistus, teiseks hõõgniidis lülitamisel indutseeruv voolutõuge.
Igatahes ma ei mäleta, millal hõõglamp oleks läbi läinud n.ö. poole põlemise pealt. Ikka on nii, et lamp põles, lülitasid välja ja järgmine kord lülitades enam ei sütti. Või süttib ereda sähvatusega ja siis põleb läbi. Teinekord viskab korgid ka välja.
Kalvis kirjutas:Su plaani on ajuvaba, kui hõõglampi (halogeeni) panna ei taha, pane LED. Ka LEDil ei sõltu eluiga lülitamisest vaid lihtsalt loetud tunnid.
Mina LED-i tänasel päeval ei soovi näha a) vannitoas või esikus, kus tahaks ennast peeglist vaadata; b) köögis, kus tahaks toitu (ja eriti selle küpsemisastet) vaadata. Ka n.ö. sooja valgusega LED-id teevad naha ja liha jubedaks.
Aga orienteerumisvalguseks või efektivalguseks jah, endalgi paaris kohas LED-id kasutuses.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mul oli suurte külmadega keldris mitmed hõõglambid pidevalt sees ja need põlesid läbi põlemise pealt. Füüsika seletasid küll ära, kuid eluiga on hõõglambil paigas siiski põlemisest (lühidalt - niit põledes pikeneb kuni katkeb). Lülitamine vähe aitab kaasa, kuid peamise tapatöö hõõgniidile teeb ikka põlemine.
Igatahes tavalised poes müüdavad kompaktluminofoorlambid palju lülitamist ei kannata. Ja asi on kinni luminofoorlambi füüsikas (lülitamine kahjustab lambi elektroode). Kui sul on ostetud mingi imelamp, mis peab imekaua vastu, soovita seda küsijale. Ma ise ei soovi osta mingeid paarisajaeekuseid lampe, kui 2,8 kroonine ajab sama asja suurepäraselt ära. Ja see 2,8 kroonine peab orienteeruvalt vastu mul 5-10 aastat kui tuttav tõesti neid säästukaid ostab korvikaupa iga kvartal. Tõestisündinud nali, kuid seesama tuttav süüdistas mind vigases elektrisüsteemi tegemises peldikus, läks sinna asja ajama, lükkas tule sisse ei põlema, täpsemalt kumas õrnalt. Ajas oma asja pimedas ära ja siis kui väljus, läks lamp lõpuks põlema. Nüüd räägib külapeal, et näe sitt elektrik, isegi peldikus valgus ei põle.

Ise kasutan luminofoorlampe vaid majas pidevalt 2 kohas - Köök ja elutoa üldvalgustsus.

LED osas tegu maitseasjaga, neil on ikkagi ribaspekter. Kui 3 värvi oleksid tasakaalus siis peaks tajutav värv õige olema. Täna on tavaLED hind ebamõistlikult palju, kuid kampaaniatega müüakse neid norm hinnaga.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kalvis kirjutas:...Kui sul on ostetud mingi imelamp, mis peab imekaua vastu, soovita seda küsijale...
Ülalmainitud miljon oli kiire refereerimise käigus võetud Osrami veebist, aga ka poes olen vaadanud, et tootjad on hakanud oma kompaktluminofooride karpidele peale märkima lülituskordasid ja need on ikka sadades tuhandetes. Tegu ei ole miskite imelampidega.
Tõsi, mina ostan oma lambid tavaliselt ehituspoest, kus lambiriiul kõige pikem ja valik kõige suurem. Supermarketi ja Novaluxi-koduekstra kassade kõrval olevatest korvidest jalutan peatumata mööda.
Kalvis kirjutas:Ma ise ei soovi osta mingeid paarisajaeekuseid lampe, kui 2,8 kroonine ajab sama asja suurepäraselt ära.
Kuskohas need lambid 2.8 krooni maksavad? Niipalju kui mina mäletan, maksid kõige tavalisemad pirnid alates 5...6 kr, pisema E14 sokliga või erikujulised juba sinna kümne krooni ringi.
Kalvis kirjutas:...Ja see 2,8 kroonine peab orienteeruvalt vastu mul 5-10 aastat...
Hariliku hõõglambi tööeaks loetakse 1000 tundi. Jagame selle 10 aasta ehk 3650 päeva peale laiali, saame 0,27 tundi ehk 16 minutit ööpäevas. Võib-olla üksiku poissmehe peldikus saab selle ajaga hakkama, meie peres mitte.
Esikus ma muud ei mäletagi, kui seda, kuidas ma iga paari-kolme kuu järel E14 sokliga küünlaid vahetasin. Võrgupinge on normis, lülitid kaasaegsed ja ei sädele, keegi lühtrit ei liiguta ning pirnid ostsin ikka tuntud tootjatelt.

Minu jaoks on lambi hinnast kordi olulisem tema tööiga. Seesama palju poleemikat tekitanud tava-hõõglampide keelustamine on pannud tootjad pingutama selle nimel, et valmistada kaks kuni neli korda pikema elueaga ja 30% suurema valgusviljakusega tavasokliga halogeene. Las ta maksab 30...70 krooni, ma olen vabalt nõus ka sadakond krooni maksma selle eest, et kruvida pirn valgustisse ja pikaks ajaks unustada, selle asemel, et paar-kolm korda aastas ronida redelile või taburetile ja kruvida ebamugavalt lahtikäiv valgusti lahti (mulle ei meeldi katmata pirniga valgustid, kui just pole tegu suundreflektoritega).
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ära keeruta, loen karbi pealt max 10000 lülitust. Poes olen näinud ka 6000. Ja loe ja imesta ->tööiga vaid 10000 h. Muidu Osram on ainus firma, mis toodab ka külmakindlaid tavaluminofoore, (Glamox tootis midagi kah, kuid pole kataloogi ja tavalampe ei ole näinud)

2,8 krooni maksid Grossi poes (needsamad, mis mujal 5 krooni maksavad). Ja maapoodides maksavad 3 krooni, kuid ma olen need poed tühjaks ostnud. Ka Grossi poe (lasnamäe oma). Pisema sokliga sain 3,5 krooni eest Bauhofis.

Vanasti oli hõõglambi norm 2000 h ja selle põlesid enamus täis ja paljud rohkemgi, nüüd uuemal ajal on vist 1000 ka võimalik (vt kõrvalteemat lühikese elueaga halogeenid). Õnneks mul põlesid need keldri omad ca üsna täpselt oma 2000 h täis ja veidi pealekauba. Kuid siin vastupidavuse alal teevad ka luminofoorid ilma, meil töökohta osteti väga kallid philipsi luminofoorid ja need ei pidanud aastatki vastu ( erinevalt teistest põlesid need vaid öösiti). Kusjuures enamus tootjaid elueaks üle 100000 h ei anna! See on uuem moeaja trend, kus peetakse normaalseks, et väga kallis kesklassi auto ei tohi ka rohkem kui 3 aastat vastu pidada. Ja mis naljakas, see ongi tõsi.
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

Kalvis kirjutas:Ära keeruta, loen karbi pealt max 10000 lülitust. Poes olen näinud ka 6000. Ja loe ja imesta ->tööiga vaid 10000 h.
Mis tootja ja millise karbi pealt sa mida loed? Näiteks Osramil (ja kindlasti ka teistel tootjatel) on olemas nö säästulampide säästumudelid, millede lülituskordade, eluea tundide ning ka hinna numbrid on selgelt väiksemad, kuid kõrval riiulis oleval karbil. Selles hinnaklassis lampide tootmine on paraku vajalik, et konkureerida nende Kanluxi, Novaluxi ja teiste taoliste säästulampidega.
Kalvis kirjutas:Muidu Osram on ainus firma, mis toodab ka külmakindlaid tavaluminofoore
See väide pole päris õige - näiteks Philipsil on Polar nimeline tootegrupp. Samuti peaks Eestis saadaval olema Aura Thermo torud.

http://www.lighting.philips.com/microsi ... /polar.php
http://www.effex.ee/certificate/xtra_polar.pdf
http://www.effex.ee/index.php?pg=1&pgr=18&sgr=29&id=724
http://www.auralight.com/products/LongL ... ter/Thermo

Mina isiklikult kasutan kompaktluminofoore peamiselt selle tõttu, et paljud disainvalgustid on niivõrd totakalt projekteeritud, et isegi maksimaalse lubatud võimsusega hõõglambi kasutamisel on tõsine oht ülekuumenemiseks. Rääkimata sellest, et vähe valgust annavad.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kalvis kirjutas:Ära keeruta, loen karbi pealt max 10000 lülitust. Poes olen näinud ka 6000.
Osrami kataloogi otselinki ei saa siia copy-pasteda, kuna ilmselt kasutab sessioonipõhist küpsist.
Vaata ise. Paremad lambid miljon lülitust ja "value" klassi lambid 20 tuhat lülitust.
Kalvis kirjutas:...Ja maapoodides maksavad 3 krooni, kuid ma olen need poed tühjaks ostnud. Ka Grossi poe (lasnamäe oma).
Ühelt poolt on seda masendav lugeda ("maapoed olen tühjaks ostnud"). Eriti veel mitte kibestunud penskari suust, vaid pealtnäha täiesti normaalne inimene meie endi keskelt :)
Teisalt on ju tore, kui keegi selle saasta on ära ostnud ja kaasaegsemale toodangule ruumi teeb.

Arusaamatuks jääb ainult üks asi - kui Sul need tavalised pirnid 5...10 aastat vastu peavad, siis milleks Sa neid maapoodisest kokku ostad? Kümmekond pirni peaks ju vähemalt Sinu elu lõpuni kestma.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Arusaamatuks jääb ainult üks asi - kui Sul need tavalised pirnid 5...10 aastat vastu peavad, siis milleks Sa neid maapoodisest kokku ostad? Kümmekond pirni peaks ju vähemalt Sinu elu lõpuni kestma.
Ma ei ole nii rikas inimene, et osta rahakalt kulukaid säästulampe "valesse" kohtadesse. Lihtsalt valgustehnikat õppides sain teada kõik need kiiksud ja vastutan tänagi tööandja valgustustehnika eest. Kuid maapoodides sellepärast, et seal müüakse veel allesjäänud lampe odavamalt kui pealinnas. Ja neil ei ole palju müüa (küsisin kasti sain vaid ca 10 tükki, rohkem polnud). Selleks ajaks kui lambid otsa peaksid saama, on uued lambitüübid ehk sama head, odavad kui hõõglamp.

Lisaks olen Brüsselis käinud ja kuluaaris rääkisisn selle EL komisjoni esimehega, kes töötab neid elektrialaseid seaduseelnõusi välja, et miks te nii teete? Sunnite seadustega peale ostma inimesi kulukaid asju, kuigi teate just siinsamas lõppenud koosolekul, et mingit säästu ei ole!!! Ja vastus lõi jalad alt. "Loomulikult me teame, et sunnime. Kuid meil on poliitiline tellimus ja meie ülesanne on see seadusesse kirjutada. Mõelda välja usutav legend. Parlament hääletab reeglina just nii, kuidas on suured poliitikud enne kokku leppinud. Kuna rahvas on loll siis vastukisa ei tule või on see olematu".
Seega ärge arvake, et asi tehti mingi elektri kokkuhoiu või inimese raha säästmise nimel. EI, neid selle direktiivi põhjuste hulgas ei olnud.
Seepärast ma arvan, et hõõglampide müügikeeldu ei tühistata, kuna selle taga on poliitilised huvid.
vtl
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Tehniliselt ma olen 100% nõus, et kohtadesse, kus on vaja kiiret süttimist (sahver, WC), palju lülitamist ja lühikene põlemisaeg, on mõtet panna hõõglamp (veel parem, halogeen-hõõglamp) või LED.

Aga ma ei saa aru sellest emotsionaalsest vahust, mida Sa järjekindlalt säästulambi ümber tekitad. Lambid (ka säästulambid) ei moodusta eelarvest sellist osa, et võiks kasutada väljendit "pole nii rikas..."

Teine asi, ma ei usu, et "EL komisjoni esimees" plärab kuluaarides kõigile, kuidas ta poliitilisi tellimusi täidab ja rahvast lollitab. Selline asi oleks homsetes lehtedes ja ülehomme mees ametipostilt maas.

Kolmandaks, nagu ma juba enne kirjutasin: sellesama pirnikeelamise jama tulemusel on tootjatel üleöö tekkinud nomeklatuuri oluliselt parandatud omadustega halogeenlambid. Pikema eluea, endisest suurema valgusjõuga ning mitu astet parema energiaklassiga. Seni, kuni oli võimalik massiliselt 2.8 kroonist saasta vabalt müüa, ei olnud mingit motivatsiooni paremaid asju toota ega arendada.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Pole ju emotsionaalne vaht vaid kaine raha. Maitse asi, kes mida arvab.

EL mees ei rääkinud seda mitte ainult mulle vaid paljudele. Tunnen nii eesti bürokraate kui Brüsseli omi ja naeran alati pihku kui mingid lollid talunikud saadavad Brüsselisse moosi mingi sõnumiga. Neid mehi see ei kõiguta ja nende tool ohus pole. Üsna turvaliselt võivad ka eesti omad tunda. Tallinna Hr. Seier on ainus näide, kus segastel asjaoludel ja mitteavaldatud põhjustel üks selline sai kohalt lahti.
Kuid asi on Mikide maal palju hullem, sealne mees rääkis, et iga valesti öeldud sõna tähendab kohtuteed ja tunneb ennast ikka väga vabalt kui saab EL rääkida vabalt. Samas eestis on alanud protsess, kus suundutakse mikimaa reeglite juurde, Delfi protsess oli kindel näide.

Halogeenlampidel on suureks probleemiks hind. 10 eekist allapoole ja ma isegi eelistaksin halogeeni osta. Kui väga aus olla, polegi ma aru saanud, miks halogeene ei ole enne püütud peaaegu sama hinnaga pakkuda kui hõõglampi. Või on tõesti see halogeen seal NII kallis. Praegu olen kõige odavama 230 V halogeeni ostnud 13 krooni eest (sokkel ei olnud G27).
ain5478
külaline

Lugemata postitus Postitas ain5478 »

Kalvis kirjutas:Mul oli suurte külmadega keldris mitmed hõõglambid pidevalt sees ja need põlesid läbi põlemise pealt. Füüsika seletasid küll ära, kuid eluiga on hõõglambil paigas siiski põlemisest (lühidalt - niit põledes pikeneb kuni katkeb). Lülitamine vähe aitab kaasa, kuid peamise tapatöö hõõgniidile teeb ikka põlemine.
Igatahes tavalised poes müüdavad kompaktluminofoorlambid palju lülitamist ei kannata. Ja asi on kinni luminofoorlambi füüsikas (lülitamine kahjustab lambi elektroode). Kui sul on ostetud mingi imelamp, mis peab imekaua vastu, soovita seda küsijale. Ma ise ei soovi osta mingeid paarisajaeekuseid lampe, kui 2,8 kroonine ajab sama asja suurepäraselt ära. Ja see 2,8 kroonine peab orienteeruvalt vastu mul 5-10 aastat kui tuttav tõesti neid säästukaid ostab korvikaupa iga kvartal. Tõestisündinud nali, kuid seesama tuttav süüdistas mind vigases elektrisüsteemi tegemises peldikus, läks sinna asja ajama, lükkas tule sisse ei põlema, täpsemalt kumas õrnalt. Ajas oma asja pimedas ära ja siis kui väljus, läks lamp lõpuks põlema. Nüüd räägib külapeal, et näe sitt elektrik, isegi peldikus valgus ei põle.

Ise kasutan luminofoorlampe vaid majas pidevalt 2 kohas - Köök ja elutoa üldvalgustsus.

LED osas tegu maitseasjaga, neil on ikkagi ribaspekter. Kui 3 värvi oleksid tasakaalus siis peaks tajutav värv õige olema. Täna on tavaLED hind ebamõistlikult palju, kuid kampaaniatega müüakse neid norm hinnaga.
Jutt valgustuses kasutatava valge LEDide ribaspektrist on täiesti asjatundmatu. Kui soovite näha lambi, mille värvustemperatuur on 2800K spektrit, siis seda saate teha: http://www.keilar.com/files/LED_ELFXC2W_22.jpg
GuidZ
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas GuidZ »

Natuke offtopic aga osramil on selline lahe toode nagu DULED - lülid sisse ja on sooja valgusega kompaktluminofoor, lülid välja ja uuesti sisse - on 1W LED. ja nii kordamööda. Öövalguseks esikusse, trepile, lastetuppa jne ideaalne
Külaline
külaline

GuidZ kirjutas:Natuke offtopic aga osramil on selline lahe toode nagu DULED - lülid sisse ja on sooja valgusega kompaktluminofoor, lülid välja ja uuesti sisse - on 1W LED. ja nii kordamööda. Öövalguseks esikusse, trepile, lastetuppa jne ideaalne
Kahjuks on see lülitamine tal valetpidi. Ise ostaks seda küll ainult siis, kui esimese lülitusega sütiks led ja siis uuesti lülitades suur lamp.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Külaline kirjutas: Kahjuks on see lülitamine tal valetpidi. Ise ostaks seda küll ainult siis, kui esimese lülitusega sütiks led ja siis uuesti lülitades suur lamp.
Võin sulle ka selliseid müüa. Kahjuks need küll topelt kallimad aga mis teha kui kõrgtehnoloogia maksab niivõrd palju.
Garantii kehtib vaid siis kui järgid täpselt kasutusjuhendi rida milles juttu esmakordsest käivitamisest.
Peale pirni paigaldust tuleb läbi viia testlülitus mille käigus süttib "suur" valgus. Seejärel kustutage lülitile vajutades see. Nüüd on teie "väike-suur-väike-suur-jne." pirn töökorras.
Andke palun teada kui mitusadat pirni esialgu vajate. Siis saadan tellimuse tehasesse. :wave:

:lol:
GuidZ
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas GuidZ »

Tänud rokikas, ma kohe ei mõistnud sellele külalisele vastata :)
Külaline
külaline

rokikas kirjutas:
Peale pirni paigaldust tuleb läbi viia testlülitus mille käigus süttib "suur" valgus. Seejärel kustutage lülitile vajutades see. Nüüd on teie "väike-suur-väike-suur-jne." pirn töökorras.
Sellega on üks probleem;) Viimati, kui ma neid pirne vaatasin, süttise led ainult siis, kui teine lülitus tehti vahetult eelmise järel. Ehk siis, kui üks kord sisse lülitada ja uuesti välja lülitada ning seejärel oodata, süttib järgmisel lülitamisel ikkagi luminofoorpirn:)
Külaline
külaline

Täna veel on kõige efektiivsem naatriumlamp, aga seda ei pane tuppa piiratud spektri tõttu. LED tundub tuleviku teema. Ise katsetasin ühistu trepikojas (1 korrus ja liikumisandurid) kontaktluminofoore (kaks kallimat brändikat ja mingi odav plänn). Ükski ei sobinud. Liiga kaua süttivad ja liiga kiiresti põlevad läbi. Ühe talve Osram siiski pidas, aga enne kui valgeks läks jõudsin järgmisele korrusele. Halogeen hetkel odav alternatiiv. Ei leia enam, aga Osrami lehelt leidsin ajakava, et millal mingi pirn keelu alla läheb ja mis asemele tuleb jne.
http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy
Külaline
külaline

mitte kontaktluminofoore vaid ikka kompaktluminofoore katsetasin ...säästukaid siis. vab.
Külaline
külaline

Artkli pealkiri on paljulubav, aga sellest räägitakse ainult kolm esimest lõiku. :) http://www.virumaateataja.ee/670746/saa ... amaadesse/
Urmas
Indrek Rebane
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 7 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Indrek Rebane »

Külaline kirjutas:Artkli pealkiri on paljulubav, aga sellest räägitakse ainult kolm esimest lõiku. :)
Alati on tore kuulda, kuidas väidetakse, et valgustuselektri säästmise
asemel tuleks otseelektrikütte osakaalu tõsta.

Samuti on tore kuulda kuidas kompaktluminofoorpirne e säästukaid
katsetatakse liikumisanduritega. Teatavasti luminofoorlambid (külma
elektroodiga käivitusel) ei talu sagedasi sisse lülitamisi. Sagedaseks
käivituseks tehakse elektroodisoojendusega hämardatavaid
luminofoortorude ballaste. Töötavad päris hästi.

Kui panna liikumisanduriga 150W halogeenvalgusti, mille kasutatavus on
ööpäevas 5 minutit, teeb see aastas kokku 4,6 kWh elektrienegiakulu.
Sellises rakenduses ei ole mõtet kasutada säästupirni.

Hoopis teine asi on 300W valgusti elutoa laes vs. 3x20W säästukad. Päevas
põlevad 5 tundi, ühel puhul elektrienergiakulu 548 kWh, teisel 110 kWh. Selle
48 eurose aastase elektrikulu vahe eest saab osta õige mitu õige head säästukat.
Anonüümsus on uus must
Vasta